Ósakaová po těsné porážce se Šwiatekovou přiznala pláč. Z Paříže před lety utekla, teď na antuce tančila i díky baletu

30. 5., 15:15
Téma 11
Bylo to sice jen druhé kolo, ale už nyní je zřejmé, že to byl jeden z největších klenotů, které mohlo letošní French Open nabídnout. Naomi Ósakaová (26) ukázala, že je zpět. Dostala do nesnází světovou jedničku Igu Šwiatekovou (22) na jejím nejlepším povrchu. Nakonec padla, napsala ale další kapitolu svého neobyčejného příběhu. A nakonec se až neuvěřitelně otevřela i médiím, kvůli kterým ze světa tenisu utíkala.
Profily hráčů
Ósakaová měla proti obhájkyni titulu Šwiatekové mečbol (© Profimedia)

Šwiateková – Ósakaová 7:6, 1:6, 7:5

Tenis vždy hrát uměla, jenže návraty po pauze bývají zrádné. Ósakaová nejdříve z tenisového prostředí kvůli psychickým problémům zmizela, pak se stala maminkou. A dnes? Hraje jako z partesu.

Když se vracela, mluvila o tenisu jako své životní lásce. Zápas, který v Paříži odehrála s Igou Šwiatekovou byl jednou z největších odměn.

 

Slzy při odchodu

Emoce, které prožila, by srazily každého. "Když jsem odcházela z kurtu, plakala jsem," přiznala. "Ale upřímně, není to nejhorší, jindy jsem se cítila hůř. Uvědomila jsem si, že loni, když jsem byla těhotná, tak jsem ji viděla tenhle turnaj vyhrát. Měla jsem sen, vrátit se a Igu tady potkat," svěřila se.

V prostředí pařížského centrkurtu promarnila Japonka v rozhodující třetí sadě vedení 3:0, 5:2 i mečbol. Šwiateková musela děkovat za několik chyb, které Naomi v klíčových chvílích udělala. Ósakaová byla lepší hráčkou, světová jednička její hře nedokázala čelit. "Upřímně jsem nevěřila, že bych mohla vyhrát, byla bych naivní, kdybych si to myslela," přiznala Šwiateková.

Rozhodla hlava, a zřejmě i ony emoce, které logicky byly na straně Ósakaové větší. Naomi ale po utkání ukázala, že během tří let neuvěřitelně dospěla. Před třemi lety Paříž opustila po prvním vyhraném kole. Řekla, ale, že nebude chodit na tiskové konference a dostala 15 tisíc dolarů pokutu za neplnění mediálních povinností. To jí ranilo. Byla rozrušená a chtěla si dát pauzu. Odjela.

Tentokrát mezi novináře sama ráda přišla. Vzala prohru s pokorou a možná i díky tomu, jakou podporu cítila ze všech stran, se rozpovídala do pozitivna. "Byl to krásný zápas, pravděpodobně nejzábavnější, jaký jsem za celou svou kariéru odehrála. Atmosféra byla neuvěřitelná, bylo to pro mě něco nezapomenutelného," děkovala i publiku, které naopak její rivalka z Polska kárala.

 

Na hodinách baletu

Prohra pro Ósakaovou vlastně nic velkého neřeší, na antuce nikdy nebyla výjimečnou hráčkou, největší úspěchy dělala na hardu. Ale to se možná změní. Pohyb měla fantastický, byla vždy včas nohama pod míčem. "Nejvíc pracuji na fyzické stránce, je dost těžké, vrátit se po těhotenství a vnímat, že se vaše tělo hýbe tak, jak chcete. Pohyb nikdy nebyl mou silnou stránkou, chtěla jsem to zlepšit a tak jsem v pauze začala chodit na hodiny baletu. Je to neuvěřitelně komplikované, moc si dnes vážím tanečníků. Je to jako byste nakoukli do nového světa. Dnes svému tělu rozumím daleko lépe," překvapila přítomné.

Pokud se připočte úderová jistota, která byla ze strany Ósakaová až do závěrečné fáze zápasu výjimečná, je patrné, že s přibývajícím časem bude stále lepší a lepší. Navíc období tvrdých povrchů, na kterých sbírala největší úspěchy, teprve přijde.

Knížka už to ví

Už nyní Ósakaová ví, že návrat do velkého tenisového světa zatím zvládá zdárně. "Když o tom tak přemýšlím, myslím, že se mi to docela daří. Snažím se na sebe nebýt moc tvrdá," připustila.

A pak přišel ještě jeden dotaz z řad novinářů: "Když říkáte, že jste k sobě laskavější. Co to v takové chvíli obnáší?"

Naomi se v tu chvíli všem naprosto otevřela: "Víte, mám takovou svou malou knížku…  Dnes jsem si do ní napsala… 'Jsem na tebe hrdá'."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

11
Přidat komentář
paddy
Holka je na tom zle *3320*

"Za stavu 5:3 jsem rozhodně cítila, že mám šanci. Hrála jsem bod po bodu a nakonec jsem už tu šanci neměla. Ani si nejsem jistá, zda jsem měla mečbol," vykládala čtyřnásobná grandslamová šampionka. Jeden z přítomných novinářů ji rychle opravil, Osaková to ale vzala s humorem a grácií.

"Ano? To je na hov*o," zavtipkovala.
Reagovat
Kozoroh
Spolu s madridským finále nejlepší zápas dosavadní WTA sezóny. Ty údery po lajně, kterými Naomi vyhazovala Igu z kurtu, to bylo fakt něco. Snad se Naomi bude dařit na severoamerických turnajích, její hra turné chyběla.
Reagovat
Liverpool22
Ano - Naomi je celkově originální "baba", kterou WTA potřebuje jako sůl
Reagovat
paddy
milý deníčku, dneska jsem plakala... smile smile smile

Plakalo bejby,
jó, plakalo vám
v kočáru solidním.
Plakalo bejby
a já se ptám,
kdopak ho uklidní.
smile smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=SXa3wMc8rQ0

třeba z ní ty manýry vykopalo dítě v břiše smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak holka dospěla a srovnala si spoustu věcí v hlavě.
Reagovat
tommr
Osaka jako baletka? To si neumím (a radši ani nechci) představit ...
Reagovat
Alien
Noemi je velice sympatická, milá a příjemná dívka. Je moc dobře, že je po mateřské zpátky na okruhu. Chyběla!
Reagovat
pepa56
Tak určitou dobu to tak nebylo. Zvlášť když do toho míchala i rasismus. Ale dnes hrála fantasticky. myslím, že jí to mateřství moc pomohlo
Reagovat
com
ale mas tu tri prsty a jen dve devcata
Reagovat
Krisboy
To bylo na mě?
Ten třetí je pro diváky za standing ovation pro poraženou
Reagovat
Krisboy


Oběma děvčatům!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist