Preview: Djokovič - Tsonga

12. 11. 2008, 18:30
Previews 0
Jeden už má zajištěn postup do semifinále, druhý si pomalu balí kufry. Přesto je v Šanghaji v rámci bojů ve Zlaté skupině čeká ve čtvrtek už čtvrtý letošní vzájemný souboj. V repríze finále Australian Open se fanouškům na Turnaji mistrů představí Srb Djokovič s Francouzem Tsongou.
Novak Djokovič - Jo-Wilfried Tsonga

Djokovič se v Šanghaji stal prvním semifinalistou, když porazil del Potra a ve třech setech Davyděnka. Tsonga ve svém premiérovém duelu na Turnaji mistrů šahal po vítězství, ovšem Davyděnkovi podlehl v tie-breaku rozhodující sady. A zkrácené hry rozhodly také duel s del Potrem, které Francouz prohrál a dostalo se mu tak nepříjemné skutečnosti, že už ze skupiny nemůže postoupit.

Přesto si letos už počtvrté zahraje se svým přemožitelem z Australian Open, kterého v dalších dvou střetnutích porazil. Pokaždé v hale.

Už v závěru loňské sezony se Srb Novak Djokovič dotáhl v žebříčku za suverénní duo Federer a Nadal. Poprvé se tak kvalifikoval na Turnaj mistrů, ale ve třech zápasech nezískal ani set.

Zklamání si vynahradil hned v úvodu této sezony, když na Australian Open nenašel přemožitele a získal první grandslamový titul. Na jaře ještě vyhrál dva podniky série Masters, ale od května už žádný turnaj nevyhrál. Ovšem končil až v závěrečných kolech na raketách Nadala, Murrayho nebo Federera. Jen ve Wimbledonu překvapivě nestačil na Safina.

Nicméně halové turnaje mu příliš nesedly. Dvakrát podlehl Tsongovi a jednou Karlovičovi. Přesto pevně drží pozici světové trojky a ztrácí necelých 600 bodů na druhého Federera. Djokovič má šanci zakončit rok na druhém místě.

Jo-Wilfried Tsonga se dlouho mezi dospělými nemohl prosadit. Ještě v první polovině loňské sezony hrál challengery. Až při generálce na Wimbledon porazil Australana Hewitta a o francouzském tenistovi tmavé pleti se začínalo "pošuškávat". V All England Clubu se prostřílel mezi nejlepších šestnáct a byl na očích.

To ale ještě nebylo nic proti tomu, co předvedl letos na Australian Open. Francouzský uragán v Melbourne svým dělovým servisem zastavil Murrayho i tehdy světovou dvojku Nadala. Senzačně dokráčel až do finále, v němž ve čtyřech setech podlehl právě Djokovičovi.

Jeho vzlet vzhůru však přibrzdilo, jako v jeho kariéře už nespočetněkrát, zranění. Místo Wimbledonu musel na operaci s kolenem a přišel tak i o vysněnou olympiádu. Vrátil se až na US Open a bez tréninkovývh dávek si ani sám nemohl dávat tak vysoký cíl, jakým byl postup na Turnaj mistrů.

Jenže Tsonga získal v hale v Bangkoku svůj první titul a na posledním podniku před odletem do Číny vyhrál turnaj Masters v Paříži. Do Šanghaje měl asi nejdál ze všech tenistů, co ještě žili v teoretické šanci. Ovšem selhání soupeřů a především Tsongovi vynikající výkony (postupně porazil Štěpánka, Djokoviče, Roddicka, Blaka a obhájce Nalbandiana) ho katapultovali až mezi osm nejlepších hráčů sezony.

Resumé: Tsonga už v Číně nemá co ztratit. Postoupit nemůže a tak bude usilovat alespoň o to, aby z Šanghaje neletěl bez jediného vítězství. Djokovič naopak může šetřit síly na sobotní semifinále. Francouz Srba ve dvou halových zápasech porazil a na Turnaji mistrů po dvou smolných duelech se bude rvát alespoň o jedno vítězství. Připíše si ho?

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist