Berdych: Kdybych ztratil naději v hlavě, tak by mě to rychle sežralo

4. 3. 2016, 22:34
Aktuality 22
Ještě nepatřím do starého železa, snažil se v angličtině říct Tomáš Berdych, ale trochu se do české fráze při překladu zamotal. Třicetiletý hráč dnes v Hannoveru prokázal své kvality i zkušenosti a poradil si s dravým talentem Alexanderem Zverevem, kterého přehrál v pěti setech. Pořád jsem věřil, že to může dopadnout dobře. Kdybych ztratil naději v hlavě, mohl bych to zabalit a jít na večeři, dodal Berdych.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Česká sportovní)

Berdych už s osmnáctiletým soupeřem prohrával 1-2 na sety, ve čtvrté sadě odvracel několik brejkbolů, zápas ale nakonec po čtyřech hodinách a dvaceti minutách vyhrál v pěti setech 7-6 1-6 4-6- 7-6 6-4. Srovnal tak stav utkání 1. kola Davisova poháru s Německem po prvním dnu na 1-1 na zápasy.

"Musel jsem si to tvrdě odpracovat, ale čekal jsem, že to bude náročný zápas," řekl Berdych po výhře. V zápase využil i zkušenosti, jelikož hrál třiačtyřicátou dvouhru v DC, zatímco Zverev první. "Určitě mi to pomohlo, nemůžu říct, že ne."

"Na začátku jsem využil deseti minut, kdy se sžíval s daviscupovou atmosférou, ale pak prokázal svůj velký talent. Je to jedna z budoucích hvězd a můžu říct i jednička," ocenil Berdych soupeřův výkon.

Za stavu 1-2 na sety se sedmý hráč světa snažil něco změnit. Dlouho se mu to ale nedařilo. "Když člověk po druhém setu dostává takovou nakládačku, tak ho nenapadají příjemné věci. Ale už jsem takových zápasů odehrál spoustu, vím, že to může být dlouhé. Když takhle odehraje tři sety, klobouk dolů. S tím se nedá nic dělat, ale ne vždy to tak je."

"Byl jsem o krok pozadu, ale snažil jsem se s něčím přijít, vydržet a dostat ho víc pod tlak bez ohledu na stav a najít cestu k výhře. A to se stalo," řekl dvojnásobný vítěz Davisova poháru. "To je krása zápasu na tři vítězné sety, pořád bylo o co hrát. Soustředil jsem se na každý míč a bojoval až do konce."

Nespoléhal ale na fakt, že Zverev neodehrál moc pětisetových zápasů. "U něj by to byla jedna z posledních věcí, na kterou bych mohl myslet. Se Zverevem určitě ne."

Na druhou stranu neztrácel víru v obrat a šťastný konec. "Kdybych ztratil naději v hlavě, tak by mě to tak rychle sežralo, že bych si mohl sbalit věci a už bychom dávno byli na večeři. To mi v hlavě nenaskočilo, pořád jsem věřil."

Ke konci čtvrté sady sedmého hráče světa rozbolela hlava, což se mu často nestává. Předtím jen ve Švýcarsku při sedmihodinové daviscupové čtyřhře. "Nevylekalo mě to, protože už jsem to zažil. Bylo to z toho, jak jsme zavření v hale, je tam hluk, musím se soustředit. Po každé výměně řve šest tisíc lidí. Byl to divný pocit, ale myslím, že jsem to docela zvládl, a teď už je to v pohodě."

I po dlouhém utkání je připraven na čtyřhru a nedělní dvouhru. "Fyzička není problém, byl to dlouhý zápas, ale jsem na takové podmínky připraven. Měl jsem dobrou přípravu před sezonou i teď čtrnáct dnů," dodal nejlepší český tenista.

Komentáře

22
Přidat komentář
turista
Berďa si zaslouží velké uznání. Zverev byl skutečně vynikající. Klíčové míče zápasu si Berďa pohlídal. Rozhodly velké zkušenosti a pevné nervy Tomáše.
Reagovat
Roger_Federer
http://sport.lidovky.cz/berdych-koupil-zchatrale-lazne-na-opavsku-za-polovinu-ceny-nez-puvodni-majitel-gc8-/ostatni-sporty.aspx?c=A160304_123531_ln-sport-ostatni_lar
Reagovat
George_Renel
To jsem dával k dobru již včera ráno.
Reagovat
Roger_Federer
Ok, mam ted praci;), nestiham cist vsecko.
Reagovat
George_Renel
Jasně, stejně na to taky nebyla žádná reakce. :-)
Reagovat
Roger_Federer
Zajimave, ze to treba Fricka nepobourilo..
Koupit to Kvitova..je tadx 1000 prizpevku, kamenovani o danich a Cernoskovi.;)
Reagovat
smazaný uživatel
V tom DC ohni se všude zapomnělo,že Bára Štefková je ve finále.
Už si dovedu představit ,že v 1990 si v tom revolučním ohni nikdo nevšiml,že Adamíčková vyhrála SP v biatlonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě. Všichni jsme ještě chlastali a slavili, někdy i s Havlem. A lidi jako Fulnek v podsvětí připravovali kontrarevoluci. Biatlon nikdo neřešil.
Reagovat
Roger_Federer
Fulnek nic nepripravoval,...v tichosti a schovany cekal co se z Listopadu vyvine.
Z pocatku 90 si nakradl a nahraval jako ostatni.
Havlovi z Klausem, Americanum pochleboval a lezl do zadku.
Az kdyz uz si nahrabal dost(2010), vytahl svuji komunistickou ideologii..aby ulehcil svedomi..takova je vetsina komancu.;)
Reagovat
Fandina
Je to šikulka. Vyhrál, potěšil. Nádhera.
Reagovat
FulnekUltras
Teď hlavně ještě zítra debl.
Reagovat
Fandina
Debla a v neděli Kohli. Bylo by to super.
Reagovat
Jan
Jiná možnost ani není. Kdyby ztratili 1 bod a museli to dohánět v zápase se Zverevem, na něho kromě Berdycha asi nemá nikdo z našich. I Tomáš měl co dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak víš co, každej zápas je jinej. Je to samozřejmě hodně pravděpodobné, že přes naši dvojku, ať už to bude Lukáš nebo Radek, Zverev ten bod udělá, ale když tenkrát nastupoval Štěpec proti Almagrovi, který dva dny předtím taky z Toma málem sedřel kůži, tak taky málokdo věřil, že se to finále dá ještě vyhrát...
Reagovat
Jan
Máš pravdu. Tenkrát jsem také nevěřil, že Štěpánek Almagra udělá. Zase je o kus starší a nevím jestli by vydržel hrát 5 setů.
Reagovat
smazaný uživatel
No myslím, že nadpis máš vymazlený....:D) Tos nečekal...:)
Ale jinak gratulace Rebel! Sáša...to bude jednou slušný drak...:)
Reagovat
Lunej..
Nicméně mezi řádky je naznačeno, že prostě nezaváhal, v té hlavě tedy.. :)
Reagovat
janek_da
čekal, věřil, odpracoval
Reagovat
Lunej..
vyhrál, zklamal, dopracoval. :)
Reagovat
janek_da
Oni jenom citovali Berďu. Holkám ten nadpis vytisknu, ať si ho pověsí na strop a koukají na něj před spaním.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, kterým holkám, ale připomínám, že být holka, tak Berďa prohrál 2: 1 na sety! Holky by tedy měly hrát na tři vítězné! Alespoň v těch turnajích, co muži!
Reagovat
gigin
Janekdovi jde o to motto. Všeobecně. Z toho nadpisu nic nerozlišuje, žádné tři sety.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist