Trenér Ósakaové Bajin: Ženský tenis se výrazně mění, do hry vstupují mladé hráčky

7. 7. 2018, 14:22
Aktuality 7
Ženský tenis se dle slov Saschi Bajina, jenž momentálně vede talentovanou Japonku Naomi Osakaovou, v posledních dvou letech výrazně změnil. Na grandslamech a dalších velkých turnajích se začínají prosazovat mladé hráčky, což je pro ženský tenis skvělé a vzrušující, míní trenér japonské hráčky, která letos ovládla prestižní podnik v Indian Wells.
Profily hráčů
Naomi Ósakaová

Naomi Ósakaová o sobě poprvé výraznějším způsobem dala vědět v sezoně 2016, když prošla kvalifikací Australian Open a poté se probojovala až do třetího kola. Od té doby se vcelku pravidelně dostávala do hlavních soutěží, hrála třetí kolo i na antuce na Roland Garros a na konci roku si na domácím podniku v Tokiu zahrála poprvé ve finále.

Díky výborným výsledkům zakončila Japonka rok 2016 na 40. pozici, o rok později však na formu z předchozí sezony nedokázala navázat a rok zakončila na 68. příčce.

S příchodem letošní sezony se však dvacetiletá Japonka znovu rozjela - zahrála si osmifinále Australian Open, čtvrtfinále v Dubaji, semifinále v Nottinghamu a v Indian Wells si senzačně došla pro svou první trofej z okruhu WTA, čímž si v žebříčku WTA výrazně polepšila. Momentálně patří mladé Japonce 18. pozice a ve Wimbledonu ji čeká boj o postup do osmifinále. Ten dnes svede s bývalou světovou jedničkou Němkou Angelique Kerberovou, s níž má bilanci 1-2.

Mladá Japonka bývá velmi často přirovnávána k Sereně Williamsové, její trenér Sascha Bajin, jenž byl dříve sparingpartnerem americké tenistky, je však toho názoru, že by se Ósakaová neměla tímto přirovnáním nikterak svazovat a měla by jít svou vlastní cestou.

"Chci, aby šla vlastní cestou a vyšlapala si tu cestičku sama, nemůže vstoupit do něčí cesty, protože pak by ztratila svou vlastní osobnost," řekl Bajin v rozhovoru pro web WTA. "Naomi je velký talent a určitě o sobě dá vědět velkými výsledky, ale musí jít krok za krokem. Z nikoho se nestala hvězda jen tak lusknutím prstu."

Vzhledem k tomu, že ve Wimbledonu letos už skončila řada favoritek a z Top 10 jsou ve hře už jen dvě hráčky, je turnaj stále více otevřenější a uspět tak může i některá z hráček mladší generace. "Myslím, že teď může vyhrát úplně kdokoliv, je to opravdu hodně otevřené a bude velmi zajímavé sledovat, která z hráček dokáže prorazit. Je skvělé, že se začínají v ženském tenise objevovat nová jména, nové osobnosti a nové typy hráček, je to vzrušující."

"Už minulý rok ukázal jistý posun. Jelena Ostapenková vyhrála French Open, Sloane Stephensová uspěla na domácím US Open a Naomi letos vyhrála turnaj v Indian Wells. Víme, že to není grandslam, ale je to jeden z největších a nejprestižnějších turnajů na okruhu, takže to je obrovský úspěch," řekl Bajin.

"Ženský tenis tak jistě čekají vzrušující časy, kdy do špičky začnou výrazněji promlouvat nová jména. Ty holky jsou si vzájemnou inspirací. Když vidíte, že všechno vyhraje Serena, je to báječné, ale jakmile pak vyhraje někdo, u koho se to úplně nečekalo, je to pro ty ostatní holky jakýsi signál, kdy si mohou říct - když to dokázala ona, tak to můžu dokázat i já."

"Nemyslíme na nic jiného, než na ten nadcházející zápas s Kerberovou," řekl směrem k dnešnímu duelu s Němkou trenér Japonky. "Pokud Naomi chce být nejlepší, musí ty nejlepší porážet. Má ráda velké zápasy proti velkým hráčkám, takže tohle je pro ni obrovská výzva, kterou může zvládnout. Vím, že schopnosti na to má, musí ale zůstat maximálně soustředěná a hrát svou nejlepší hru. Bude to hodně náročné, protože Kerberová je velká bojovnice s výbornou hrou, takže to bude velká bitva, ale já věřím tomu, že Naomi může vyhrát."

 

 

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

7
Přidat komentář
Chrenda
je velká sympaťačka, ten mix je výborný. Držím jí palce a rád bych jí viděl jako vítězku hned po Karolíně, pokud ta to nezvládne.
Reagovat
Kozoroh
Pokud Wimbledon vyhraje Serena, vyzní slova trenéra Osakaové do prázdna...
Reagovat
smazaný uživatel
neboj, vyhra Ostapko
Reagovat
Kozoroh
Já se připravuji na nejhorší...
Reagovat
freeteepek
Souhlasím. Už abychom se Sereny nadobro zbavili a každý turnaj bude otevřený. Konečně někdo alespoň naznačil, že Serenina dominance v uplynulých letech byla nuda...
Reagovat
LukasH
Tohle proste nesnasim. Je to jak kdyby se mela odstrelit, aby neprekazela. Je to jeji vina, ze je tak dobra? Novy hracky se sice objevi, ale skoro zadna nema konzistenci. Zapasy Vika-Serena byly legendarni. A Vika rekla, ze ji diky Serene se neustale zlepsuje. Pamatuju taky jak zlepsila podani, kdyz v roce 2016 vyhrala IW i Miami. Pak sla na materskou a ted se hleda.
Psat, at uz Serena vypadne, je proste ubohy.
Reagovat
horska.kraslice
+1
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist