Pála: Zase rozhodl náš široký kádr

17. 4. 2016, 22:03
Aktuality 27
Tři hráčky se podílely na semifinálové výhře českých tenistek ve Švýcarsku. O body se v Lucernu ve dvouhrách zasloužily Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou a vítězný přidaly ve čtyřhře Plíšková s Lucií Hradeckou. Velký výběr hráček tak podle kapitána Petra Pály drží český tým na fedcupové špici.
Petr Pála (© Česká sportovní)

"Zase rozhodl ten náš široký kádr," řekl Pála po výhře nad Švýcarskem 3-2 a pátém postupu do finále za šest let. "To je brutální. A když to slyším, přijde mi to víc, než to člověk sám vnímá. Je to za krátkou dobu. Holky jsou super."

Tenistky vyhrály poosmé za sebou a od roku 2011 mají pod Pálovým vedením bilanci 15 výher a jen jedné porážky. "Je cítit, že jsme byli v různých situacích, zažili jsme všechno nahoru dolů a holky se už nerozklepou," chválil kapitán.

Ve Švýcarsku ukázala vnitřní sílu hrdinka loňského finále i 1. kola v Rumunsku Plíšková. V sobotu prohrála dvouhru s outsiderkou, byla zdrcená, ale v neděli se předvedla ve skvělém světle a podílela se na výhře bodem a půl.

"Není příjemné prohrát s holkou, která je sto míst pod ní. Klobouk dolů, jak se zvedla a co předvedla, jak pak hrála v neděli výborně. Byla dole, ale Jirka (trenér Plíškové Vaněk) zapracoval," řekl Pála o Plíškové a dodal: "Dala týmu tvář."

Zápas ve Švýcarsku Češky rozhodly ve čtyřhře, tak jako loni ve finále proti Ruskám i v únoru v Rumunsku. "Nikdy jsme se nebály hrát rozhodujícího debla," řekl Pála, sám kdysi elitní hráč čtyřhry. "Máme hráčky, které toho debla umí, a ve většině případů jsme byli i favority. Potvrzuje to, že u nás debla umí spoustu holek," řekl.

Pála: Bára mi to ulehčila
Před čtyřhrou měl Pála patnáct minut na složení páru. Nabízela se mu úspěšná dvojice z minulých dvou zápasů Plíšková/Strýcová, ale Strýcová byla po dvouhře unavená a řekla, že se fyzicky necítí. "Ohromně mi to ulehčila. Vzala to absolutně zodpovědně, k tomu uhrála bod, to je super," ocenil Pála Strýcovou.

Pála rovněž prokázal jako v minulosti šťastnou ruku při volbě páru či hráček do dvouher. "Zatím to vychází," usmál se. Pravdou je, že tým měl připravený na různé varianty i při neúčasti dřívějších opor Petry Kvitové a Lucie Šafářové. "Měli jsme různé možnosti. Je dobré, že je kádr široký, a v něm byla ta síla," zopakoval.

Pokud Češky letošní Fed Cup vyhrají, tak stejně jako v roce 2011 odehrají všechny tři vítězné zápasy na půdě soupeřek. "Ale zase jsme měli štěstí, že jsme hráli tři finále za sebou doma," vzpomínal Pála na vítězné roky 2012, 2014 a loni. " A zaplaťpánbůh, že s námi jezdí fanoušci. Prostějovská autobusová výprava je hrozně silná."

Fanoušci určitě pojedou i na listopadové finále do Francie. Jaká tam pojede sestava, o tom zatím Pála nechtěl spekulovat. "Jsou mezi tím tři grandslamy, může se změnit hrozně moc. Máme výhodu v širokém kádru, vždycky tam několik našich holek nahoře bude," znovu vypíchl svoji výhodu ve velkém výběru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

27
Přidat komentář
FulnekUltras
byly dány spíše prostým jménem Hingis než reálným stavem věcí. Přesto musím před Kájou a Luckou smeknout, jak skvěle to spolu téměř bez ostrých soutěžních zkušeností odehrály. Šly do toho "prsama" ;) a odměna je skutečně sladká...
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že strach ze světové deblové jedničky je celkem správný a pochopitelný. Jiná věc je, že nepodala výkon hodný světové jedničky. Jestli to bylo špatnou formou, problémem s dělostřeleckou kanonádou, kterou praktikovaly Kája s Luckou nebo obojím, toť otázka. ;-)
Reagovat
FulnekUltras
Nesehranost Martiny s Golubic byla přece jen znát, zatímco naše holky ukázaly mnohem víc univerzálnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tom něco bude.
Reagovat
Frick
No ale je vidět, že možnosti deblovejch specialistek nejsou neomezený a je obecně lepší sázet na singlistky, co uměj dobře i debla.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že tak jednoduchý to není. Hingisová s Mirzaovou nejsou světové jedničky náhodou. Aby se dostaly tam, kde jsou, musely porazit i singlistky, co umějí debla.
Reagovat
Frick
Taky pravda. Otázka je ale taky míra tý motivace soustředění u "primárně singlistek".

No ale samozřejmě - se Santinou by to asi bylo těžký.

Aby Sáně nedali švajcpas. :o) Indku ještě v ansáblu nemaj. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych, že s tím soustředěním je to dost individuální a hodně záleží na tom, jestli ta která deblistka bere debla vyloženě jako přípravu (např. Petra) nebo jako plnohodnotnou součást kariéry a s tím související ambice (např. Šafi).
Reagovat
smazaný uživatel
*ta která singlistka, krucifix
Reagovat
Frick
Tak ta 40 zápasová serie (nebo kolik) budila respekt.
Reagovat
FulnekUltras
řadu z těch zápasů soupeřky prohrály víc v hlavě než na kurtu...a Mirza dělala fakt hodně...
Reagovat
Jan
Když do toho šly prsama, odměna jiná než sladká být nemohla :)
Reagovat
Frick
Sestava na Francii otazník jak bejk.

Pokud jde o antuku, tak jsem se možná nechal až příliš ovlivinit kurty v RG. Uznávám.

Dobrý je, že šanci by mohla mít klidně i "švýcarská sestava". Tj. i bez dvou hráček naší "velké čtyřky" by to bylo hratelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Já hlavně doufám, že se bude hrát v nějaké bezpečnější části Francie. Takže např. Nová Kaledonie, Francouzská Polynésie, Réunion, Guadeloupe nebo Martinik.
Reagovat
lars
jak ovlivnit kurty RG ?
Reagovat
Frick
Že jsou Francouzsky antukářky, protože RG se hraje na antuce.
Reagovat
lars
a nejsou ? nebo jak ?
Reagovat
Frick
VlS psal, že prý ne.
Reagovat
VlS
Tak která je antukářka? Schválně!
Reagovat
lars
nejsou to cistokrevny antukarky, ale na antuce umi
Reagovat
VlS
Ty jsi Frickův mluvčí? Jen abych věděl.
Reagovat
lars
ne , proc ?
Reagovat
smazaný uživatel
Proč otazník? Pojede to nejlepší, co máme k dispozici. Což znamená, že Petra, Kája a Šafi jsou jasné, pokud budou hrát aspoň trochu slušně, což je v případě prvních dvou prakticky tutovka a Šafi se do té doby snad dá taky trochu do kupy.
Reagovat
Frick
No právě. Dá-li se dokupy.
Reagovat
smazaný uživatel
Snad ano.
Reagovat
Jan
Jestli se dá do kupy i Petra.
Reagovat
FulnekUltras
podle dneška snad jo... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist