Preview: Federer - Baghdatis

13. 6. 2008, 08:00
Previews 0
Roger Federer je zajímavým tenisovým tématem každý rok. Většinou pro neutuchající fascinaci jeho dokonalým stylem a neporazitelností. Letos je kolem něho ale rozruchu ještě o něco víc a paradoxně to jsou jeho nezvykle časté prohry, nad kterými tenisový svět nejvíce spekuloval doposud. Po čerstvém přechodu na trávu se ale tématem číslo 1 stává jeho totální, 5 let trvající, dominance na tomto povrchu.
Profily hráčů
Federer Roger

V případě spojení Rogera Federera s trávou hovoří čísla jasnou řečí. Poslední porážku na tomto povrchu Federerovi zasadil Chorvat Mario Ančič ve Wimbledonu roku 2002. Od té doby až do dnes neprohrál švýcarský fenomén na trávě ani jednou. Dnešní výhra nad naším Janem Vackem byla už jeho 56. výhrou celkově a 22. na místním turnaji v řadě. Během této série Federer vyhrál 4krát v Halle a získal 5 wimbledonských titulů. To jsou fakta, ke kterým samozřejmě není třeba mnoho dodávat a je jisté, že i v dalším zápase bude Federer ve světle těchto čísel jasným favoritem bez ohledu na jméno soupeře.

Proti Federerovi se dnes ve čtvrtfinále turnaje v německém Halle postaví turnajová pětka a světová třiadvacítka, Kypřan Marcos Baghdatis. I přes Federerovu nadvládu to pro něho z několika důvodů nemusí být vyloženě jednoduchý zápas. Federer v prvním kole snadno přehrál domácího Berrera 6-4 a 6-2, ale proti Janu Vackovi se dnes, při výhře 7-5, 6-3, docela trápil. Federer má navíc celý letošní rok problémy s formou a nejspíš i sebevědomím. V letošní sezoně už stačil zaznamenat o mnoho více proher v porovnání s lety minulými a jen těžko se dá věřit, že už z jeho hlavy stačily zmizet stopy po nesmírně tvrdé porážce od Rafaela Nadala z finále Roland Garros.

Baghdatis je přitom velmi kvalitním tenistou, je finalistou minulého ročníku a přestože ve vzájemných duelech se Švýcarem prohrává 0-5, v posledních dvou duelech dokázal Federera potrápit. Nejprve nad ním ve finále Australian Open 2006 vedl už 7-5 a 2-0, než ho postupně opustily fyzické síly a následně Federerovi na turnaji Serie Masters v Cincinnati v srpnu loňského roku podlehl jen 6-7,5-7. Všech 5 vzájemných zápasů se hrálo na tvrdém povrchu a Baghdatis před dnešním zápasem věří, že na trávě může být jeho šance vyšší. Kyperský tenista v prvním kole vyřadil Jana Hernycha a dnes Francouze Santora, vždy ve dvou setech.

Je nicméně pravdou, že Marcos Baghdatis má za sebou vzhledem ke svým kvalitám velmi slabou sezonu a jsou tu dech vyrážející výše uvedená fakta o schopnostech a aktuální sérii Rogera Federera na trávě. Nelze se tedy divit, že bookmakeři sázkové kanceláře bwin považují Federera za jasného favorita a na jeho výhru nabízí sázkařům kurz 1,03. Pro odvážnější se pak nabízí možnost sázky na Baghdatise ve vysokém kurzu 7,15.

Rogera Federer (1# Švýcarsko) - Marcos Baghdatis (23# Kypr):

Detail zápasu

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist