Zrod olympijská medaile Hlaváčkové s Hradeckou byl v smsce

3. 8. 2012, 20:40
Aktuality 5
První turnaj spolu tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou hrály a vyhrály před pěti lety. Skutečná spolupráce páru, který vybojuje na olympiádě v Londýně nejméně stříbrnou medaili, ale začala až o rok později na turnaji WTA v Praze, na který se domluvily esemeskou.
Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková

Hrát Prague Open 2008 na Štvanici se Hlaváčková s Hradeckou rozhodly na poslední chvilku. "Poslaly jsme si textovku," vzpomínala dnes Hradecká po výhře v semifinále olympiády nad Liezel Huberovou a Lisou Raymondovou z USA. "Ale nevím, která z nás ji tehdy poslala, a od té doby jsme se vyhledávaly," dodala. 

Zpráva z mobilu se ukázala být šťastnou. O pár týdnů později vyhrály v Bad Gasteinu a dodnes dalších pět turnajů. Ten největší loni na grandslamovém Roland Garros. "Tím se to zlomilo, protože si uvědomily, že to jde. Že na to mají, jejich hra je nepříjemná a můžou porazit kohokoli," řekl Jiří Fencl, trenér Hradecké.

Úplně poprvé spolu Hlaváčková s Hradeckou hrály na turnaji kategorie ITF s dotací 25 tisíc dolarů. "Bylo to v Anglii nebo ve Francii. Nevzpomínáme si," pátraly marně v paměti. Bylo to v Británii, v roce 2007 v prvním kole porazily současnou loňskou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou a turnaj v Jersey bezpečně ovládly.

Od ledna Hlaváčková s Hradeckou hrály semifinále Australian Open i French Open a postoupily do finále Wimbledonu. Turnajové vavříny získaly v Aucklandu a Memphisu. "Mají sebevědomí a o to jde," řekl Fencl. "Neskládají zbraně, doplňují se a mají na všem nebezpečnou hru," řekl fedcupový kapitán Petr Pála.

I Fed Cup páru H+H, jak se Hlaváčková s Hradeckou začaly označovat, výrazně pomohl. Hradecká byla loni členkou finálové sestavy a spolu s Květou Peschkeovou vyhrály za stavu 2:2 rozhodující čtyřhru. Hradecká navíc proměnila mečbol. "To taky každému dodá hodně sebevědomí a myslím, že se to projevilo," řekl Fencl.

Herně je výhodou, že se mohou spolehnout na dobrý servis, kterým tvrdí muziku především Hradecká, a return, ten umí výborně zase Hlaváčková. "A to potom je polovina úspěchu, každý game mají šanci vyhrát. A když se k tomu přidá sebevědomí, tak to vypadá dobře," řekl Fencl. "K tomu přemýšlejí, co hrát," řekl Pála.

Velkou devizou úspěšných deblistek je, že si rozumějí na kurtu, na kterém je na jejich tvářích často vidět úsměv, ale i mimo něj. "Andre má svoji hlavu, jde si za tím, co si umane. Občas je toho až moc, ale vycházíme si vstříc," řekla Hradecká o své partnerce. "Lucka je kliďas, co mě brzdí, ale v dobrým," dodala Hlaváčková.

Mimo kurt má každá z nich ráda jiný rytmus života, ale rozumějí si. Bez emocí se domluví, co a jak udělat. "Na Andreu se dá spolehnout, když něco slíbí, a co má, to zařídí," řekla Hradecká. "Víme, co kdy a jak máme říci," podotkla Hlaváčková.
A o čem se pořád baví? "Nemáme vyloženě jedno téma," řekla Hradecká, ale Hlaváčková jedno prozradila. "Já si s ní ráda povídám o chlapech," culila se.

Jasné ani není, kdo je lídrem jejich páru Po titulu v Aucklandu označila Hradecká za šéfku Hlaváčkovou, ale nyní v Londýně už to viděla jinak. "Ona se to snaží vést, ale já ji moc nenechávám," smála se Hradecká. "Nevedu to, jen hodně mluvím. Je to napůl," řekla Hlaváčková, kterou od letoška vede jako trenér Tomáš Petera.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
capjar
Ještě vyhrát finále! Držím palce! PS. Díky patří i Květě P.
Reagovat
smazaný uživatel
Nádhera, nádhera, krásný pokoukáníčko a hodně dramatických momentů, Ćtyřhry si moc v televizi neužijeme, tak i v tomto to bylo fajn, je to zase něco jiného, ale ty rychlé výměny, voleje u sítě jsou moc atraktivní. No bylo by dobré stejné finále jako ve Wimbledonu. Naše holky mají ségrám co vracet, Bylo to hodně těsné, tak proč ne?
Reagovat
Fandina
moc velikánská gratulace k medaili ... jste super holky a taky moc díky za nádherný zážitek s vítězným koncem a ve finále pochopitelně mooooooc přeji ještě jedno vítězství a držím palce ... holky ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Docela zajímavý článek. :) Některé věci mě tam pobavily...

"Nemáme vyloženě jedno téma," řekla Hradecká, ale Hlaváčková jedno prozradila. "Já si s ní ráda povídám o chlapech," culila se... No vidíš to, Andrejko. Já si tady zase rád povídám o pěkných holkách, jako jsi třeba ty. :)

"Bylo to v Británii, v roce 2007 v prvním kole porazily současnou loňskou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou a turnaj v Jersey bezpečně ovládly." Tam je asi to slovo "současnou" trochu navíc...
Reagovat
Heather_Fedex
a navic jeste mi nesedi, jak mohly holky porazit jenom petru- to hrala sama proti dvema holkam??? ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist