Legendami se tenistky necítí, poháry půjdou na poličky

9. 11. 2014, 21:05
Aktuality 25
Tři tituly za čtyři roky získaly české tenistky a na všech se podílely především Petra Kvitová a Lucie Šafářová. Zařadily se tak mezi světové i české legendy soutěže: více triumfů získaly jen Martina Navrátilová, která jednou pomohla k titulu československému týmu a třikrát USA, a Helena Suková. "Osobně se za legendu nepovažuju, ještě hraju, tak mi to přijde zvláštní," říká Kvitová.
Petra Kvitová a Lucie Šafářová (© Česká sportovní/Pavel Lebeda)

"Člověk si to uvědomí, až když skončí kariéru. Teď z toho má radost, ale neuvědomuje si, že je legenda," doplnila svou týmovou kolegyni Šafářová.

Získat tři vavříny za čtyři roky je obrovský úspěch českého tenisu. "Tak nějak to plyne. Daří se nám, hrajeme dobře, máme hodně výborných hráček. Mladá generace nastupuje a doufám, že nás podpoří a že tohle zdaleka není poslední titul," řekla Kvitová. "Emoce jsou vždy krásné a je čest se zúčastnit. A že se takhle daří, to je třešinka nám všem za tu práci a pohodu v týmu," řekla Šafářová.

V neděli všechny uchvátila Kvitová, která svedla skoro tříhodinový duel s Angelique Kerberovou. V prvním setu odvrátila šest setbolů a sadu získala ve zkrácené hře. Ve druhém setu měla křeče a ve třetím už prohrávala 1-4, ale nakonec přeci jen zvítězila.

"Vydolovala ze sebe možná víc, než tam měla. Pro mě to byl nejemotivnější zápas v týmové soutěži, který jsem u ní viděl hrát. Klobouk dolů před ní," řekl kouč Kvitové David Kotyza. "V týhle holce to je a tak skvělá atmosféra jí pomohla vydolovat ze sebe všechno. Každý trenér by si přál mít takovou hráčku," dodal kouč.

"Musím před Petrou smeknout, jak neuvěřitelně velká hráčka je. Petra je prostě větší šampionka," řekla Klára Koukalová z pozice expertky České televize. "Byl to neskutečný zápas, takový jsem ještě neviděla," ocenila Karolína Plíšková.

Tenistky za titul dostaly medaile a na památku si vystaví malou repliku stříbrného poháru. Už tři mají Kvitová, Šafářová i Lucie Hradecká. "Přesunu to do Fulneku k rodičům, tam určitě poličku mají," řekla světová čtyřka Kvitová. "Já si ho dám do obýváku, ale poličku musím teprve vyrobit," smála se Hradecká.

Po sezoně, prodloužené o finále Fed Cupu, čeká hráčky před přípravou na rok 2015 dovolená. Většina z nich zatím nevěděla, kam pojedou, a tak Kvitová jako lídr týmu v legraci zavelela: "Pojedeme všechny spolu." Hráčky hru přijaly a jedna po druhé kývly, že tedy ano. Kapitána ale s sebou nevezmou. "To je dámská jízda," smála se Kvitová. Pála by s nimi stejně nejel. "Já pojedu úplně na druhou stranu," tvrdil.

Ať už pojedou tenistky na dovolenou kamkoli, Hlaváčková třeba na Kostariku, můžou si užívat pocit vítězek Fed Cupu. "A to neomrzí," řekl za ně kapitán.

pva, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
FulnekUltras
což ale právě u nich do budoucích let neskýtá ani ty nejmenší obavy ze ztráty motivace či dokonce nějakého výraznějšího výkonnostního poklesu.
Na tuto generaci českých tenistek se každopádně bude ještě dlouho vzpomínat - s nadšením, hrdostí a třeba i slzou v oku...
Reagovat
Lina
Petra by asi potřebovala mít takovou podporu publika vždy, bohužel není Roger Federer.
Reagovat
pepin
Já jsem to zde již napsal, pokud by se hrál např. TM v Praze, tak by Petra na 85 procent měla čáku na vítězství.
Reagovat
tommr
jj velká škoda, že Petra nemá na rozdíl od většiny jejích soupeřek žádnej "svůj" turnaj na kterým by mohla snadno sbírat body v domácím prostředí. Tohle beru jako velký mínus nejen našeho svazu, ale hlavně Černoška ...
Reagovat
pepin
Jenže když člověk vezme, kolik to obnáší peněz, těch starostí, tak je lepší si tam přijít pro pusinky jako ministr a říci jak jsem hrdý, že taková děvčata máme. Vždyt jsou slavná, poháry získávají a nás to nic nestojí. Jen plkáme a plkáme.
Reagovat
mrafe
u Kaderky by se hodilo žvýkáme, přežvykujem
Reagovat
pepin
Tak to bylo vidět jaký je to vidlák, vždyt i ta kravka když přijdu do chlíva přestane přežvykovat.
Reagovat
VlS
Tak kravek v chlívě jsem viděl dost a přežvykovaly o sto šest.
Reagovat
FulnekUltras
klasický odchovanec modroptáčnické mafie...
Reagovat
blixa
Spíš klasické, postbolševické prase ;-)
Reagovat
FulnekUltras
možná spíš postsvazácké... ;-)
Reagovat
slacker
Kdybys tak blbe nekecal. Temahle goeblsovskyma lzima ale jen obelhavas sam sebe
Reagovat
Jan
Říkám si, že je škoda, že Petra nechtěla, aby ji trénovala Navrátilová, třeba i s Kotyzou. Určitě by jí hodně dala a posunula by ji ještě o notný kus výš.
Reagovat
smazaný uživatel
Ticho, nebo tě ukamenujou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak nechtěla? Nikde se nepotvrdilo, že by Martina Petru oslovila, jen to pustila do éteru a to bylo všechno a už se z toho udělalo, že ji Petra nechtěla. Ty fámy jsou fakt hrozný.
Reagovat
Jan
Já už si to nepamatuji, jak to přesně bylo, ale nevyjádřila se Petra, že nikoho dalšího jako trenéra nechce ? V každém případě, když to Navrátilová vypustila, musela vědět, že je ochotná ji trénovat. Měla po tom okamžitě skočit. Hodně by jí to pomohlo. Navíc, když jsou kamarádky.
Reagovat
ptpc
Ako vieš, že sú kamarátky? A ak by boli, nebolo by to kontraproduktívne?
Reagovat
Jan
No Navrátilová se k ní chovala vždycky velmi vstřícně. Vzhledem k věkovému rozdílu si myslím, že by to bylo OK.
Reagovat
ptpc
Tak chovať sa k niekomu ústretovo a byť s niekým kamarátka je podľa mňa dosť rozdiel...
Reagovat
VlS
Občas se zapomíná, že Martina nikdy nikoho netrénovala a není tedy z čeho usuzovat na to, jestli by byla dobrá trenérka, nebo ne. Byl by to experiment, mohl, ale nemusel by vyjít. Začínat v 60 s novou profesí je trochu zvláštní. Jestli to je nebo není s Martinou lidsky růžové je taky těžko říct. Má za sebou několik hodně ošklivých soudů s bývalou partnerkou, takže by to lidsky taky nemusela být zrovna idyla. ( ale třeba byla jen obětí vypočítavé potvory).
Martina je úplně jinej somatotyp než Petra, Co fungovalo kondičně u ní, u Petry fungovat nemusi. Prostě se není o co opřít pro rozhodování. Nechal bych to na Petře.
Výsledky nejsou určitě špatný.
Reagovat
ptpc
A čo sa týka môjho názoru na trénovanie Petry Navrátilovou - podľa mňa by to bola chyba. Samozrejme, mohlo by to dopadnúť hocijako...
Reagovat
FulnekUltras
Možná by Martina mohla Petře trochu pomoci právě s některými záležitostmi kolem psychiky velkých zápasů ve stylu "jak dávat na kurtu soupeřce zcela jasně najevo, že šéfka jsem tu já", snad i s voleji a hrou na síti, ale jinak si taky myslím, že CELKOVÝ efekt "léčby" Petry právě Martinou by mohl být dost sporný.
Reagovat
ptpc
Chcel by som sa vyjadriť k tej pozícii "šéfka som tu ja". To buď človek má alebo nemá. Naučiť sa to nedá...
Reagovat
FulnekUltras
To je vlastně taky pravda... ;-)
Na odstranění některých nonverbálních projevů mezi výměnami, které mohou soupeřce zbytečně dodávat sebedůvěru, se ale trochu zapracovat dá.
Reagovat
misa
Světová čtyřka 23. vítěznou dvouhrou ve Fed Cupu v historické tabulce předehnala Janu Novotnou, lepší už jsou jenom dvě reprezentantky - Helena Suková (45) a Hana Mandlíková. Páté místo navíc patří Šafářové s dvanácti výhrami v singlu.

http://sport.idnes.cz/tenis-finale-fed-cupu-2-den-cesko-nemecko-fc5-/tenis.aspx?c=A141108_171612_tenis_tny
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist