Preview: Djokovič - Simon

15. 11. 2008, 04:30
Previews 0
Tenisový Turnaj mistrů pomalu vrcholí. Dnes jsou na programu semifinálové duely. První finalista vzejde ze srbsko-francouzského střetnutí Novaka Djokoviče s Gillem Simonem. V jediném vzájemném měření sil uspěl Francouz, zvládne Srb odvetu na prestižním klání dotovaném více než čtyřmi miliony dolarů?
Profily hráčů
Novak Djokovič - Gilles Simon

Už v závěru loňské sezony se Srb Novak Djokovič dotáhl v žebříčku za suverénní duo Federer a Nadal. Poprvé se tak kvalifikoval na Turnaj mistrů, ale ve třech zápasech nezískal ani set.

Zklamání si vynahradil hned v úvodu této sezony, když na Australian Open nenašel přemožitele a získal první grandslamový titul. Na jaře ještě vyhrál dva podniky série Masters, ale od května už žádného triumfu nedosáhl. Ovšem končil až v závěrečných kolech na raketách Nadala, Murrayho nebo Federera. Jen ve Wimbledonu překvapivě nestačil na Safina.

Nicméně halové turnaje mu příliš nesedly. Dvakrát podlehl Tsongovi a jednou Karlovičovi. Přesto pevně drží pozici světové trojky a na právě hraném Turnaji mistrů si už zajistil, že v příštím vydání žebříčku se posune na druhou pozici před Rogera Federera.

Jednadvacetiletý Djokovič v Šanghaji zahájil výhrou nad del Potrem. Jistý postup mezi nejlepší čtyři si zajistil už třísetovou výhrou nad Davyděnkem. Do závěrečného duelu skupiny proti Tsongovi tak už nemusel dát všechno, a to také udělal. Ne že by nebojoval, ale když utkání rozhodoval třetí set, Srb ubral a s Francouzem potřetí v řadě prohrál.

Gilles Simon se na Turnaj mistrů kvalifikoval jako poslední. Doslova pět minut po dvanácté. V žebříčku skončil první pod čarou, ovšem nakonec byl do skupin nalosován díky zranění světové jedničky Rafaela Nadala.

Cestu do Šanghaje si vydláždil především pomocí titulů z antukových podniků v Casablance a Bukurešti a z hardu v Indianapolisu. Posledním úspěchem bylo jeho první finále na podniku série Masters v Madridu.

Letos se může pochlubit výhrami nad Nadalem, Federerem i právě dnešním soupeřem Djokovičem, kterého udolal v únoru na halovém turnaji v Marseille. Švýcara porazil i v Šanghaji a položil tak pevný základní kámen k postupu do semifinále. Na Murrayho sice nestačil, ale jelikož si ve třetím zápase poradil se Štěpánkem a Federer druhý bod nezískal, stal se posledním a hlavně překvapivým semifinalistou.

Resumé: Nejen papírovým favoritem bude Djokovič. Svým agresivním tenisem by měl Francouze, který je znám svou obrannou hrou, zatlačit k základní čáře, od které se téměř nehne a získávat tak díky vyšší kvalitě úderů více vítězných fiftýnů. Bwin ohodnotilo postup Djokoviče kursem 1.36. Simon však už několikrát favority zaskočil a tak ani jeho nečekaný postup do finále není nereálný. Věříte-li v další Francouzův úspěch, využijte kursu 2.88.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist