Berdych si užívá návrat do Davis Cupu. Je super vrátit se do fungujícího týmu, řekl

3. 3. 2016, 22:10
Aktuality 76
Tomáš Berdych dává vzpomenout na dřívější časy. Jeho přístup k Davisově poháru je podobný, jako měl kdysi Jan Kodeš. Vztah k týmové soutěži si Berdych vybudoval v mládí a dva triumfy z let 2012 a 2013 považuje tak trochu za malé grandslamy.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Česká sportovní)

Premiéru v Davis Cupu zažil Berdych před třinácti lety a od té doby v českém týmu chyběl jen loni. Nyní se do sestavy vrátil na utkání 1. kola v Německu a jeho slova o tom, jak se těšil, znějí upřímně. "Vždycky je super se vrátit do týmu, který funguje. Vždycky jsme prožili spolu super časy," řekl Berdych. "Kdybych se vracel někam, kde by to bylo studený, každý by si dělal svoje a nic moc neřešil, tak by to byla jen povinnost, kterou by člověk nerad zvládal. Tady je to jiné."

Vrchol daviscupové kariéry přišel před čtyřmi lety, kdy Češi vyhráli soutěž po 32 letech. O rok později titul obhájili. Berdych se nebojí triumfy přirovnat ke grandslamovým titulům. Výher v Davis Cupu si cení o to víc, že v současnosti se snaží získat "salátovou mísu" další hráči světové špičky. "Je to o to hezčí vidět, že oni to ještě nemají a já jsem to už dvakrát vyhrál," řekl třicetiletý tenista.

Všechny poháry, včetně menšího za daviscupové finále z Barcelony 2009, má vystaveny doma. "Jsou všechny pohromadě. Mám tam i trofej z Wimbledonu," řekl finalista z All England Clubu z roku 2010.

Davisův pohár hrál Berdych i v době, kdy se většina světových es soustředila na vlastní kariéru. "Myslím, že tenista by si měl budovat i tyhle cesty a nejen si jet svou kariéru a nedívat se vlevo vpravo. Vždycky se mi ukázalo, že ty zápasy byly dobré do sezony. Snažím se na to koukat realisticky, dám si plusy a minusy. Když převažují plusy, tak nevím, proč bych nepřijel?" řekl vítěz 12 turnajů ATP Tour.

Rodák z Valašského Meziříčí získal k soutěži vztah již zamlada. "Bylo to zpestření v sezoně. Byla tam spousta dětí, pak byly týmy menší a i po těch letech je to pořád příjemná změna. Už tehdy jsem se těšil, až budu mít možnost zahrát si Davis Cup. Že to došlo až tak daleko, je bonus navíc."

V paměti má baráž se Švýcarskem před devíti lety, v které se poprvé sešli v sestavě s Radkem Štěpánkem a v Praze porazili soupeře s hvězdným Rogerem Federerem. "To byl jeden z prvních velkých zápasů ve velké hale. A pak se na konci ukázalo, jak hodně důležitý byl," řekl Berdych. Za nejkrásnější označil vítězné finále v O2 areně nad Španěly v roce 2012. "To bylo nádherné," řekl Berdych.

Pro tým je přínosem především svými výkony, ale podstatný je i fakt, že nemá manýry hvězd. Nepotřebuje extra podmínky. "Je to o tom, aby byla v týmu dobrá atmosféra. To je fráze, ale když to do sebe zapadne, může to fungovat," řekl. Většinou si jen potřebuje naplánovat dobře tréninky, další speciální požadavky nemívá. "Platí - čím jednodušší, tím lepší. Nesmím z toho udělat holubník. Ale vždycky se jednoduše domluvíme. Nemám výmysly typu - jak spát, kde spát," podotkl.

V Davis Cupu už vyhrál ve dvouhře a čtyřhře 28 zápasů a dvanáct utkání ho dělí od českého rekordmana Kodeše. "To je dost, to bych měl něco přidat," řekl. V zápase s Německem může teoreticky získat tři body. "Kdybych to dokázal, bylo by to docela fajn. Rychleji by se to ukrojilo," usmál se.

Neví, jak dlouho ještě bude soutěž družstev hrát. Rozhodně nechce unáhleně říkat žádné datum. "Zbytečně bych se sám chytal, že jsem někdy něco řekl a bylo to jinak. Mám pocit, že když to bude v mých silách a bude to dobře do sebe zapadat, aby to k něčemu bylo, tak se budu snažit a uvidíme," konstatoval Berdych.

Stejně tak nechtěl spekulovat, zda by jednou mohl být daviscupovým kapitánem. "Asi ne. Ale takhle daleko se nikdy nedívám," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

76
Přidat komentář
Roger_Federer
"nezlob se na mě, ale to je tak těžké, kliknout na ragovat hned v příspěvku babolat.cz, opravdu mě to vadí"

No ty vogooo.
Reagovat
Fandina
problém?
Reagovat
Roger_Federer
Nene...jenom se smeju, jak si rokama vic a vic nesnasenliva..
Reagovat
babolat.cz
stařecká demence.
Reagovat
Fandina
Napsat druhému člověku že mu něco vadí není nesnášenlivost.
Reagovat
babolat.cz
fakt mě vadíš!!!!
Reagovat
Fandina
hodným nevadím
Reagovat
Roger_Federer
Tak jednou kdyz to napises tak urcite ne..
Ale u tebe to doplnuje celkovy obrazek vystupovani, a vyvoj tady, ktery je myslim dost unikatni.
V podstate jsme vsichni svedky tveho vyvoje...
Reagovat
Fandina
Zajímalo by mě, jestli máš něco jiného na práci, než psát nesmysly o mně? Děláš také něco jiného?
Reagovat
babolat.cz
sleduj zápas, ať známe všechny podrobnosti, chybí mi tvůj sofistikovaný komentář, můžeš použít i elektronickou tužku
Reagovat
Fandina
Neraď co mám dělat. Nejsi na takové úrovni, abys mi mohl radit.
Reagovat
Roger_Federer
Jake nesmysly?..
Obrazek o tobe mam zcela jasny, zalozeny na tvem vystupovani tady.
Reagovat
Fandina
Zabýváš se věcmi, které neznáš, neovlivníš, jednoduše píšeš nesmysly.
Reagovat
Roger_Federer
Nesmysly, nesmysly....veřim tomu co vidím, co čtu z toho jsem si udělal názor...plus jsem tě nechal analyzovat.
Reagovat
Fandina
Popisuješ mě tady tak, jak by mě nikdo kdo mě zná nepopsal. Ale o to nejde. Tady jde o to, že tě vůbec baví psát o někom nějaké tvé postřehy, domněnky, navíc, jak jsem psala nesmyslné. Já z tebe mám samozřejmě legraci, protože zabývat se šedesátiletou důchodkyní, jako ty, kdo by se nebavil na mém místě, že.
Reagovat
Roger_Federer
Tak v podstate se "tady" potkavame roky, jsme znami..schovani pod anonimnimi nicky.
Neni teda pravda, ze te "neznam", muj nazor je zalozeny na zdejsich realnych zkusenostech z tveho chovani, psani, vystupovani TADY.
A neverim tomu, ze by ses dokazala 5 let pretvarovat a ovladat se, hrat hru na "Fandinu" ,tady vystupovat nejak a v realnem zivote uplne jinak.
Podle me si v realu presne takovy clovek, jak vystupujes tady.
Reagovat
Fandina
Tvůj problém je, že sis vytvořil o mně nějaký obrázek a do toho si mě dáváš. A utvrzuješ se v tom, že to tak je.

Já tě neznám a v podstatě nevím kdo jsi a je mi to jedno. Ale jedno vím, že to, co tu píšeš o mně neodpovídá realitě.
Reagovat
Roger_Federer
Tomu se neda verit.., sory.Muzes me/lidi tady otom zkusit presvedcit za dalsi 4roky.
Reagovat
Fandina
Nejzábavnější na tom je, že tak žiješ svou představou jaká jsem a jak si to odhadl, že z tebe má legraci celá naše rodina.

Jinak upřímně, na tom co si ty nebo kdokoli na TP o mě myslí svět nestojí. Je to o ničem. Tvoje chyméra. Tvoje hloupost.
Reagovat
Roger_Federer
;), cela tvoje rodina vy ze mas problem a jak se tady chovas a nic stim nedela?Nijak ti nepomuze..to me mrzi...:(.
Reagovat
Fandina
Radí mi, abych tě poslala někam.
Reagovat
Roger_Federer
A zmeni to tvoje chovani tady?, prosim ulev si. :)
Reagovat
Fandina
Nemám ráda hloupé lidi. A ty se tak chováš.
Reagovat
Fandina
A navíc, když sis mě nechal analyzovat. To mě pobavilo.
Reagovat
babolat.cz
myslíš jako její evoluce? není to spíše naopak?
Reagovat
Permonik
Jednou za čas mrknu dolů pod článek na komentáře. Tvoje pravopisná a gramatická úroveň jest, mírně řečeno, pokulhávající. Interpunkce, velká a malá písmena na začátcích a koncích vět, a spousta dalších 'nedotažeností'. Zkus se nad tím zamyslet, a napravit to. Tvoje argumentace by pak měla třebas větší váhu.
Reagovat
VlS
A o dyslexii jsi už slyšel? Roger to tady už několikrát psal.
Reagovat
Permonik
Áááha, to jsem netušil... Komentáře čtu opravdu jen výjimečně; ve většině případů je to stejně ztráta času. Díky za upozornění. Mimochodem, Ty jsi úplný protipól, tzn. poklona Tvé češtině.
Reagovat
Tuttovka
Hmmm no tak jsem zvědavý, ale myslím si, že Kohlschreiber to otočí.
Reagovat
babolat.cz
než tě nevybíravým způsobem napadne Frndina, tak ti slušně oznámím, abys jsi psal příspěvky tam kam patří, tedy pod aktuální zápas, nikoliv pod Toma
Reagovat
Fandina
proč bych ho napadala, nejsem ty
Reagovat
Fandina
Lukáš má první set. Vypadá to slibně. Tak ještě dva. Luky pojď!
Reagovat
babolat.cz
Nevím jestli Tom má ještě na to se zlepšovat. Pokud ano, měl by se vykašlat na DC, udělal opravdu dost pro ČR a nechat to Veselému, Pavláskovi či Šátralovi, ať se kluci hrabou v baráži či v II.skupině, to je fuk. Takhle se zdá, že se pouze vezou s Tomem a nic jim to nepřidá.
Reagovat
Fandina
On nehrál DC rok a půl a v článku píše, že už se na to těšil. A není důvod mu to nevěřit.
Reagovat
Lunej..
Nech nás, co máme DC rádi, se radovat, že Tomáš ho chce hrát. Ještě budes sám rád, až ti Rafa bude hrát baráž, aspoň ho občas uvidíš na kurtu :D
Reagovat
Fandina
nezlob se na mě, ale to je tak těžké, kliknout na ragovat hned v příspěvku babolat.cz, opravdu mě to vadí.
Reagovat
janek_da
Jiným zase vadí, co děláš ty. A přesto to pořád děláš.
Reagovat
Fandina
A mě zase vadí, co píšeš ty a děláš to pořád.
Reagovat
janek_da
Ano, vadit ti můžu. Není člověk ten, který by se zavěčil všem.

Horší by bylo kdybych vadil 3/4 lidí jako ty. To bych se nad sebou aspoň zamyslel.
Reagovat
Fandina
A jak by mělo to zamyšlení nad sebou vypadat? Kvůli tomu, že vadím tři čtvrtině lidí tak tu nemám psát?
Reagovat
janek_da
V případě komentářů, které se vůbec netýkají vlákna, by to bylo to nejlepší. Nebo poučování uživatelů, co mají dělat, i když sama děláš opak.

Nějaké úsměvy i prďulky neřeším.
Reagovat
Fandina
Nejsi tu od toho, abys určoval co mám nebo nemám psát. Je to každého věc.
Reagovat
janek_da
:D
Reagovat
Lunej..
Dokážeš pochopit, že když tam máš příspěvek dříve než já, tak se zařadí pod tebe i když kliknu na Reagovat pod babolatem? Tak vymysli jiný systém když ti ti vadí. A navíc píšu na koho reaguju.
Reagovat
Fandina
Ne. Když klikneš na Reagovat pod babolat.cz, tak se to ve vláknu zařadí pod něj. To je tak těžké to pochopit?
Reagovat
Fandina
Viz dole Zkouška.
Reagovat
Lunej..
Asi jo, delam to takhle pořád a najednou z toho máš osypky. Hlavně, že ve svých dlouhých vláknech to máš vše přesně zařazené. Ale nechci tě rozčilovat, tak psát nebudu ano? Ahoj
Reagovat
Fandina
Ano, vadí mi to. Když někomu odpovídám, tak klikám na něj, ne na někoho jiného.
Reagovat
Fandina
Ale jinak souhlas. Také se moc těším na Berďu a mám radost, že kluci hrají v nejsilnějším složení. Němci také, tak proč by naši kluci neměli hrát s tím nejlepším.
Reagovat
babolat.cz
ale já jsem rád, samozřejmě, jen by měl mít nějaké priority
Reagovat
Kytka
Tak v tom jsem na tom stejně. Jsem ráda, ale nějaké priority by to chtělo. Myslím, že z nich ustoupil a chlácholí se dvěma vítězstvími v DC. Jenže ty nejsou jen jeho.
Reagovat
Lunej..
A jaké priority máš na mysli? Párkrát DC vynechal a dal přednost sobě. Teď zase chce hrát, bavi ho to tak nechápu, co bys po něm chtěla? On nebude vyhrávat a vybírat si zápasy jak chceš ty.
Reagovat
babolat.cz
jasně že ho to baví, protože tam má úspěchy,ale je to přecijenom jiný level než GS.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, ale když tam má úspěchy, tak proč by to nehrál. V tomhle týdnu se žádný GS nehraje, aby o něco přišel.
Reagovat
Lunej..
Tak na GS hraje taky, to, že ho bohužel nevyhrál, snad není vinou toho, že hraje DC ne?
Reagovat
babolat.cz
třeba tříští síly...
Reagovat
babolat.cz
měl by mít vyšší laťky než DC. a pokud to nezvládá současně, měl by DC vynechat.
Reagovat
Lunej..
A on někde tvrdí, ze jeho prioritou je jen DC? Ne fakt, těžko komunikovat s někým, jako jsi ty:) běž raději radit Rafovi, jak zase vyhrávat na antuce, když by ji chtěl všude :)
Reagovat
babolat.cz
Rafa má 5 GS i mimo antuku. takže kdybych radil, jako že neradím, tak bych si mohl gratulovat a kdyby Rafa chtěl měl by i min 10 DC.
Reagovat
George_Renel
Co deset, kdyby chtěl má jich i dvacet, i třicet.
Ale tu porážku od Rosola si neodpáře, škoda, to by měl ještě o jeden více. ´:-))))
Reagovat
babolat.cz
přesně, ta JEDINÁ porážka ve Wimbledonu mu DC zabránila získat více DC.
Reagovat
George_Renel
Jak píšeš výše. Psychika je svinstvo :-).
Reagovat
Lunej..
No tak buď spokojený. Já jsem zase ráda, že v DC hraje Tom i když nemá GS ani milion titulu. :) Každý máme jiné priority a Tom si to stejně udělá po svém.
Reagovat
Fandina
Zkouška
Reagovat
FulnekUltras
funguje to ;)
Reagovat
Fandina
já vím ... úsměv
Reagovat
darek.vrana
V článku je chyba, Berdych vyhrál už 48 zápasů, ne 28.
Reagovat
George_Renel
http://ostrava.idnes.cz/zpustle-janske-koupele-maji-nove-majitele-fi3-/ostrava-zpravy.aspx?c=A160304_2230244_ostrava-zpravy_jog#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main
Reagovat
Kytka
Doufám, že ještě aspoň tak 2 roky na současné úrovni vydrží. Myslím, že jakmile by vypadl z desítky a klesal někam ke 30. místu, skončí. Je v TOP ten sedmý rok, je zvyklý na určitý komfort - hraje zápasy na těch největších kurtech, má nejlepší podmínky pro trénink, např. na GS přímo v areálu, pozornost atd. Nedovedu si představit, že by po tom všem dokázal hrát na nějakém zaplivaném kurtu na konci areálu, kde by kolem korzovali diváci, byl hluk apod., když např. v Dubaji si nechal posunout empirem reklamní panýlek, který mu na místě co byl vadil. To si může dovolit jen jako světová sedmička a né třeba třicítka.
Reagovat
mrafe
?Šesté místo je dobrým výsledkem. Rusové nebo Italové skončili za námi. Uvidíme, co nám přinesou ostatní závody. Snad jsou zdravotní potíže z Pokljuky už za námi,? věřil po závodě šéftrenér Ondřej Rybář. Bohužel nebyly. Se zvýšenou teplotou aktuálně bojuje Eva Puskarčíková?

http://www.biatlon.cz/obhajci-titulu-v-mixu-vybojovali-seste-misto/

Pod článkem jsou i statistiky ze závodu
Reagovat
smazaný uživatel
Berdo co máš s Davis cupu už máš 3.hlavně se starej o svůj úspěch tam fest pokulhavas už víc jak rok stejná písnička porážky od top ten a teď už i kyrgios...pořad se jen chceš zlepšovat a skutek utek.
Reagovat
EllNino
...to je typický no, když ho hraje, tak je to šptaně, protože už DC vyhrál a unaví se ...když ho nehraje, tak je to "ho*no" vlastenec a přece ho ten týden navíc tolik unavit nemůže ;)
Reagovat
Lunej..
Ještě ses tu nenaučil oddělovat zrno od plev? Ten nad tebou je plevel až to neni hezký:D. Dneska se těším na Lukáše i Toma.
Reagovat
Kytka
Tak tohle je přesně napsáno od EllNino, přesně takové řeči vedou jedni a ti samí.
Reagovat
VlS
máš bohužel pravdu
Reagovat
Permonik
Myslím, že Tvůj názor je Tomášovi vzdálen asi jako vzdušná cesta Země - Mars. Tvůj "odborný" komentář jest ve smyslu logickém dokonale nelogický.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist