Preview: US Open - semifinále mužů

6. 9. 2008, 11:00
Previews 8
Tenisoví fanoušci se dnes mají opravdu na co těšit. Do semifinálových zápasů se na US Open probojovali pravděpodobně čtyři nejlepší tenisté současnosti. Poosmnácté v řadě si o grandslamové finále zahraje Švýcar Roger Federer, jehož vyzve světová trojka Srb Novak Djokovič a soupeřem krále letošní sezony Rafaela Nadala ze Španělska bude mladý skotský dravec Andy Murray.
Federer Roger

Federer - Djokovič
O svůj 13. grandslamový titul bojuje na US Open Roger Federer. Fenomenální tenista, který prochází rokem plným bolestných ztrát, má stále šanci zakončit sezonu pozitivně. Poosmnácté v řadě se probojoval do semifinále jednoho ze čtyř největších turnajů, ale pokud bude chtít uspět, čekají ho ještě dvě překážky, která jsou pravděpodobně podstatně těžší než kdykoli předtím.

Už loňská sezona leccos naznačovala o možných budoucích výsledkových trablích vítěze 55 titulů ATP. V roce 2007 sice vyhrál tři ze čtyř grandslamů, což je opravdu fantastické, ale opět se ukázalo, že úspěch na French Open je nemyslitelný a vedle Nadala se vynořil i další obrovsky talentovaný mladík Novak Djokovič, který Švýcara krátce před US Open porazil. Federer pak poslední grandslam sezony zvládl, ale bylo evidentní, že pro něho začínají těžké časy.

To, čím rodák z Basileje ale prochází letos, nejspíš nečekal nikdo. Vše začalo mononukleózou, která Federera postihla před Australian Open, proti svému dnešnímu soupeři tam v semifinále neuhrál ani set. Následovalo další výsledkové trápení a nečekané prohry. Sedmadvacetiletý tenista sice vyhrál antukový turnaj v Estorilu, ale to byl společně s titulem z Halle Švýcarův jediný letošní úspěch.

V souvislosti s hráčem jeho kvalit totiž nemá příliš velký význam mluvit o prohraných semifinále nebo finále. Zmíním jen ty dvě nejbolestnější. French Open - ve finále ho zesměšnil Rafael Nadal, který měl 4 a půl roku vládnoucího Švýcara už brzy vystřídat na postu světové tenisové jedničky. Pak přišel Wimbledon a celý svět sledoval jak tamní pětinásobný šampion ve finále opět podléhá Nadalovi, tentokrát po nezapomenutelné pětisetové bitvě, která končila za soumraku.

Federerovo trápení pokračovalo - ještě před startem olympijských her bylo jasné, že švýcarský tenista opustí tenisový trůn. Přestože Švýcar dokola mluvil o tom, jak je pro něho úspěch na olympiádě důležitý, vypadl v Pekingu už ve čtvrtfinále.

Letos má před sebou stále ještě dva velké cíle - US Open a Turnaj mistrů. V New Yorku se mu zatím docela daří, jakkoli se nevyhnul pětisetovému zápasu s Rusem Andrejevem. Místní čtyřnásobný vítěz, který tu bojuje o 5. titul v řadě, ale zatím nenarazil na žádného 'lepšího' soupeře.

Opravdovou zkouškou pro něho tak v letošním ročníku newyorského grandslamu bude dnešní semifinálový zápas proti Srbu Novaku Djokovičovi. Vzájemná bilance je na straně Švýcara v poměru 6-2, ale na tvrdém povrchu jen 3-2 a v posledních čtyřech zápasech 2-2. V živé paměti má Federer jistě stále letošní poměrně hladkou prohru na Australian Open.

O šest let mladší Djokovič začal letošní sezonu skvěle a triumf na Australian Open pro něho znamenal zisk prvního grandslamového titulu v kariéře. Stabilní světová trojka pokračovala ve výborných výkonech - po semifinále v Dubaji si rodák z Bělehradu spravil chuť vítězstvím na turnaji Série Masters v Indian Wells. Přestože pro něho antuka není tím nejlepším povrchem, dominoval na ní na dalším turnaji Série Masters v Římě a připsal si i tři semifinále - v Monte Carlu, Hamburku a na French Open.

Wimbledon se sice držiteli deseti titulů ATP nepovedl, ale na trávě vybojoval alespoň finálovou účast v Queen's Clubu. Další neúspěšný boj o turnajové vítězství si připsal v Cincinnati týden před startem olympijských her, kde skončil jako bronzový medailista.

O Djokovičovi se tak dá říct, že zažívá určitě povedenější sezonu než Federer a daří se mu i v New Yorku, kde startuje počtvrté a kde prohrál loni až ve finále právě se svým dnešním soupeřem. Srbský tenista tu procházel určitou krizí. Nejprve proti Robredovi potřeboval v osmifinále k vítězství pět setů, během nichž se nechal několikrát ošetřovat, následně ho při výhře nad domácím Rodickem diváci vypískali a jeho zdravotní problémy zlehčoval i Američan.

Bookmakeři bwin se nebojí věřit Federerovi a na jeho výhru určili kurs 1,65. Djokovičův postup do finále je pak sázkařům k dispozici s kursem 2,1.

Nadal - Murray
Ve druhém semifinálovém zápase se dnes na kurtu Artura Ashe představí současný vládce světového tenisu a hráč, jemuž patří letošní sezona, Španěl Rafael Nadal. Jeho vyzyvatelem je další nastupující světová hvězda a nedávný vítěz turnaje Série Masters v Cinciannati Brit Andy Murray.

O Nadalovi toho už bylo letos pochopitelně napsáno hodně. O něm i o jeho úspěších. Byly k tomu pádné důvody, protože dvaadvacetiletý Španěl zažívá pohádkovou sezonu. Dlouho ale nic nenasvědčovalo, že by ho v tomto roce měly potkat zvláštní úspěchy - svůj první titul získal až na startu antukové sezony koncem dubna na turnaji Série Masters v Monte Carlu.

Od té doby je ale vítěz 31 titulů ATP k nezastavení. Po monackém úspěchu postupně triumfoval v Barceloně, na turnaji Série Masters v Hamburku a totálně dominoval na French Open. Poprvé v životě vyhrál travnatý turnaj - radoval se v Queen's Clubu a následně porazil ve finále Wimbledonu Rogera Federera. Po londýnském grandslamu vyhrál i první letošní podnik na tvrdém povrchu na turnaji Série masters v Torontu a byl to on, kdo ovládl i olympijské hry v Pekingu.

Výsledkem těchto úspěchů je i zisk prvního místa v žebříčku ATP, odkud po dlouhých čtyřech a půl letech sesadil fenomenálního Rogera Federera.

Pětinásobný grandslamový vítěz nezklamal ani na US Open, kde se před dvěma dny poprvé v životě probojoval do semifinále. Tam narazí na Andyho Murrayho ze Skotska, kterého porazil ve všech pěti dosavadních vzájemných zápasech.

Nejlepším povrchem je ale pro o rok mladšího tenistu 'hard' a tam s favorizovaným Španělem ve všech třech případech prohrál poměrně těsně. I současný šestý hráč světa navíc letos hraje svou nejlepší sezonu, v níž už se radoval ze tří titulů - triumfoval v katarském Doha, zvítězil v Marseille a přemožitele nenašel ani před měsícem v Cincinnati, kde získal svůj premiérový triumf na turnaji Série Masters.

I pro držitele šesti trofejí ATP je semifinále nejlepším výsledkem dosaženým na US Open. V posledním kole ho tu nedokázal porazit ani Argentinec Juan-Martin del Potro, který do té doby vyhrál 23 zápasů v řadě.

Murray, jenž si v této sezoně mimojiné připsal skalpy Federera a Djokoviče, je ve formě a čím dál sebevědomější. Obzvlášť na tvrdém povrchu by si tak Nadal, na jednoho z nejlepších hráčů současnosti, měl dát velký pozor.

Bookmakeři bwin samozřejmě nemají jinou možnost, než výrazně favorizovat Nadala, na jehož výhru nabízejí kurs 1,17. Sázkaři tušící překvapení mohou využít kursu 4,4 na vítězství Murrayho.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Skvělé Rogere! Věřím že finále zvládneš ať tam bude Nadal nebo Andy! GO ROGER!!
Reagovat
smazaný uživatel
rogere v klidu.........ty to das!!!ses proste BOREC a bu´des mit za sebou divaky kteri djokovice tady v new yorku nemusej!!!!!dej tomu srbovi a ukaz kdo je NEJ!!!hodne stesti
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. Roger je nej a má na to porazit Novaka..... GO ROGER!!
Reagovat
smazaný uživatel
Když jde o názor věrné fanynky, co nebere v úvahu letošní realitu, pak samozřejmě Roger musí vyhrát úplně všechno.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosim tě, samozřejmě mu to letos moc nejde ale to neznamená že jako nemůže vyhrát..... Takový kecy mám ráda...
Reagovat
smazaný uživatel
je jasné,že favorité semifinále jsou Djokovič a Nadal.Nadalův postup je téměř jistý,ale doufám,že Roger Djoku pořádně potrápí.
Reagovat
smazaný uživatel
:) ty voe ty jseš, ale tipér :)) doufám že se tím neživíš jinak budeš mít asi hodně dluhů :D
Reagovat
smazaný uživatel
Murray musí v semifinále zlepšit výkon. Proti Del Potrovi hrál chvílemi dost mizerně. Nakupil dost chyb z jednoduchých míčků a pak se vztekal a gestikuloval ke svým trenérům. Často si nedokázal vytvořit pozici pro vítězný úder, lehce ztrácel servis.. Unavený a zraněný Del Potro ho potrestat nedokázal, ale Nadal je někde jinde. Bude také záležet na tom, jak Andymu půjde první servis. Ten druhý je totiž pomalý a nijak zvlášť umístěný. To je určitě slabina, na které Murray pracuje, ale zlepšení tam moc patrné není.
Co se týká druhého semi, tak tam maximálně přeju Rogerovi..ale bude to těžké, neb Novak už zázračně překonal všechna svá zranění a neduhy..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist