Federer v žebříčku klesne, světovou dvojkou bude Djokovič

15. 11. 2008, 00:11
Aktuality 22
Švýcarský tenista Roger Federer zakončí sezonu 2008 jako světová trojka. Druhou pozici ztratí vinou neúspěchu na Turnaji mistrů v Šanghaji, kde vypadl už ve skupině a neobhájí tak loňský titul. Poprvé se druhým hráčem světa stane Srb Novak Djokovič.
Profily hráčů
Roger Federer

Poprvé nedokázal na závěrečném podniku sezony postoupit ze skupiny. Podle mnohých nepovedený rok 2008 tak Švýcar Roger Federer zakončí jako světová trojka.

Před rokem byl suverénně nejlepším hráčem planety, neobhájení řady titulů v této sezoně ho však stálo pozici v čele. Světovou jedničkou se stala Rafael Nadal.

Sedmadvacetiletý Švýcar hrál na Turnaji mistrů dosud šestkrát a vždy postoupil alespoň do semifinále. Čtyřikrát triumfoval. Letos měl v Šanghaji mimo obhajoby titulu hájit také post světové dvojky.

Čelo žebříčku ATP Ranking:
1. Nadal, Rafael (Šp.) 6675 b.
2. Federer, Roger (Švý.) 5205 b.
3. Djokovic, Novak (Srb.) 4645 b.
4. Murray, Andy (Brit.) 3420 b.
5. Davydenko, Nikolay (Rus.) 2315 b.
kompletní žebříček

Ale nepovedlo se mu ani jedno. V Číně dokázal porazit jen náhradníka Štěpánka a definitivně ho ze hry o postup do semifinále po velkém a divácky atraktivním boji vyřadil Andy Murray.

Federer tak neobhájí titul a v žebříčku přijde o 550 bodů. To jistě potěší vítěze letošního Australian Open Novaka Djokoviče. Jednadvacetiletý Srb po loňském výbuchu v Šanghaji letos vyhrál dva zápasy a postoupil do semifinále. Tím si zajistil už minimálně 200 bodů, které ho poprvé v kariéře posunou na druhou pozici světového žebříčku. Navíc dalších 200 bodů získá za postup do finále a dalších 250 bodů za případný triumf.

Zraněná světová jednička Rafael Nadal, pro kterého už sezona skončila, se však o svou pozici obávat nemusí. Za loňské semifinále ztratí pouze 200 bodů.

Přiblížit se Federerovi na rozdíl necelých 500 bodů může Andy Murray. Současný čtvrtý hráč žebříčku ATP Ranking si v Číně zajistil už 300 bodů a pokud potvrdí roli favorita a celý turnaj vyhraje, polepší si celkem o 750 bodů.

V dnešním semifinále Turnaje mistrů se střetne Murray s Davyděnkem a Simon s Djokovičem.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

22
Přidat komentář
LubosZabloudil
Zdravím naše čtenáře,
ještě jednou se omlouvám za dezinformaci, kterou jsem v sobotu v tomto článku publikoval.

Chyba byla ta, že jsem nezaznamenal, že body za loňský Turnaj mistrů byly odečteny už minulý týden.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skutečnost je taková, že po letošním Turnaji mistrů zůstane na druhém místě Roger Federer, pouhých 10 bodů před vítězem z Šanghaje Novakem Djokovičem.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ještě jednou se hluboce omlouvám a děkuji za Vaše pochopení.
Reagovat
smazaný uživatel
mělo by se to vysvětlit, nikdo neví, jak to teda doopravdy je.
Reagovat
skott
FEDERER
US Open GS 07.09.08 WIN 1000
Wimbledon GS 06.07.08 F 700
Roland Garros GS 08.06.08 F 700
Australian Open GS 27.01.08 SF 450
Hamburg MS 18.05.08 F 350
Monte Carlo MS 27.04.08 F 350
Madrid MS 19.10.08 SF 225
Indian Wells MS 23.03.08 SF 225
Paris MS 02.11.08 QF 125
Rome MS 11.05.08 QF 125
Miami MS 06.04.08 QF 125
Cincinnati MS 03.08.08 3.R 75
Toronto MS 27.07.08 2.R 5
Basel IS 26.10.08 WIN 250
Halle IS 15.06.08 WIN 225
Estoril IS 20.04.08 WIN 175
Olympic Games - Beijing OG 17.08.08 QF 100
Total(trn,pts): 17 5205
Reagovat
skott
Nemuzu si pomoc, ale mam pocit, ze je v clanku chyba.Podle mne uz body byly odecteny, tudiz zisk hracu na prave probihajicim Turnaji Mistru se jen pricte k soucasnemu stavu.Pokud by tedy Djokovic vyhral bude stale 10bodu za Fedexem.
Reagovat
smazaný uživatel
jj presne.....maj tady chybu!!body byli odecteny pred turnajem
Reagovat
smazaný uživatel
Já body pánů nesleduju, ale pokud se jim taky počítá 17 nejlepších výsledků, pak když se Šanghaj přičte, musí jim jeden jiný výsledek z tabulky zase vypadnout.
Reagovat
smazaný uživatel
jo, četla sem to na djokovičových ofic. stránkách
Reagovat
skott
Do rankingu se pocita nejllepsich 18 vysledku, v Rogerove pripade proto neni co odecist, naopak ziska 100 bodu za vyhru nad Stepankem.Djokovicuv nejhorsi vysledek je pak 5bodu za prohru v Miami(v tomhle pripade se pocita jako mandatory).
Reagovat
smazaný uživatel
jjj takhle to presne je....uz me sere jak to furt pisou ze uz je roger 3. :-) tj hrozna chyba ale jako :-)sem zvedava co sem napisou po tom co to zjistej
Reagovat
skott
no aspon, ze si to nemyslim sam:) Neverim, ze by Roger udelal za sezonu min nez 5000, proto me to zarazilo, navic Djokovic urcite nemel lepsi rok.Ani sem nikde nic podobnyho necetl, tezko rict kde se takova zprava vzala...
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud už loňské body byly všem odečteny a v aktuálním žebříčku nejsou, pak by to mělo znamenat, že se loni závěrečný turnaj hrál o týden dřív než letos. A zamysli se nad zápisem "Turnaj Mistrů".
Kiki, i kdyby, každý něco může poplést, není to tak úplně jednoduché. Jestli se Rožér dostane na trojku teď nebo až v lednu, je skoro jedno. Nejlepší roky má už za sebou.
Reagovat
skott
No jako obvykle nezklames:-)Nad cim se mam zamyslet?Nejlepsi roky za sebou?Roger sice pred AO hraje jenom exhibice, ale neni hloupy.Pokud by mohl prijit o pozici svetove dvojky a tim i nasazeni v Australii, urcite se na nejaky turnaj prihlasi.Klaunovice by porazil i s paskou pres oci nebo snad mam pripomenout jejich vzajemnou bilanci? btw proc si vlastne nevedes statistiky i u ATP?
Reagovat
smazaný uživatel
jj tak nejlepsi roky uz ma treba za sebou....myslim ze ty roky byly pro neho uzasne!ale stále patri k nejlepsim a verim a vim ze urcite pristi rok nakej ten grandslam získá!My by sme meli vsichni doufat ze to tak bude a ze bude porad hrat a neukonci karieru!Protoze az odejde tak to bez nej bude divny a hlavne nudny aspon pro me bude tenis bez rogera federera nezajímavej :-) doufam ze ho nahradí aspon Rafa ale myslim ze jeho nenahradí uz nikdy nikdo
Reagovat
skott
Kdo sledoval zapas s Murraym tak videl, kdo je stale nejlepsi.Tezko rict jakou kvalitu by melo utkani kdyby byl Roger v plne sile.Andy je asi hrac s nejlepsi aktualni formou, presto ho zdolal jen tesne a jeste se vycerpal takovym zpusobem, ze se pripravil o nejvetsi triumf kariery.Myslim, ze dva roky jeste odehraje(sam chce jet i na OH do Londyna), dominantni rok 2006 uz asi nezopakuje,ale krome Murrayho a Nadala(na antuce) neni nikdo kdo by ho mohl pravidelne porazet.Nadal se jeho uspechum nikdy ani nepriblizi, at si dal hraj to svoje FO, ktere nikoho nezajima.
Reagovat
smazaný uživatel
Turnaj Mistrů? Psaní velkých písmen má v češtině svoje pravidla, rozhodně nejde slova mechanicky překládat z angličtiny jak to tam leží. Každotýdenní aktualizace seznamů Best 17 pro nejlepší kočky dá práci, proč si přidělávat další. Taky jsem si všimnul, že na webu ATP nejsou ke stažení žebříčky ve formátu pdf. Dost divné. Ve 22:30 zase nějak fandíme. Odehrát 2 nebo 4 roky může, ale už ten příští rok nemusí být žádná velká sláva.
Kiki, tyhle pohřební řeči o odchodu velkého tenisty budou vést fandové pořád. Vždycky se ale najde někdo, kdo bývalou hvězdu nahradí. Dřív nebo později. Všichni v zisk dalších titulů asi doufat nebudou :-)))
Reagovat
skott
No jiste, melo me napadnout, ze si tam nasel pravopisnou chybu.Kazdy se muze prekliknout:-)Kiki ma pravdu, hrac kvalit Rogera na okruhu asi zatim neni.Driv, kdyz nejaky velikan odchazel, nekdo dalsi uz se pomalu dostaval ke slovu.Snad jedine ten Murray...jinak mas pravdu, ze na webu atp rankingy v pdf nejsou, wta ma prehlednejsi stranky.
Reagovat
smazaný uživatel
Psals to u i Turnaje Mistryň :-(
Přehled celkových bodů bez těch dalších sloupců, co mají u WTA, je v tomto směru k ničemu.
Jasně, snad jedině ten Murray. Nadalovo intermezzo možná brzo skončí, 22 let a jen 5 grandslamů.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle obhajovani bodu je uplna ... ,protoze to malo kdy nekdo obhaji ,ale pristi rok bude Roger zase 1 nebude obhajovat temer nic jen US OPEN
Reagovat
smazaný uživatel
Žebříček sestavený podle výsledků posledních 52 týdnů je rozumná věc. Féďa má 5 tisíc bodů, takže něco přece obhajovat bude. Místo návratu na jedničku klidně může spadnout ještě níž.
Reagovat
smazaný uživatel
No , bude ,ale ne jako letos...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se mi to líbí =)
Reagovat
smazaný uživatel
wow, Nole to teda rozjel :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist