Preview: Tursunov - Greul

19. 11. 2008, 09:24
Previews 0
Na tenisovém challengeru v Helsinkách se dnes představí hlavní kandidát na celkové vítězství turnajová jednička Rus Dmitrij Tursunov. Osmadvacátý hráč světa, který ve Finsku startuje na divokou kartu, v zápase prvního kola změří síly s Němcem Simonem Greulem, jemuž patří v žebříčku ATP 124. místo. Rus je jistě favoritem, aktuální forma pro něho ale nehovoří.
Profily hráčů
Tursunov Dmitry

25letý Tursunov challengery příliš nehraje. Jako 28. hráč světa to nemá příliš zapotřebí a neúčastnil se jich ani v průběhu celého letošního roku. Tato část sezony je ale tradičně skoupá na turnaje vyšší kategorie a někteří hráči místo odpočinku startují právě na challengerech.

V případě ruského tenisty se jedná už o třetí turnaj tohoto typu v řadě a přestože ho ke startu nic nenutí a většinou bývá turnajovou jedničkou, jeho bilance je mizerná. Před 14 dny v kazašské Astaně prohrál ve druhém kole s Korejcem Junem a minulý týden ho v ukrajinském Dněpropetrovsku vyřadil Jan Hernych hned v kole prvním. 

A nejspíš to není náhoda. Vítěz 5 titulů ATP totiž podobně selhal i na třech turnajích předtím, byť kvalitněji obsazených - po prvním kole si balil kufry v Madridu a Petrohradu, kde podlehl hratelným soupeřům Haneskovi, resp. Hrbatému. Nad skrečí špatně rozehraného zápasu druhého kola turnaje Série Masters v Paříži proti Novaku Djokovičovi by se dalo přimhouřit oko.

Tyto Tursunovovy 'výbuchy' přišly hned po jeho triumfu na halovém turnaji v Métách a mohly by být důsledkem určitého uspokojení a ztráty motivace. Šest týdnů starý titul z Mét byl Rusův pátý celkový a druhý letošní. Ten první vybojoval na začátku roku v Sydney. Třetím výrazným úspěchem moskevského rodáka v této sezoně je červencová finálová účast z Indianapolisu.

Aktuální výsledkový výpadek se Tursunov bude snažit napravit v Helsinkách, kde ho dnes čeká zápas úvodního kola proti Němci Simonu Greulovi.

27letý Greul je na challengerech jako doma. O úroveň výše vykoukl 124. hráč světa letos jen jednou, když úspěšně zvládl kvalifikaci na French Open. V zápase prvního kola následně hladce podhlehl Lotyši Gulbisovi.

Německý tenista ale v minulých sezonách prokázal schopnost soutěžit i na turnajích ATP a velmi dobré výsledky na challengerech jsou důkazem jeho talentu. Letos se dostal do formy až ve druhé části roku - od konce srpna do začátku října získal tituly ve Freudenstadtu a Alphenu, hrál finále v Tarragoně a semifinále v Neapoli.

Greul je v první řadě výborný antukář, ale se svým dobrým servisem, silou a útočností je schopen vyhrávat i v halách. To dokázal před 14 dny v Eckentalu, kde podlehl krajanovi Grmelmayrovi po třech tie-breacích v semifinále. Hladká prohra v úvodním kole challengeru v britském Jersey se Švýcarem Bastlem z minulého týdne byla zklamáním.

Tursunov i Greul startují v Helsinkách poprvé a doposud proti sobě nehráli.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist