Před sebou mám pořád dva tři dobré roky, věří Berdych

20. 11. 2015, 11:26
Aktuality 94
Třemi porážkami na Turnaji mistrů skončila pro Tomáše Berdycha letošní sezona. V Londýně sice poprvé nevyhrál ve skupině ani jeden zápas, ale jinak za sebou má už šestý rok, na jehož konci je hráčem elitní světové desítky. A doufá, že ho čekají minimálně další dvě nebo tři sezony na vrcholu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Je trošku zklamáním, že jsem tady nevyhrál ani zápas. Zakončit takhle rok jsem si nepřál," řekl Berdych na tiskové konferenci po porážce s Novakem Djokovičem a jedním dechem dodal: "Na druhou stranu mám za sebou velmi dobrou a solidní sezonu. Vezmu si z ní pozitiva. Dál budu tvrdě makat podle plánu a budu se chtít vrátit silný v další sezoně."

Řečí čísel Berdych i s novým realizačním týmem naplnil svoji přezdívku "pan Spolehlivý". Pod venezuelským koučem Danielem Vallverduem, který ho převzal loni v prosinci, vyhrál dva turnaje a uzavřel rok s bilancí 57-22. V počtu vyhraných zápasů je to jeho druhý nejlepší rok v kariéře, v roce 2012 vyhrál 61 zápasů.

Berdychova bilance na okruhu ATP:
Sezona Výhry-porážky
2015 57-22
2014 55-22
2013 54-25
2012 61-23
2011 53-23
2010 45-26
2009 36-26
2008 35-22
2007 46-24
2006 48-24
2005 34-29
2004 16-15
2003 2-2

Letos hrál ještě třikrát ve finále, v semifinále Australian Open, ale na dalších třech grandslamech vypadl v osmifinále. V žebříčku ATP v květnu na dva týdny okusil pozici světové čtyřky a rok ukončí pošesté v desítce. Potřetí bude šestý.

"Když se na to podívám, tak na světě je jen pět lepších tenistů. To je docela slušný výsledek," řekl třicetiletý hráč Radiožurnálu a iDnes.

Příští sezony? Budou novinky v kalendáři
Berdych ale - stejně jako David Ferrer - dál zůstává ve stínu elitní čtyřky vedené Djokovičem a Rogerem Federerem. S hráči světové desítky má letos bilanci 3:11 a Djokoviče, Federera ani Murrayho neporazil. Dokázal sice v lednu zdolat Rafaela Nadala, ale Španěl se v té době teprve vracel po zranění.

Na Turnaji mistrů a na grandslamech proto Berdych zatím marně čeká na kýžený úspěch. Jedním z faktorů může být psychika. "Je to jeden z aspektů, na kterém musím pracovat," uvedl finalista Wimbledonu v roce 2010. "Ale je jedno, jestli jste první, pátý, nebo desátý. Je třeba pracovat, protože soupeři nespí a pořád se zlepšují."

Od začátku roku mluví o pozitivním přínosu Vallverdua, který dříve pracoval s Murraym, a to i v době, kdy Brita dovedl Ivan Lendl k titulům na US Open, ve Wimbledonu a na olympiádě. "Jsem rád, že už něco funguje, ale během roku není na nové věci čas. Jezdíme od ledna doteď z turnaje na turnaj. Je třeba být trpělivý a dál pracovat na věcech, o kterých si člověk myslí, že ho mohou posunout," řekl.

Za důležitou věc označil zdraví, proto do svého těla hodně investuje. "Bez toho nemůžete tvrdě pracovat a zlepšit se," řekl dvojnásobný vítěz Davis Cupu, a faktem je, že zranění se mu vyhýbají. Chystá se změnit plán turnajů. "Kalendář je třeba skládat pečlivě. Přijdou novinky," prohlásil.

Dál má chuť i motivaci útočit na velký titul. "Pořád cítím, že mám před sebou dva tři dobré roky tenisu, a na to se těším," řekl Berdych, který v tomto roce zažil i změnu v osobním životě, když se v létě oženil s Ester Sátorovou.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

94
Přidat komentář
George_Renel
Čerstvý rozhovor s Vallverdu:
http://sport.idnes.cz/tenis-berdych-vallverdu-0wu-/tenis.aspx?c=A151120_204856_tenis_rou
Reagovat
Roger_Federer
Docela dobry, mluvi o chybach, ktere "vsichni" vidi ze Tomas dela.
Nechava se tlacit souperi a nereaguje zmenou hry pak na nepriznivy vyvoj v zapase.
Vyborne je ze si to uvedomuji a chteji to zmenit.
Reagovat
smazaný uživatel
O něco se zlepšil je to fakt něco většího by už mohl dát v roce 2016 tak uvidíme. Myslím si pokud porazí hráče top 4 zvedne si sebevědomí. Neříkám že má porážet pokaždé hráče top ale aspoň 2 z deseti zápasů my mohl urvat.odhodlání má taky a stále si věří což je velké pozitivum do dalších sezón.a pokud nic nevyhraje tak asi aspoň může porazil jsem giganty tenisu.tome pojd
Reagovat
Mayo
Berdych je veľký tenista a ešte sa dočkáme veľkých veci
Reagovat
a.magerova
Velkých věcí určitě..... ale jestli největších.... těžko říct....
Reagovat
VlS
ty seš čím dál náročnější
Reagovat
a.magerova
Jj pozoruju to na sobě též.... dřív jsem se spokojila s mnohým, teď už jdu sobecky za svým :-P
Reagovat
gigin
http://www.tennis-arena.cz/trener-simon-od-veseleho-ku-gombosovi-10020cz/
Reagovat
smazaný uživatel
aby se mu to vyplnilo a aby si aspoň ty dvě sezony ještě v elitní osmičce pobyl. Pokud ne, tak co se dá dělat. Svý si odehrál a je doživotně zajištěný.
Reagovat
Mayo
aj ja by som mu to moc přál (kappa)
Reagovat
Marduch
Tom v každé z posledních deseti sezon prohrál vždy 22 až 26 zápasů, z tohoto úzkého rozptylu v posledních deseti letech nikdy nevybočil...
Reagovat
peggy
Rafa,nikdy svoje prohry nesvadel na zraneni,vzdy rekl,hral jsem spatne.Videla jsem,kdyz loni hral v Basileji,byla jsem hodne blizko,v jeho obliceji byla videt bolest.Dohral.Je to velky hrac.
Reagovat
spaniel
:D
Tvl odkud se to bere? Tady nekde musi byt hnizdo.
Reagovat
Pe3k
Má dost fanoušků, mě nepřekvapuje, že se objevují noví, co mě ovšem překvapuje, že se mezi nimi neobjevuje nikdo objektivní nebo normální...
Btw. tohle je beztak převlečený Herbert nebo někdo podobný...
Reagovat
Pe3k
Rafa téměř nikdy nesváděl své prohry na zranění, asi jen tak 40x :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ja by som skoro odprisahal, ze pre jedneho z trojice Wawrinka, Ferrer, Berdych bol toto posledný TM..Všetci tridsiatnici..Akonáhle sa raz dostanú mimo nasadenú osmičku, tak budú končiť o kolo dve skor a je hotovo. Viď Tsonga.
Reagovat
Kytka
Nevím, proč by se třicátníci neměli dál udržet. Za první osmičkou je velká propast. Mladí ještě nedorostli. Jsou sice rychlí, mají slušnou fyzičku, ale jsou také zbrklí, s horkou hlavou a bez zkušeností. Většinou jsou to ještě jen chlapci. Tenis není atletika ani fotbal, zkrátka to není hra pro děti.
Reagovat
spaniel
Nadal 2005 :D
Reagovat
Kytka
To ale byla jiná doba, jinak se trénovalo. To se nedá srovnávat. V těch mladých nadějích a poměrně vysoko na žebříčku byl tehdy i Tom, v devatenácti vyhrál svou první a bohužel i poslední tisícovku.
Reagovat
spaniel
Ano, doba se meni, ale jsem si jisty, ze casem se zase objevi mladik, ktery to dokaze. Soucasna doba je extrem a je to spis nedostatkem talentu.
Reagovat
Kytka
Však i Tomáš s těmi mladými umí slušně zamést. viz Borna Čorič, Dominik Thiem, Alexander Zverev a i ten nadějná Korejec snad Thung? Prostě se na ně hecne a na zkušenosti to uhraje. A i ostatní z top 8.
Reagovat
Kytka
Časem ano, až ti třicátníci za dva tři roky skončí.
Reagovat
spaniel
Je to tim, ze je to slaba generace. Sice za dva-tri roky se dostanou do top 10, ale bude to jen stesti. Snad ta dalsi bude zase lepsi a smete ji v mladem veku.
Reagovat
Kytka
No jen doufám, že v zájmu výměny generací nezačnou lézt na kurt jednou za set trenéři, maminky, tatínkové a kdovíkdo všechno na rady a porady jako u žen. Tenis je individuální sport, tenisté jsou takoví novodobí gladiátoři, jdou na trh jen z vlastní kůží prodat to co natrénovali, to co v nich je a musí se spolehnout jen sami na sebe. A u toho by mělo zůstat. Zajímavé, že za Serenou otec taky na kurt nechodí a zvládá to mnohem líp než ostatní, za kterými pořád někdo běhá (viz Wozniacki).
Reagovat
smazaný uživatel
Ve většině sportů jsou porady s trenérem naprosto běžné, takže tohle fňukání moc nechápu.
Reagovat
spaniel
Ty toho nechapes vic.
Reagovat
smazaný uživatel
Já toho chápu docela dost.
Reagovat
Kytka
Ale tenis je raze individuální sport. mělo by u toho zůstat, ať je to jen a jen na tom hráči během zápasu. To se mi na tenisu právě líbí.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť i u individuálních sportů jsou konzultace s trenérem vcelku běžné.
Reagovat
spaniel
Jo, zrusme i ruzne povrchy, vzdyt v jinych sporteh maji taky jen jeden.
Netahej sem ty z WTA, za to ze se nudis.
Reagovat
Kytka
Přesně.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, rozumné argumenty nejsou, tak se začne s nadáváním. To by vám šlo.
Reagovat
Nola
sledujes ATP? ak nie dnes urob vynimku, vecer hra panska obdoba Petry
Reagovat
spaniel
Hm...a kde je to nadavani?
Reagovat
Kozoroh
Ale neumíš pochopit, že koučink do individuálního sportu nepatří. Je to cizorodý prvek, patřící do sféry kolektivních sportů.
Reagovat
Mayo
Presne tak Kozorohu!
Reagovat
smazaný uživatel
Ty zas nedovedeš pochopit nebo si nechceš připustit, že to není pravda, že je koučink i v individuálních sportech poměrně běžná záležitost.
Reagovat
Fandina
To je zajímavé, jak se všichni perou o trenéry, jak je důležité, že je mají a najednou se žinýrují, že by jim měl poradit i na kurtu. Jako by předtím jejich rady neposlouchali.
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrerovi už se tento husarský kousek povedl.
Reagovat
peggy
Myslim,ze Berdychova era jiz konci.
Reagovat
spaniel
Nevim o tom, ze by byla nejaka Berdychova éra. Momentalne je Djokovicova.
Reagovat
Kytka
Taky jsem si myslela na konci roku 2014 a na začátku letošního roku, že se Berdych propadne z první osmičky, ale naopak, ta osmička se od dalších dost oddělila. Ta trojka na začátku údaje o jeho věku je jen číslo. Záleží, kdo jak to bere, kdo je páprda kdo se chce dál koukat jen dopředu a ne se jen ohlížet co je za mnou.
Reagovat
Aussie
Má k tomu blízko, blízko, něco tam ale chybí. Něco podobného by se bylo dalo říci o Andym Murrayem. Něco tam chybělo. Potom se Andy dal na pár let dohromady s Lendlem a ten ho tam dostal!
Jenže, Berdycha Lendl koučovat nechtěl, i když ten o to náramně stál. Myslel si snad, že by to pro něho byl ztracený čas? Spíš asi ano. Dokáže Berdych, že Lendl pravdu neměl?
To se ukáže během příštích pár let.
Reagovat
Fandina
Lendl neřekl, že nechce trénovat Berdycha, protože by to byl ztracený čas.
Reagovat
Aussie
Řekl jsem snad, že to Lendl řekl? Neřekl. Řekl jsem že snad, ostatní je pouze spekulace.
Reagovat
smazaný uživatel
No Lendl hlavne odmitl vsechny. Myslim, ze za tim tenkrat byl penize nebo neovhota Lendla trenovat. Ted je po operaci obou kycli a bude se venovat vychove mlydych americkych talentů
Reagovat
Kytka
Lendl je už dávno spíš Američan než Čech, úplně jiný typ než Martina Navrátilová. A v domácích luzích a hájích je o GS vítěze nouze. Jan Kodeš má svoje léta, nemocné srdce a to na Tomáše je třeba hodně trpělivosti a nervů. Korda žije taky v Americe. Šéfování ženou, jako třeba u Murraye, to by u Rebela prostě nešlo. Navíc, jak bylo vidět u Agniesky, představuje si Martina trénování jako Hurvínek válku. Na pár týdnů v roce hráče "navštívit" nestačí. A nějaký hráč co býval 20., 30. i třeba 15 mu pomoci nemůže, nemůže mu předat potřebnou zkušenost, protože ji prostě nemá. Po zahraničním trenérovi se měl ohlížet daleko dřív než ve 29, 30 letech. Třeba když byl ještě volný Boris Becker, to byl útočný typ, dobře servíroval a mohl tak Tomovi pomoci zlepšit aspekty hry, která je Tomovi vlastní nebo by mu nejspíš vyhovovala. Kvalitní první servis, útočnou hru ve dvorci a i na síti - smeče a voleje mu jdou velmi slušně.
Reagovat
misa
"A nějaký hráč co býval 20., 30. i třeba 15 mu pomoci nemůže, nemůže mu předat potřebnou zkušenost, protože ji prostě nemá."

Jak mu potom může prospět Vallverdu, který to nejvýše dotáhl na 750. místo? Řekl bych, že to není tak jednoduché. Třeba Lucii Šafářové výrazně prospěl Steckley, kerý byl nejvýše 461. (chápu, že někteří můžou namítnout, že jde o ženský tenis).
Reagovat
Kytka
Ale Lucka taky zatím nemá GS a je otázkou, jestli mít bude. Někdo prostě má ten tah na vítězství v krvi, třeba Nadal a někoho je třeba popostrčit. Krásným příkladem je Murray. ten dosáhl dvou GS a zlaté olympijské medaile jen za přítomnosti Lendla v jeho týmu. Asi těžko se mu to povede zopakovat.
Reagovat
Kytka
Tom je hodně introvertní a flegmatik už od dětství. Není prostě takový bojovník jak Rafa.
Reagovat
misa
Tím jsem chtěl poznamenat, že trenér nemusí být tenisová legenda a několikanásobný gs. vítěz, aby svého svěřence výrazně posunul vpřed. Kolik grandslamů třeba vyhrál Norman, současný trenér Stana?
Reagovat
gigin
Nebo Vajda. To je GS šampion, jak vyšitý.
Reagovat
misa
Dívám se, že vyhrál dva turnaje, na gs. nepřešel 3. kolo a nejvýše byl 34.
Reagovat
gigin
Jj, taky jsem se díval. Já jen s tebou souhlasím, že dobrý trenér nemusí být zákonitě nějaký extra špičkový hráč. To je vše.
Reagovat
smazaný uživatel
A já bych dodal, že to platí i naopak - že je někdo špičkový hráč ještě neznamená, že taky bude špičkový trenér.
Reagovat
misa
Sezona nám skončila, tak musíme diskutovat pod mužskými články. Jak hluboko jsem klesli :)
Reagovat
smazaný uživatel
A to si představ, že příští týden končí i ta mužská. To budeme úplně v prd... :-))
Reagovat
Kytka
Ještě bude aspoň ta asijská exhibiční tour. o je aspoň legrace, něco na odlehčení. Já jsem se u toho vloni docela dobře bavila. Ale bohužel, jen na streamech.
Reagovat
Cico93
je to cirkus.
Reagovat
spaniel
Nemuzes ho porovnavat s Murraym. Tomas ma jeden titul z Masters a jedno finale z GS. Muray byl nekde jinde a GS mel nadosah, byla to otazka casu. Tomas ma k nemu asi tak daleko jak Ferrer.
Reagovat
Holahej
Já myslím, skvělá kariéra, ale ta top špička má herní potenciál prostě výš, techniku a škálu úderů, tím variabilitu hry, větší cit pro míč, hru /míčové sporty/, obratnost pohybu, víc tenis /samotnou hru/ milují..., to neznamená, že se nemůže povést "jeden velký" výsledek, viz. historie /..namátkou Krajíček, Bartoli/, není to o jeho hlavě /"psychice"/ a vůbec už o urážkách od PC, když nejste přímo u toho, nemluvíte s ním, neznáte a nevidíte jeho pocity, rozpoložení...
Reagovat
Kytka
Neřekla bych, že Tomáš nemá cit pro míč. Když bývalý hráč, myslím Philipousis na jednom GS pro pobavení předváděl hráčům triky a žonglování s míčkem na raketě, do vzduchu, odehrání pod nohou, tak Tomáš dle ukázky toto perfektně a bez chyby bleskově zopakovat¨l, Murray u toho stál jako tvrdí y a nešlo to ani na kolikátý pokus. Asi má pravdu Doc. Kolář, že životnost Murraye bude nižší než třeba Federerova, protože jeho motorika, koordinace pohybů je daleko horší.
Reagovat
misa
Prof. Kolář
Reagovat
Kytka
Ano, opravuji tedy profesor Kolář. Tady v Čechách si na tituly potrpíme a je snad lidské se splést. Nechtěla jsem ho tím nijak shodit, protože to je nesporně velká kapacita.
Reagovat
misa
O tom jsem ani neuvažoval, že bys ho chtěla nějak shodit :) Jen jsem chtěl upozornit na jeho vědecký postup. Někteří sportovci se ovšem při TV rozhovorech dodnes drží zažitého titulu docent, jako by to bylo jeho jméno :)
Reagovat
Marduch
Cit pro míč se projevuje v herních situacích jako jsou hra na síti, half-voleje, stop-voleje, drop shoty... Ve všem je, troufnul bych si říct, kdokoli z top 10 lepší než Tom.
Reagovat
spaniel
To jiste ne. Drop shot jsem hi snad zahrat sni nevidel, ale na siti je dobry. Lepsi je Federer, Stan, Murray, Tsonga...mozna Nadal, Nole a Ferrer, ale spis na stejne. Problem je, ze tam moc nechodi.
Reagovat
Kytka
Právě, to je problém, že tam moc nechodí. A Nole se na síti sice trochu zlepšil, ale ty jeho džokosmeše, to je horor. A David taky jde k síti jen když musí, nebo podat ruku. Už Jan Kodeš tak před šesti lety říkal, že Berdych by měl víc chodit na síť. Ale Tom je na to asi líný. Postřeh tam má dobrý. To vidím, když je schopen často tři čtyři míče za sebou na něj tam směřující odehrát a i uhrát.
Reagovat
spaniel
Tak nejlip to ukazoval v deblu, voleje ma dobre. Forehand taky, takze dostat se na sit by nemel byt problem. David chodi na sit casteji.
Reagovat
Kytka
Jeho křížný beckhand od sítě a těsně za ní je také hodně dobrý. To si pamatuji, že často hrával Jan Kodeš, tehdy to bylo skoro unikum. Fakt nechápu, proč tam hráč jako on nechodí vyšší.
Reagovat
Kytka
víc.
Reagovat
Fandina
Já si také myslím, že má Berďa dobrý postřeh, škoda, že na síť nechodí častěji. Pokud se mu podaří servis a pak sám jde na síť, tak to skoro vždycky uhraje, ale často to nedělá. Škoda.
Reagovat
spaniel
Valverdu byl omyl. Mel by zkusit treba Annaconeho.
Reagovat
Kytka
A nebyl ten náhodou v tu dobu u Grigora Dimitrova?
Reagovat
spaniel
Ten mel Rasheeda ne?
Reagovat
Kytka
Asi ano. Fakt to nevím jistě.
Reagovat
Marduch
Tom je intro-povaha, co si dělá rád všechno po svym. Stokrát mu může trenér nebe kustod radit, že debaty s rozhodčim nebo gesta k protihráči ničemu nepomůžou, ba naopak, a stejně je to prd platný. Hodil by se mi k němu nějakej true matador, kterej pro ostrý slovo, když je potřeba, nejde daleko, i za cenu, že se Tom na týden urazí, ale nakonec se přece jen zamyslí a zkusí, k respektu k němu (a k jeho gáži:), dělat věci jinak. Věčná, věčná škoda toho Ivana :(((
Reagovat
FulnekUltras
Silně pochybuju, že by právě Studený čumák byl schopen vytáhnout z Bédi něco navíc - samozřejmě kromě peněz...
Reagovat
turista
No Tomáš Berdych by měl fakt víc chodit na sako. Z baseliny Djokoviče a Nadala nedá nikdy. Federera, Murrayho, Wawrinku, Nišikoriho nebo Ferrera velmi nepravděpodobně. Hra zezadu mu stačí např. na Andersona, Raonice a níže postavené hráče. No a když má Tomáš vyhrát GS tak mu musí někdo odklidit z cesty obávaného Novaka Djokoviče.
Reagovat
Marduch
Nevim, co jsem viděl posledních několik části z jeho zápasů, tak ze hry na síti, když už tam z donucení po kratšim balonu musel, snad neuhrál vůbec nic, i když prohozy vystihnul, tak to vrátil jak odrazem od trampoliny.
Mně přijde, že on na tu síť není i proto, že mu úplně nepřebývá vizuální inteligence, jako by neviděl ty možnosti, který mu ta která herní situace nabízí, že třeba když mu přilítne kratší cross, tak kdyby ho vrátil razantnim crossem do protipohybu, má na síti šanci, ale ono ho to v těhle situacích snad vůbec nenapadne, že tohle řešení má největší šnaci na fifteen... anebo je línej, k čemuž přispívá možná i to, že je pro něj nepříjemný prudce měnit směry, jak si člověk může všimnout.
Nevim, nechci bejt zas moc kritickej, ruku má moc šikovnou a silnou, ale způsobe řešení v některých herních situacích mě občas až trochu vytáčí :))
Reagovat
spaniel
Jj. Vcera ale v jedne casti prvniho setu na sit parkrat sel a bylo to ok. Pak na to jako kdyby zapomnel. Mozna by stacilo chodit pro put-aways, nemusi chodit ve slozitych situacich jako Roger nebo Radek. Ale fakt to vypada, ze ho to ani nenapadne.
Reagovat
Marduch
Já včera viděl právě jen část druhé setu.. to, že tam skoro nechodí, patrně naznačuje, že se tam necítí dobře. Pamatuju si cca před 5-6 lety, kdy párkrát vypadl z GS v zápasech, ve kterých bigpointy zazdil právě na síti. Celá hospoda si rvala vlasy, vidim to jak dneska :)
Reagovat
Marduch
Nevim, co jsem viděl posledních několik části z jeho zápasů, tak ze hry na síti, když už tam z donucení po kratšim balonu musel, snad neuhrál vůbec nic, i když prohozy vystihnul, tak to vrátil jak odrazem od trampoliny.
Mně přijde, že on na tu síť není i proto, že mu úplně nepřebývá vizuální inteligence, jako by neviděl ty možnosti, který mu ta která herní situace nabízí, že třeba když mu přilítne kratší cross, tak kdyby ho vrátil razantnim crossem do protipohybu, má na síti šanci, ale ono ho to v těhle situacích snad vůbec nenapadne, že tohle řešení má největší šnaci na fifteen... anebo je línej, k čemuž přispívá možná i to, že je pro něj nepříjemný prudce měnit směry, jak si člověk může všimnout.
Nevim, nechci bejt zas moc kritickej, ruku má moc šikovnou a silnou, ale způsobe řešení v některých herních situacích mě občas až trochu vytáčí :))
Reagovat
Marduch
Nadal a Nole na síti stejní jak Tom?? Tak o tom bych opravdu diskutoval, jasně Nole občas zk*rví smeč nad hlavou, ale zaregistroval jsi, kolik v poslední době ukončil výměn parádním stop volejem často křížem těsně za síť, nebo kolik volejů uklidil těsně k čáře??
Nadal jakbysmet, on u sítě fakt umí, resp. umí si to dost dobře připravovat, a takových 8-9 z 10 útoků proměňuje.
Reagovat
spaniel
Nole chodi na sit rozumne, prechody ma skvele a je hodne rychly, takze je tam vcas. Ale ty chyby ukazuji, ze je to vydrene. Ale ano, zlepsil se hodne a je lepsi nez Berdych. Verim sle ze ten by byl lepsi, kdyby se tomu venoval.

Rafa hraje jen put-aways, ne klasicke voleje. A kdyz jde na sit, tak jen ve 100% pozici. Navic je prakticky vzdy hraje za sit, volej do rohu jsem ho smad jeste nevidel dat. Pravda je, ze tam dela velmi malo chyb, ale kdyz je souper z kurtu, neni to zadny zazrak.

Vzhledem k tomu, ze chodi na sit casteji nez Berdych se urcite daji povazovat za lepsi sitare...jelikoz Tomas je tam jednou za uhersky rok.
Reagovat
Tornes
V úspěšnosti na síti je Tom letos 6. na tour. Před ním jsou Rafa (73 %), Roger a Andy (71), Nole a Nishi (68). Tom má 67 %. A všichni ostatní mají menší. Samozřejmě to samo o sobě neznamená, že je 6. nejlepší síťař na tour (velmi záleží na četnosti a s tím související obtížnosti volejů), ale rozhodně na síti není špatný. Naopak, je na ní velmi nadprůměrně kvalitní.
Reagovat
Marduch
Diskuze se nám ubrala trošku někam jinam. Od citu pro balon k procentu úspěšnosti na síti. Zpět k tématu. Tom na síť téměř nechodí, o droshoty se nepokouší, halfvoleje taky nic. Jestli mu je/byl v ambicích na GS nejblíž Wawrinka, tak v těhle prvcích je jinde, např. v procentu winnerů v zápase dosažených na síti (z celkového počtu winnerů), tTo o něčem vypovídá.
Reagovat
Fandina
Pěkné Berďo a máš recht. Při pohledu na žebříček je na světě jen pět lepších tenistů než ty.
A moc bych ti přála, aby se ti dařilo ty před tebou porážet, jak píšeš, zapracuj na psychice, myslím, že to je právě to, co ti brání s nimi vyhrávat.
Jinak tabulka výher proher je opravdu vyrovnaná a letošní poměr je skoro nejlepší.
Držím palce pane Spolehlivý do další sezony. Pojď!!!
Reagovat
mayday
Těžko říct, jak ve třiceti zapracovat na psychice, ta hlava se těžko změní. Věřím, že i přes poměrně nevariabilní tenis má Tomáš na to, když se dostane do laufu, aby hrál dva týdny v kuse tak kvalitně, aby to stačilo na ty nejlepší na GS, ale holt ta hlava no, to je ale obehraná písnička...
Největší šanci měl na podlě mě na AO, kde rupl v semi s Wawřincem, tam by čekal ve finále zraněnej Nadal, škoda.
Reagovat
a.magerova
Nadal se zranil až při hře s Wáwrou.... s Berdychem se mu to vůbec nemuselo stát....
Reagovat
Kytka
Nadal si na ta záda stěžoval už při předchozích dvou kolech. Wawrinka tedy na jeho zranění až takový podíl neměl.
Reagovat
spaniel
Nestezoval. Pokud tvrdis ze ano, dej link.
Reagovat
Fandina
To bylo vloni na AO, letos tam hrál také semifinále, s Andym. A ten je potom, co Berďa trénuje s jeho bývalými trenéry dělá všechno proto, aby ho porazil. Přitom předtím se mu proti Berďovi tak nedařilo.
Reagovat
Kytka
Vždycky se dá hodně změnit, v jakémkoliv věku, když opravdu chceš. Jsou jen lidé schopní a neschopní změny. Myslím, že Tomáš opravdu chce, leccos změnil, i když se zdá, že to jde ztuha. Ale vše nejde ze dne na den.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist