Český fedcupový tým odjel do Ostravy, zatím jen s Plíškovou a Strýcovou

5. 2. 2017, 17:45
Aktuality 17
České tenistky se odpoledne v Praze v nekompletním složení sešly před utkáním 1. kola Fed Cupu proti Španělsku a poté se vlakem přesunuly do dějiště zápasu Ostravy. Kapitán Petr Pála měl zatím k dispozici jen jedničku Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou, zbylé dvě členky týmu obhájkyň trofeje Lucie Šafářová a Kateřina Siniaková se kvůli účasti na turnaji v Taipei připojí později.
Pála, Strýcová a Plíšková (© Česká sportovní)

"Lucka teď přistála v Praze a měla by se připojit zítra na večeři. Musí si dát nějaký den volna z té cesty, zregenerovat, aby si pak mohla v úterý zahrát. Katka Siniaková přiletí z Taipeje až zítra večer nebo v noci, takže přijede v úterý," řekl ČTK Pála.

"Je to malinko takové jako švábi na pivo, ale jsem rád, že Lucka se dostala do semifinále a Katka uhrála kola a hrála finále debla. Je jen dobře, že něco uhrály," dodal nehrající kapitán.

Pozdější příjezd poloviny týmu nebere jako problém. "Jsem rád, že Kája a Bára jsou připravené, hlavně ať jsou zdravé. Zkusíme jim třeba někoho z kluků z okolí sehnat na trénink, aby nehrály jen spolu," plánoval Pála.

V pondělí si Češky poprvé zatrénují na kurtu v Ostravě. Vzhledem k tomu, že Španělky budou postrádat zraněnou Carlu Suárezovou, vsadil domácí tým na středně rychlý povrch. "Myslím, že to bude malinko pomalejší než povrch na Australian Open. Tím, že nehraje Suárezová, není třeba dělat úplně rychlý povrch. Holky si přály středně rychlý," uvedl Pála.

Jedničkou soupeřek je světová sedmička Garbiňe Muguruzaová. "Myslím, že absence Suárezové je pomoc. Ne že by byla poslední měsíc úplně ve formě, ale je to pořád výborná hráčka," řekla Plíšková.

"Sice jsme favoritem, ale nesmíme zapomenout, že proti nám bude stát hráčka první světové desítky a vítězka a finalistka grandslamu. Bude to velmi těžké utkání. O víkendu jsem koukal na Davis Cup a nic není podle šablon," upozornil Pála.

V české sestavě chybí Petra Kvitová, která se zotavuje z operace ruky po napadení neznámým útočníkem. Světová trojka Plíšková a sedmnáctka Strýcová si po Australian Open týden odpočinuly. "Týden jsem trénovala, času bylo dost. Ještě to dotrénovat v Ostravě a vše bude dobré," řekla Plíšková. "Já byla na horách, takže jsem si taky dostatečně odpočinula," dodala Strýcová.

Češky Fed Cupu v posledních letech vládnou. Loni porazily ve finále Francii, završily vítězný hattrick a oslavily pátý triumf za uplynulých šest let. Motivace jim ale nechybí. Zvlášť když budou hrát poprvé od předloňského finále s Ruskem doma.

"Nejde to brát tak, že jsme už vyhrály pětkrát, máme doma pět pohárů a řekneme si, že je to nuda. Tohle nikdy neomrzí. Vždy najdu síly začít rok Fed Cupem, je to něco jiného, než když jsme přes rok furt samy," uvedla Strýcová. "Ještě abych neměl motivaci, když tu motivaci vidím u holek," dodal s úsměvem Pála, který zatím ještě nemá jasno, koho postaví do sobotních úvodních dvouher.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
Fandina
holkám, aby byly fit a na FED v Ově se už těším. Budu na místě, takže o to víc. Držím palce. Pojďte holky!!!
Reagovat
Frick
http://archiv.ihned.cz/c1-65600680-trener-a-byvaly-ceskoslovensky-reprezentant-petr-pala-diplomat-v-tenisovych-sluzbach

Nevím, působí to na mne tak, že jeho lpění na Petře je přehnané. Pokud byla takto načatá, tak jí posílat na kurt v situaci, kdy měl tak dobrou alternativu, byla kravina.
Reagovat
Fandina
Tady je odpověď.

Kdo bude hrát v sobotu, obvykle holkám oznamuji už ve čtvrtek večer, aby to věděly, než jdou spát, a mohly se připravit. Tentokrát ale věc zkomplikovalo zranění Petry Kvitové a Karolíny Plíškové. Řešili jsme, kolik zápasů Petra se zánětem okostice, jak se zjistilo na magnetické rezonanci, zvládne. Nakonec nastoupila jen v sobotu proti Garciaové. Že víc hrát nebude, jsme se rozhodli až v neděli ráno, což muselo být pro holky nepříjemné.
Kvitová šla proti Garciaové, ale skvělou bilanci ? pět jedna na zápasy ? proti ní měla Barbora Strýcová. Co nakonec rozhodlo?

To je pravda, Bára ale dva zápasy hrála hodně těsně a Petra na turnaji v Číně, ze kterého se zrovna vracela, prohrála s tenistkami z jedenácté až dvacáté pozice na světě v průměru jen čtyři a půl gamu na zápas. V závěru sezony byla ve velké formě, je to hráčka, která dvakrát vyhrála Wimbledon a jejíž výkonnostní strop je hrozně vysoko.
Reagovat
VlS
V čem vidíš přehnané lpění na Petře? Přečti si to znovu, uvažoval podle indikátorů formy. Nikde není napsané, že by Barča s Caroline vyhrála. Sledoval jsi to? Vybavíš si, jak super Caroline ve finále Fed Cupu hrála?
Fricku - po milion šesté - snažíš se sport dostat do plánovatelnejch, předvídatelnejch a managovatelnejch kategorií. Kdyby to šlo, zkrachovaly by všechny sázkovky právě proto, že favorité vždycky nevyhrají. Nestačí ti letošní AO? Kdo by věřil, že Novak vypadne se Zverevem? Kdo vy věřil, kam až se dostane Mirjana? A takovejch příběhů máš na jediným GS spoustu.
Ty tyhle odchylky považuješ za nějaké " zaviněné selhání" , za které bys známkoval a nejraději trestal. Ale to je skutečně niterná podstata sportu - před utkáním má šanci každej. Jasně, že většinou ti nejlepší vyhrávají a ti s dlouhodobě slabšími výsledky víc prohrávají, ale nikde nemáš záruku, že to tak bude příště. A v rankingu už vůbec ne.
Sport byl, je a bude kombinace fyzické připravenosti, psychické odolnosti, taktiky, momentální dispozice, štěstí a vývoje těchto jednotlivých komponent v průběhu hry ( štesti jednoho je smůla druhého - typicky prase - které se okamžitě promítne do psychické odolnosti atd). V případě tenisu navíc jde o výslednici spolupůsobení všech téchto komponent dvou (4) hráčů.
Protože tuhle podstatu sportu odmítáš vzít na vědomí a pořád se pouštíš do nějakejch kalkulací a spekulací, tak tolik lidí sereš. Chyba je na tvojí straně, zkus si nějakej sport dělat aktivně.
Reagovat
blixa
Je to marný, je to marný, je to marný. On to nikdy nepochopí.
Reagovat
Frick
Vlsy, dnes a denně vidíme, jak hráčky mají svou nemesis, proti které už při vstupu na nakurt tečou 0:1. To myslím, že příklad Garcia x Strýcová už celkem je (i před dalším "potvrzením" letos na AO). Navíc ještě ten faktor "šoku". Garcia se připravuje na Kvitovou a BUM! rázem je tam tahleta "příšera", která ovšem je ale česká trojka a tlak na mou výhru bude od toho větší, přičemž špatná vz. bilance nikoho moc zajímat nebude, jakkoliv mne straší...

V rámci objektivity samozřejmě je otazník, jak moc se Petra cítila limitovaná. My jsme u toho nebyly. Ale i kdyby ano, asi i tak nelze před mačem zcela přesně říct, jak moc se bude ten zánět při zápasové zátěži stupňovat.

Ale obecně snad ta myšlenka, že pokud první hráčka takto není fit a náhradnice není o tolik horší (možná, vzhledem ke specifickým okolnostem v podobě vz. bilance, je stejně dobrá), je lepší sáhnout po té náhrandici, je celkem legitimní, no ne?
Reagovat
Fandina
Petra předtím Garciu porazila, jak ve FEDu předloni, tak jinde. Nebyl důvod jí nevěřit, že ji neporazí znovu.
Reagovat
bIbec
já si hlavně myslím, že ta důvěra v ty nej hráčky je staršně důležitá. Je to lepší "taktika" jak "taktizování" =)

Vlastně Bára ten zápas klidně mohla prohrát, protože Garcia ten víkend hrála extrémě dobře.. pak by jí třeba chyběly síly na ten druhý den, ve kterém už hrála klíčovou roli.
Reagovat
Fandina
Caroline hrála výborně, já ji jindy fandím a tady opravdu hrála top. Moc nechybovala a hrála opravdu výborně.
Přitom všem jde spíš o to, že Pála píše v článku, že se rozhoduje i intuitivně a u něj je zatím obdivuhodné, že mu to vychází. A to tu zase potvrdil. Samozřejmě, že Bára mohla prohrát a pak kdovíjak by dopadnul ten rozhodující zápas. Ale dopadlo to dobře.
Reagovat
Frick
Ti mi zní jako, že se "malý Pinďa" bojí posadit "velkou Petru" aby se to jemnost pani nedotklo.
Reagovat
Fandina
trapné
Reagovat
bIbec
zavolej Černoškovi nebo Kaderkovi, třeba tě za toho Pálu vymění. S tebou by ten náš FC tým byl úplně neporazitelnej.
Reagovat
George_Renel
Mezi vámi děvčaty ano :-b.
Reagovat
VlS
No Nemesis - to byla Lucka pro Sam a pak s ní prohrála, že? To byla Maša pro Lucku a na RG 2015 s ní najednou pukla. Žádná NEmesis není do nekonečna na věky věků, to se prostě jednoho dne zlomí.
Reagovat
Frick
https://www.youtube.com/watch?v=ws_-MhxlOKw

Nezdá se, že by "cirkus měnil čísla". Mašu nečekám (samozřejmě, vyloučit to nelze), účast Petře znemožnila revize kotle a Frickovy "vlhké sny" opět nebyly vyslyšeny.

Na druhou stranu se evidentně není na místě se bát toho, že by už třeba Karolíně přestala Praha "zapadat do programu"
Reagovat
FulnekUltras
skvělé, že našim tenisovým holkám nechybí ta správná a potřebná...
Reagovat
FulnekUltras
a nová fotka "svaté trojice" opravdu dokonalá... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist