Djokovič: US Open bylo náročné, semifinále beru jako úspěch

8. 9. 2008, 09:52
Rozhovory 0
Třetí hráč světa Novak Djokovič ze Srbska loňské finále na US Open neobhájí. V semifinále podlehl stejně jako loni v boji o titul čtyřnásobnému obhájci Rogeru Federerovi ze Švýcarska. Celkově však turnaj hodnotí pozitivně, jelikož zvládl obtížný zápasový program.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Roger hrál dobře, obzvláště v prvním setu, že?
Ano, hrál výborně. Myslím, že vítězství si nepochybně zasloužil. Z mé strany jsem byl trochu zklamaný, fyzicky jsem nebyl dostatečně schopný mu to nějak znepříjemnit. Řekl bych, že jsem hrál dobře v druhé sadě. Pak jsem byl ale nešťastný z toho, že jsem ztratil třetí set a poté je více či méně rutinou, že čtvrtý set vyhraje soupeř. Celkově byl pro mě turnaj velmi náročný jak psychicky, tak fyzicky. Takže jsem rád, jsem se dostal až do semifinále.

Byla fyzička hlavním problémem, nebo tam bylo ještě něco...
Ano, to byl jeden z hlavních dnešních problémů. Nevím jestli jsem byl 100% připraven hrát proti hráči, který tu čtyřikrát vyhrál. Když s ním nejste schopen držet krok, nemůžete vyhrát.

Měl jste v semifinálovém zápase nějaký konkrétní zdravotní problém?
Ano, když skončíte několik zápasů v 1:00 hodinu ráno, jdete spát ve 4:00 hodiny ráno a pak 2 dny na to hrajete od 11:00 nebo 12:00 hodin. To není ta nejlepší věc, kterou pro sebe můžete udělat, ale neměl jsem na vybranou.

Diváci v zápase podporovali Rogera. Když se ohlednéme zpět, litujete některých věcí, které jste řekl v minulých dnech?
Ne, myslím, že byli fér. Bylo zjevné, že jsou na jeho straně bývalé světové jedničky, současného druhého hráče žebříčku a obhájce čtyř předchozích titulů. Lidé ho milují. On si zaslouží podporu fanoušků.

Lidé pískali dokonce i když jste udělal nevynucenou chybu a uprostřed vašeho servisu. Nevyvedlo vás to z míry?
Moc ne.

Byl Rogerův servis opravdu tak skvělý?
V důležitých momentech podával opravdu výborně. Bylo několik gamů ve třetím setu, kdy byl stav při jeho podání 0-30, 30-30 nebo shody. On to ale pokaždé zvládl. Nedal mi žádnou šanci, protože podával opravdu dobře, nebyl jsem schopen získat bod.

S Rogerem jste hrál na třech z posledních pěti grandslamů. Jak byste porovnal úroveň zápasů od loňského US Open přes Australian Open až sem?
V posledních čtyřech letech je velmi dominantní. Stal se nejlepším hráčem na světě. Tento rok trochu ztrácí na Rafu, protože on má nejlepší sezonu, nejlepší rok a vyhrál spoustu zápasů. Je neuvěřitelné co on dělá. Celkově prostě vyplul na povrch. Ale s Rogerem se musí stále počítat. Ačkoliv o něm lidé říkají, že letos nehraje tak dobře, tak je Roger velmi stálý. Na všech grandslamech byl v semifinále nebo finále. Dnes hrál pěkně i přesto, že měl během tohohle turnaje nějaké problémy. Ale to je jeho síla - kdykoliv potřebuje hrát dobře, tak opravdu zahraje výborný zápas.

Kdybyste mohl jednu věc na US Open změnit, co by to bylo?
Nevím. Nedívám se na věci, které už nejsou aktuální. Já sleduji budoucnost.

Jak byste celkově zhodnotil své počínání…
Jsem spokojený, že jsem se dostal do semifinále.

A jak hodnotíte letní sezonu? Získal jste "jen" bronzovou medaili na olympiádě.
Když vezmu léto jako celek, tak se myslím povedlo. Na rychlém povrchu jsem sice nevyhrál žádný titul, ale nestačil jsem jen na velké soupeře (Federer, Nadal a Murray). Ve své hře toho potřebuji ještě hodně zlepšit. To je ale na dlouho.

V čem se potřebujete zlepšit? Na jakých věcech teď budete pracovat?
Patrně na fyzičce a nějakých prvcích ve hře. Pokusím se být více agresivní, dostat se více na síť a využívat příležitostí. Jedna věc je ale podle mě docela důležitá a to je pestrost hry. Myslím, že můžu být ještě lepší hráč.

Každý grandslam je výjimečný a představuje unikátní výzvy. Který turnaj byl obtížnější? Loňská cesta do finále nebo letošní vyřazení v semifinále?
Ano, každý turnaj má nové výzvy. A grandslam je pro každého ohromná událost. Loni jsem byl ve finále, letos pro mě bylo výzvou ho zopakovat. Hrál jsem dobře. Během urnaje jsem byl jednou nahoře, pak zase dole. Jak jsem řekl, hrací program pro mě nedopadl nejlépe. Ale když letošní US Open zhodnotím celkově, jseme šťasten. Víte, semifinále, to jste mezi čtyřmi nejlepšími hráči grandslamu. Vážím si toho.

Co jste se naučil o tomhle turnaji a newyorských fanoušcích?
Na některé věci chci zapomenout tak rychle, jak jen to bude možné. Vždy si chci z turnaje pamatovat jen to nejlepší, takže si nechci vzít to špatné. Příští rok se budu snažit být lepší.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil / usopen.org

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist