Preview: Alcaraz zaútočí proti Medveděvovi na semifinále, Zverev bude fandit Rusovi

17. 11. 2023, 08:00
Previews 9
V rámci šestého hracího dne letošního ročníku Turnaje mistrů poznáme posledního semifinalistu. Pokud Carlos Alcaraz porazí bývalého šampiona Daniila Medveděva, který má postup ze skupiny jistý, pak ho ve vyřazovacích bojích doplní. Dvojnásobný vítěz Alexander Zverev by tak přišel o šanci se dostat do semifinále a s Andrejem Rubljovem by si zahrál už jen o žebříčkové body a větší finanční odměnu.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz (2.) - Daniil Medveděv (3.) | Centre Court (14:30 SEČ)
Carlos Alcaraz si ve druhém utkání skupiny snadno poradil s Andrejem Rubljovem a dočkal se svého premiérového vítězství na Turnaji mistrů. Debut na závěrečném vrcholu roku si měl odbýt už loni, ale zranění ho do Turína nepustilo. V úvodním duelu Červené skupiny nedotáhl náskok setu proti Alexanderovi Zverevovi.

Skalp Rubljova možná není ve srovnání s dalšími členy TOP 10 pořadí tak cenný, nicméně pro 20letého Španěla je velmi důležitý. S Rusem se totiž potkal poprvé a nyní má na kontě alespoň jednu výhru nad všemi aktuálními zástupci elitní desítky hodnocení. Navíc poprvé v rámci jedné sezony zaznamenal 10 vítězství nad takto vysoko postavenými hráči.

Bývalý lídr žebříčku nevstoupil do letošního Turnaje mistrů dobře výkonnostně ani výsledkově, ale stále má postup do semifinále ve svých rukách. V případě páteční výhry nad Medveděvem si bez ohledu na výsledek zápasu Zvereva s Rubljovem zajistí účast ve vyřazovacích bojích. Pokud by to zvládl bez ztráty setu, postoupí z prvního místa.

V posledních zhruba 20 měsících patří k jasně nejlepším hráčům na tour. Stále však čeká na nějaký výraznější úspěch na halových betonech. Možná překvapivě má na tvrdých površích včetně haly negativní bilanci 3:4 s hráči TOP 5 žebříčku a pod střechou ještě nikoho z nejlepší pětky neporazil.

Carlos Alcaraz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Wimbledon,  Queens,  Madrid,  Barcelona, Indian Wells,  Buenos Aires (T);  Cincinnati,  Rio de Janeiro (F);  Peking,  US Open,  French Open,  Miami (SF)
Největší úspěchy v hale: Paříž (2K)
Bilance: 64:11
Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Bilance v hale: 1:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 10:5 (kariérní 22:14)
Grandslamy: Australian Open (-), French Open (SF), Wimbledon (T), US Open (SF)

Carlos Alcaraz - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
1:1
Nejlepší výsledek: skupina (2023)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Paříž (2K)
Odehrané zápasy: Zverev (7:6, 3:6, 4:6), Rubljov (7:5, 6:2)

 

Daniil Medveděv odehrál sice úvodní i druhý zápas skupiny jako poslední, ale i tak si jako první zajistil semifinálovou účast na letošním Turnaji mistrů, a to bez ztráty setu. V pondělí narazil na Andreje Rubljova, který nevyužil v úvodním dějství hromadu šancí, a ve středu na Alexandera Zvereva, jenž zahodil značný náskok v tie-breaku první sady.

Sedmadvacetiletý Rus možná zatím v italské metropoli nehraje v nejlepší formě, nicméně v letošním roce na tvrdých površích exceluje. V aktuální sezoně posbíral nejvíce výher na krytých i venkovních betonech, celkem to má 49:10 a letos na hardech ani jednou neprohrál, pokud získal úvodní set.

V letošním roce si vytvořil osobní rekord v počtu výher na hlavní tour (66) a také titulů získaných z turnajů na nejvyšším okruhu (5) v rámci jedné sezony. Chybí mu však grandslamový triumf, aby mohl probíhající sezonu považovat za tu jasně nejlepší. Absenci prvenství na majorech by si mohl alespoň částečně vykompenzovat triumfem na Turnaji mistrů. Pokud by porazil Alcaraze a získal titul a Španěl by se nedostal do semifinále, pak by ho sesadil z postu světové dvojky.

Semifinále má jisté, ovšem prvenství ve skupině ne. To si bývalý lídr pořadí zajistí vítězstvím nad Alcarazem, případně mu může stačit i jeden uhraný set. Na Turnaji mistrů startuje popáté, v letech 2019 a 2022 prohrál všechny tři zápasy ve skupině, ovšem v ročnících 2020-21 prošel bez jediné porážky do finále a v roce 2020 triumfoval.

Daniil Medveděv - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Řím,  Miami,  Dubaj,  Dauhá,  Rotterdam (T);  Vídeň,  Peking,  US Open,  Indian Wells (F);  Wimbledon,  Adelaide (SF)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (T); Vídeň (F)
Bilance: 66:16
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance v hale: 11:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 12:7 (kariérní 41:39)
Grandslamy: Australian Open (3K), French Open (1K), Wimbledon (SF), US Open (F)

Daniil Medveděv - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
11:7
Nejlepší výsledek: triumf (2020)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Vídeň (F), Paříž (2K)
Odehrané zápasy: Rubljov (6:4, 6:2), Zverev (7:6, 6:4)

 

Vzájemná bilance: 2:2. Pro Medveděva bude navzdory jistotě postupu do semifinále poslední duel skupiny určitě důležitý. V posledních měsících byl totiž spolu s Alcarazem a Novakem Djokovičem největším adeptem na tituly a tuto roli si bude chtít udržet i pro sezonu 2024. Je však otázkou, kolik energie je ochotný investovat, pokud nebude utkání probíhat podle jeho představ.

"Pokusím se předvést proti Carlosovi svůj nejlepší tenis. Bude zajímavé s ním změřit síly na takto rychlém povrchu. Samozřejmě bych uvítal, kdybych nemusel hrát tři hodiny a zápas neskončil třeba v tie-breaku rozhodujícího setu, protože o den později budu hrát semifinále. Rozhodně ale zápas nevypustím, protože každá prohra může narušit váš rytmus. Určitě se budu snažit hrát to nejlepší, co umím," řekl Medveděv před očekávaným soubojem s Alcarazem.

 

 

Andrej Rubljov (5.) - Alexander Zverev (7.) | Centre Court (20:30 SEČ)
Poslední zápas skupinových bojů mezi Alexanderem Zverevem a Andrejem Rubljovem už nemusí pořadím v Červené skupině nijak zamíchat. Zatímco Zverev stále může pomýšlet na semifinále, Rubljov už je ze hry o postup venku. To samé bude platit večer pro Zvereva, pokud Carlos Alcaraz porazí Daniila Medveděva. Zverev s Rubljovem by se tak utkali už jen o větší přísun peněz a žebříčkových bodů.

Vzhledem k okolnostem Zverev veřejně přiznal, že bude v pátek podporovat svého neoblíbeného rivala Medveděva. "V pátek budu pro změnu největším fanouškem Daniila Medveděva na světě. Uvidíme, jak jejich zápas dopadne."

Andrej Rubljov v posledním roce zlepšil psychickou odolnost, ale stále má potíže na těch největších turnajích porážet nejlepší hráče světa. Turnaje mistrů se účastní počtvrté, v letech 2020-21 vypadl ve skupině a loni se hlavně díky slabší formě a nižšímu sebevědomí Daniila Medveděva a Stefanose Tsitsipase probil do semifinále.

Letošní ročník závěrečného vrcholu sezony se 26letému Rusovi vůbec nepovedl. Proti Medveděvovi ani Carlosovi Alcarazovi nezískal set, dokonce ani jednoho ze soupeřů nedostal ani do tie-breaku. Svou kariérní bilanci na Turnaji mistrů si tak zhoršil na 4:8.

Právě loni na Turnaji mistrů se naučil lépe zvládat klíčové momenty. Za odměnu si letos vedl solidněji proti hráčům TOP 10 a na Masters v Monte Carlu přebíral svou dosud nejcennější trofej. V posledních týdnech se mu ale přestalo dařit. Ještě před necelým měsícem měl v letošním roce bilanci 5:4 se zástupci elitní desítky žebříčku, nyní je to však 5:8. V tomto týdnu se navíc vrátily jeho potíže s proměňováním šancí a emocionálními výbuchy přímo na kurtu.

Andrej Rubljov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Bastad,  Monte Carlo (T);  Šanghaj,  Halle,  Banja Luka,  Dubaj (F); Paříž,  Vídeň (SF)
Největší úspěchy v hale: Paříž, Vídeň (SF)
Bilance: 56:25
Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Bilance v hale: 6:6
Bilance proti hráčům TOP 10: 5:9 (kariérní 23:36)
Grandslamy: Australian Open (ČF), French Open (3K), Wimbledon (ČF), US Open (ČF)

Andrej Rubljov - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
4:8
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: Vídeň (SF), Paříž (SF)
Odehrané zápasy: Medveděv (4:6, 2:6), Alcaraz (5:7, 2:6)

 

Alexander Zverev si bude hodně vyčítat, pokud na kurt večer nastoupí bez šance na postup do semifinále. Za takový scénář by si totiž mohl jedině sám, jelikož v pondělí mohl porazit ve dvou místo ve třech setech Carlose Alcaraze a ve středu uhrát minimálně jednu sadu proti Daniilovi Medveděvovi. Kvůli zahozeným příležitostem v úvodním dějství obou těchto utkání závisí jeho osud na turnaji značně na výsledku odpoledního souboje mezi Alcarazem a Medveděvem.

Šestadvacetiletý Němec se v minulosti třikrát podíval do semifinále této akce a ve všech třech případech prohrál druhý zápas ve skupině. Na Turnaji mistrů už dvakrát triumfoval a porazil mimo jiné Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Rogera Federera a Medveděva.

I v případě konce ve skupině může Turín opustit s hlavou vztyčenou. Vzhledem k loňské půlroční pauze a trápení v úvodu roku je pro něj totiž obrovským úspěchem už jen to, že se na podnik pro osm nejlepších tenistů sezony kvalifikoval. Po vážném zranění se v letošním roce vyšplhal zpět na vrchol a vypadá to, že by v příští sezoně mohl zabojovat o ty největší tituly.

Alexander Zverev - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Chengdu,  Hamburk (T);  Peking,  Cincinnati, Halle,  French Open,  Ženeva,  Dubaj (SF)
Největší úspěchy v hale: Vídeň (ČF)
Bilance: 54:27
Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Bilance v hale: 6:4
Bilance proti hráčům TOP 10: 3:14 (kariérní 45:62)
Grandslamy: Australian Open (2K), French Open (SF), Wimbledon (3K), US Open (ČF)

Alexander Zverev - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
13:9
Nejlepší výsledek: triumf (2018, 2021)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Vídeň (ČF), Paříž (OF)
Odehrané zápasy: Alcaraz (6:7, 6:3, 6:4), Medveděv (6:7, 4:6)

 

Vzájemná bilance: Zverev vede 5:4 a v oficiálních soubojích 5:3, ale letos vyhrál všechny tři duely Rubljov. Mírným favoritem je Zverev, nicméně vítěz se tipuje velmi těžko. Hodně totiž bude záležet na výsledku utkání mezi Carlosem Alcarazem a Daniilem Medveděvem. Pokud zvítězí Alcaraz, bude Zverev bez šance na postup do semifinále, což ho může značně demotivovat.

 

 

Scénáře Červené skupiny

 

 

Program 6. hracího dne

• CENTRE COURT • (od 12:00 SEČ)
1. Koolhof/N. Skupski (2-Niz./Brit.) - Bopanna/Ebden (3-Indie/Austr.)
2. Alcaraz (2-Šp.) - Medveděv (3-) / nejdříve ve 14:30 SEČ
3. Ram/Salisbury (6-USA/Brit.) - Hijikata/Kubler (8-Austr.) / nejdříve v 18:00 SEČ
4. Rubljov (5-) - Zverev (7-Něm.) / nejdříve ve 20:30 SEČ


Previews: 1. den | 2. den | 3. den | 4. den | 5. den


Pořadí skupin dvouhra | Pořadí skupin čtyřhra

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Janek poslal Jokera do SF a Carlos Zvíře domů I když od toho Janka to byl nerozum, ale klobouk dolů. Možná ho láká bonus
Reagovat
Pavol
každé dobro musí byť potrestané, po zásluhe smile
Reagovat
jackiec
Asi nechtěl mít na talíři jak by se obhajoval kdyby prohrál, jestli to nebylo schválně apod????a třeba to nakonec celé vyhraje Carlito.
Reagovat
annah
Hezky Carlos Medoura smazl! Gratulace!
Reagovat
Orgasmator
Ten to vypustil
Reagovat
Berny
ma nekdo prosim odkaz na medved-alkos ? diky
Reagovat
Pavol
ak máš dobrý antivír tak na livetv.sx
Reagovat
Pe3k
Psychopat z Rusi vyhraje
Reagovat
Pavol
Myslím že nie. Carlos to postráži. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist