Vondroušová obhajuje triumf ve Wimbledonu a je největší českou nadějí, Nosková má opět hratelný los

29. 6., 05:30
Previews 62
V pondělí startuje hlavní soutěž nejslavnějšího turnaje Wimbledonu. V hlavním losu se v rámci letošního ročníku představí celkem osm českých tenistek. Z našich nadějí se nejvíce věří senzační loňské šampionce Markétě Vondroušové. Mezi největší favoritky se řadí kvarteto nejvýše postavených hráček v žebříčku WTA, jmenovitě Iga Šwiateková, Coco Gauffová, Aryna Sabalenková a bývalá vítězka Jelena Rybakinová.
Markéta Vondroušová bude ve Wimbledonu obhajovat šokující loňský triumf (© AFP)

V pondělí startuje pro tenisový svět největší svátek roku, hlavní soutěž nejslavnějšího turnaje Wimbledonu. O mísu Venus Rosewaterové se bude bojovat od 1. do 13. července.

Mezi největší favoritky se řadí kvarteto nejvýše postavených hráček v žebříčku WTA, a sice suverénní světová jednička Iga Šwiateková, Coco Gauffová, Aryna Sabalenková a bývalá vítězka Jelena Rybakinová.

Český tenis bude mít v hlavní soutěži osminásobné zastoupení. Kromě loňské šampionky Markéty Vondroušové se v All England Clubu představí Karolína Muchová vracející se po zranění, Barbora Krejčíková, Linda Nosková, Kateřina Siniaková, Marie Bouzková, Karolína Plíšková a Brenda Fruhvirtová.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdržely domácí tenistky Emma Raducanuová, Yuriko Miyazakiová, Heather Watsonová a Francesca Jonesová, Japonka Naomi Ósakaová, bývalá šampionka Angelique Kerberová z Německa, Australanka Ajla Tomljanovicová a Dánka Caroline Wozniacká.

Šwiateková se bez ohledu na výsledky letošního ročníku Wimbledonu udrží na postu světové jedničky.

Celková dotace turnaje činí 50 milionů liber (cca 1,48 miliardy českých korun). Vítězka získá šek v hodnotě 2,7 milionu liber (cca 79,7 milionu českých korun) a připíše si do žebříčku WTA rovných 2 000 bodů.

 

Wimbledon 2024

• Shrnutí •
Loňské finále: Vondroušová (ČR) - Jabeurová (6-Tun.) 6:4, 6:4
Nejvýše nasazené: Šwiateková (1. v WTA), Gauffová (2.), Sabalenková (3.), Rybakinová (4.), Pegulaová (5.), Vondroušová (6.), Paoliniová (7.), Qinwen Zheng (8.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 50.000.000 liber


• Možná čtvrtfinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Vondroušová (6-ČR) | H2H 4:0
Rybakinová (4-Kaz.) - Pegulaová (5-USA) | H2H 1:3
Qinwen Zheng (8-Čína) - Sabalenková (3-) | H2H 0:2
Paoliniová (7-It.) - Gauffová (2-USA) | H2H 0:2


• Možná osmifinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Ostapenková (13-Lot.) | H2H 0:4
Collinsová (11-USA) - Vondroušová (6-ČR) | H2H 0:3
Rybakinová (4-Kaz.) - Samsonovová (15-) | H2H 1:4
Jabeurová (10-Tun.) - Pegulaová (5-USA) | H2H 4:2
Qinwen Zheng (8-Čína) - Sakkariová (9-Řec.) | H2H 1:2
Kasatkinová (14-) - Sabalenková (3-) | H2H 2:7
Paoliniová (7-It.) - Keysová (12-USA) | H2H 0:1
Azarenková (16-) - Gauffová (2-USA) | H2H 1:0


• Soupeřky českých tenistek v 1. kole •
Vondroušová (6-ČR) - Bouzasová (Šp.) | H2H 0:0
Nosková (26-ČR) - Erraniová (It.) | H2H 0:0
Siniaková (27-ČR) - Stakusicová (Kan.) | H2H 0:0
Krejčíková (31-ČR) - V. Kuděrmetovová (-) | H2H 1:3
Bouzková (ČR) - Rieraová (Arg.) | H2H 0:0
Muchová (ČR) - Badosaová (Šp.) | H2H 1:1
B. Fruhvirtová (ČR) - M. Andrejevová (24-) | H2H 0:0
Plíšková (ČR) - Šnajderová (-) | H2H 0:0


• Soupeřky slovenských tenistek v 1. kole •
Šramková (SR) - Kosťuková (18-Ukr.) | H2H 1:0
Schmiedlová (SR) - Yafan Wang (Čína) | H2H 1:3

Kompletní los

 

Největší šance se dávají Vondroušové, Nosková má opět hratelný los

Na French Open došla z českých tenistek nejdál Markéta Vondroušová, ve čtvrtfinále prohrála s Igou Šwiatekovou. Na světovou jedničku může ve stejné fázi narazit i ve Wimbledonu. Obhajobu šokujícího loňského triumfu začne proti Jessice Bouzasové a zvládnout by měla i duel s Cristinou Bucsaovou, nebo Anou Bogdanovou.

Ve třetím kole by mohlo dojít na české derby s Barborou Krejčíkovou. Další z českých grandslamových šampionek se ale bude muset vypořádat s Veronikou Kuděrmetovovou a pak s Maríou Lourdes Carléovou, či kvalifikantkou Katie Volynetsovou.

Ani osmifinále by nemuselo být nad síly jedné ze zmíněných Češek. Spíše se v něm dá očekávat Vondroušová, která se zranila v Berlíně, ale měla by být v pořádku. Krejčíková si totiž po zdravotní pauze prochází krizí a od půlky dubna, kdy se na kurty vrátila, vyhrála jen dva zápasy. V osmifinále mohou čekat na českou zástupkyni Danielle Collinsová, nebo Beatriz Haddadová Maiaová. Američanka po báječných měsících selhala na French Open a na trávě zatím vůbec nehrála, Brazilka se trápí celou sezonu.

Šance na to, že Vondroušová projde do čtvrtfinále jsou tak velké. Na Šwiatekovou by ale nejspíše nestačila, přestože je pro Polku tráva jasně nejslabším povrchem. S nasazenou jedničkou prohrála všech pět vzájemných soubojů, dokonce neuhrála set.

Mnohem dříve může potkat Šwiatekovou další z nasazených Češek Kateřina Siniaková. Roli nasazené na grandslamech si poprvé vyzkoušela na nedávném French Open a vypadla už ve druhém kole s domácí outsiderkou Chloé Paquetovou. První kolo proti kvalifikantce Marině Stakusicové by měla vyhrát. Konec ve druhém kole jí ovšem hrozí i ve Wimbledonu, protože Julia Putincevová má v posledních měsících výbornou formu a zkušená Angelique Kerberová je bývalou šampionkou nejslavnějšího turnaje.

Mezi nasazenými jsou celkem čtyři Češky, ještě Linda Nosková. Ta se nachází v poslední čtvrtině pavouka a podobně jako na French Open, kde neuspěla, má slušnou šanci na postup do druhého týdne. Na úvod si totiž zahraje s veteránkou Sarou Erraniovou a hratelné by mělo být i druhé kolo s Biancou Andreescuovou, či Jaqueline Cristianovou. Nepřemožitelnou překážkou na trávě by nemusela být ani finalistka nedávného French Open Jasmine Paoliniová. A bez šance by Nosková neměla být ani v osmifinále s Martou Kosťukovou, nebo Madison Keysovou.

V podstatě existuje reálná šance na semifinále, protože Coco Gauffová je z kvarteta nejvýše nasazených hráček asi nejmenší hrozbou. Ve čtvrtfinále by mohla z nasazených potkat kromě Američanky ještě Viktorii Azarenkovou, Emmu Navarrovou, nebo Soranu Cirsteaovou. Jenže Nosková se od začátku března ohromně trápí a stále nevyhrála dva zápasy po sobě. Hru na poražení každé ze soupeřek má, ale stabilní forma jí prostě chybí.

 

Fruhvirtová v souboji teenagerek s Andrejevovou, Plíšková to opět schytala

Brenda Fruhvirtová a Mirra Andrejevová patří k nejtalentovanějším teenagerkám na ženském okruhu a fanoušci už dávno chtěli, aby tyto dvě vycházející hvězdy změřili síly. Dočkají se v prvním kole letošního Wimbledonu. Favoritkou bude Ruska, která je na tom, co se týče výsledků na nejvyšší tour a žebříčkového postavení, mnohem lépe.

Vítězka by si mohla zahrát s Karolínou Muchovou. Rodačka z Olomouce se před pár dny v Eastbourne vrátila po operaci pravého zápěstí a na svém prvním turnaji od loňského US Open nenastoupila ke čtvrtfinále. Finalistka French Open 2023 sehraje v prvním kole duel bývalých členek TOP 10 s Paulou Badosaovou. Jedna z tohoto kvarteta bude ve třetím kole čelit nebezpečné Darje Kasatkinové a v případě postupu nejspíše v osmifinále vyzve Arynu Sabalenkovou.

Marie Bouzková se v posledních dvou ročnících Wimbledonu probojovala do druhého týdne a i tentokrát dorazila do Londýna ve slabší formě. V úvodním kole změří síly s antukovou specialistkou Juliou Rieraovou, ale mnohem těžším kalibrem bude nasazená sedmnáctka Anna Kalinská, zejména pokud bude zdravá. Případné třetí kolo s Ljudmilou Samsonovovou by bylo také těžké a osmifinále s Jelenou Rybakinovou by s největší pravděpodobností bylo konečnou.

Poslední z osmi českých nadějí Karolína Plíšková to podobně jako na French Open schytala. Do prvního kola vyfasovala Dianu Šnajderovou, která se dostala do finále na generálce v Bad Homburgu, a druhé kolo by znamenalo Viktorii Azarenkovou, nebo neoblíbenou soupeřku Sloane Stephensovou. Třetí kolo proti Emmě Navarrové, nebo Naomi Ósakaové vypadá rovněž velmi náročně.

 

Na Šwiatekovou číhá Ostapenková, těžký los pro Rybakinovou a Gauffovou

Pro Igu Šwiatekovou je tráva nejslabším povrchem a Wimbledon nejméně úspěšným grandslamem, přestože v tomto dějišti ovládla juniorku. Světová jednička si dala po úspěšné obhajobě titulu na French Open delší pauzu a žádnou z generálek neabsolvovala.

Jedna z největších favoritek a loňská čtvrtfinalistka může mít problémy už v prvním kole se Sofií Keninovou. Bývalá světová čtyřka a šampionka Australian Open umí favoritkám navzdory slabší formě v posledních letech zatápět, loni v úvodním kole vyřadila Coco Gauffovou. Do druhého kola by Šwiateková dostala Francescu Jonesovou, nebo Petru Martičovou a do toho následujícího Kateřinu Siniakovou, bývalou vítězku Angelique Kerberovou, nebo rozjetou Julii Putincevovou.

Největší hrozba číhá v osmifinále. Konkrétně Jelena Ostapenková, která na trávě rozhodně umí a se Šwiatekovou vyhrála všechny čtyři předchozí souboje. To je dost překvapivé, protože Lotyška vůbec není stabilní hráčkou. Ve čtvrtfinále by mohla Šwiateková potkat Markétu Vondroušovou, s obhájkyní titulu zvládla všechna čtyři střetnutí.

Cesta Igy Šwiatekové k titulu.Cesta Igy Šwiatekové k titulu. (@ Twitter Tennis Channel)

U Jeleny Rybakinové bude hodně záležet na zdravotním stavu. Pokud nebude v průběhu turnaje nijak limitována, tak by měla ukázat svou sílu na nejrychlejším povrchu. Předloňská šampionka má úvodní dvě kola na rozehrání. Elena-Gabriela Ruseová ani Laura Siegemundová, nebo Kateryna Baindlová by ji ohrozit neměly.

Leylah Fernandezová, která prošla do finále generálky v Eastbourne a prožívá nejlepší období na travnatých dvorcích v kariéře, už by mohla být zajímavou překážkou. V osmifinále by Rybakinová nejspíše potkala ruskou soupeřku, buď nebezpečnou Annu Kalinskou, jež to má letos s hráčkami TOP 10 žebříčku 7:1, nebo ranařku Ljudmilu Samsonovovou.

Zatímco od Rybakinové se postup do čtvrtfinále očekává, druhá čtvrtfinalistka této sekce pavouka je velkým otazníkem. Šanci jistě mají finalistka posledních dvou ročníků Ons Jabeurová, Elina Svitolinová, domácí Katie Boulterová i Jessica Pegulaová, která ovládla generálku v Berlíně. Všechny mohou představovat pro Rybakinovou výraznou hrozbu.

Cesta Jeleny Rybakinové k titulu.Cesta Jeleny Rybakinové k titulu. (@ Twitter Tennis Channel)

Aryna Sabalenková je v poslední době pravidelnou účastnicí závěrečných kol na těch největších turnajích. Přesto za posledních 12 měsíců dokázala získat jen jeden titul, a to letos při úspěšné obhajobě na Australian Open.

Její cesta do semifinále vypadá celkem snadno. Jenže po Emině Bektasové může potkat Donnu Vekičovou, s níž má mizernou vzájemnou bilanci 2:6. Chorvatka je navíc na trávě nebezpečnou soupeřkou. Negativní bilanci má také s potenciální další protivnicí Dajanou Jastremskou.

Pokud se dostane do osmifinále a porazí v něm Darju Kasatkinovou, Mirru Andrejevovou, nebo možná Karolínu Muchovou, dá se očekávat semifinálová účast. S Qinwen Zheng totiž vyhrála oba souboje, Maria Sakkariová se trápí a Anastasia Pavljučenkovová, Jekatěrina Alexandrovová ani Emma Raducanuová nemají nejlepší formu. Sabalenková rozhodně mohla vyfasovat těžší los.

Cesta Aryny Sabalenkové k titulu.Cesta Aryny Sabalenkové k titulu. (@ Twitter Tennis Channel)

Poslední z největších favoritek Coco Gauffová by neměla zaváhat proti krajance Caroline Dolehideové ani ve druhém kole proti lucky loserovi Olze Danilovičové, či kvalifikantce Ance Alexii Todoniové. Větší hrozbou by neměla být ani trápící se Sorana Cirsteaová.

Osmifinále už vypadá podstatně zajímavěji. Viktoria Azarenková, Sloane Stephensová, Karolína Plíšková, Diana Šnajderová, Naomi Ósakaová a Emma Navarrová. Všechny zmíněné mají reálnou šanci být soupeřkou Gauffové v osmifinálové fázi, navíc by mohly Američanku klidně vyřadit.

Čtvrtfinálovou soupeřkou Gauffové by mohla být Jasmine Paoliniová, Linda Nosková, Marta Kosťuková, nebo krajanka Madison Keysová. Obzvláště poslední jmenovaná představuje hrozbu, přestože na generálce v Eastbourne vypadla při obhajobě titulu už v semifinále s Leylah Fernandezovou.

Cesta Coco Gauffové k titulu.Cesta Coco Gauffové k titulu. (@ Twitter Tennis Channel)

V semifinále očekáváme Šwiatekovou a Sabalenkovou. U Rybakinové si vzhledem k jejím neustálým zdravotním problémům nejsme jistý. Moc se nedá věřit ani Gauffové, která má od osmifinále opravdu těžký los a je ze zmíněných favoritek a grandslamových šampionek asi nejmenší hrozbou.

Šwiateková, která během antukového jara dle očekávání dominovala, je na trávě velmi zranitelná, což otevírá šanci pro její největší rivalky. Rybakinová je pro světovou jedničku velmi neoblíbenou soupeřkou a Sabalenková by měla na trávě jedinečnou šanci Polce vrátit jednu z nedávných finálových porážek.

 

Největší favoritky

Vizitka Igy Šwiatekové.Vizitka Igy Šwiatekové. (@ Livesport)

Iga Šwiateková prožívá další fantastickou sezonu. Důkazem je pět triumfů včetně úspěšné obhajoby na grandslamovém French Open, další čtyři vybojovala na podnicích série WTA 1000. Třiadvacetiletá Polka se může pochlubit famózní letošní zápasovou bilancí 45:4. Není překvapením, že je suverénní světovou jedničkou a jednou z největších favoritek letošního ročníku nejslavnějšího tenisového turnaje.

Nejlepší letošní výsledky: French Open, Řím, Madrid, Indian Wells, Dauhá (triumf)
Největší letošní úspěchy na trávě: první turnaj
Letošní bilance: 45:4
Letošní bilance na trávě: 0:0
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (triumf)

Oblíbené antukové jaro zakončila s bilancí 21:1 a sérií 19 vítězství. Na travnatých kurtech se letos představí pouze ve Wimbledonu, start na generálce v Berlíně zrušila.

Bilance z posledních 10 zápasů: 10:0
Generálka: žádná

V roce 2018 ovládla wimbledonskou juniorku, ale mezi dospělými není na londýnském pažitu vzhledem ke svým možnostem příliš úspěšná. Za sebou má čtyři starty a jejím maximem je loňské čtvrtfinále.

Kariérní bilance: 9:4
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2023)
Loňský výsledek: čtvrtfinále


Možná cesta turnajem
1K: Keninová | H2H 2:0
2K: Jonesová | H2H 0:0, NEBO Martičová | H2H 3:0
3K: (27) Siniaková | H2H 0:0
OF: (13) Ostapenková | H2H 0:4
ČF: (6) Vondroušová | H2H 4:0
SF: (4) Rybakinová | H2H 2:4
F: (2) Gauffová | H2H 11:1

 

Vizitka Coco Gauffové.Vizitka Coco Gauffové. (@ Livesport)

Coco Gauffová loni senzačně skončila ve Wimbledonu hned v úvodním kole, ovšem poté nastartovala životní období zahrnující první triumf na pětistovkách, tisícovkách i na grandslamech. V solidních výkonech pokračuje 20letá Američanka také letos, ačkoli má na kontě jen jeden titul, a to z úspěšné obhajoby v lednu v Aucklandu. Přesto se vyšplhala na nové žebříčkové maximum, pozici světové dvojky.

Nejlepší letošní výsledky: Auckland (triumf)
Největší letošní úspěchy na trávě: Berlín (semifinále)
Letošní bilance: 32:10
Letošní bilance na trávě: 2:1
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (semifinále)

Na posledních dvou antukových akcích v Římě a na French Open ztroskotala v semifinálové fázi na Ize Šwiatekové. V semifinále prohrála s pozdější šampionkou také na své jediné travnaté generálce v Berlíně, krajance a deblové parťačce Jessice Pegulaové podlehla ve dvou těsných setech.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Generálka: Berlín (semifinále)

Právě ve Wimbledonu na sebe v roce 2019 pořádně upozornila, když se v 15 letech probila z kvalifikace až do osmifinále. O dva roky později účast mezi nejlepší šestnáctkou zopakovala, ale další dva starty zakončila v úvodních kolech.

Kariérní bilance: 8:4
Nejlepší výsledek: osmifinále (2019, 2021)
Loňský výsledek: 1. kolo


Možná cesta turnajem
1K: Dolehideová | H2H 2:0
2K: Danilovičová | H2H 0:0, NEBO Todoniová | H2H 0:0
3K: (29) Cirsteaová | H2H 1:0
OF: (16) Azarenková | H2H 0:1
ČF: (7) Paoliniová | H2H 2:0
SF: (3) Sabalenková | H2H 4:3
F: (1) Šwiateková | H2H 1:11

 

Vizitka Aryny Sabalenkové.Vizitka Aryny Sabalenkové. (@ Livesport)

Aryna Sabalenková sice na lednovém Australian Open úspěšně a suverénně obhájila titul, nicméně se jedná o její jediný triumf za posledních 12 měsíců. Méně než dvě trofeje v jedné sezoně naposledy slavila v roce 2017, kdy ještě neměla na kontě ani jeden triumf na nejvyšším okruhu. Šestadvacetiletá Běloruska má ale letos solidní zápasovou bilanci 30:9 a figuruje na třetím místě světového pořadí.

Nejlepší letošní výsledky: Australian Open (triumf); Řím, Madrid, Brisbane (finále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Berlín (čtvrtfinále)
Letošní bilance: 30:9
Letošní bilance na trávě: 1:1
Grandslamy: Australian Open (triumf), French Open (čtvrtfinále)

Po Australian Open se začala trápit, ale v závěru antukového jara se zvedla. Na tisícovkách v Madridu a Římě podlehla až Ize Šwiatekové ve finále a na French Open i kvůli zdravotnímu problému vypadla ve čtvrtfinále. Na trávě se představila pouze v Berlíně a kvůli potížím s ramenem musela vzdát čtvrtfinále.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Generálka: Berlín (čtvrtfinále)

Ve Wimbledonu se jí zpočátku vůbec nedařilo, úvodní tři starty zakončila nejpozději ve druhém kole. Poslední dvě účasti v letech 2021 a 2023 však přetavila v postup do semifinále.

Kariérní bilance: 11:5
Nejlepší výsledek: semifinále (2021, 2023)
Loňský výsledek: semifinále


Možná cesta turnajem
1K:
Bektasová | H2H 0:0
2K: Vekičová | H2H 2:6, NEBO Xiyu Wang | H2H 0:0
3K: (28) Jastremská | H2H 1:3
OF: (14) Kasatkinová | H2H 7:2
ČF: (8) Qinwen Zheng | H2H 2:0
SF: (2) Gauffová | H2H 3:4
F: (1) Šwiateková | H2H 3:8

 

Vizitka Jeleny Rybakinové.Vizitka Jeleny Rybakinové. (@ Livesport)

Jelena Rybakinová letos často bojuje se zdravotními problémy. Přesto má na kontě pět finálových účastí, tři z nich přetavila v triumf, a vynikající bilanci 35:7. Aktuální světová čtyřka předloni senzačně ovládla právě Wimbledon a od té doby patří mezi absolutní špičku ženského okruhu. Pětadvacetiletá Kazachstánka je v poslední době pravidelnou účastnicí závěrečných kol těch největších turnajů, logicky se tak řadí mezi největší favoritky letošního Wimbledonu.

Nejlepší letošní výsledky: Stuttgart, Abú Zabí, Brisbane (triumf); Miami, Dauhá (finále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Berlín (čtvrtfinále)
Letošní bilance: 35:7
Letošní bilance na trávě: 1:1
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (čtvrtfinále)

Zdravotní potíže se jí nevyhnuly ani během antukového jara, když nemohla obhajovat titul na tisícovce v Římě. A aby toho nebylo málo, tak po pár gamech vzdala čtvrtfinále na trávě v Berlíně a z poslední generálky v Eastbourne se odhlásila.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Generálka: Berlín (čtvrtfinále)

Ve Wimbledonu má výbornou historii, každý ze tří startů v hlavní soutěži dotáhla do druhého týdne. Po osmifinále v roce 2021 následoval nečekaný triumf a loni skončila ve čtvrtfinále na finalistce posledních dvou ročníků Ons Jabeurové.

Kariérní bilance: 14:2
Nejlepší výsledek: triumf (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále


Možná cesta turnajem
1K: Ruseová | H2H 1:0
2K: Siegemundová | H2H 4:1, NEBO Baindlová | H2H 0:0
3K: (30) Fernandezová | H2H 1:0
OF: (15) Samsonovová | H2H 1:4
ČF: (5) Pegulaová | H2H 1:3
SF: (1) Šwiateková | H2H 4:2
F: (2) Gauffová | H2H 0:1

 

Češky v akci

Vizitka Markéty Vondroušové.Vizitka Markéty Vondroušové. (@ Livesport)

Markéta Vondroušová prožívala loni nejlepší sezonu kariéry. Kromě triumfu ve Wimbledonu posbírala postupy do závěrečných kol na spoustě dalších turnajů, jenže po čtvrtfinále na US Open se jí přestalo dařit. Čtyřiadvacetiletá Češka má letos na kontě nelichotivou bilanci 16:10 a jen jedno semifinále, které vybojovala na antuce ve Stuttgartu. Přesto je českou jedničkou a drží se na svém žebříčkovém maximu, šestém místě.

Nejlepší letošní výsledky: Stuttgart (semifinále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Berlín (2. kolo)
Letošní bilance: 16:10
Letošní bilance na trávě: 1:1
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (čtvrtfinále)

Na travnatých dvorcích se letos představila pouze v Berlíně. V úvodním kole si poradila s Rebekou Masárovou, ale v tom následujícím ošklivě podklouzla a musela vzdát pozdější finalistce Anně Kalinské.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Generálka: Berlín (2. kolo)

Ve Wimbledonu a obecně na trávě se jí až do loňského roku vůbec nedařilo. Úvodní tři starty v All England Clubu zakončila v prvním kole a ten čtvrtý ve druhém. O to více překvapivější je, že pátou účast na londýnském pažitu, kterou podnikla loni, dotáhla až k triumfu.

Kariérní bilance: 8:4
Nejlepší výsledek: triumf (2023)
Loňský výsledek: triumf

 

Vizitka Lindy Noskové.Vizitka Lindy Noskové. (@ Livesport)

Linda Nosková měla parádní vstup do sezony, po semifinále na silně obsazené generálce v Brisbane si na Australian Open vyšlápla na světovou jedničku Igu Šwiatekovou a poprvé se dostala do čtvrtfinále grandslamů. Od té doby se však 19letá Češka trápí, dokonce na posledních osmi turnajích neporazila více než jednu soupeřku. Na vítěznou sérii čeká od února a na čtvrtfinálovou účast od ledna. I tak figuruje na svém žebříčkovém maximu, 26. pozici.

Nejlepší letošní výsledky: Brisbane (semifinále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Bad Homburg, Berlín (2. kolo)
Letošní bilance: 19:12
Letošní bilance na trávě: 2:2
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (2. kolo)

Na Wimbledon se připravovala v Německu. V Berlíně prohrála bitvu druhého kola s finalistkou posledních dvou ročníků nejslavnějšího turnaje Ons Jabeurovou a v Bad Homburgu nevyužila velmi příznivého losu a ve druhém kole nestačila na Viktoriji Tomovovou. Stále tak čeká na první čtvrtfinále na nejvyšším okruhu mimo tvrdé povrchy.

Bilance z posledních 10 zápasů: 4:6
Generálka: Berlín (2. kolo), Bad Homburg (2. kolo)

Debut ve Wimbledonu si odbyla loni a překvapivě ztroskotala hned v prvním kole na Dalmě Gálfiové. Na travnatých dvorcích má kariérní bilanci 3:5.

Kariérní bilance: 0:1
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2023-24)
Loňský výsledek: 1. kolo

 

Vizitka Kateřiny Siniakové.Vizitka Kateřiny Siniakové. (@ Livesport)

Kateřina Siniaková absolvovala před startem travnaté části sezony celkem 13 turnajů na nejvyšším okruhu a pouze na jednom dokázala přejít přes druhé kolo. Trápení na hlavní tour neukončila ani po zisku titulu na podniku série 125k ve Španělsku. V posledních týdnech se ale 28letá Češka zvedla a zajistila si debut v nejlepší třicítce světového hodnocení. Na Wimbledon přijela s letošní bilancí 24:14.

Nejlepší letošní výsledky: Bad Homburg, Berlín (čtvrtfinále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Bad Homburg, Berlín (čtvrtfinále)
Letošní bilance: 24:14
Letošní bilance na trávě: 6:1
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (2. kolo)

Na obou travnatých generálkách se dostala do čtvrtfinále a vyřadila na nich dohromady tři členky TOP 20 žebříčku. V Berlíně se probila z kvalifikace až mezi nejlepší osmičku a obhajobu loňského triumfu v Bad Homburgu zakončila ve čtvrtfinále, k němuž nenastoupila.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Generálka: Berlín (čtvrtfinále), Bad Homburg (čtvrtfinále)

Hlavní soutěž Wimbledonu absolvovala osmkrát a pouze ve třech případech ztroskotala hned v úvodním kole. Jejím maximem je třetí kolo z let 2016, 2018 a 2021.

Kariérní bilance: 8:8
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2016, 2018, 2021)
Loňský výsledek: 2. kolo

 

Vizitka Barbory Krejčíkové.Vizitka Barbory Krejčíkové. (@ Livesport)

Barbora Krejčíková prožívá jedno z nejhorších období své kariéry. Po čtvrtfinále na lednovém Australian Open se začala trápit se zraněním zad, prodělala těžkou chřipku a od půlky února dva měsíce vůbec nehrála. Osmadvacetiletá Češka se na kurty vrátila až na začátku antukového jara a na nejpomalejším povrchu prohrála všechny čtyři zápasy. Bývalá světová dvojka se postupně propadla na 31. pozici v žebříčku a letos má bilanci 7:9.

Nejlepší letošní výsledky: Birmingham, Abú Zabí, Australian Open (čtvrtfinále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Birmingham (čtvrtfinále)
Letošní bilance: 7:9
Letošní bilance na trávě: 2:2
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (1. kolo)

Na trávě stihla dvě generálky. Při obhajobě finále v Birminghamu skončila ve čtvrtfinále a připsala si své první výhry od začátku února. V Eastbourne ztroskotala hned v prvním kole na Leylah Fernandezové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 3:7
Generálka: Birmingham (čtvrtfinále), Eastbourne (1. kolo)

Hlavní soutěž Wimbledonu si poprvé vyzkoušela až v roce 2021 a postupně se v tomto dějišti zhoršuje. Po osmifinále 2021 vypadla ve třetím kole a loni ve druhém.

Kariérní bilance: 6:3
Nejlepší výsledek: osmifinále (2021)
Loňský výsledek: 2. kolo

 

Vizitka Karolíny Muchové.Vizitka Karolíny Muchové. (@ Livesport)

Karolína Muchová prožívala loni nejlepší sezonu kariéry. Sedmadvacetiletá Češka se probojovala do finále French Open a na tisícovce v Cincinnati a vyšplhala se do TOP 10 žebříčku, jenže sezonu musela kvůli zranění pravého zápěstí uzavřít už po semifinálové účasti na US Open. Zdravotní problém se nejprve snažila řešit konzervativní léčbou, nicméně operaci se nevyhnula a téměř 10 měsíců na turnajích chyběla.

Nejlepší letošní výsledky: Eastbourne (čtvrtfinále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Eastbourne (čtvrtfinále)
Letošní bilance: 2:0
Letošní bilance na trávě: 2:0
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (nehrála)

Na kurty se vrátila na poslední wimbledonské generálce v Eastbourne. V úvodním kole jí vzdala Elina Avanesjanová a poté si poradila s Magdou Linetteovou. Ke čtvrtfinále však nenastoupila, jelikož se stav jejího operovaného zápěstí mírně zhoršil a před Wimbledonem nechtěla riskovat.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Generálka: Eastbourne (čtvrtfinále)

Úvodní dva starty v hlavní soutěži Wimbledonu v letech 2019 a 2021 přetavila v postup až do čtvrtfinále. Předloni i loni ovšem ztroskotala hned v prvním kole.

Kariérní bilance: 8:4
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2019, 2021)
Loňský výsledek: 1. kolo

 

Vizitka Marie Bouzkové.Vizitka Marie Bouzkové. (@ Livesport)

Marie Bouzková má ve Wimbledonu své grandslamové maximum a podobně jako loni nedorazila do All England Clubu v dobré formě. Pětadvacetiletá Češka sice v aktuální sezoně zaznamenala čtvrtfinále v Aucklandu a finále v Bogotě, nicméně všechny další turnaje zakončila v úvodních kolech a má jen poloviční zápasovou úspěšnost 13:13. Nejlépe si překvapivě vedla na antuce, která je jejím nejslabším povrchem.

Nejlepší letošní výsledky: Bogotá (finále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Birmingham (2. kolo)
Letošní bilance: 13:13
Letošní bilance na trávě: 1:2
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (3. kolo)

Po celkem solidním antukovém jaru přišlo další trápení. Na trávě začala v Birminghamu, kde měla velké potíže s Heather Watsonovou a ve druhém kole nestačila na Dianu Šnajderovou. V Eastbourne se loučila hned na úvod po porážce s domácí outsiderkou Harriet Dartovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Generálka: Birmingham (2. kolo), Eastbourne (1. kolo)

Hlavní los Wimbledonu absolvovala čtyřikrát a v posledních dvou případech se vždy dostala do druhého týdne. Předloni dohrála až ve čtvrtfinále s pozdější finalistkou Ons Jabeurovou a loni podlehla v osmifinále Markétě Vondroušové, která nakonec turnaj ovládla.

Kariérní bilance: 8:4
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2022)
Loňský výsledek: osmifinále

 

Vizitka Karolíny Plíškové.Vizitka Karolíny Plíškové. (@ Livesport)

Karolína Plíšková ukončila v únoru téměř rok dlouhou krizi. V Kluži se dočkala prvního triumfu po více než čtyřech letech a poté prošla na tisícovkách do semifinále v Dauhá a do osmifinále v Dubaji. Dvaatřicetiletá Češka se ale začala zase trápit a z momentální krize jí možná nepomohlo ani finále na trávě v Nottinghamu. Bývalá světová jednička má v aktuální sezoně hlavně díky skvělému únoru pozitivní bilanci 17:11.

Nejlepší letošní výsledky: Kluž (triumf); Nottingham (finále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Nottingham (finále)
Letošní bilance: 17:11
Letošní bilance na trávě: 4:2
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (1. kolo)

Na trávě začala výborně. V Nottinghamu vyhrála včetně skalpu Ons Jabeurové čtyři zápasy a padla až v třísetovém finále s obhájkyní titulu Katie Boulterovou. V následujícím týdnu v Birminghamu však skončila hned na první soupeřce, a to po nevyužitých mečbolech proti outsiderce Caroline Dolehideové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Generálka: Nottingham (finále), Birmingham (1. kolo)

Wimbledon byl pro ni dlouho zakletý, úvodních šest startů v hlavní soutěži zakončila nejpozději ve druhém kole. Pak ale následovaly dva postupy do osmifinále a finále v roce 2021. Předloni ani loni naopak nedošla dál než do druhého kola.

Kariérní bilance: 18:11
Nejlepší výsledek: finále (2021)
Loňský výsledek: 1. kolo

 

Vizitka Brendy Fruhvirtové.Vizitka Brendy Fruhvirtové. (@ Livesport)

Brenda Fruhvirtová se letos soustředí hlavně na nejvyšší okruh a na začátku sezony slavila své první výhry v hlavních soutěžích na nejvyšší tour a debutovala v TOP 100 žebříčku. Sedmnáctiletou Češku však neustále provází zdravotní problémy, v aktuálním roce musela zrušit už několik plánovaných turnajů a na poslední akci na začátku června na Makarské musela vzdát čtvrtfinále.

Nejlepší letošní výsledky: Řím, Miami, Australian Open, Auckland (2. kolo)
Největší letošní úspěchy na trávě: první turnaj
Letošní bilance: 14:7
Letošní bilance na trávě: 0:0
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (kvalifikace)

Ve Wimbledonu bude hrát svůj první turnaj po téměř měsíční pauze a bez nulové přípravy na trávě. Nad její formou i zdravotním stavem tak visí otazník.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Generálka: žádná

Wimbledonu se poprvé zúčastnila v loňském roce a měla skvěle nakročeno ke zvládnuté tříkolové kvalifikaci. Ve finále se však zranila a Yue Yuan nakonec podlehla ve třech setech.

Kariérní bilance: 0:0
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2024)
Loňský výsledek: kvalifikace

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

62
Přidat komentář
paddy
upset 1k

Osaka-Parry 1,25-3,85 smile
na kurtu č. 2, který je znám jako pohřebiště favoritů smile

na Osaku je nyní vsazeno 100% peněz smile, takže jdu proti všem smile

"Já už tam nechci hrát," smile smile smile
vyhrkla Kvitová po porážce s Brengleovou ve 2k v r. 2017
o rok dříve ve stejné fázi prohrála na tomtéž kurtu s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou a na olympiádě v roce 2012 ve čtvrtfinále s další ruskou hráčkou Marií Kirilenkovou

Osaka již skoro 6 let nevyhrála ve Wimbledonu jediný zápas, takže už nemá ani párru, co je odehrát vítězný zápas (a nikdy nepřelezla 3k)
Parry bude údajně v hledišti fandit i Paris Hilton

zkušená travařka a pražská rodačka Navrátilová k zápasu poznamenala:
"tenis na trávě je hlavně vo saku a to není nic pro Vosaku"
má naprostou pravdu smile
Reagovat
tommr
"tenis na trávě je hlavně vo saku a to není nic pro Vosaku"

já myslím že to je spíš tvůj výplod a ne Navrátilový. Ale poved se ti ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
paddy
Král Richard: Zrození šampiónek smile
(o Williamskách)
životopisný film na Nova Cinema (nyní se vysílá)
kdo nemá archiv, pak repríza bude
3. 7. 10:15h
4. 7. 06:15h
Reagovat
Sinuhet1
zitrejsi podvecer z hlediska ceskych hracek natriskany, Brenda, Muska, Linda - Brenda outsiderka, Linda favoritka, Muska tam je to vyrovnany
Reagovat
tommr
ještě bude hrát Karolína Plíšková kterou vzhledem k současný formě Shnaiderový považuju za outsiderku ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Přání/Možnosti, které mohou být na QF

Siniakova/ Swiatek, Ostapenko vs. Maky, Maia, Collins, Krejcikova , prejici osminka:)
Rybakina, Bouzkova/ Samsonova vs. Jabeur/ Pegula
Radukanu, Towsend/ Alexandrova vs. Muchova/ Andreeva
Noskova/ Keys vs. Osaka, Pliskova/ Gauff,Azarenka...

A po prvním, druhém kole se to určo změní a pořádně vysype...:)))
Reagovat
Vlk-v-trave
Naomi Osaka a Elena Rybakina bez nějakých speciálních rozhovorů, tiskovek, šumu...

Elenu na světových fórech před Wimbledonem nazývají Tichou Královnou... ale to není nějaká novinka, nakonec je to Rybka že..., a potom,... na co se vykecávat, buď hrajete dobře nebo ne...:)

Zajímavější je spíš to ticho kolem Naomi...
...no je to nakonec matka, a asi má určitě důležitější věci na práci:)

Tichá voda břehy mele... se říká, a asi by nebylo překvapením, jak bysme se dočkali ve 4.kola opáčka s Gauff...

Mě by třebas potěšilo QF Naomi x Linda, ale nejsem si jistý, jestli bych během takového QF chtěl vůbec jen TP otevřít a už vůbec si nedokáži představit ty vpisy :)))
Reagovat
tommr
mě by víc potěšilo kdyby Osaku vyklepla Karolína Plíšková už ve třetím kole ...
A nezlobil bych se samozřejmě ani kdyby za Karolínu tuto záslužnou práci udělala už Parry v prvním nebo Navarro ve druhém kole ...
Reagovat
Vlk-v-trave
tak mě fakt spíš těší sledovat výhry než prohry...:)
...ale s Karolínou počítám, že může udělat skvělý výsledek, jen aby s tím počítala sama Karolína :)))
Reagovat
tommr
to mě taky ale potěší mě i prohry hráček který nemám rád (Gauff, Sakkari, Jabeur, Svitolina, Osaka) ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Raducanu: Very happy to be back

https://www.wimbledon.com/en_GB/news/articles/2024-06-29/raducanu_very_happy_to_be_back.html

Myslím, že jsem na tom opravdu dobře. Loni jsem na konci roku udělala pořádný kus práce, abych se vrátila zpět a byla zdravá. V této práci jsem pokračovala i v průběhu letošního roku. Cítím se dobře. Nemám žádné pochybnosti.

Emma je nadšená a připravená:)
Tak pokud jí nesežere ta atmosféra, tak jí klidně můžeme vidět v QF, a tam kdo ví, kdo jí bude čekat, může to být klidně Mirra...:) Tedy pokud všem nevypálí rybník Kája:) Ale to je hodně daleko, Emma musí hlavně zvládnout start do turnaje...
Reagovat
Vlk-v-trave
Sabalenka: Tough to balance positivity with reality

https://www.wimbledon.com/en_GB/news/articles/2024-06-29/sabalenka_tough_to_balance_positivity_with_reality.html

Nejsem teď stoprocentně fit. Děláme s týmem vše pro to, abych byla schopna odehrát svůj první zápas. Ale ne, nejsem stoprocentně připravená, řekla Sabalenka, která kvůli bolestem po zranění ramene přerušila čtvrtfinále v Berlíně a poprvé v kariéře odstoupila.
Reagovat
Vlk-v-trave
Na stránkách Wimbledonu pěkné video s Maky.

Reigning champion Marketa Vondrousova previes Wimbledon 2024

https://www.wimbledon.com/en_GB/news/index.html
Reagovat
Vlk-v-trave
Iga Swiatek: Pre-Championships Press Conference

https://www.wimbledon.com/en_GB/news/articles/2024-06-29/swiatek_in_relaxed_mood_ahead_of_kenin_test.html

Je pro mě těžké být teď někde považována za outsidera, upřímně se zamyslela Swiatek, ale nejnáročnějším aspektem tenisového profesionála je přizpůsobení se povrchu. Vědomí, že na jednom povrchu jste pravděpodobně hráli nejlepší tenis v životě, ale pak jdete na jiný...
Reagovat
Vlk-v-trave
ALYCIA PARKS
https://www.youtube.com/watch?v=xEWdHXL_Um4

No to bude mít maminka Wozniacká radost až na kost:)
Odkud se ty všechny patnáctky berou...:)

Teoreticky by ta Alycia mohla být dcerou Carolíny,... je tam rozdíl 18 let...:)
Teď si musím jen připomenout, kdy naposledy vyhrála 15ctiletá holka GS.
No řekl bych, že asi nikdy, Martina měla myslím 17 let.

A jako na tom kriketovým plácku nehraje špatně, řekl bych, že bude kolem ní velmi živo během MD:) až bude nastupovat někde ve třetím kole, Rybakina bude řekněme zdravá, což zatím nevíme na sto procent... může to být hit turnaje....no..., zajímavá hráčka, krom toho mi příjde, že je 2x robustnější než CoCo,
ale loby asi umí pěkně, cit tam má... lepší délka úderu než u CoCo, překvapujemě, jak se dobře na té trávě pohybuje...aspoň dle těch highlights... na returnu to je dynamit...švih jak Petra... ufff... se podle mně musela na trávě déle připravovat...jako teď koukám, že vyhrála letos v Gaibě...na trávě...

Kde ty holky berou? :D

Tož tuhle si dám také na překvapení:))) Tak to by byl fičák, jak by to dala......
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak zpět, to je přeci ta Parks:)
jó, tak to je vpohodě...ta minulý rok vyletěla z Bogdan...no ale zplepšila se, to nemohu říct, ale 23, to už vypadá na to jak vypadá mnohem reálněji... omluva...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zrovna jsem si říkal, že najednou omládla A vyletět z Bogdan, to musel být pohled

Teď zrovna moc formu nemá, ale kdo může dát ruku do ohně za to, že ji zrovna na Wimbledonu nechytnesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, Maky to také minulý rok chytlo, a co se pak z toho zrodilo, už víme:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jakkoli, slečna Párková není zdaleka tak komplexní hráčka jako Maky, takže ano, mamka s ní problémy mít může, ale víc než na dvě kola ji netipuju.
Reagovat
Vlk-v-trave
KRÁLOVNA WIMBLEDONU
A League Of Her Own - Martina Navratilova
https://www.youtube.com/watch?v=qrHXXahUjWc

Ta je jen jedna, a asi ještě dlouho to tak zůstane...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
FAVORITKY A PŘEKVAPENÍ WIMBLEDONU

Who are the favourites for the Ladies Singles?
https://www.youtube.com/watch?v=aDSQuAQ540c

Madison Keys --- JABEUR :), RYBAKINA, SABALENKA, PEGULA
Mirra Andreeva --- SWIATEK, SABALENKA, GAUFF, BADOSA
Emma Raducanu --- JONES
Danielka Collins --- GAUFF, JÁ :)))

Danielka super odpověď:)))
Sabalenka už není aktuální...bohužel to vypadá na zranění...a otázka je zda nastoupí.
Reagovat
paddy
do letadla nastoupí určitě smile
Reagovat
lvicek
kdo je Jones?
Reagovat
Vlk-v-trave
Hráčka, která se narodila s palcem a třemi prsty na každé ruce a pouze se sedmi prsty na nohou v důsledku vzácného genetického onemocnění EED. (Ectrodactyly Ectodermal Dysplasia).

Mimo to si vede skvěle.

https://www.youtube.com/watch?v=i7nHqNTNupU
Reagovat
Vlk-v-trave
EMMA RADUCANU o Andym

Když jedete na turnaj, jako je Wimbledon, víte, že budete své tělo tlačit na hranici jeho možností, zejména pokud jde o regeneraci. Pravděpodobně bude následně čelit následkům, ale uděláte maximum, ať to stojí, co to stojí.
Jsem šťastná, že ho tu vidím - když si vzpomenu na Wimbledon, vybaví se mi Andy. To byla generace, se kterou jsem vyrůstala, hrdina, ke kterému jsem vzhlížela. Vidět ho tady je správná věc a doufám, že jeho debut bude na centrálním kurtu. :)

Jinak se nám Emma cítí velmi skvěle a hlásí tu nejlepši připravenost...
...tak uvidíme hned v prvním kole s Alexandrovou...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
- Potřebuju se soustředit na to, abych se tu stala lepší hráčkou, naučila se hrát nejlepší tenis na trávě a nesoustředila se na žebříček nebo očekávání, která s ním souvisejí. To je to, co budu dělat. Uvědomila jsem si, co Wimbledon znamená, když jsem ho hrála jako juniorka. Bylo pro mě těžké pochopit to prostřednictvím televize.
(to je přesně to, co píši níže, ten tlak - očekávání, no dobrý...Iga)

- K přípravě.... Na začátku to bylo složité. Jsem ráda, že jsem přijela dřív, protože je velký rozdíl mezi trávou, kterou máme v Polsku, a touhle. Den ode dne jsem získávala rychlost, lépe jsem cítila míč.

- Zde je ještě důležitější mít dobré první servisy. V tréninku se mi to dařilo, ale teď si to vyzkouším v zápasech s tím dalším stresem. Doufám, že se mi tento tréning a pokrok vyplatí. Kromě podání je tu ještě pohyb a zastavení před úderem. Tady nesmím uklouznout.

- Nejtěžsí je rychlá změna povrchu. Přijmout to a umět s tím pracovat, nesoustředit se na negativa. Také napjatý časový harmonogram. Někdy, když hrajete dobře, nemáte čas jít domů. Na tenise se mi nejvíc líbí, že vyhrávám hodně zápasů, dává mi to takový život, který můžu žít. Po kariéře můžu dělat cokoli, a to všechno díky tenisu. Za to budu vždycky vděčná. Také uspokojení z toho, že jsem se posunula ve věcech, které mi nevyšly.
Reagovat
Vlk-v-trave
omluva uletělo tam kam nemělo:)
Klasická nevynucená chyba jak na trávě no...:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A byla polská, wimbledonská nebo domácí?
Reagovat
Vlk-v-trave
prostě chyba jak prase :)))
Reagovat
Vlk-v-trave
IGA SWIATEK

Iga vysvětluje, jaké změny udělala ve své hře, aby se jí ve Wimbledonu dařilo lépe.

- Světová jednička nejprve upozorňuje na důvod, proč nejsou wimbledonské šampionky stálé: Hráčky, kteří nepřicházejí jako favoritky, mohou vyhrát, šance je větší.
(hmm, tak ony tam byly i stálé, ale tak nějak se to změnilo...ale to ješte Iga nebyla pořádně na Světě...:)

- Ačkoli se zdá zvláštní, že Iga není na turnaji favoritkou na titul, její vztah k povrchu se stále vyvíjí. Polská hráčka přijíždí do Wimbledonu bez předchozího turnaje na trávě, pouhých 20 dní poté, co získala trofej na Roland Garros.
(no úplně s ní nepočítat, to je chyba, stejná jak se kdysi smáli na začátku kariéry, že Nadal nikdy nevyhraje Wimbl...)

- Světová jednička na dni pro média vysvětlila, co od britského grandslamu očekává a jak se cítí. "Je to velmi vzrušující, cítím se velmi dobře, zvláště po tak velkých turnajích, jsem ráda, že mám trochu volna. Měla jsem také čas solidně a neuspěchaně potrénovat," říká Polka.
(no musím říct, lepší rozhodnutí, než minulý rok...bravo)

- Cítím, že je to velmi složitý turnaj, na Wimbledonu nemůžete budovat svou formu a hru tak, abyste se dostali na svou nejvyšší úroveň. Je to trochu jiný turnaj. Mohou ho vyhrát hráčky, které do něj nevstupují jako favoritky. Příležitost je větší. Je pravda, že je to podobný případ jako na antuce.

- Tento turnaj je třeba brát jinak psychicky. Obvykle tenistky dělají o něco více chyb než na jiných površích. Odraz je nízký, super rychlý a je záludný. Myslím, že je to spíš o mentální stránce, jak se dokážete přizpůsobit povrchu. Vyhraje ta hráčka, která to zvládne lépe, vysvětluje Iga.
Reagovat
Vlk-v-trave
- Potřebuju se soustředit na to, abych se tu stala lepší hráčkou, naučila se hrát nejlepší tenis na trávě a nesoustředila se na žebříček nebo očekávání, která s ním souvisejí. To je to, co budu dělat. Uvědomila jsem si, co Wimbledon znamená, když jsem ho hrála jako juniorka. Bylo pro mě těžké pochopit to prostřednictvím televize.
(to je přesně to, co píši níže, ten tlak - očekávání, no dobrý...Iga)

- K přípravě.... Na začátku to bylo složité. Jsem ráda, že jsem přijela dřív, protože je velký rozdíl mezi trávou, kterou máme v Polsku, a touhle. Den ode dne jsem získávala rychlost, lépe jsem cítila míč.

- Zde je ještě důležitější mít dobré první servisy. V tréninku se mi to dařilo, ale teď si to vyzkouším v zápasech s tím dalším stresem. Doufám, že se mi tento tréning a pokrok vyplatí. Kromě podání je tu ještě pohyb a zastavení před úderem. Tady nesmím uklouznout.

- Nejtěžsí je rychlá změna povrchu. Přijmout to a umět s tím pracovat, nesoustředit se na negativa. Také napjatý časový harmonogram. Někdy, když hrajete dobře, nemáte čas jít domů. Na tenise se mi nejvíc líbí, že vyhrávám hodně zápasů, dává mi to takový život, který můžu žít. Po kariéře můžu dělat cokoli, a to všechno díky tenisu. Za to budu vždycky vděčná. Také uspokojení z toho, že jsem se posunula ve věcech, které mi nevyšly.
Reagovat
Vlk-v-trave
Zdroj:
https://www.puntodebreak.com/2024/06/29/swiatek-explica-cambios-hecho-juego-hacerlo-mejor-wimbledon
Reagovat
Vlk-v-trave
Vypadá to zajímamě...

Určitě ta změna mezi RG a W nehrát turnaj, nehonit to, a nemyslet na ten tlak... bude pro ní pozitivní, jen záleží jak zvládne ten stres kolem jak sama Iga říká...

Intensivní tréning servisu... reakce na odrazy...ano je to lepší cesta v přípravě...:)
Reagovat
tommr
já považuju Swiatek za jasnou favoritku číslo jedna. Prohrát si to může jen sama protože na ní nikdo jinej momentálně nemá a je celkem jedno o jakej povrch se jedná ...
Reagovat
Vlk-v-trave
no já bych te Ize i věřil, že ten povrch dává zabrat...:)
i Federerovi, Nadalovi, atd... kteří to podobně komentovali...
Reagovat
tommr
no nějak zdůvodnit to musí když se jí nedaří vyhrát i když je jasná favoritka a tak to svádí na povrch. Něco podobnýho dovedeno do extrému je Osaka která trávu dokonce vynechávala i když má všechny předpoklady pro to aby na ní byla úspěšná ...
Reagovat
paddy
update
Sabalenka je ze hry o titul smile
vracím se k osvědčené strategii ve WTA - může vyhrát kdokoli z top 250 smile smile

Sab je stále zraněná a bude se snažit neohrozit zbytek sezóny, má vzácné zranění ramene, přesněji velký sval oblý
https://www.wikiskripta.eu/w/Musculus_teres_major
to ji omezuje na podání, a proto nelze neočekávat, že bez servisu může uspět
čekám skreč v prvních kolech

mimo servisu může hrát bez omezení, což ji frustruje
Reagovat
Vlk-v-trave
A už to začíná dříve než jsme začali :)
Kdokoliv z top 250... no, to je možná moc:)
Ale pravda, kdo zná dobře všechny ty hráčky...?
Třebas se tam objeví nějaká travařská nadšenkyně, které wimbledonská tráva parádně sedne...
Reagovat
paddy
neblbni, nesmíš se soustředit jen na užší okruh favoritek, tzn. top 100
je nutné brát v úvahu i kvalifikantky, cca do no 250 (a to ti mohou ještě chybět WC)

vzpomeň si na Raducanu smile
4R W 2021 jako no 338
W USO 2021 jako no 150
Reagovat
Vlk-v-trave
Jo třebas Františka, WC
https://www.youtube.com/watch?v=i7nHqNTNupU
nebo Andželína, WC
nebo Ajla, WC
nebo Carolajna, WC
nebo Emma, WC
nebo Lily, WC
https://www.youtube.com/watch?v=h4rj6tfNL4E
nebo Heather, WC
nebo Naomi, WC

Jako letos ta kvalina na WC je obrovská:) Máme tam Wimbledonskou vítězku, GS vítězky...
Reagovat
tommr
Jonesový bych nějakej větší úspěch přál. Je obdivuhodný že s takovým postižením je konkurenceschopná mezi zdravejma hráčkama ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Už si to čtu, takže Arynka out... taky si myslím buď skreč v prvním, nebo odstoupení...po prvním kole, pokud neodpadne.

https://www.puntodebreak.com/2024/06/29/sabalenka-pone-duda-participacion-wimbledon-2024-no-quiero-poner-riesgo-resto-temporada
Reagovat
Vlk-v-trave
Nebo pokud vůbec nastoupí...
Reagovat
Vlk-v-trave
ŠANCE PRO JABEUR

Letošní Wimbledon určitě, ostatně jako vždy, přinese překvapující výsledky. To je jediná jistota, na kterou si můžeme klidně i vsadit.

Obecně holky na trávě nejsou nějakou atraktivní podívanou... tedy aspoň pro ultimátní milovníky tenisu na trávě...

Nej. travařská hvězda je Ons Jabuer, a mnoho nadšenců pro trávu by ji fakt přál ten talíř... moc často se nestává u holek, že existuje hráčka, která dokáže zopakovat finalovou účast právě na trávě a ve Wimbledonu... to dokázaly pouze Serena, Vee, Vicario, Stef a KRALOVNA WIMBLEDONU - NESMRTELNA MARTINA. a pár historických ještě...časté to prostě není...

Ons je jasná travařská jednička a bohužel jedna z mála, co se dá na tom povrchu sledovat s nadšením...o tom nemá mnoho fans ani pochyb, ale velké pochybnosti jsou jestli jde o její finálové účasti...

Tenhle Wimbledon je prostě o tom, jestli se Ons opět dostane do finále a do třetice to zvládne...

Přál bych jí to moc. Mimo trávu mi je ukradená, ale na trávě opravdu děla příznivcům tohodle sportu velkou radost:)

Tipuji finále:
JABEUR x SABALENKA
Ono to ani není tip, ale v této chvíli tam fakt nic lepšího není...

Jásněěě....Může klidně vyhrát RYBAKINA, ale záleží na jejím zdraví... no...
Může vyhrát i MUCHOVÁ, jasně, zaleží ne jejím zdraví
Může vyhrát klidně i SWIATEK, zaléží, jestli je stále přemotivovaná, neboť to ji hodně sráží...atd. atd.
Jako když mohla vyhrát MAKY, může svým způsobem vyhrát skoro kdokoliv...i tžebas PLÍŠKOVÁ, ANDREEVA atd. atd. a to je asi tak v té ženské části nejzajimavější... slabá předvídatelnost... krom JABEUR, která letos velkou šanci změnit tu finálovou předvídatelnost její prohry...
Reagovat
Vlk-v-trave
ŠANCE PRO JABEUR

Letošní Wimbledon určitě, ostatně jako vždy - přinese překvapující výsledky.
Reagovat
Vlk-v-trave
nějak se odeslalo aniž bych chtěl :) to je teprve začátek :)))
Reagovat
paddy
trochu jiné kurzy, než tu byly včera (Swiatek prostě nemůže být hlavní favoritka) smile

Sabalenka 4.1
Swiatek 4.3
Rybakina 7
Gauff 8.8
Osaka 15
Keys 18
Pegula 18
Jabeur 19
Vondrousova 25
Andreeva 30

i za mě je Sabalenka, Kladivoun, největší favoritka smile (na RG si zkazila šnůru 6 GS SF v řadě)

Jabeur by slušel třetí finálový kolaps v řadě, ale ani to jí nepomůže brát tenis na 100% vážně smile
Swiatek mimo antuku nebudí strach
Rybakina přeceňovaná

a na co se těšit?
kdy shoří protěžovaná Gauff smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Cori spíš byla protěžovaná, teď je v top10, takže o protěžování ani protežování nemůže být řeč...
Reagovat
Vlk-v-trave
No, já se budu hlavně těšit na sport zvaný tenis na trávě:)

Takže mi určitě neuniknou zápasy s Ons J., s Jelenou R., s Karolínou M.... čili na trávě koukatelné hráčky. Potom se určitě ještě nějaké najdou... ale budu si už víc promýšlet.

CoCo je možná přeceňována, ale na trávě ta její kratší délka úderu nemusí být tak fatální jako na jiném povrchu...každopádně asi souhlas, že bych s ní tolik ještě nepočítal, ale s pokorou, jen abychom se nepřepočítali.:)

Možná Iga nebudí na trávě strach...ale Nadal v Sukni to určo jednou dá... a jen nevíme, ve kterém ročníku...může být i letos, ...zbytečně sama sebe dostává pod tlak, nejsme několik let zpět, kdy existovalo více hráček, které si fakt s tím povrchem dobře rozuměly...a dokázaly dojít nejen do finále, ale skvěle na trávě zahrát a eliminovat favoritky. Komplikuje si tu cestu víc sama, než jaká je realita ženské síly na trávě... viz. minulý rok, kdy měla umetenou cestu do finále...a hrála jak stará nervóza, neboť jedinou hrozivou soupeřkou byla ona sama...také minulý rok hned reagovala po losu odhláškou z Berlína, což i později bylo potvrzeno, žádná nevolnost atd...velá šance na finále, ale šílený tlak... letos... to má mnohem, mnohem težší...ale kdo ví, možná ji to psychologicky pomůže jak si řekne, mohu jen překvapit:) a ten svůj vnitřní Everest dobýt....ale je tu jedno ale... víme, co to je být ve finále W., jiná kategorie, nic se nepočítá, jen jestli to hráčka zvládne... příklad Ons, která si myslím, ten tenis bere i vážně, hlavně na trávě, ale není schopna to finále zatím psychicky zvládnout.
Reagovat
Vlk-v-trave
Rybakina je spíš obecně podceňována na trávě...., tam jen záleží jaká je její kondice - zdraví... pokud se bude cítit skvěle zdravotně... tak ten její cit pro placky na tomto povrchu je pochopitelně smrtící, a ani Ons nemusí stačit její skvělý um...

Sabalenka je favoritkou a je to také jeden z mých tipů, že to dá... ale... chci zase překvapení :0)
O tom ten Wimbl je...
Můj tip na překvapení je Andreeva.
Další tipy mám na travařské "jelita", které se prostě letos chytnou: Osaka, Nosková, Swiatek a budu tu kategorii elasticky doplňovat nebo škrtat během prvních kol...:D
Se těžko odhaduje...je třeba aspoň vidět první kola...

Mé přání je Muchová, ale budu spokojený jak jí uvidím hrát, jako vždy.
Reagovat
vavrinec
Ač s vámi nesouhlasím prakticky v ničem, tak v jedné věci ano, a to je tip na překvapení. Andreeva může nabořit nejedny předpoklady.
Reagovat
Mony
A Ostapenko nikde?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naducánek teď vyhrál debla
Reagovat
tommr
Já si myslím že z našich by nejdál měly dojít Linda Nosková a Marie Bouzková. Za prvé jsou jako jediné z našich hráček jakžtakž zdravé a za druhé mají relativně dobrý los. Jako konečnou pro ně vidím čtvrté kolo ve kterém narazí na Keys resp. Rybakinu ...
Všechny ostatní naše hráčky se před Wimbledonem potýkaly s většími či menšími zdravotními problémy a úspěchem pro ně bude každý vyhraný nebo aspoň dohraný zápas ...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Linda má podobně jako na RG dobrej los, ale tam vůbec neuspěla, tak uvidíme. Pro Marii vidím problém už Kalinskou ve druhém kole, pokud bude Ruska zdravá. Samsonova se umí vyházet, ale Kalinská to obvykle udělá až v koncovce finále :D
Reagovat
tommr
jj potíž s Lindou i Marii je v tom že jsou sice zdravé ale taky z formy. Takže je docela možné že ten příznivej los nevyužijou a skončí hned v úvodu ...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
U Lindy to o formě a náladě určitě je. U Marie je to hodně o tom, co jí dovolí soupeřka, protože ona má prostě spíš obrannou hru. Proto si myslím, že konečnou bude už Kalinská. Ale Marie v posledních dvou ročnících Wimbledonu velice mile překvapila a ani tehdy neměla formu, takže bych se nedivil, kdyby zase byla ve druhém týdnu :)
Reagovat
tommr
já bych se tý Kalinský moc nebál. Je to náladová hráčka a Marie už jí dvakrát porazila. Ted vypadá že je ve formě protože v Berlíně došla do finále, ale to bylo daný tím že měla bud lehký soupeřky nebo jí zápas skrečovaly (Vondroušová, Sabalenka). Vůbec bych se nedivil kdyby Marii ve druhým kole čekala Udvardy ...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to máš pravdu, ale Udvardy ji asi nevyřadí.
Reagovat
jih
Hratelná je spíš Linda než los...nějako polevila, asi ne vědomě, ale určitě podvědomě...předloni a loni už šla proti úplné špičce a poznala, jaký je to náraz, v hlavě to šrotuje, i když se tváří, že je jí to u pr...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ona se tak jenom netváří, ona tak i hraje
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist