Platíme si kouče, aby nám nadávali. Je to specifický vztah, shodují se tenistky

10. 11. 2016, 19:45
Aktuality 32
Tenisté a tenistky jsou ve zvláštním vztahu se svými trenéry. Stejně jako například golfisty je kouč cepuje, někdy jim třeba ostře vynadá. Hráči jsou přitom jeho zaměstnavateli a mají z tohoto titulu právo kdykoliv rozhodnout: "Trenére, máte padáka!".
Kar. Plíšková (© Česká sportovní)

"Je to zajímavá situace. My je platíme a musíme je poslouchat," řekla před finále Fed Cupu Petra Kvitová. "Musí tam být vzájemný respekt," dodala dvojnásobná vítězka Wimbledonu, jež se letos po Australian Open rozešla po sedmi letech s trenérem Davidem Kotyzou a po pár měsících pak propustila také Františka Čermáka.

"My si kouče platíme, aby nám nadávali, a můžeme je vyhodit. Je to specifický," přitakala světová šestka a současná česká jednička Karolína Plíšková.

Trenér Plíškové Jiří Vaněk po úspěšné sezoně seděl nedávno na Turnaji mistrů v Singapuru a říkal, že neví, jestli může mluvit o budoucnosti hráčky, protože se s ní ještě nebavil, zda s ním dál počítá. "Je to asi nejhorší zaměstnání," řekl Vaněk ve shodě s dalšími tenisovými trenéry. On sám zatím může být v klidu. "Předpokládám, že do Austrálie jedeme spolu," ujistila finalistka US Open Plíšková ve Štrasburku.

Vaňkova krátká nejistota přesně vystihuje situaci. Tenisoví trenéři nemají dlouhodobou záruku. Pro příklad: z českých hráčů letos změnili trenéra vedle Kvitové také Tomáš Berdych, Lucie Šafářová, Lukáš Rosol nebo Jiří Veselý.

Možná je to právě tím, že na rozdíl od kolektivních či jiných sportů trenéry nenajímá a neplatí vedení klubu nebo federace, ale samotný sportovec.

"Jít do toho ale s tím, že jsem zaměstnavatel a můžu ho vyhodit, kdykoliv se mi zachce, to je špatně," konstatovala třicetiletá Strýcová. "Je to paradox, když se nad tím zamyslím, ale k tenisu to prostě patří. Hodného trenéra hráč až tak neocení, je potřeba občas mít pevnou ruku, mít mezi tím balanc," řekla Lucie Hradecká.

Vaněk přitakal, že si občas uvědomuje, že musí být přísný, ale nesmí to přehnat, aby nepřišel o místo. "Trenér musí odhadnout, do jaké míry může říkat věci, které se hráčce nelíbí. Musí fungovat vzájemná chemie. Je to alchymie," řekl. Ženský tenis je podle něj specifický. "Emoce jsou větší než u kluků. Musím brát v potaz nálady, které nevyplývají z tenisu, holky řeší víc osobní život a je třeba na to brát ohled."

Plíšková nabídku na tykání odmítla
Hráčky zdůraznily, že záleží na důvěře. "Trenér je se mnou víc než rodina a přítel, protože spolu cestujeme po světě," řekla Strýcová a dodala: "Nemyslím na to, že mu dávám peníze. Mám ho proto, aby mi pomáhal. Na tom je vztah založený."

Ač je ve sportovním světě běžné tykání, Kvitová Kotyzovi vykala a stejně to mají nastavené Hradecká s Jiřím Fenclem a Plíšková s Vaňkem. "U něj mi to vyhovuje, ale všem koučům jsem nevykala," řekla Plíšková. "Nabídl jsem Karolíně, aby mi tykala, ale sama nechtěla, protože by to sama možná zneužívala. Rozhodla si to a já to akceptuju. Akorát jsem jí říkal, ať mi neříká pane Vaňku, ale Jirko," řekl Vaněk.

"Když někomu vykáte, nedovolíte si až tak odseknout. Přijde mi, že autorita je větší, když někomu vykáte," uvažovala Hradecká, která je s Fenclem šest let. Na druhou stranu Strýcová Tomáši Krupovi tyká. "Vždycky jsem svému trenérovi tykala. Respekt tam musí být, ať mu říkám 'ahoj' nebo 'dobré ráno'," řekla Strýcová.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
slacker
jeste si zaplatit nejakeho propleskavace. treba me :_D
Reagovat
smazaný uživatel
by sy nic po dobnýho asy dávad nemněla mohla byse stoho posrad atoby asy neprospývalo jejímu tenisu tady užde aji vo tu jemnou motoryku a nápřahi a švihi vtom je petrá dobrá takže petro todle sy fakt nedávej tose ti akorád vimstí víte
Reagovat
Frick
Dal som si mrkvičkový šalátik a becherovku kvoli esencii.

NEZAPOMENEME!
Reagovat
Holahej
Petra Kvitová.píše..V utery me muzete videt v Praze na autogramiade pro ALO Diamonds. Prijdte, tesim se ....

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15027742_1298318726898870_5363120997454497823_n.jpg?oh=9ebe25427d22b010d62e910ebe1615ad&oe=58CBD6D3
Reagovat
ta-dah
Like a bird on the wire
Like a drunk in some old midnight choir
I have tried in my way to be free...

Diky za tvou uzasnou spolecnost:-). Vzdycky se budu tesit, az spolu zase posedime, vzdycky...
Reagovat
a.magerova
Leonardo DiCaprio

Ester Berdych Sátorová
http://www.tyden.cz/rubriky/ester-berdych-satorova-promluvila-o-diteti-zalozi-se-znamym-tenistou-rodinu_403424.html

Demi Moore

Martin Hosták

Jitka Zelenohorská
http://www.ahaonline.cz/clanek/trapasy/102590/vsechna-tajemstvi-filmu-ostre-sledovane-vlaky-i-s-razitkovanim-prdelky-to-bylo-jinak.html
Reagovat
solim2007
K tomu tenisu se to fakt hodí! Nespletla jste si stránky?
Reagovat
blixa
Ne, magerová má výjimku a má to povolený ;-)
Reagovat
a.magerova
Tak tak.... :-))
Navíc, my umíme super diskutovat nejen o tenise.... ;-)
Reagovat
a.magerova
Ale to je vysoce tenisový příspěvek navazující na diskuzi ze 7.11.2016 čili z tohoto týdne... kdy jsme u článku o Murrayho otcovství rozebírali případné otcovství Berdycha... je to připomenutí narozenin Ester a vlastně utvrzení v tom, že Tomova žena je fakt ještě dost mladá, protože dnes slaví teprve 24 let, navíc se i dá odtušit, co má dnes tenista Tomáš Berdych za zábavu, protože né jen prací je člověk živ a tenis je pro Toma práce.... ;-)

Ostatní jsem tam dala pro širokou TP veřejnost jen tak pro zajímavost... holkám Leonarda, starším klukům Demi či Jitku.... no a pro hokejové fanoušky, protože nejsme jen tenisoví fanoušci, Martina... nesmíš mít tak moc úzký zorný úhel.... ŽIVOT a nevnímat životní souvislosti, vždyť ani ten Tomáš Berdych
Reagovat
a.magerova
Se mi to odkleplo před úpravou, to je tak, když člověk něco napíše a pak to dopřepisovává..... :-/

"ŽIVOT a nevnímat životní souvislosti, vždyť ani ten Tomáš Berdych"

oprava: ŽIVOT se musí vnímat v širokých souvislostech, vždyť ani ten Tomáš nemá jen ten tenis.... ;-)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
jirkaS
ČTsport pěkné retro FED 1986
Mandlíková-Navrátilová
blikanec v deblu
děkovačka Navrátilové co se nesměla odvysílat
Reagovat
Carloss
marně to hledám ve včerejším programu na ivysilání. :(
Reagovat
jirkaS
to být zde:
ceskatelevize.cz/ivysilani/10364596087-archiv-z/216471294040006-archiv-z-mandlikova-navratilova/

ale nevím jaká bude dostupnost :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Tiež som to včera pozerala. To bol iný duel ako sa hrá dnes, ale fajn.
Reagovat
FulnekUltras
kdo jí v životě nadával nejefektivněji... ;)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Frick
Saudek o tom ví své :o)
Reagovat
a.magerova
Já taky... ;-)
Reagovat
VlS
Říct někomu jdi do .... rozhodně nemá takový grády, jako říct jděte do ......
Reagovat
blixa
"Vy vole" zní rovněž mnohem pádněji než "ty vole" ;-)
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
a.magerova
Ale tak chlapci... neomezujte se jen na výtky či nadávky... :-P

Vykat milenci je sexy, přece !!! ;-)
Reagovat
VlS
Nemohu sloužit, milence jsem nikdy neměl :-))
Reagovat
a.magerova
Njn... sto let za opicemi.... :-/
Reagovat
George_Renel
Bych se ohlížel, kde je ten druhý(á). .-)
Reagovat
a.magerova
:-))
Reagovat
aligo
teď si zvykej přes zimu :D
Reagovat
Lunej..
Mam pocit, ze nektere clanky jsou tu proto, aby tu vubec nejake byly:)
Reagovat
VlS
Ale tenhle k nim rozhodně nepatří
Reagovat
aligo
teď si zvykej přes zimu :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist