WTA nebude trestat tenistky za účast na exhibici v Petrohradu, ATP se zatím nevyjádřila

28. 11. 2023, 11:21
Aktuality 13
Představitelé ženské tenisové asociace WTA uvedli, že nebudou trestat hráčky za účast na víkendové exhibici v Petrohradu. Druhého ročníku týmové soutěže se od pátku do neděle zúčastní tenisté WTA i ATP Tour navzdory tomu, že Rusko pokračuje ve válce na Ukrajině. Asociace tenisových profesionálů se zatím nevyjádřila.
© platforma X

"Akce není součástí WTA a ani ji WTA nepodporuje. Hráčky působí na WTA Tour jako nezávislí smluvní partneři a mohou se mimo sezonu účastnit exhibice bez hrozby pokuty," sdělila WTA agentuře Reuters. Mužská ATP Tour se nevyjádřila.

Třídenní turnaj s názvem Trofeje Palmýry severu, jenž odkazuje na přízvisko Petrohradu, sponzoruje ruský energetický gigant Gazprom. Zúčastní se ho převážně ruští tenisté, například Veronika Kuděrmetovová, Anastasia Potapovová či Karen Chačanov, ale také Španěl Roberto Bautista, Francouz Adrian Mannarino a Italka Jasmine Paoliniová.

Ruští a běloruští tenisté se mohli jako jedni z mála sportovců z těchto zemí po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu loni v únoru nadále účastnit mezinárodních akcí. Výjimku představoval Wimbledon a další turnaje v Anglii, kam nebyli minulý rok pozváni. Letos už se na londýnské trávě představit směli.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva minulý týden uvedl, že na Ukrajině od začátku ruské invaze z loňského 24. února zahynulo více než 10.000 civilistů.

Účet Ukrainian Tennis BTU na platformě X tvrdí, že gigant Gazprom od začátku otevřeně podporuje ruskou invazi na Ukrajinu. Kritikou nešetřili ani někteří tenisoví příznivci, hlavně s ohledem na zrušení všech ruských a běloruských profesionálních turnajů po vpádu Ruska na půdu Ukrajiny.

"Hrát exhibici v Rusku sponzorovanou Gazpromem je úplně špatně. Co si sakra hráči myslí? To už jim peníze zatemnily mozek?" napsal jeden z fanoušků. "Tohle je dno. Vždyť sdílí jedny šatny s ukrajinskými hráči, jejichž rodiny se musí vypořádat s válkou. To jim to není trapné?" uvedl další.

 

Tři dny a 11 zápasů

Druhý ročník této exhibiční soutěže se bude konat od pátku do neděle a nabídne celkem 11 utkání, devět singlů a dvě čtyřhry. Tým Lions povede světová patnáctka Karen Chačanov, spolu s ním jsou v jednom výběru Anastasia Potapovová, Alexander Ševčenko, Bulharka Viktorija Tomovová, Italka Jasmine Paoliniová a Srb Laslo Djere.

Sphinxes budou reprezentovat 19. hráčka pořadí Veronika Kuděrmetovová, Srb Dušan Lajovič, Diana Šnajderová, Španěl Roberto Bautista, Francouz Adrian Mannarino a ruští rodáci reprezentující Kazachstán Julia Putincevová a Alexander Bublik.

Do akce by se mohli dostat i bývalí tenisté Nikolaj Davyděnko a Anastasia Myskinová. Za The Lions by mohli nastoupit bývalá světová dvojka Světlana Kuzněcovová, která oficiálně neukončila kariéru, ale na tour je už dlouho neaktivní, a Srb Janko Tipsarevič. Davyděnko a Kuzněcovová by měli být hrajícími kapitány.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Naprosto v pořádku :) Ale hodně lidem rupne žilka v palici :)
Reagovat
smazaný uživatel
Bautista To byla jistota
Reagovat
Drzymalski
Pokrytců hejna zdraví Šejna
Reagovat
Kandinsky1
Tak Simon je zcela evidentně na výplatní pásce rusáků.
Reagovat
Krisboy
Co se týká lineupu, je to nadupané skoro jako nějaký grandslam. Špičkoví hráči z celého světa.
Ovšem úrovně rusských hokejových turnajů to zatím nedosahuje. Holt první ročník, jistě bude lépe.
Reagovat
Levinest
Vedení WTA je nekompetentní - už jen to WTA Finals v tomto roce hovoří za vše....
Reagovat
Kijo10
Reagovat
PetaM
Však ať si v osobním volnu dělají, co chtějí. :D
Reagovat
aligo
WTA se tedy vzala všech morálních hodnot.. nevadí válka na Ukrajině, ani grankcina Ujgurů a potlačování lidských práv v Číně pěkně prohnilá organizace
Reagovat
lvicek
Vsak vzdyt jako asociace zenskeho vrcholoveho sportu chteji mit svoje finale v Saudske Arabii, to uz snad mluvi za vse...
Reagovat
Levinest
Reagovat
vavrinec
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist