Českým tenistkám znovu narostlo sebevědomí. Věří, že mohou přidat další tituly

16. 11. 2015, 09:22
Aktuality 35
České tenistky dál vládnou Fed Cupu a při pohledu na kvalitu a možnosti současné generace se zdá, že vítězná jízda ještě nemusí končit. Tým kapitána Petra Pály včera v Praze porazil ve finále Rusky 3-2 a slaví čtvrtý titul za pět let, přičemž v průběhu sezony se o titul zasloužilo celkem sedm hráček.
Český fedcupový tým

"Jóóó," zakřičel si čtyřicetiletý Pála nahlas před novináři. "Je to nádherné. Holky jsou fantastické, byly takové včera, dneska a celý rok," zářil kapitán.

Pod Pálovým vedením tenistky oslavily první triumf v roce 2011, kdy vyhrály v Rusku 3-2, a poté třikrát O2 areně. V roce 2012 porazily jasně Srbsko, loni zdolaly Německo a letos Rusko i s Marií Šarapovovou. "Každý titul je výjimečný. První tím, že byl první, pak byl první doma, pak po pauze doma další a teď obhajoba. Je to paráda," řekl Pála.

O předešlé tři tituly se převážně zasloužily Petra Kvitová a Lucie Šafářová. Letos měly lví podíl na vítězství i stále víc zářící Karolína Plíšková, dále Barbora Strýcová, Lucie Hradecká nebo mladé Denisa Allertová a Tereza Smitková.

"Je obrovská výhoda, že je základna takhle široká. A jsem rád, že takhle rády hrají Fed Cup a tolik tomu dají, protože je v nabitém programu často náročné soutěž hrát. Ale bez toho by se těžko něco takového vyhrálo," ocenil Pála.

Například Kvitová odehrála většinu zápasů a už má čtyři vavříny stejně jako Šafářová. Obě se v historických tabulkách vyrovnaly Heleně Sukové. "Fed Cup mě nabíjí energií a vždycky ráda reprezentuju. A není to klišé," říkala Kvitová již dříve.

V budoucnu by právě díky Plíškové a dalším mladým hráčkám nemusela tíha ležet jenom na Kvitové a Šafářové. "Nemusí být pokaždé zdravé, nemusí se jim to hodit do programu a naše síla je v tom, že může někdo zaskočit," řekl Pála.

Allertová: České tempo je vražedné
Smitková s Allertovou, které pomohly k výhře v 1. kole v Kanadě, ukázaly, že mají odvahu. Dostaly totiž slovo a odpovídaly na otázku, co by vzkázaly soupeřkám do budoucna. "Že mají smůlu. Zase vyhrajem," řekla Smitková a Allertová parafrázovala repliku z kriminálního seriálu Kobra 11: "České tempo je vražedné. Prostě nemají šanci."

Velkou energii přinesla do vítězného deblu Strýcová, která podobně jako Plíšková hrála finále poprvé. "Chtěla jsem tam dát vše, a kdybych nedala, tak tady nemám co dělat. Diváci nás hnali a nic lepšího jsem nikdy nezažila. Je to úplně nádherné," řekla.

Publiku tenistky děkovaly za podporu opakovaně. "Co jsme kdy hrály, tak v Česku je nejlepší publikum na světě. Dělají nejlepší atmosféru," řekla Šafářová.

Pokud se tenistkám bude dařit i nadále, tak je pravděpodobné, že si finále doma jen tak nezahrají. "Prostě budeme hrát venku, tak to je. Jsme rádi, že ze čtyř finále jsme si doteď tři mohli užívat a vyhrát doma. Toho si musíme vážit," řekl Pála. "A kde budeme hrát příští finále?" ptala se Kvitová v legraci. "V Moskvě," řekl jí Pála.

V neděli večer čekal tenistky závěrečný banket a pak oslava. "Tu jsme plánovaly měsíce dopředu," vtipkovala Strýcová, která je z hráček nejupovídanější. "A oslavy to budou podle nálady, která je super. To znamená, že budou bouřlivé."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

35
Přidat komentář
gigin
https://pbs.twimg.com/tweet_video/CT4E8k-XAAAc7Q9.mp4
Reagovat
EllNino
Kája :DDDDD to ne
Reagovat
gigin
Jo no :DD

A hele tady :-O

https://vine.co/v/iBjDzlvDidt
Reagovat
EllNino
Máša v Praze mi trochu přirostla k srdci :) ..ale jenom malinko :D
Reagovat
gigin
Mi na ní nevadí nic, kromě jedné věci. Zdržování při servu.
Reagovat
smazaný uživatel
Mášeňka nadpozemská víla,
sympaťačka zajímavá Karolína,
Nastěnka s Jelenou líbezné tvářičky,
Iqeová klasický typ selky vesnický.

Myškina noblesní dáma,
šášo divný vyčouhlý Pála.
ruští fandové všichni huj,
domácí obecenstvo dvakrát fuj.

Přesto gratulace Češkám,
ač štěstí hrálo do karet,
Myškina za zraněnou Katku,
měla nasadit Světlanu.

Výsledek mě velmi zklamal,
Nasťa hrála na co měla,
škoda věčná že Makarovou Káťu,
nemoc ze hry vyřadila.

Nu což, není všem dnům konec,
příští rok se hraje zase,
poměr sil se snadno změní,
žádný strom k nebi nepne se.
Reagovat
Jan
i ten ruský snadno přetne se.
Reagovat
Jan
Který fedcupový tým si může dovolit, že se do nominace nedostane debl, který hrál semifinále na TM :) Ať už jejich forma byla jakákoliv.
Reagovat
slacker
kazdej ktery toho debla ma jen z hracek nepouzitelnych do singla.
Reagovat
smazaný uživatel
vybrano:

Strycova - by se mela zklidnit, je silena, zbytecne se cpe k uderum, se uz zase sklada, je pekne nazhavena, proc tak kopeckuje, taky umi eso, nemuze povolit, premirou snahy kazi, je kouzelnice, to reziruje, je demon, je horsi...

Karol - je fakt slepa, strili jak pominuta, musi doservirovat, nejlepsi by byly 4 esa za sebou, dracica to je, na siti jako lasica, lepe serviruje, servis ji zrovna moc nepise, dela pekne seky, nejslabsi hracka na kurtu, nepredvedla vubec nic, neni zas tak marna, je sexy...

A rozhodci byla neskutecna krava, lajnovy pycus slepy, holky si prekazely, odesly jako slunicko a my jsme se mohli s vitezstvim rozloucit...

Diky giginkovi a Vlckovi jsem se pochechtala, kdyz pani Blixova doma svemu borci podavala rucnik po kazde vymene a Kaja si uz mohla jit lehnout, bo Strycova sla hrat svuj zivotni set. A Renel to provonel svestkou.
Dal jsem nedosla... :-)))
Reagovat
Jan
Ještě tam bylo: Ta Bára je hrob a Karolína se sune na její úroveň :)
Reagovat
FulnekUltras
;)))))
Reagovat
Fandina
Tak to mě rozesmálo :-))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Sozona za nami, a ta biatlonova pred nami...v lednu a unoru si urcite rada poctes, a opet muzes udelat takove hezke shrnuti, jako ted. A my s giginkem budeme hadat, jestli nekterymi vpisy je mysleno, ze tak pekne strili Gabina nebo Petra;)
Reagovat
smazaný uživatel
*sezona
Reagovat
EllNino
Zdravim vsechny!Odehrala jsem svuj posledni turnaj v letosni sezone v Dubaji,kde jsem prohrala ve finale,ale i tak jsem se vratila do top 100 a tesim se na novou spolupraci s trenerem Martinem Fassatim a Petrou Cetkovskou.Ted uz me ceka odpocinek a pak navrat k tvrde praci.
Mejte vsichni krasny den!

Dobrá volba, snad holky přemužou zdravotní trable a ještě prásknou do koní a něco nám ukážou :D
Reagovat
misa
zkušené třicátnice
Reagovat
EllNino
přesně, nevíš, kdy se uzavírá CUT pro Australian Open ? :) Kláře už by neměl uniknout ne ? Jsem zvědav, jestli to bude stačit Katce na tom 103. místě ...
Reagovat
tommr
přímej postup na AO by už neměl uniknout ani Kláře ani Katce, protože ho má jistých prvních 108 hráček v žebříčku ...
Reagovat
EllNino
tak super :) ...jedině využití chráněných žebříčků, a tam by měla mít nárok ještě Petra C. ne ? :) ikdyž buhví jestli bude vubec hrát
Reagovat
tommr
pár hráček se tam sice ještě vecpe přes PR atp., ale na druhý straně tam určitě zase nebude hrát několik hráček z tý první stovky který by se jinak kvalifikovaly (například Pennetta). Takže jak Klára tak Katka mají na 99% přímou účast na AO jistou ...
Reagovat
EllNino
a Petře C. už vypršel chráněnej žebříček, nebo ještě může využívat, nevíš ? :)
Reagovat
tommr
to netuším. Pro ní by ale byla kvalifikace nejspíš výhodnější než přímá účast - aspoň by se mohla rozehrát a získat nějaký body navíc ...
Reagovat
EllNino
asi jo :) Vypadá to, že nehrála teď spíš jen kvůli tomu přesunu do Prahy, jak psal dole Míša :) ...
Reagovat
misa
Nevím, podle toho, že jsem to četl už před několika měsíci, tak asi ne. Škoda, že už nemám k dispozici ten časopis, mohl bych se podívat.
Reagovat
EllNino
no tak holt vypustila halu a chtěla se připravit na novou sezonu ...a nebo je zase zraněná a uslyšíme o ní zase v dubnu ...škoda, že nic sama neřekne :( :)
Reagovat
misa
Nejtajemnější česká tenistka :)
Reagovat
EllNino
ano :) a taky nejkrásnější a nejelegantněji hrající, alespoň pro mě :D ...
Reagovat
misa
Tvoje nejoblíbenější?
Reagovat
EllNino
nn :) kdysi jsem tu říkal, že nejvíc fandím Jarmilce Gajdošový, pak Nastě, pak Petře, pak Lucce a pak všem Češkám + samozřejmě v ostatních zápasech, kde jsem nestranný, přeju Jeleně, Venus a dalším :) .... ale Petra Cetkovská je mi taky nesmírně sympatická :) jen nehraje tak často no ...:(
Reagovat
misa
Nevím, jestli tady už zaznělo, že Petra C. se vrátila ze zahraničí domů a bydlí v Praze. Což je už tak nějak jasné z toho komentáře Kláry, když s ní chce trénovat.
Reagovat
EllNino
výborné :)
Reagovat
EllNino
kdepak jsi to zjistil a můžeš případný link ? :)
Reagovat
misa
Asi v časopise Tennis Arena, někdy v červnu. Doufám, že jsem četl správně :)
Reagovat
Frick
Zajímavé, že ne v Prostějově, odkud pochází.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist