FC: Ósakaová uhrála jen tři gamy se Sorribesovou. 2-0 vedou Španělky, Slovenky či Američanky

7. 2. 2020, 14:42
Aktuality 48
FED CUP - Největší opora japonského fedcupového týmu Naomi Ósakaová v úvodní dvouhře souboje o fedcupové finále na španělské antuce totálně vybouchla. Světová desítka po mizerném výkonu plném nevynucených chyb prohrála 0-6 3-6 se 78. hráčkou světa Sarou Sorribesovou, která si připsala první kariérní skalp členky elitní desítky. Vedení 2-0 po prvním dnu domácímu výběru pak zajistila Carla Suárezová. Obě dvouhry v pátek vyhrály v boji o osm míst na finálovém turnaji také Slovenky, Němky, Švýcarky a silné Američanky.
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová své letošní fedcupové působení rozhodně nezahájila podle plánu. Světová desítka, která na Australian Open letos vypadla už ve třetím kole a neobhájila loňský triumf, schytala výprask 0-6 3-6 od 78. hráčky světa Sary Sorribesové, která si připsala první kariérní skalp členky elitní desítky a poslala domácí do vedení.

Ósakaové pomalá antuka ve španělské Cartageně vůbec nesedla. V úvodním dějství schytala i kvůli 24 nevynuceným chybám (= šest her) potupného "kanára", na servisu vyhrála jediný ze 13 fiftýnů. Ve druhé sadě dala Japonsku malou naději, když se dostala do vedení 2-0, jenže v následujícím průběhu uhrála už jen jeden game.

Dvojnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička za hodinu a 20 minut spáchala 50 chyb a trefila jen 19 vítězných úderů, utkání dohrávala v slzách.

Další bod přidala Carla Suárezová. Jednatřicetiletá Španělka hrající svou poslední sezonu přehrála 6-3 6-4 Misaki Doiovou.

Kvalifikační souboje o postup na finálový turnaj se hrají ve standardním formátu. V pátek jsou na programu dvě dvouhry, další dvě v sobotu a v případě smírného stavu rozhodne čtyřhra.

Po dnešku mají dobře nakročeno k postupu na finálový turnaj kromě Španělek také Slovenky, Němky, Švýcarky a Američanky.

Slovenky vedou 2-0 v Bratislavě nad Velkou Británií, když se o body postaraly Karolína Schmiedlová a Viktoria Kužmová. Švýcarky Belinda Bencicová a Jil Teichmannová uspěly proti oslabeným Kanaďankám, kterým zůstaly jen na lavičce Bianca Andreescuová a Eugenie Bouchardová.

Němky i bez svých nejlepších hráček současnosti vedou na antuce v Brazílii, kde bodovaly Laura Siegemundová a Tatjana Mariaová.

V silné sestavě nastoupily na domácí půdě v Everettu Američanky a roli favoritek potvrzují. Nejprve Sofia Keninová šest dní po triumfu na Australian Open přehrála 6-2 6-2 Anastasiji Sevastovovou a vyhrála osmý zápas v řadě.

"Musím přiznat, že jsem trochu cítila únavu. Ale reprezentovat svou zemi je velká čest a fanoušci mi dodali energii. Jsem ráda, že jsem vyhrála ve dvou setech," komentovala jednadvacetiletá Keninová.

Následně vyhrála i svou 14. dvouhru ve Fed Cupu Serena Williamsová, která zdolala ve dvou tie-breacích Jelenu Ostapenkovou.

Serena hrála fedcupovou dvouhru poprvé od roku 2015 a cestu k udržení stoprocentní úspěšnosti neměla jednoduchou. Nešel jí servis, ale často chybovala i Ostapenková. Ta v obou zkrácených hrách vedla 2-0, k vítězství je však nedovedla.

Jistotu startu na finálovém turnaji, který je na programu od 14. do 19. dubna v maďarské Budapešti, mají loňské šampionky Francouzky, loňské finalistky Australanky, pořádající Maďarsko a díky divoké kartě Česká republika. Finále pro 12 týmů doplní osm postupujících z kvalifikace.

• KVALIFIKACE NA FINÁLOVÝ TURNAJ FED CUPU •
Španělsko - Japonsko (Cartagena, antuka) | 2-0
Sorribesová - Ósakaová 6-0 6-3 ... 1-0
Suárezová - Doiová 6-3 6-4 ... 2-0
USA - Lotyšsko (Everett, tv. povrch / hala) | 2-0
Keninová - Sevastovová 6-2 6-2 ... 1-0
S. Williamsová - Ostapenková 7-6 7-6 ... 2-0
Nizozemsko - Bělorusko (Haag, antuka / hala) | 1-1
Bertensová - Sasnovičová 6-7(5) 6-2 6-1 ... 1-0
Rusová - Sabalenková 2-6 3-6 ... 1-1
Rumunsko - Rusko (Kluž, tv. povrch / hala) | 1-1
Ruseová - Alexandrovová 1-6 4-6 ... 0-1
A. Bogdanová - Kuděrmětovová 6-3 6-7(5) 6-1 ... 1-1
Brazílie - Německo (Florianapolis, antuka) | 0-2
T. Pereiraová - Siegemundová 3-6 3-6 ... 0-1
Céová - Mariaová 3-6 6-7(5) ... 0-2
Švýcarsko - Kanada (Biel, tv. povrch / hala) | 2-0
Teichmannová - Fernandezová 7-6(4) 6-4 ... 1-0
Bencicová - Dabrowská 6-1 6-2 ... 2-0
Belgie - Kazachstán (Kortrijk, tv. povrch / hala) | 1-1
Mertensová - Dijasová 1-6 6-2 6-1 ... 1-0
Bonaventureová - Putincevová 6-3 6-7(2) 2-6 ... 1-1
Slovensko - Velká Británie (Bratislava, antuka / hala) | 2-0
Schmiedlová - Watsonová 6-2 6-3 ... 1-0
V. Kužmová - Dartová 6-7(3) 6-3 7-5 ... 2-0
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

48
Přidat komentář
tommr
složení FC finále je až na jedno místo daný a USA si už postup vzít nedají. Pokud se bude nasazovat podle stávajícího žebříčku (a jiná možnost snad ani není) tak nás ve skupině bude čekat jeden tým ze čtveřice Bělorusko, Německo, Španělsko, Švýcarsko a jeden tým ze čtveřice Belgie, Slovensko, Rusko, Madarsko.
Pokud všechny týmy nastoupí v nejsilnějších sestavách tak z tý první čtyřky se nejsnadnější soupeř vybírá jen těžko - bral bych asi Švýcarsko. Z tý druhý čtyřky je naopak výběr snadnej - bud Madarsko nebo Slovensko ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Fed Cup se hraje uz jinak?
Reagovat
tommr
jj WTA se opičí po ATP a finále FC se bude hrát stejným systémem jako se hrálo lonský finále DC ...
Reagovat
Vlk-v-trave
aha, to bude v Pesti take porad, jak DC v Madridu? Nebo budou menit mista?
Proc to neni v CR? V nejuspesnejsi FC zemi....to nechapu:) Proc Madarsko, vzdyt v historii nic poradneho nevyhrali...
Reagovat
tommr
tři roky se bude hrát v Budapešti a pak se uvidí. Z pohledu českýho fanouška je Budapest skoro ideální destinace ...
Reagovat
Vlk-v-trave
je to divne...takze to bude podobne jak DC...
takove mistrovstvi Madarska v telocvicne:) Hungary Open...
Reagovat
tommr
tak to ani náhodou. Španělé byli v Madridu největší favoriti zatímco Madarky budou v Budapešti největší outsiderky ...
Reagovat
tommr
starší Veronika nečekaně prohrála i svůj druhej FC zápas s hráčkou ze třetí stovky a mladší Polina schytala výprask od Terezy Martincový v prvním kole kvalifikace v Petrohradu ...
Reagovat
paddy
jedna horší zpráva než druhá

Soud
Obě by měly vypovídat u soudu ve sporu macechy s otcem. Otec po infarktech a s probíhající demencí a poškozením mozku. Macecha se ho snažila obrat o majetek.
https://www.thesun.co.uk/news/10911371/serena-williams-dad-has-dementia-brain-damage-and-problems-speaking-his-doctor-heartbreakingly-reveals-in-court-docs/

Clijsters prý dávala velké rány
na tréninku s belgickým Fed Cup týmem. Mertens musela hrát na max. Elise může přehánět, ale silově se Kim vyrovná Sereně jako jedna z mála.

https://www.tennisworldusa.org/tennis/news/WTA_Tennis/83665/elise-mertens-kim-clijsters-hits-ball-very-hard-it-s-not-easy-to-keep-pace-/

video
https://sporza.be/nl/2020/02/04/mertens-tennist-tegen-taaie-sparringpartner-clijsters-in-aanloop/

Kim porazila obě Williamsky na US Open 09, které vyhrála jako nenasazená (WC) po návratu z mateřské.
She became the first unseeded woman to win the title at the event, and the first mother to win a Grand Slam singles title since Evonne Goolagong Cawley in 1980.
THE FIRST MOTHER!!!

a byly to bizarní zápasy
s Venus 6:0 0:6 6:4
a Serena při MB dostala druhý warning a trestýn fyftýn = konec zápasu
po chybě nohou napadla lajnovou rozhodčí - dnes se to dá označit za rasový útok na asiatku "I didn't say that I'd kill you."
https://www.youtube.com/watch?v=gNwc7o_0Sgg&feature=youtu.be&t=115

Kim a Venus mají hrát v Monterrey. H2H 7:6
Reagovat
misa
Důležitější než rány je to, jestli Kim vydrží 5 zápasů nebo 2 turnaje v řadě zdravá.
Reagovat
tommr
se taky zdá být z formy a Švýcarkám utkání lehce zkomplikovala. Bez Andreescu a Bouchardový ale Kanada stejně nemá šanci ...
Reagovat
EllNino
no ... stačí aby Dabrowski porazila Teichmann, což na hardu rozhodně není nereálné ...:)
Reagovat
tommr
Dabrowski je v singlu úplně neškodná ...
Reagovat
EllNino
naštěstí ano :)
Reagovat
misa
skončila s Rodriguezem, jsem zvědavý, kdo ji bude trénovat. Aby z ní nebyl další zahozený talent...

https://twitter.com/yvessimonsevy/status/1226098316678705152
Reagovat
Kozoroh
Naomi je na rozcestí a tvrdím to nejen kvůli výprasku ve FC.
Reagovat
tommr
Osaka je tak trochu blázen a podobný výpadky bude mít nejspíš celou kariéru ...
Reagovat
EllNino
ESP - JPN 2:0
Španělky zostudily první sen Japonky, které se pohybují na antuce jako kozy na ledě, ale není se co divit, když naposledy se hrálo na antuce na RG, tohle Španělkám zase jednou vyšlo ... ale teda hrát po australském vedru venku v chladnu ve Španělsku, tomu říkám otrava :/ navíc ta hra Sorribes, to je fakt strašný, ale účinný tenis, novodobá Sara Errani

USA - LAT 2:0
Soňa přehrála hladce trápící se Stázku, Serena se celkem trápila, ale koncovky byly její, Jelena hrála ale poměrně slušně, určitě nadstandard oproti loňsku ... Američanky si to ale už nejspíš pohlídaj

NED - BLR 1:1
Kiki se poměrně trápila, ale zvládla návrat do týmu nakonec velmi dobře, Arantxa neměla proti Aryně nejmenší šanci, zápas Aryny s Kiki slibuje velkou bitvu

ROU - RUS 1:1
Zápas dvou oslabených týmů po prvním dni nerozhodný, prohra Veroniky není takovým překvapením, letos to zatím není ono, Kaťa premiéru v ruském týmu zvládla, ale měla poměrně snadnou soupeřku, rozhodně to ještě budou mít Rusky složité, v Rumunsku je horko ...

BRA - GER 0:2
Brazilky jsou největší outsiderky kvalifikace a Němky je i přes oslabený tým zatím jasně valí ...

SUI - CAN 2:0
Jil Teichman porazila v krásné zápase dvou levaček talentovanou Leylu Fernandez, místo Genie pak nastoupila Gabi, tam to bylo pro Bel easy, myslím, že dneska už to doklepnou

BEL - KAZ 1:1
Zarina vystrašila belgické publikum, ale pak už to bylo od Elise její klasické tempo, kterým zajistila bod, poté však Bonaventure nedokázala využít vedení a Putina předvedla solidní obrat, už poněkolikáté ve Fed Cupu, nevím, která tenistka je mi protivnější z této dvojice :D V Belgii bude ještě drama

SVK - GBR 2:0
Slovenky chytře zvolily pro Britky neoblíbenou antuku, AKS jasně přehrála Heather a trápící se Vika udolala Harriet ... i když vedou Slovenky 2:0, zdaleka nic není jasné

Jsem zvědav, jak to celé dopadne a kdo si nakonec zahraje finalový turnaj ...
Reagovat
tommr
myslím si, že 7 postupujících už je jasnejch a drama bude jen v utkání NED vs BLR ve kterým nejspíš rozhodne dnešní zápas jedniček ...
Reagovat
misa
Soňa hrála výborně a nějakou únavu (jak je zmíněno v článku) jsem na ní nepozoroval. Snad už to zítra po půlnoci ukončí a dá si zase pár dní volna před odjezdem do Dubaje.
Reagovat
kada.tom
dobře Američanky, Serena mi udělala radost, že nastoupila a že vyhrála :-)
Reagovat
misa
Kenin - Sevastova 6-2, 6-2. Sofia zahrála tak, jak se sluší na americkou jedničku. Výborný výkon na servisu, soupeřka se dostala k jedinému (nevyužitému) brejkbolu až za stavu 5-1 ve druhém setu. Dnes ukázala mj. přehled na síti a zápas měla celou dobu pod kontrolou. Winnery 26/12 a UE 19/33 v pořadí Kenin/Sevastova. Po vyhraném Australian Open další krásný výkon a 10. singlová výhra v sezoně, naopak Lotyška letos ještě nevyhrála.
Reagovat
misa
* Oprava: brejkbol přišel v gemu. kterým SK zvyšovala na 5-1 ve druhém, takže za stavu 4-1.
Reagovat
tommr
pokud Rusky nepostoupí ani přes takhle slabou sestavu Rumunska tak to bude pro ně strašná ostuda ...
Reagovat
baggik
Tam ne to slabá sestava Rumunska x slabá sestava Ruska.
Reagovat
tommr
Rusky nominovaly to nejlepší co momentálně mají. Nechápu ale proč dostala první den přednost Kudermetová před Pavlyuchenkovou ...
Reagovat
Hector21
Nasťa v nominaci vubec neni...
Oproti puvodne nahlasene nominaci tam nejely z Ruska ona ani Svetlana...
Reagovat
tommr
tak to mi úplně uteklo. Rusky asi soupeřky trochu podcenily ...
Reagovat
EllNino
no Veronika a Kaťa potřebují nominaci, aby mohly hrát Olympiádu, tak možná proto ... a vzhledem k soupeřkám holt nechaly Nasťa se Světou hrát mladší :)
Reagovat
tommr
Alexandrova svou účastí v ruský repre nejspíš definitivně vyvrátila pověsti o tom, že chce český občanství ...
Reagovat
EllNino
ona je chtěla, uvažovala o tom před dvěma lety, ale pak zjistila, kolik je s tím papírování atd., tak to nechali takhle ...Jinak v Česku žije, trénuje a má i českého trenéra ... dříve Rusky prchaly do Kazachstánu, protože se nevešly do nominace, a momentálně by se jim podle mě taková Putintseva docela hodila :)

A Kaťa je rázem týmovou jedničkou, když u nás by byla až pětkou :)
Reagovat
Hector21
Nooo Veronika to těžce nezvládá, Rumunsko je rázem ve hře...

Potěš koště, tohle Andreev neudycha...
Reagovat
EllNino
navázat na úspěch v loňské sezóně je někdy hodně obtížné ... viz Muška
Reagovat
Hector21
Hmm tak bych řekl že to je slušně prokoučované...
Reagovat
tommr
jestli Rusky prohrajou s céčkovým výběrem Rumunska tak budou mít z ostudy kabát ...
Reagovat
blixa
Aspoň jim nebude zima ;-D
Reagovat
Hector21
Bude...
Reagovat
FulnekUltras
Všechno nejlepší, Šafi.

https://www.super.cz/684420-bujara-oslava-takhle-si-plekancova-laska-safarova-uzivala-narozeninovou-party.html
Reagovat
misa
Krásná... a návrat neplánuje? :)
Reagovat
FulnekUltras
V Líšni má zatím smrádek a teploučko. Možná 2022... ;-)
Reagovat
Hector21
tak to je trochu ostuda, co tam Osaka předvedla...
vyhraný jediný balon při vlastním servisu za celý set, to je na facku

nicméně Španělkám to přeji...i když koukat na hru Sary S-T je jako hladit kočku proti srsti...
Reagovat
misa
Ostuda, pořád je to dvojnásobná gs. šampionka a nechat si dát takový výprask od bezejmenné hráčky... Dívám se, že ITF zase nechala Španělsko pořádat Fed Cup na začátku února venku, takže to musela být pro Japonku dvojnásobná otrava.
Reagovat
EllNino
Přesně, trapas jako 2014
Reagovat
Andrew89
lehce překvapující je, že uhrála 3 gemy. 1) na antuce neumí 2) už loni s ní málem prohrála, na ten zápas jsem koukal
Reagovat
tommr
porážka Osakaový možná pro někoho překvapením není, ale takovej debakl asi čekal málokdo. Už na AO ale hrála příšerně ...
Reagovat
Andrew89
jo no...antuka proste nevoní..
Reagovat
Petr_Fisk
Jen aby to bylo jenom tou antukou...připadá mi zatím letos dost mimo.
Reagovat
Elip13
V Brisbane hrála solidně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist