Djokovič: Nové tváře tenisu prospívají

23. 4. 2008, 10:18
Rozhovory 1
Bez ztráty setu vstoupil do turnaje v Monte Carlu srbský tenista Novak Djokovič. Zápas s Ivanem Ljubičičem pro něj ale nebyl tak jednoduchý, jak by napovídal výsledek. Na začátku jsem byl nervózní, protože je to můj dobrý kamarád, řekl po výhře 6-3 6-3 Djokovič.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Na papíře to vypadalo jako těžký zápas. Muselo vás potěšit, že jste ho zvládl tak hladce...
To je pravda, potěšilo. Hlavně kvůli tomu, že je to můj velmi dobrý kamarád. Výborné vztahy máme mimo kurt i na něm. Proto jsem začal trochu nervózně. Nakonec jsem ale neztratil set a takový začátek antukové sezony je pro mě moc důležitý. Sice jsem musel odvracet dost brejkbolů, ale v těch nejdůležitějších momentech jsem hrál dobře, a na tom záleží nejvíc.

Na co se chcete v letošní antukové sezoně soustředit?
Určitě chci zkusit být trpělivější. Zároveň ale chci zůstat sám sebou a hrát agresivně, tak hraju pořád. Bude to pro mě velký test. Na antuce jsem nevyhrál žádný z velkých turnajů, přitom si myslím, že jsem dost dobrý na to, abych porážel nejlepší hráče světa - dokonce i na tomto povrchu. Letos jsem měl víc času než loni se připravit, odpočinout si a pracovat na některých věcech, tak doufám, že se to na turnajích vyplatí.

Před časem jste prohlásil, že chcete být světovou jedničkou. V Austrálii jste pak porazil Federera. Pořád máte letos stejný cíl?
Víte, vždy se snažím dívat se na věci realisticky. Taky si ale zkouším dávat ty nejvyšší cíle. Nechci na sebe nějak moc tlačit, nechci se příliš soustředit na body a na žebříček, protože vím, že bych pak na kurtu nebyl schopný hrát dobře. Zkusím tomu nechat volný průběh. Vím, že mám potenciál být nejlepší na světě. Je mi ale teprve 20 a pořád mám spoustu času. Čeká mě ještě hodně turnajů, hodně sezon. Roger a Rafa vládnou tenisu poslední tři, čtyři roky. Letos je to ale jiné, mluví se i o dalších hráčích, včetně mě, a v tenisu se objevují nové tváře, což je jen dobře. Mým letošním cílem bylo vyhrát grandslam, a to se mi povedlo. Teď se jen pokusím udržet si formu na hlavních turnajích a na konci roku snad na žebříčku postoupím.

Co nejlepšího se vám stalo od vašeho vítězství na Australian Open?
No, přihodila se spousta skvělých věcí, jedinou z nich asi nedokážu vybrat. Řekl bych ale, že lidé si vás víc váží a dívají se na vás jinak, když vyhrajete grandslamový turnaj. V posledním roce a půl jsem slýchal, jaký mám talent a potenciál, že jsem dobrý hráč, ale pořád mi chyběl grandslam. Teď jsem si potvrdil, že si to opravdu zasloužím.

Mluvil jste o Rogerovi. Proč podle vás začal sezonu tak špatně? Zdá se být unavený, nebo už prostě nehraje tak dobře jako dřív?
Hlavně je to pořád člověk. Řekl bych, že po tak dlouhé době, co byl světovou jedničkou a hrál skvěle na všech površích, je normální, že hraje o něco hůř než normálně. Pořád je to ale začátek sezony. Čeká ho ještě hodně turnajů, teď už vyhrál v Estorilu, takže si začne víc věřit a určitě o sobě dá vědět. Pro něj je samozřejmě výzva, zůstat na vrcholu žebříčku. Rafa se tam zkouší dostat už několik let a je jasné, že chce být jedničkou co nejrychleji, ale Roger se toho jen tak nevzdá. Věci se ale změnily, já vyhrál grandslam, Tsonga byl ve finále, jak jsem říkal, objevily se nové tváře, a to je pro tenis jen dobře.

Diváci vás mají rádi, protože nejste jen skvělý tenista, ale taky bavič. Teď jste mi ale připadal na kurtu klidnější. Je to proto, že se snažíte soustředit? Naordinoval jste si lepší disciplínu?
Řekl bych, že se pořád dobře bavím a nikdy se bavit nepřestanu. Na druhou stranu jsem profesionální tenista a mým cílem je být nejlepším hráčem světa. Samozřejmě to nemusí být letos nebo příští rok. Může to být klidně za pět, deset let, na tom nesejde. Svůj život jsem ale zasvětil sportu. Když se proto potřebuju soustředit, dělám to. Mimo kurt je to ale něco jiného. To je můj osobní život, ale tam bych nechtěl moc zabíhat do detailů (smích).

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Novak Djokovič je nejlepšíííííííííí!!!!!!!!!!!!!!!!!!NEJVÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍC MU FANDÍÍÍM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist