Preview: Berdych - Hanescu

25. 6. 2008, 09:00
Previews 0
Tomáš Berdych je ve Wimbledonu jedenáctým nasazeným, přesto se v prvním kole ocitl proti Rusu Koroljevovi na pokraji vyřazení. Bojující s bolestí kotníku nakonec dokázal v pátém setu otočit z 3:5 na 7:5 a připravuje se na zápas proti Victoru Hanescovi z Rumunska.
Profily hráčů
Berdych Tomáš

Minulý rok Berdycha ve Wimbledonu zastavil až Rafael Nadal ve čtvrtfinále . I přes jeho současnou pozici č. 20 v žebříčku ATP tak letos startuje jako 11. nasazený, což je výhoda, které by se mu na jiném Grandslamu nedostalo. Organizátoři Wimbledonu totiž jako jediní přihlížejí při nasazování k výsledkům na trávě z posledních 2 let.

Nejen pro vysokou pozici v turnajovém nasazení nebo žebříčku ATP byl Tomáš Berdych jasným favoritem prvního kola. V minulosti totiž opakovaně dokázal své velmi dobré schopnosti hrát na travnatém povrchu. Vedle loňského čtvrtfinále z Wimbledonu totiž v předchozích dvou letech zaznamenal 2 finálové účasti v německém Halle. Ta loňská přitom byla vítězná.

Jevgenij Koroljev, který k utkání s Berdychem nastupoval s "travnatou" bilancí 1 výhra/ 3 prohry, se o překvapivý úspěch připravil téměř sám. Ruský hráč jakoby se zalekl velké výhry a od stavu 5:3 v pátém setu prohrál následující 4 gamy. K dispozici přitom navíc měl Berdychovu fyzickou indispozici v podobě kulhání. Česká dvojka tak nakonec vyhrála 4:6 6:1 6:4 3:6 a 7:5.

Je pravdou, že letošní sezona se Tomáši Berdychovi příliš nedaří. Doposud odehrál jediný výborný výsledek a tím byla březnová semifinálová účast z turnaje Serie Masters v Miami. Věřme, že český hráč do startu dnešního zápasu stačil zregenerovat fyzické i duševní síly a jeho výkon bude odpovídající jeho kvalitám a výšce nasazení.

Berdychovým soupeřem bude 81. hráč světa Rumun Victor Hanescu, jehož životním maximem byla pětatřicátá pozice z ledna 2006. Hanescova letošní sezona byla komplikována opakovanými fyzickými problémy různého druhu a dosavadní výsledky jsou velmi špatné. Hanescu se zaměřuje hlavně na antukové turnaje a jeho výsledky na trávě se s Berdychovými nedají měřit. Jeho maximem ve Wimbledonu je 3. kolo z roku 2003. O rok později se probojoval do čtvrtfinále Nottinghamu. Rumunský hráč si tu v prvním kole poradil s Kolumbijce Fallou po setech 6:3 6:7 6:0 a 6:4. Hanescu Proti Berdychovi doposud nehrál.

Je nejspíš beze sporu, kdo je favoritem zápasu - sázková kancelář bwin nabízí na Berdychovu výhru kurz 1,09. Přesto se ale možná najdou i tací, jimž po problémech českého hráče z 1. kola nebude kurz 5,14 na Hanesca připadat nezajímavý.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist