Shang je v 19 letech druhým čínským šampionem na okruhu ATP, ve finále porazil jedničku Musettiho

24. 9., 15:20
Aktuality 9
ATP CHENGDU - Juncheng Shang (19) se stal teprve druhým čínským vítězem na okruhu ATP. Talentovaný teenager porazil na domácí dvěstěpadesátce v Chengdu ve svém premiérovém finále 7:6, 6:1 nasazenou jedničku a největšího favorita turnaje Lorenza Musettiho (22). Ital nezvládl v posledních třech měsících finálový duel v Queensu, Umagu ani teď v čínském městě a na svůj třetí kariérní titul stále čeká.
Profily hráčů
Juncheng Shang porazil ve finále v Chengdu nasazenou jedničku (© ČTK / imago sportfotodienst / ZENGYU)

Musetti – Juncheng Shang 6:7, 1:6

Juncheng Shang si poprvé v kariéře zahrál na domácím podniku ATP 250 v Chengdu a dotáhl to až k triumfu. Čínský teenager našel recept na zkušeného grandslamového finalistu Keie Nišikoriho, nebezpečné Romana Safiullina a Alexandera Bublika, Yannicka Hanfmanna i nejvýše nasazeného Lorenza Musettiho.

V souboji bývalých juniorských světových jedniček byl od začátku lepším hráčem. Jediné zaváhání na servisu předvedl v posledním gamu více než hodinového úvodního dějství, v němž nedokázal set dopodávat. Po vítězství 7:4 ve zkrácené hře už měl jasnou převahu, největšímu favoritovi turnaje povolil jen jednu hru a připsal si svůj třetí letošní a zároveň kariérní skalp TOP 20.

Shang, který za celý týden ztratil jen jeden set a hrál své první finále na této úrovni, je teprve druhým čínským šampionem na okruhu ATP v historii. Loni v hale v americkém Dallasu zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Yibing Wu.

Rodák z Pekingu si v aktuální sezoně vylepšil své grandslamové maximum, když postoupil do třetího kola na Australian Open a US Open. Na tvrdých površích zaznamenal také všechna tři letošní a zároveň kariérní semifinále na hlavní tour, v Hongkongu ani Atlantě ale dál neprošel.

V novém vydání světového pořadí vylepší své žebříčkové maximum. Čeká ho skok o 15 míst na 52. pozici. Stejně jako Musetti se nyní přesune do čínského hlavního města, kde ve čtvrtek startuje hlavní soutěž.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Musetti odehrál svůj pátý finálový zápas na nejvyšším okruhu a na hardu se do semifinále probojoval přesně po roce, konkrétně od loňského vystoupení právě v tomto dějišti.

Zatímco předloni se radoval v Hamburku i na domácí půdě v Neapoli, v posledních třech měsících se musel spokojit s trofejí pro poraženou finalistu na trávě v Queen's Clubu, na antuce v Umagu i na betonu v Chengdu.


Výsledky turnaje ATP 250 v Chengdu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
diskuse
Absolutně skvělé. Moc se mi líbil na US Open. Až zlepší kondici, tak to bude stroj s tím svým forehandem.

Už se nemohu dočkat, až bude ve věku 23 let drtit tu zrzavou nadopovanou chcanku z Itálie. :)) Hihi.
Reagovat
Mantra
A myslíš, že ten rudý hoch není nacpaný nějakými dobrotami od svých soudruhů?
Reagovat
diskuse
Narozdíl od zrzavé italské malé svi.ně zatím neměl pozitivní výsledek na steroidy a nestojí za ním ani dopingový guru Dr. Fuentes jako v případě manacorské skety.
Reagovat
paddy
kdo získá titul "Cuckold of the Year" je už naprosto jasné smile
smile smile smile
smile smile smile
==============
Musetti now lost all the 5 (!) finals he played in 2024:

Queen's Club ATP 500
Umag ATP 250
Chengdu ATP 250
Cagliari CH
Turin CH

smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile
Reagovat
com
Jeste nema vyhrano smile
Myslim, ze cuckolda roku vyhraje Djok s 0 vyhranyma turnajema smilesmile
Reagovat
muster
OH byl taky turnaj
Reagovat
Pe3k
Museti druhý set 1:6 ?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Úkol zněl jasně: Ital nesmí projít!
Jinak řečeno, ze dvou čínských finále musí být aspoň jeden čínský vítěz. Možná to ale podceňuji a musí být dva nebo si to někdo odskáče
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A je to! Marinovi se po titulu prostě
moc stýskalo
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist