Preview: Kvitová vs. Ósakaová. Boj o triumf na Australian Open i post jedničky

25. 1. 2019, 15:00
Previews 67
Petra Kvitová zkusí ke dvěma wimbledonským zlatým "talířům" přidat i trofej Daphne Akhurstové za titul z Australian Open. V sobotním finále českou Lvici, jak se Kvitové přezdívá, čeká v Melbourne od 9:30 SEČ jednadvacetiletá Japonka Naomi Ósakaová. Obě hráčky, které dělí sedm let, mohou poprvé slavit titul na úvodním grandslamu sezony a vítězka navíc premiérově usedne na tenisový trůn.
Profily hráčů

"Finále miluju. Mám ráda velké zápasy, velké kurty, pro tohle jsem se vracela," řekla Kvitová, vítězka Wimbledonu z let 2011 a 2014. Ósakaová prozradila, že oba triumfy české hráčky na londýnské trávě hltala u televize. "Je skvělou hráčkou. A teď mám šanci si proti ni poprvé zahrát a ve finále grandslamu, to úžasné," řekla Japonka.

Finálové klání bude soubojem dvou momentálně sebevědomých dam. Kvitová s titulem v Sydney už vyhrála 11 zápasů v řadě. Ósakaová loni kralovala na US Open v New Yorku a nyní tak drží sérii 13 grandslamových výher.

"Obě jsou ranařky, hrají rychle. Není čas vymýšlet nějakou skvělou taktiku. Kdo do toho dá větší srdce, vyhraje," řekl kouč Kvitové Jiří Vaněk na webu WTA.

Výhodou Kvitové může být fakt, že hraje levou rukou, na což není Ósakaová moc zvyklá. Její trenér Sascha Bajin proto zařadil den před finále trénink s levákem. "V přípravě na sezonu jsem s levačkou nehrála. Nebude snadné si na to zvyknout, ale snad to zvládnu," doufala Ósakaová, která prohrála předloni hladce s levačkou Lucií Šafářovou a čtyřikrát v řadě nestačila na Němku Angelique Kerberovou.

Post jedničky je pro Kvitovou i Ósakaovou na druhém místě. "Na žebříček nemyslím, znáte mě," zopakovala Kvitová, která už jednou měla v Austrálii blízko k postu první hráčky světa, ale v roce 2012 prohrála v semifinále s Marií Šarapovovou. "Vždycky jsem toužila být první, ale především myslím na zápas," řekla Češka.

"Bylo by úžasné stát se jedničkou, ale soustředím se na postupné kroky, které mě k tomu posunou. Teď to je finálové utkání," konstatovala Ósakaová.

Pokud by Kvitová uspěla, Češky by vládly dvouhře i čtyřhře, v které je v čele Kateřina Siniaková. Stejný obrázek nabídly žebříčky i nedávno, v srpnu 2017 vedla dvouhru Karolína Plíšková a čtyřhře vládla Šafářová.

Australian Open vyhrála dvakrát Hana Mandlíková, naposledy před 32 lety. Martina Navrátilová uspěla v letech 1981, 1983 a 1985 jako Američanka.

V grandslamovém finále z českých hráček naposledy uspěla Kvitová ve Wimbledonu před pěti lety. Šafářová na Roland Garros o rok později nestačila na Američanku Serenu Williamsovou a Plíšková na US Open 2016 nedotáhla do vítězného konace nadějně rozehrané finále s Kerberovou.

Vítězka získá 4,1 milionu australských dolarů, v přepočtu 65,8 milionu korun. Poražená finalistka dostane polovinu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

67
Přidat komentář
svetova.dvojka
tak zítra v 9 hodin, už se nemůžu dočkat.
Reagovat
FulnekUltras
doufám, že si už po poledni trochu změníš nick ;-)
Reagovat
svetova.dvojka
Co bych pro Petru neudělal. :-)
Reagovat
FulnekUltras
Hraj, jak nejlíp umíš a jak Tě to kromě trenérů tátou počínaje naučil v poslední době i sám život. Ostatní se pak už jenom stane. Jsme s Tebou, holčičko NAŠE...
Reagovat
misa
Navštívil jsi před čtyřma roka tuhle výstavu Petřiných trofejí?
https://www.jpeg.cz/images/2019/01/25/IMG_3956.jpg

Spousta pohárů, medailí, fotek atd. Od té doby se její sbírka hodně rozšířila. Pamatuju, že jsem tam tehdy mrznul dvě hodiny a podobně jako nick Jsem-tady-dnes-prvne (který tady už roky nechodí...) jsem zkoumal číslo bot, které Petra nosí :) (vel. 41)
Reagovat
FulnekUltras
Předměty, samé předměty... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=fnLG1Kil5Ug
Reagovat
tommr
Petru čeká nejdůležitější zápas její dosavadní kariéry a já mám obavy, že jí to vědomí bude svazovat a nepodá proto optimální výkon. Soupeřka je navíc velmi těžká, je ve skvělý kondici a bude si proti ní věřit. Vidím to tak 70:30 pro Osakaovou ...
Reagovat
svetova.dvojka
nehrála už náhodou 2x finále Wimbledonu a finále turnaje mistrů ?
Ale jestli myslíš nejdůležitější zápas po té nehodě, tak zajisté...
Reagovat
tommr
přesně tak. Všechno co bylo před tím přepadením bylo něco úplně jinýho ...
Navíc je v sázce nejen GS titul, ale i post světový jedničky ...
Reagovat
Marduch
Petra v bublině, tommr straší.. zatím vše podle plánu:D
Reagovat
FulnekUltras
;-)
Reagovat
Frick
+1
Reagovat
turista
Petra finále vyhrát může. Zkušeností z takových důležitých zápasů už má mraky.
Reagovat
Nenela
Tommr je spravne negativne naladeny. Citim Petrino vitezstvi.
Reagovat
turista
Petra finálové zápasy hrát umí. Finále v jejím podání obvykle znamená titul. Jedno však nechápu. Více tenistek ve snaze ukončit výměnu včetně Petry, Karolíny, Sereny a dalších často zahrají velice obtížný FH drive volley zatímco Novak Djokovič stejné herní situace řeší na jistotu smečí po dopadu. Smeč po dopadu míčku je v takovýchto situacích myslím rozumnější a méně riskantní volba.
Reagovat
tommr
dobrá připomínka. Hlavně u Petry vždycky trnu hrůzou co zase při smeči provede a většinou to končí několikametrovým autem. Nechápu trenéra, že jí nevysvětlí, že by pro ní bylo jednodušší kdyby si míček nechala dopadnout ...
Reagovat
Fandina
Ona se dá skazit i ta po dopadu. Někdy to prostě tak vyjde.
Reagovat
Fandina
zkazit
Reagovat
Krisboy
To je pravda. Smeče Novaka Djokoviče patří k nejlepším v historii a učit by se od něj mohli všichni. Od Edberga přes Samprase, Feli Lopeze až po Federera a nejlepší deblisty.
Reagovat
turista
Pochopitelně žertuješ. Ale smeče po dopadu Novak dává o třídu líp než smeče bez dopadu.
Reagovat
LukasH
Smeče jsou stará tenisová škola a dnešní tenistky je moc neumí. Všímáme si, že i tam není ta kinetika těla. Williamsky je umí, tam je znát drill jejich táty a pak je dobře hrajou/hrály tenistky s mužskym somatotypem (Schiavone, Errani, Stosur).
Reagovat
FulnekUltras
Podle mě je to spíš věc hlavy - a psychika se dnešním sportovcům v průměru dost zhoršila.
Reagovat
LukasH
To se mi nezdá, tedy může bejt..e já spíš mluvím o technice. Samantha zrovna nebyla hračka se silnou hlavou, přesto se ve smecich neplete. Nebo Bára Strýcová. Taková to pokrčení nohou, záklon a švih celým tělem. Kdežto holky (i Petra) do toho jej placnou, jako u badmintonu. A i když se povede, je slabá. Není to ta rána jako u chlapů nebo právě u výše zmíněných.
Reagovat
FulnekUltras
Jde v první řadě o odhad na padající balon. Ten měly dřívější generace prostě zakódován z pestrých herních aktivit od raného dětství. V tenisu už jim to pak šlo celkem "samo" - přestože na trénink těchto mnohdy netypických úderů není tolik času. Když má Peťa před smečem správnou pozici, je pak i kinetika úderu (při klidné hlavě ;-) většinou OK. A tak nezbývá, než ji do finále popřát, aby se nějakým takovým zdařilým momentem pořádně chytla - jako v sf s Collins. Minely zvané Flipkensovky ;-) jsou snad už dávno za námi.
Reagovat
tommr
spíš než o mužskej somatotyp jde o menší hráčky, který mají lepší koordinaci pohybů ve výskoku. Proto třeba malá Bára Strýcová smečuje mnohem líp než velká Petra ...
Reagovat
FulnekUltras
protiargument - Kája Plech
Reagovat
tommr
ta sice smečuje líp než Petra, ale taky už jsem jí kolikrát viděl smeč pěkně zazdít ...
Reagovat
FulnekUltras
Kája má pro balon v atypických situacích větší cit, to samé třeba taky vysoká Šarapka nebo Kiki Mladenovič - hodně je to samozřejmě i o hlavě, ale instinkty z mládí bez ohledu na typ postavy tady fungují většinou spolehlivě.
Reagovat
LukasH
No to nevím. Maria se zlepšila v těch atypických míčích až poslední dobou, kdy dá kraťasy, jde i na síť (když musí)...ale nehraje to ráda a smeče neumí vůbec..nebo nevím, viděl jsem ji snad jednou v životě..
A s tou výškou..vždyť chlapi jsou vyšší nebo stejně vysocí (pro tommra)
Ale třeba u Halep vůbec nechápu, proč smeče nehraje. Tý by měly teoreticky jít..jenže ta hraje drive volley typu hlemýždího fh wozejka, pak rychle běží zpátky na bl a pinkacka pokračuje... :D
Reagovat
vrabejka
Uz zas tolik zbytecneho negativismu. Kdy naposledy Kvitovou svazovalo finále?
Reagovat
Krisboy
Pětikilo na 2:0 pro Petru?
Reagovat
misa
V samostatné historii Česka se jedná teprve o 11. účast některého českého singlisty:
Novotná 3x, Suková, Korda, Berdych, Kvitová 3x, Šafářová a Kar. Plíšková.

Takže poměrně raritní záležitost, třeba zlatých medailí z OH získali Češi za tu dobu celkem 24.
Reagovat
milik254
Jenže víš, kolik se rozdá na OH zlatých medailí? Mnohonásobně víc, než je míst ve finále GS
Reagovat
PetraFans..
Nemohly by vyhrát obě?
Reagovat
Krisboy
Snad příště....v deblu :)
Reagovat
dadaft
:-))))
deblový pár Kvitova-Osaka, to by bylo dílo!
Reagovat
Krisboy
Něco jako Bryan Sisters :)
Reagovat
misa
Jedna z nich poprvé ve finále gs. prohraje.
Reagovat
FulnekUltras
všechno je jednou poprvé
Reagovat
Kozoroh
http://www.tennis.com/pro-game/2019/01/noami-osaka-karolina-pliskova-australian-open-final/79293/

Za vítězku označil Petru :)
Reagovat
milik254
A proč je v odkazu jméno Karolíny? :DD
Reagovat
Fandina
Asi někdo jen přepsal článek o SF.
Reagovat
smazaný uživatel
no to nie je moc dobre znamenie. tignor sa v 90 percent pripadov myli :)
Reagovat
Krisboy
Tak jednou mu to musí vyjít.
Reagovat
Patik
škoda že to nieje také jednoznačnejšie na okruhu..takmer každý grandslam bojuje o post jednotky niekto iný.
Reagovat
FulnekUltras
hlavně, že krakatice už mizí v nedohledných hlubinách
Reagovat
svetova.dvojka
Petru mám rád, je to čistá sluníčková bytost.
Reagovat
dadaft
50 : 50
Reagovat
Jan
60:40 nebo 40:60
Reagovat
LukasH
Myslím si že Petra má ve finále současnou nejtěžší možnou soupeřku. Naomi je úkaz. Je mentálně silná a hraje skvěle, agresivně, přesto s jistotou. Má skvělej servis. Petře v současný formě bych věřil proti každý...Halep, Wozejku, Kerber..ohlížely by se po míčcích (nejspíš)..Naomi je po dlouhý době tenistka, která má na Petru herně..myslím na Petru ve formě. Přesto věřím, že bude tenisový bůh na straně Petry. Naomi má všechno před sebou...
Reagovat
EllNino
Asi se budu opakovat, ale Naomi tu je rozhodně k poražení ... výsledek s Karolínou dost zkresluje to, že prostě Karolína není prvoplánově útočná hráčka a dávala Naomi hodně 'lehkých nahraných' bodů k zabíjení ... a to Petra dělat nebude, má větší páky a umí převzít iniciativu výměny ...
Reagovat
Andrew89
souhlasim. Osaka hraje dobře, ale žádnej extra zázrak to teda na AO není. Pokud Petra zahraje jako každý zápas krom prvního setu v semi, tak tady dámy a pánové není o čem ;)
Reagovat
Andrew89
tipuju 6:3, 6:3 pro Petru
Reagovat
marcel19752
Já ten pocit mám opravdu stejný, že to bude pro Petru ve dvou setech
Reagovat
LukasH
Je pravda, že jsem zápas s Karolínou neviděl, jen highlighty a tam jsou vypíchla winnery. Plus jsem sledoval loňský finále se Serenou...ale je pravda, že i Serena už není tak agresivní. Z ty starý gardy je asi Petra nejvíc...takže pripoustim, že Petra ji nenechá..ale prostě z ní jde největší strach...ale taky je to tím, že s ní Petra ještě nehrála...
Reagovat
EllNino
Já bych teda měl daleko větší strach, kdyby hrála právě s tou Angie, s Caro, s AGOU, se Simonou, i s tou Serenou.... Naomi, pokud Karolína zatlačila a hrála nízké míče, dělala chyby, ale Karolína hrála až moc pasivně a vyšší míče, to se to pak střílí k rohům, dost to zkresluje ...

Naomi je psychicky silná, ale neví, jestli je připraveá na konstantní tlak, Serena už opravdu nehraje tak, jako v dobách své největší dominance
Reagovat
LukasH
Asi máš pravdu. Je to dáno tím, že spolu ještě nehrály. Protože mnohem víc než na žebříčku záleží, jak si sedí nebo nesedí. Tak uvidíme.:-)
Reagovat
dadaft
EllNino - to jako že je Karolína obranářka?

mně to přišlo, že Karolína musela některé míčky "zvedat" hlavně proto, že u nich nebyla včas.
(ostatně to říkal i Wilander, který to viděl na vlastní oči, že rozhodl lepší pohyb, úderově na tom prý byly obě stejně. a servis)
a proč by Karolína říkala, že Naomi hrála životní zápas? ona se takhle nevymlouvá,,,,,,,,,,,

a souhlas s LukasH - Naomi mi příjde momentálně nebezpečnější než Wozejk s Kerberovou a Serenou dohromady....

nicméně od Petry se to zase bude všechno točit a odskakovat jinak,,,,,,,,,,,,,,, no, netuším, kdo vyhraje, je to otevřené, rozhodne momentum, bych řekl.
Reagovat
LukasH
No Karolína sice není obranarka, ale prototyp agresivní hračky to není. Připomíná mi trochu Azarenku s tím rozdílem, že Aza právě zatlačila, když to bylo nutný. Karolína se často stahuje do pasivity. Jako Tomáš. V tom to mají podobný. Spoléhá na tu jistotu.
Reagovat
EllNino
Karolína není oranářka, ale občas tak hraje, bohužel
Reagovat
dadaft
i Martina tvrdí, že je Naomi v životní formě.
Reagovat
EllNino
Martina a Mats - kdo z nich se více ve svých predických v životě mýlil, to nevím, ale jsou na tom oba podobně, oba hodně :D
Reagovat
EllNino
pokud jde o Wilandera, už několikrát byl solidně mimo, Karolína měla o dost méně vítězných míču, Naomi ji silou přetlačila, ale Karolína jí to umožnila ...
Reagovat
Michaelus
Hrozně těžké říct. Pokud bude Naomi hrát tak jako ve finále USO a Petra začne zas nevozně jako s Collinsovou, tak to může být 6:2 6:4 a to bez debat. Jestli ale začátek Petře vyjde, bude v robocop modu a pojede tak celou dobu, dá Naomi ve 2 setech. Protože Naomi tady nehraje tak dobrý tenis jako na USO - blížila se tomu jen v zápase s Kájou. Je to tak 55:45 pro Petru, jsem si jistý, že tam dá všechno. A právě trochu víc té vůle, té síly, a trochu víc toho, jak moc to finále je pro ni speciální asi rozhodne
Reagovat
Krisboy
Pane redaktore, v každém preview vždycky nabízíte svůj tip na výsledek. Kam se vám tentokrát ztratil? :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
moje preview teprve přijde :) podívejte se na jméno autora ;)
Reagovat
Krisboy
Ach tak, tak pardon...:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist