Karikatura Williamsové nebyla podle australských úřadů rasistická

25. 2. 2019, 11:31
Aktuality 28
Australská tisková rada dnes rozhodla, že loňská karikatura tenistky Sereny Williamsové zveřejněná v listu The Herald Sun nebyla rasistická. Mark Knight ji nakreslil po grandslamovém turnaji US Open, kde se Williamsová pohádala s rozhodčím ve finále, v němž prohrála s Naomi Ósakaovou.
Profily hráčů
Karikatura Sereny Williamsové

Kreslíř rozohněnou Williamsovou zpodobnil, jak zlostně skáče po rozbité raketě, zatímco sudí v pozadí domlouvá japonské soupeřce otázkou: Nemohla byste ji prostě nechat vyhrát?

Rozhodčí Carlos Ramos ve druhém setu udělil Williamsové varování, trestný fiftýn a trestný game za koučování, rozbitou raketu a verbální útok. Pořadatelé turnaje pak americké tenistce vyměřili pokutu 17.000 dolarů (375.000 korun).

Kritici, mezi nimiž byl americký národní svaz černošských novinářů, označili Knightovu kresbu za zřejmý příklad stereotypního pohledu na černošky. Australská tisková rada dostala stížnosti, podle nichž je kresba rasistická a sexistická. Dnes ale rozhodla, že tomu tak není.

"Je to nerasistická karikatura známá většině australských čtenářů. Rada je toho názoru, že tato karikatura k vyjádření názoru využívá absurditu i zveličování, ale souhlasí s názorem vydavatelů, že slečnu Williamsovou nezpodobňuje jako opici, ale spíše jako člověka v záchvatu zuřivosti," uvedla rada ve zdůvodnění.

Podle redakce listu jde o humorný pohled na konflikt Williamsové se sudím Ramosem. Nešlo podle ní o snahu poukázat negativně na rasu nebo pohlaví a obrázek byl nakreslen stylem, jakým autor dlouhodobě pracuje.

Knight dnes sdělil australské stanici ABC, že ho výrok rady potěšil. "Nehodlám své karikatury kreslit jiným způsobem, protože si myslím, že jsem velmi svobodný a poctivý kreslíř. Posuzuji věci podle jejich významu a tak je také kreslím," řekl.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
Patik
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/8739--silene-silene-a-jeste-jednou-silene-aneb-serena-v-novem-reklamnim-spotu
Reagovat
annah
Ta ženská je fakt prdlá. To snad není možné.
Reagovat
vojta91
jasnej rasismus.. proč Osaku nenamaloval taky jak vypadá?
Reagovat
ttopi
Ramos je taky jinej. Ani divácí nejsou stejní, jako byli v reálu. Čím to? Že by to bylo tím, že ti ostatní nejsou důležití?
Reagovat
PetaM
No nevím, černou asiatku s tmavými vlasy "omylem" nakreslit jako bílou blond holku je trochu provokace :D :D

Jasně, člověk může říct, ať se to nebere tak doslova, ale všichni víme, že se to vztahuje k finále USO, tak je ta soupeřka trochu zvláštně namalovaná :D Možná by to ani nevzbudilo tolik rozruchu, mít tam namalovanou černou soupeřku :D :D Takhle to fakt trochu vypadá, že černí jsou pošuci a bílí v poho :D :D :D
Reagovat
rybicka
A to, že Osaka měla tehdy "ohon" na blond..? Oči pod kšiltem nejsou vidět, tělo mají stejné barvy, postavy odpovídají... A jinak karikatura není foto! Jde o vystihnutí zásadního. Tedy emocionálního výbuchu. To, že z toho někteří dělají rasismus, to je spíše jejich ubohost.

Například Menšík a nakonec i Dejdar jsou v karikaturách víc "černoši", než Naomi a Serena na tomto obrázku. Nikoho jsem nikdy neslyšela, že by měli autory žalovat pro rasismus.
Reagovat
a.magerova
Tak tak, pravdu máš... na obrázku rozhodně není "bílá" holka, vždyť má v obličeji ještě tmavší barvu než má Serena části nohou pod koleny... a ohon měla tehdy blond, zde důkaz... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=iyg7sbbz_cI&feature=youtu.be&t=106
Reagovat
annah
Přesně tak. Vůbec nechápu, jak se nad tím může někdo pozastavovat. Stačí se přece podívat na video z toho finále nebo na fotky. Karikaturista nakreslil to, co viděl: blond vlasy vykukující vzadu z kšiltovky.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to medaile za to co předvedla. Karikatura je opravdu vydařená.
Reagovat
smazaný uživatel
americky narodny zvaz černošskych novinarov obvinuje niekoho z rasizmu?,seba ich nenapadlo?
Reagovat
smazaný uživatel
rozdelovat ludi na ciernych a tych ostatnych v oficialnom nazve...
Reagovat
annah
U protinožců mají zjevně rozum. Za Atlantikem s ním občas trochu bojují.
Reagovat
blixa
Rozum je v dnešní době vzácné zboží všude. To, že zrovna v Austrálii jednou něco vyhrál bych nějak negeneralizoval ;-)
Reagovat
rybicka
Rozum je asi stále relativně stejný. Co se mění je to, jak se s ním a se vším manipuluje. Všechno se překroutí, zneužije, otočí a když už není na čem jiném - máme tu všeliká lidská práva vhodná ke zneužití. :(

Rozum jen má dnes proti sobě, bohužel, hypertrofované vyčůránkovství, které zatím téměř vše rozumné válcuje.
Reagovat
Marduch
Rozum, alias selský rozum, se začíná v té civilizovanější části světa vytrácet v momentu, kdy se celkem dobře daří až trestuhodně dlouho bez konfliktů mezinárodního rozměru, takže má část lidstva roupy na to vymýšlet pítchoviny a vytvářet pseudoproblémy v rámci pseudohumanity.
Reagovat
sojka1
zajimave, ze vzdy je ale nejaka uroven problemu tak nejak "potreba".. :-)
Reagovat
annah
Přesně tak. Lidem se všeobecně daří dobře, tak vymýšlí pseudoproblémy, na jaké by za jiných okolností vůbec nepřišli.
Reagovat
turista
Hlavně nevím proč se tady řeší věc, která už je dávno pasé.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ved ten obrázok je čierny.

Jasny rasizmus.
Reagovat
rybicka
... a kdyby byla nakreslená jako běloška? To by nikdo nenapadl? Kromě toho, že by nebyla Serena sama sobě podobná a karikatura by byla takříkajíc na pendrek?
Reagovat
smazaný uživatel
Ved samozrejme :)

Ja vlastne ani neviem co komisia skúmala..
Reagovat
rybicka
Jasně. Až mě příště někdo vyfotí, zažaluji jej, že jsem bílá :D
Reagovat
Patik
čo si to dovoluješ..ona je matka dieťaťa.......
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Mayo
Všade sami rasisti, hnus.
Reagovat
sojka1
dovedu si predstavit, jak uzasna nahravka na smec to pro mnohe tady je, ale ac protiproudne Serence fandim, taky se mi ulevilo a vyrok rady me moc potesil.. :-))
Reagovat
slacker
a podle americkych?
Reagovat
aligo
Konečně normální reakce
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist