Federer porazil Djokoviče a je ve finále. Nadala zachránil déšť, zatím

7. 9. 2008, 08:57
Aktuality 11
Švýcar Roger Federer má stále naději, že popáté za sebou vyhraje grandslamový turnaj US Open. V New Yorku se znovu dostal do finále, když v včerejším semifinále porazil třetího nasazeného Novaka Djokoviče 6-3 5-7 7-5 6-2. Federer tak může v pondělí, na něž bylo finále odloženo kvůli bouři Hanna, získat třináctý grandslamový titul v kariéře, první letos. Jeho soupeřem bude světová jednička Rafael Nadal ze Španělska, nebo Brit Andy Murray. Dohrávka jejich duelu je na programu v neděli.
Roger Federer

Federer vstoupil do reprízy loňského finále ve velkém stylu. V prvním setu udělal jen tři nevynucené chyby a měl více než osmdesátiprocentní úspěšnost prvního podání. Jednou se mu podařilo sebrat třetímu nasazenému servis, a to mu stačilo k hladkému vítězství 6-3.

V úvodu druhé sady se však obraz hry naprosto změnil. Djokovič zpřesnil hru, začal být agresivnější a rychle vedl 4-1. Federer vyrovnal na 4-4, ale ve dvanácté hře udělal tři nevynucené chyby a pustil soupeře k třem setbolům. První dva ještě odvrátil, ale při třetím jeho forhend nezamířil do odkryté poloviny kurtu, ale do autu.

V třetí sadě si oba dlouho drželi vlastní servis, rozhodující okamžik přišel v jedenáctém gamu. Tentokrát udělal při svém podání několik laciných chyb bronzový medailista z olympiády a Federer pak při vlastním podání ukončil sadu. "Třetí set byl rozhodující. Začínal jsem cítit problémy s fyzičkou, proto jsem to chtěl rychle ukončit," řekl po utkání Federer.

Úvod čtvrté sady nabídl nejlepší tenis v zápase. Oba aktéři se skvěle pohybovali a dělali minimum chyb, poměrně dlouhé výměny končily až vítěznými údery. Djokovič však zvládl s Federerem držet krok jen čtyři gamy, pak se na něm začala projevovat únava. Švýcar mu dvakrát sebral servis a mohl se opřít o vlastní skvělé podání, celkem nasázel dvacet es. Srbského tenistu v koncovce smetl z kurtu a vyhrál čtvrtou sadu 6-2.

Nadal je na pokraji vyřazení
"Jsem rád, že se to podařilo ukončit ještě dřív, než začalo pršet," pochvaloval si Švýcar před tím, než bylo přerušeno druhé semifinále mezi Nadalem a Murraym. "Koho preferuji za finálového soupeře? Já preferuji trofej a nic jiného. Pokud bych si ale musel vybrat, tak řeknu Rafu (Nadala), protože spolu svádíme velké bitvy. Ve Wimbledonu to byl neuvěřitelný zápas a věřím, že i zde to bude podobné," dodal.

Ovšem první hráč světa Rafael Nadal se od postupu do finále poměrně daleko. Než druhé semifinále přerušil déšť, vedl britský tenista překvapivě 2-0 na sety a ve třetí sadě prohrával 2-3 se ztrátou brejku, když se na dvorec Louise Armstronga začaly snášet kapky.

Pořadatelé kvůli obavě z příchodu tropické bouře Hanna do New Yorku zahájili druhé semifinále v době, kdy ještě Roger Federer na kurtu Arthura Ashe bojoval s Novakem Djokovičem. Ani souběžné hraní utkání však nepomohlo k tomu, aby se zápas dohrál ještě před deštěm.

Program narušila bouře Hanna. Finále bude až v pondělí
Duel Nadala s Murraym přerušila tropická bouře Hanna. Utkání bude dohráno až v neděli, kdy se má počasí uklidnit. Na neděli bylo odloženo i finále ženské dvouhry mezi Američankou Serenou Williamsovou a Srbkou Jelenou Jankovičovou. Podle nového plánu by mělo začít ve 21:00 místního času, tedy v 03:00 SELČ. Poprvé od roku 1974 se tak ženské finále grandslamu neuskuteční v sobotu.

Pořadatelé rozhodli, že finálový duel mužů se uskuteční až v pondělí se začátkem ve 23:00 SELČ. Stane se tak poprvé od roku 1987.

US OPEN - sobotní výsledky mužů:

Dvouhra - semifinále:
Federer (2-Švýc.) - Djokovič (3-Srb.) 6-3 5-7 7-5 6-2
Nadal (1-Šp.) - Murray (6-Brit.) 2-6 6-7 3-2 *utkání přerušeno a odloženo na neděli

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Jooooooooooooooooooooooooo! Lets GO Murray Lets GO !!!!!!!!! Pro me jsi nejlepsi ty! Rafan nemel sanci!
Reagovat
smazaný uživatel
Nádherný konec.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak atdy čtu že je Roger nejklidnější.To bych si dovolil vyvracet,jako mladej to byl moc velkej bouřlivák a třeba Rafa je klidnější než Roger jestli jste se koukali včera tak jste mohli slyšet ře Rafa nikdy nezničil žádnou Raketu ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj zdravím jsem taky Rafove .... ale také jem realista,I tak ale Rafa není bez šancí tenis se hraje do posledního balónku takže se pořád může stát cokoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si myslim,ze dast zachranil skor Andyho.Rafa sa uz chytal.Verim,ze mu to pomoze,ma na to.Na kazdeho chlapa je chlap a Andy ma na Rafu.
Reagovat
smazaný uživatel
Federera hodně podrželo první podaní, to fungovalo velmi dobře. Ale jinak to od něj nebyl nějaký extra výkon, ve druhém a třetím setu se chvílemi trápil, ale naštěstí pro Rogera se Djokovič trápil ještě víc. Rozhodla koncovka třetího setu, pak už Djokovič neměl sílu na to, aby zápas otočil.
Jinak jako fanda Rogera samozřejmě věřím, že vyhraje celé US open :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger hrál včera spolu s finálem wimbledonu svůj nejlepší letošní tenis.Celým turnajem se trápí a pak přijte takovýhle výkon.Jestli bude hrát ve finále stejně,tak nemá konkurenci.
Reagovat
smazaný uživatel
já si myslim, že ať bude ve finále Nadal nebo Andy tak to Roger vyhraje ale určitě to nebude lehké, možná pětiseťák. Go Roger!!
Reagovat
smazaný uživatel
No jo kritici si vždycky najdou prostě něco aby napsali že prostě to Roger neodehrál dobře.... jasně ..:-DD
Reagovat
smazaný uživatel
to ale nic nemění na tom jak hrál Féďa
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist