Berdych: Soupeře, které bych měl určitě porážet, jsem porazil

28. 2. 2016, 18:00
Aktuality 90
Solidní vstup do sezony má za sebou podle svých slov tenista Tomáš Berdych. Na čtyřech turnajích byl dvakrát v semifinále a dvakrát ve čtvrtfinále včetně Australian Open a drží se na sedmém místě světa.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Česká sportovní)

"Myslím, že to zatím bylo solidní. Jsou tam zápasy, který bych si nepřál nebo je nechtěl prohrát, ale zpětně se vždy něco najde. Ale je kam přidávat do zbytku roku. Jde to relativně podle plánu. Nebylo tam extra nic navíc, ale jede se dál," řekl třicetiletý Berdych při odjezdu s daviscupovým týmem k utkání 1. kola do Německa.

Berdych má letos bilanci 11-4. Prohrál se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska, se Švýcarem Rogerem Federerem a dvakrát s mladým Australanem Nickem Kyrgiosem. "Soupeře, které bych měl určitě porážet, jsem porazil. Trénuju, abych byl schopný hrát s těmi silnějšími, takže se těším na zbytek roku," řekl Berdych.

V Německu by měl potvrdit pozici české jedničky a očekávají se od něj ve dvouhrách dva body. To se mu v tenisovém mistrovství světa, jak se týmová soutěž ITF v podtitulu nazývá, povedlo poprvé právě proti Německu před 11 lety.

"Zvládl jsem dvě pětisetové a pětihodinové bitvy," zavzpomínal Berdych na výhry nad Tommym Haasem, s kterým dokonce otočil výsledek z 0:2, a Nicolasem Kieferem v baráži v Liberci v roce 2005. Češi ale tenkrát prohráli 2:3 na zápasy a poprvé sestoupili ze Světové skupiny. "Proto to zanechává trošku hořkou vzpomínku," řekl.

Nyní se do sestavy v Davis Cupu vrátil poprvé od semifinále v září 2014, Češi jsou proto na rozdíl od libereckého utkání v nejsilnějším složení. "Vždycky, když jsme se takhle sešli, tak parta byla skvělá a projevilo se to do výsledků. Doufám, že se budeme vracet domů s vítězstvím," řekl Berdych, která má v Davis Cupu bilanci 28 výher a 14 porážek.

"Nemůžeme to brát jako samozřejmost, že to půjde samo. Člověk se musí porvat o vítězství, ale vždycky k tomu pomůže, když je o nás dobře postaráno," řekl Berdych, spolu s Radkem Štěpánkem strůjce zisku "salátové mísy"" z let 2012 a 2013.

Právě se Štěpánkem tvoří skvělou daviscupovou deblovou dvojici. Spolu vyhráli patnáct ze sedmnácti čtyřher. "Jo, na spojení s Radkem se hodně těším. Budeme se snažit navázat na úspěchy. Snad se do víkendu nic nestane. Musíme dobře začít v pátek a v sobotu bude bod ze čtyřhry vždycky moc důležitý," řekl Berdych.

Se Zverevem se dělí o kondičního kouče
Případný dobrý páteční začátek bude záležet i na Berdychovi. Hrát by měl proti talentovanému Alexandru Zverevovi, označovanému za jednu z budoucích hvězd. "Za krátkou dobu se hodně zlepšil, což je výhoda mladých borců," řekl Berdych. Servíruje agresivně a na svoji výšku se i dobře pohybuje," řekl Berdych o Zverevovi.

Se Zverevem se česká jednička dobře zná. Často spolu trénují a dokonce se dělí o kondičního trenéra Jeze Greena. "Řeknu si týdny, kdy Jeze potřebuju, a dohoda funguje. I díky tomu máme se Zverevem k sobě blíž," řekl Berdych.

Při startu Berdycha má český tým v Německu nadějné vyhlídky na postup. O jeho případném startu v dalších kolech se bude rozhodovat podle vývoje sezony. "Letošní rok je strašně moc nabitý," poukázal Berdych na fakt, že v programu je navíc olympiáda. "Když mi bylo pětadvacet, tak jsem celý rok viděl jednodušeji. Nemám na to odpověď, co a jak bude poskládané. Nejdůležitější je, abych si to dobře rozvrhl," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

90
Přidat komentář
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
Roger_Federer
Ale, chtelo by to "resurrection from the dead" :)
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt nechápu ty kecy o tom, jak by měl být Tomáš nespokojený a naštvaný. A nejvíc vtipné na tom je to, že kdyby pronesl, jakou cítí super formu a že by rád letos ještě zaútočil na GS, tak se tu vyrojí další tlučhubové (nebo možná úplně ti samí), kteří do něj pojedou s tím, že se jen chvástá a přitom všichni ví, že na to nemá. Jednou se tu objevil takový příspěvek, tuším, že od Vlka, o tom, jak je strašně obtížné být Berdychem, neb ať uděláte, co uděláte, vždycky je to špatně. Strašně mě mrzí, že jsem si ho tenkrát nezkopírovala, protože ten byl neskutečně trefný.
Reagovat
smazaný uživatel
A co se týče Berdychovy spokojenosti... Kdybych se v práci, která mě fakt baví a naplňuje, vyšplhala mezi absolutní světovou špičku, vydělala si díky ní miliony, procestovala svět, ve 30 letech byla do konce života zajištěná, vzala si hezkého úspěšného muže, který by mě podporoval a prožívala s ním šťastné manželství, tak bych si asi taky úplně nestěžovala.
Reagovat
Lunej..
Ano, je to těžké být Berdychem. :) Protože na rozdíl od jiných nemá nějak extra scény, krom hádání se s rozhodčími apod., je spíš introvert, neumí dělat moc legraci, pracuje na sobě, reprezentuje, ale zkrátka je to pořád málo. Spíš než Tomáš mají problém jeho fandové, že si neumějí přiznat fakta a chtějí od něj víc, než jim může dát. Měli by tudíž fandit Djokovi nebo někomu, kdo si klade velké cíle, třeba Kližan, Nick atd. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Fandové jako že fandové podle mě zase až takový problém nemají, problém mají spíš zamindrákované nuly, které si těmi výkřiky o tom, jak je Tomáš neschopnej, kompenzují mindráky.
Reagovat
gigin
holky těžko. Prostě je náš nejúspěšnější tenista a je nejvíc na očích. Tak jak třeba Kvítí. Přece byste nečekali, že se nad ním budou všichni rozplývat. A jak se říká - pokud se o tobě nemluví, jsi mrtvý muž (v připadku Petry mrtvá žena). Já bych to bral pozitivně. Dokud lidi zajímá a budou o něm plkat, tak je pro něj život v pořádku :)
Reagovat
SubOptikT
Asi tak nějak.
Reagovat
smazaný uživatel
To je taky pravda :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nebyl to Oscar Wilde, který řekl, že "ještě horší než to, když vás pomlouvají, je, když vás nepomlouvají."? :-)
Reagovat
gigin
Nevím, kdo to řekl, ale tak to je. Prostě aj špatný kšeft je kšeft :)
Reagovat
gigin
Nn, blbost to je blbý příměr, omlouvám se :DD Spíš by se k tomu hodilo, že kolikrát negativní reklama je lepší, než ta pozitivní, která vychvaluje.
Reagovat
Fandina
Povídat si o někom je dobré, ale neznamená to, že to musí být nesmysly.
Reagovat
gigin
Tak každý není tak způsobilý uživatel a pisatel jako ty Fandino. Pro někoho píšeš nesmysly ty, pro tebe zase píše nesmysly někdo jiný. Hlavně, že se píše a to šlo.
Reagovat
Fandina
Až o tobě někdo bude psát nesmysly, tak to pochopíš.
Reagovat
gigin
To nejsou nesmysly. To je názor toho dotyčného, na který má právo. Nesmysly jsou to pro tebe a pro lidi, kteří na tu danou věc mají stejný, podobný názor jako ty. Ale to ty nikdy nepochopíš, proto tu s tím máš tak trošku trable.
Reagovat
Fandina
Tvůj problém je, že nechápeš o čem jsem psala. Nerozumíš psanému textu.
Psala jsem o tom, že je dobré, když se o Berďovi povídá, ale určitě se nikomu nemůže líbit, když někdo o něm píše něco, co není pravda. Tedy nesmysly. Jako například ty je píšeš o mně. Vůbec nechápeš o čem je řeš.
Reagovat
gigin
Bohužel. Nerozumím ti vůbec. A jsem tomu vlastně i celkem rád.
Reagovat
Fandina
Každý nerozumí každému. Na internetové diskusi se to řeší tak, že pokud někomu nerozumím, tak se s ním nebavím. Je to nejjednoduší řešení pro oba.
Reagovat
SubOptikT
:D ... původně jsem chtěl něco napsat, ale rozmyslel jsem si to :D
Reagovat
FulnekUltras
;)))))
Reagovat
janek_da
A jak se chovat k člověku, který si myslí, že rozumí, ale je úplně mimo?
Snažit se mu to vysvětlit, i když jeho iq je velmi malé nebo si fandi na te konkretni veci a nechce si to nechat vysvětlit?
Reagovat
Fandina
Jestli jsi rozumný, tak poznáš, že je zbytečné mu něco vysvětlovat.
Reagovat
janek_da
No, ale to potom nejsi rozumná.
Reagovat
Fandina
To spíš ty nejsi rozumný, když se se mnou bavíš a přitom mi nerozumíš.
Reagovat
janek_da
Kdes vzala, že ti nerozumím?
Reagovat
Fandina
Myslím si to.
Reagovat
janek_da
Naopak aplikuji tvoje pravidlo, "nebavit se s nerozumným člověkem". Když já, podle tebe, nerozumím, tak proč se se mnou vůbec bavíš? Vysvětlilas mi, že je to proto, že jsi nerozumná.
A pravda já rozumný jsem a proto tuto debatu z mé strany ukončuji.
Reagovat
Fandina
Sám jsi začal, sám jsi skončil.
Reagovat
Rip.win
...a jdi Ty!!!!!
Reagovat
Fandina
za tebou určitě ne, to bych to chytla
Reagovat
Rip.win
za mnou jo?
Reagovat
smazaný uživatel
Já to tušila, že tato poznámka nezůstane bez odezvy :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že to celkem přesně vystihl. Djokovič a Federer jsou soupeři, které se mu podaří jen zcela výjimečně porazit. Kyrgios hrál v Marseille taky skvěle a rozhodně o něm nelze mluvit jako o nějakém podprůměrném tenistovi. Takže jediný zápas, který mu tak úplně nevyšel byl ten v Dubaji. A dokud je v "osmičce", může být v pohodě.
Reagovat
smazaný uživatel
S Kyrgiosem měl teda 2krát prohrát? Ok
Reagovat
Pe3k
přesně to jsem si říkal, když se poprvé četl ten titulek :)
Reagovat
Fandina
je tam napsáno určitě
Reagovat
Fandina
Docela mě zaujalo, že má Berďa se Zverevem společného kondičního kauče, že se o něj dělí a že Zvereva dobře zná. Doufám, že ho zase porazí a třetí bod by měla jistit čtyřhra. Držím palce kluci, pojĎte!!!
Reagovat
Rip.win
NechoĎte nikam!!!
Reagovat
Fandina
trapné
Reagovat
Rip.win
...trapný úsměv
Reagovat
Fandina
ty jsi trapný celý
Reagovat
Rip.win
od tebe to sedí. Úsměvné
Reagovat
Fandina
trapné
Reagovat
Rip.win
ty jo
Reagovat
Fandina
ty
Reagovat
Rip.win
vy
Reagovat
rusedski
Taky by se ale slušelo dodat:"Soupeři, kteří mají porazit mě, si mě mažou na chleba".

Za poslední rok vyhrál Tomáš jediný zápas, ve kterém nebyl kurzovým favoritem, a to ještě s Tsongou, kdy byl jen lehkým outsiderem.

Ostatních 11 zápasů prohrál s bilancí setů 1:23!!
Reagovat
SubOptikT
Tak nějak to je. A mladí už po něm jdou, jak pes po uzeném.
Reagovat
SubOptikT
Takže vlastně všechno šlape. Dal jsem Stachovského, Džumhura, Edmunda, Bhambriho, Bašiče, Zvereva (i když jsem se málem posral), Goffina, Sousu a Fabbianiho. Krygliose ve čtyřech a Bautistu v pěti. 11 výher tam je.
Reagovat
Ravik
přesně :) zajímavý že je tak uspokojený
Reagovat
George_Renel
A proč by nebyl? Mladý, úspěšný, hezká manželka, několik set miliónů vydělaných provozováním své záliby....
Že nedosáhl až na vrchol? Prostě absolutní špička je lepší. Proč by se měl trápit s nějakými okopávači kotníků. ( Výše než na kotník kopači nrdosahnou).
Reagovat
Ravik
Protoze jeho velkym snem bylo vyhrat GS je videt ze uz rezignoval a maskuje to trapnejma frazema. Ve sportu by melo jit o vic nez o prachy a pseudosexy buchty s vymitym mozkem a namasteny kary aspon obcas a u nekoho to snad jeste plati
Reagovat
George_Renel
A čemu nerozumíš? Vždyť píšeš a uvažuješ jak štamgast ze zaplivané čtyřky. Děláš jako by nic neuhrál. Přitom je dlouhá léta v desítce. N
Vyjmenuj naše tenisty co dosáhli to samé. Bude ti na to skoro stačit jedna ruka
Reagovat
Ravik
twl to snad nemyslis vazne :) kdyby prohlásil, že hraje jako ponocnej a že musí ještě pořádně zamakat tak ani nepípnu. Ale tohle jeho prohlášení o tom jak je vlastně dobrej je usměvný
Reagovat
VlS
Jasně, s úsměvem na rtech a jednou rukou v zadku ho na internetu klidně porazíš, vo to nemám strah :-). A na kurtu?
Reagovat
Ravik
LOL
Reagovat
George_Renel
Pro vás, sportovní analfabety, mám jen jednu odpověď.
Tak určitě......
Reagovat
SubOptikT
Já Berdychovi vždycky fandím, ale toto prohlášení je krapítek mimo, aspoň podle mě. Co umím na kurtu, kolik jsem si v životě vydělal, a jestli mám hezkou manželku nebo ne, s tím absolutně nesouvisí. Nikdo ho nechce vidět na vrcholu, ale těžko jeho fanoušci můžou uchcávat z toho, že porazil výše napsanou ekipu, když soupeře z absolutní špičky neporazil kdovíjak dlouho a začíná prohrávat nebo mít problémy i s mladýma kusama. Jasně, jsem rád, že dlouhodobě hraje na takové úrovni a budu na něj s láskou vzpomínat, protože nástupce je v nedohlednu, ale i tak myslím, že by měl být spíš nasraný, než spokojený.
Reagovat
George_Renel
Takže naposledy k tomuto tématu.
Až se budeš blížit důchodovému věku, uvidíš, že mladší kolegové ti nejen šlapou na paty, ale tě i překonávají. Pokud tvá pracovní kariéra byla úspěšná a jsi trošku nad věcí, naznáš, že je čas se věnovat i jiným věcem, užívat si toho, cos za ta léta vybudoval, vrátit ztracený čas rodině.
U sportovce to není jiné, jen to přichází dříve, ovšem po daleko intenzivnějším předcházejícím průběhu.
Takový je koloběh života a myslet si o tom můžeš co chceš, čeká to dříve či později každého, jen tomu předchází lepší či horší pracovní nebo sportovní život.
Slovy blíže neidentifikovaného člověka. Toto nepochopí jen blbec.
Reagovat
SubOptikT
Super. Tak fajn, že to pochopil. Není to tak dávno, co chtěl vyhrát Grandslam. Teď se spokojil s tím, co dosáhl a s pěknou manželkou. Co by ne.
Reagovat
Fandina
Já myslím, že GS chce vyhrát pořád, pokud bude hrát, tak pořád je možnost a to, že je spokojený s tím, co dosáhl se s tím nevylučuje.
Reagovat
SubOptikT
To už začíná zabíhat do nějakých debat o metafyzice ... ok ... beru zpět vše a jsem rád, že všechno šlape ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže on je dobrej :/
Reagovat
rusedski
Jenže dřív dokázal sem tam porazit i hráče z té absolutní špičky. Což už teď absolutně neplatí. Člověk by v rozhovoru čekal spíš zklamání z toho, že mu ta špička čím dál víc ujíždí, ne spokojenost s výhrami nad outsidery...
Reagovat
Lunej..
A proč by měl být nasraný? To mu pomůže k úspěchu? Vidí sám, že na vrchol bohužel nedosáhne, stárne, nastupuje mladá generace, tak má páchat harakiri nebo co? To jsou takové populistické kecy, co by měl nebo neměl dělat. Kdyby hlásal, že chce porážet špičku, tak tady zase budete psát, že se chvástá a nemá na to. Bože, trollové jsou fakt nesmrtelní, snad víc než blbost.
Reagovat
SubOptikT
Ok. Dobrý. Je mu 30 a může už být spokojený. Nikdo nepsal, že má páchat harakiri. A pokud je spokojenost cesta k nějakému cíli, tak mu můžu popřát hodně štěstí a ať mu to vyjde. Sám budu jedině rád, protože mu fandím. Hysterko.
Reagovat
Lunej..
Nevím, proč bych měla být hysterka. Ale když myslíš a máš z toho dobrý pocit, že jsi mě tak nazval, ok.
Reagovat
SubOptikT
Já taky nevím, proč bych měl být troll a hned si se mnou byla hotová ;)
Reagovat
Lunej..
Sám ses mezi ně hlásil, já tě nejmenovala. Ty mě ano :) Mně je to jedno, třeba hysterka jsem a díky tobě si to uvědomuju. Takže ti vlastně děkuju. :)
Reagovat
SubOptikT
Nejmenovala jsi nikoho ;-) ... hele, můj názor je, že na spokojenost má ještě čas a měl by mít ještě nějaké větší cíle. Nic jiného jsem tím nemyslel. Ale třeba jsem jeho prohlášení jenom špatně pochopil ;)
Reagovat
Lunej..
Ono je hezké mít cíle, ale když se ti blíží tenisový věk a máš ve špičce Djoka atd., víš sám, na co máš a ne, tak je dost těžké si něco malovat. Já jsem ráda, že ho hrát baví, samozřejmě mě mrzí, že nemá GS a víc titulů, ale nemůžu chtít zkrátka nemožné. A Tomáš se těžko někam dál posune, nemá tenisový talent jako Roger atd. Já tyhle rozhovory stejně nečtu, kolikrát je to vytržené z kontextu a v reálu to vyzní jinak než v psaném projevu. Tak peace, trolle :D
Reagovat
SubOptikT
Trotlům zdar ;-)
Reagovat
Lunej..
Já jsem hysterka, těší mě. Ne trotl. :)
Reagovat
SubOptikT
Však. Trotl jsem já ;)
Reagovat
Lunej..
:D:D:D nebudu tě přesvědčovat o opaku :D
Reagovat
SubOptikT
To by bylo marné ;)
Reagovat
Lunej..
Navíc nerada lžu :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Oni to píšou kluci dost naturalisticky, ale v podstatě rozumím, co tím chtějí říct. Tomáš sám si kdysi stanovil cíl, že chce aspoň jednou vyhrát grandslam, což je v jeho pozici naprosto relevantní cíl, kterého dosáhl třeba Čilič, Del Potro, Wawrinka, tedy v podstatě srovnatelní hráči, takže sice je to ultratěžké, ale jde to. Lendl v roce 2014 říkal: Berdyh má ještě dva nebo tři roky na to vyhrát grandslam. Já myslím, že letos je to jeho šance poslední. Elitní hráči vyjma Djokera nejsou úplně na vrcholu a jak jsme viděli v Dubaji, Srb je taky člověk z masa a kostí a navíc ještě hráči jako Gyros a Thiem nejsou úplná špička, což se jim podle mě podaří za rok, kdy se zvýší konkurence a kdy už dosáhnout GS bude minimálně o tyto dva plejery těžší.

Je tedy škoda, že v roce, kdy má zřejmě poslední možnost vyhrát grandslam, tak se uspokojí tím, že porazí hráče, kteří za ním žebříčkově výrazně zaostávají. Vím, že je blbý radit, ale aby jednou nelitoval, že v roce 2016 místo toho, aby naposledy v kariéře ze sebe vydal 200% i třeba za cenu pádu žebříčkem, tak se uspokojoval výhrou nad Goffinem. Na uspokojování s tímto má Tomáš ještě čas. Škoda, že nenapne například všechny síly na US Open, kde jsou jeho šanci ze zbývajících třech grandslamů nejsilnější a neobětuje tomu třeba zbytek sezony.
Reagovat
SubOptikT
Sláva!

+1
Reagovat
Fandina
Tím, že se vyjádřil s uspokojením neznamená, že nemá vyšší mety.
Reagovat
Roger_Federer
Ze si prdl v aute jeste neznemena, ze si neprdl i doma...
Asi takovou hodnotu ma tvoje poznamka...jako prd.;)
Reagovat
Fandina
Zato tvoje příspěvky nemají ani hodnotu toho prdu.
Reagovat
Roger_Federer
Ale prd...,babicko.;)
Reagovat
Frick
I když toho Deža Lakatoše z Austrálie v Dubaji dát měl...
Reagovat
Grigor_Murray
Tahle věta ho docela vystihuje, nikdy neměl na špičku, ale co si měl splnit si splnil.
Reagovat
FulnekUltras
Můžeme říci, že je tak nějak sportovně korektní... ;)
Reagovat
FulnekUltras
a snad mu to vydrží i v Německu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jedno navazuje na druhé. Náhody jsou vyloučeny a nebo se s nimi počítá. Pokud bude vzestup cen rovnoměrný jako dosud, koupíme si první automobil za... malý moment, ...za pět a tři čtvrtě roku. Výchozím bodem je samozřejmě svatba. No a potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil, zde se stávám zástupcem ředitele, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě. Mezi tím samozřejmě rekreační chata, taktéž i barevný televizor, přívěs, a tak dále, a tak dále, a tak dále na deset let dopředu...
Reagovat
Tuttovka
Hoši musím říct, že jste mě skutečně rozesmáli :D.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist