Životní zápas? Přijdou další, věří Berdych

30. 6. 2010, 22:06
Aktuality 33
Tomáš Berdych sehrál ve čtvrtfinále Wimbledonu podle svého názoru největší životní zápas, ale doufá, že mohou přijít ještě lepší utkání. Vítězství nad obhájcem titulu Rogerem Federerem označil za "super zážitek", který chce ale rychle hodit za hlavu a co nejlépe se připravit na semifinále s Novakem Djokovičem.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Důležité bylo, že jsem hrál svou hru a používal své zbraně. Pak už tolik nezáleží na tom, co soupeř předvádí. A to také dnes na kurtu vyšlo skoro vše bez problémů od prvního do posledního balonu," prohlásil šťastný Berdych, který se dostal do semifinále Wimbledonu poprvé v životě. 

"Se svým výkonem jsem velmi spokojený, protože jsem hrál velmi dobře. Měl jsem několik slabších chvilek ve druhém setu, kdy jsem přišel o podání a dal mu šanci vyhrát set," řekl.

A bylo vítězství nad Federerem jeho největším zápasem v životě? "Těžko říci. Doteď asi jo, ale doufám, že pořád může přijít ještě nějaký lepší," zdůraznil.

Nechtěl však odpovědět na otázku, jestli může vyhrát Wimbledon. "Nikdy jsem nepředbíhal v zápasech dopředu, nebudu to dělat ani teď. Ale samozřejmě by to bylo hezký," řekl.

A teď to rychle hodit za hlavu
Za svou kariéru zřejmě nezažil větší psychický tlak než v poslední hře utkání. "Byl to vůbec nejtěžší game, ve kterém jsem servíroval a měl šanci vyhrát zápas. Jsem rád, že se mi to povedlo a nezůstalo to u 'Už to měl blízko, ale zase se mu to nepovedlo'. Jsem rád, že poslední game dopadl, jak dopadl," uvedl.

Jeho receptem jak zvládnout tak vypjaté okamžiky je především nemyslet dopředu. "Nemyslet na to, kolik to je. Je potřeba se soustředit na jeden balon po druhém, v žádném případě nemyslet na stav," řekl Berdych.

Dnešní utkání pro něj představovalo "super zážitek". "Už jen to, jak se nastupuje na centr kurt chodbou, kde jsou všechny poháry. A atmosféra na kurtu je neuvěřitelná. A když to člověk zažije jako vítěz a ještě proti soupeři, jako je Federer...," líčil své pocity Berdych. "Užívám si to, je to super. Ale je potřeba zůstat na zemi, protože ještě není konec. Je potřeba to co nejrychleji hodit za hlavu, odpočívat a připravit se na další zápas," prohlásil.

Výmluvy? Ty snad Federer nehledal
Z míry ho nevyvedlo ani tvrzení jeho dnešního soupeře, který prohlásil, že v zápase bojoval především se svými chybami, zdravotním stavem a smůlou. "Nevím, jestli hledal po utkání výmluvy nebo něco takového... Je to poprvé, co jsem ho viděl takto reagovat," řekl Berdych. "Řekl, co řekl, a mě to je jedno. Je to jeho názor, tak pro něj musí mít nějaké důvody," řekl Berdych a vyjádřil naději, že Federer bude zase brzy v pořádku.

"Já jsem na něj během zápasu vůbec nedíval, stejně jako u jiných soupeřů. Nesledoval jsem, co ho trápí nebo ne. Měl jsem svých starostí dost a s těma jsem se potřeboval poprat," dodal.

Na Djokoviče se teď hodlá připravit jako na jiné zápasy. "Soustředit se, být stoprocentně připravený a uvidíme, co Novak na kurtu ukáže. Ale nejdůležitější bude, jak budu hrát já," prohlásil Berdych.

Djokovič, který dnes ve čtvrtfinále deklasoval 6-3 6-2 6-2 Yen-Hsun Lua z Tchaj-wanu, ocenil, že Berdych hrál s Federerem dobrý zápas. "Klobouk dolů," řekl srbský tenista. Zdůraznil ale, že když on sám bude hrát jako dnes, tak má dobrou šanci na úspěch.

"Je teď jedním z nejtvrdších soupeřů. Budu muset být trpělivý a čekat na své šance," řekl Djokovič. Připustil, že Berdych může mít větší motivaci, protože ještě nehrál finále na grandslamovém turnaji. "Já už třikrát. Ale víte, dal bych všechno, abych hrál finále ve Wimbledonu," dodal Djokovič, který s Berdychem vyhrál bez ztráty setu oba dosavadní vzájemné zápasy.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
steve79
Barney: jdi někam ty jsi člověk, kterej by potřeboval přes hubu. Psát na na idnes.cz že miluješ Nadala muck a mlask to je trapný. Federerovi se ted nedaří, to je pravad, tak tady prosím tě přestan provokovat a kecat hovna. Když měl Rafa minulej rok problémy s koleny a spadl z pozice světové jedničky, tak tady taky do tebe takhle někdo nerejpal. Mě by zajímalo jestli tě ten tenis vůbec zajímá a sleduješ ho, nebo jestli jsem chodíš jenom provokovat, protože nemáš co dělat. Můžeš se snad jinak zabavit.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to ten s nickem Psychor.
Reagovat
nando
To bude podle mě finále! Berdych je pro mě mírným favoritem, přijde mi že má lepší formu, je o mnoho lepší v útoku i na servisu. Djoker ale nebude dělat tolik chyb jako RF a hlavně bude o mnoho lepší na returnu, na to se musí Tomáš připravit. Co je však nejdůležitější, po psychické stránce je na tom určitě líp Tomáš, porazit RF ve W, to ho musí totálně nakopnout a Novaka znejistět. Vždyt Djokerdosud vlastně s nikým pořádným nehrál, Hewitt co jsem viděl 3. a 4.set udělal spoustu zbytečných chyb, Tomáš bude hrát o dost líp. V druhým zápase mám poměrně jasno, Rafa určitě vyhraje, o tom vůbec nepochybuju. Neříkám, že to bude jednoznačný, ale jsem přesvědčenej, že rozhodně vyhraje! Murray udělá možná tak set, na víc bych to neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
No já ti nevím, na Aus. Open se mi zdálo, že Murray Nadala byl celkem i schopnej přehrát od základní čáry a sám Murray tuším na tiskové konferenci tušímprohlásil, že podmínky ve Wimbledonu jsou teď takové, že se to v podstatě moc neliší od hry na betoně (výška odskoků etc.).

Na youtube jsem si schválně pustil to ČF z Wimbledonu z roku 2008 mezi Nadalem a Murrayem. Dospěl jsem k názoru, že ten zápas není moc směrodatnej. Murray z nějakého důvodu (možná důsledek předchozího dlouhého zápasu s Gasquetem) působil na dvorci zcela vyšťaven - emociálně i fyzicky -- špatně se pohyboval, dělal strašně moc chyb, mizerně returnoval i podával + break v prvním setu a první v druhém setu, to byly od Murraye zcela darované hry. Nadal hrál dobře, ale žádný oslnivý výkon nepodal (vzhledem ke kvalitě Murrayovy hry v tomto zápase to ovšem ani nepotřeboval).

Já teda očekávám, že zápas bude vyrovnější než včerejší Soda : Nadal -- s tím ale, že pokud Murray nebude schopen vyhrát ve třech nebo čtyřech setech, je spíš pravděpodobnější, že v případném pátém setu jejNadal udolá.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude Murray vs Djokovič. Berdych hraje naozaj dobre a už sa nedá hovoriť iba o forme ale konečne patrí medzi top hráčov na čo vždy mal potenciál-2 SF na GS v rade to dokazujú ale Djokovič, ktorý nič nehral prakticky celú sezónu vyzerá byť tiež späť vo forme-Hewitta dal, ktorý hral výborne a tento Lu nemal ani 1 breakball dnes. Berdych to nemusí opäť psychicky zvládnuť. Ja verím oveľa viac Djokovičovi. Zápas Murray-Nadal je tiež viac menej jasný. Nadal nemá čím prekvapiť Murrayho obaja majú dobrú defenzívu a všetko dokážu vrátiť-budú hrať vlastne 2 najlepší returneri na okruhu ale Murray bude mať výhodu domáceho prostredia, ktoré ho nakopne k jeho úplnemu maximu a hlavne Murray má výhodu servisu oproti Nadalovi-má ho rýchlejší, tvrdší a viac ľahších fiftýnov by mal vďaka servisu uhrať práve Murray. Ja si myslím, že vďaka tomu, že Berdych vyradil Federera tak viac menej rozhodol o tom, že Murray sa konečne dočká titulu a Briti budú mať konečne po milión rokoch doma na Wimbledne svojho šampióna.
Reagovat
Martinac
No vidíš a já si zrovna myslím, že Tomáš toho srbskýho klauna vyprovodí ve třech setech!
Reagovat
tito
Jojo. A tomu že by měl Murray porazit Nadala taky moc nevěřím- i když se můžu mýlit. Murray hraje koncentrovaně ale ta tíha případného finále mu naopak může škodit.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já si myslím, že Murray v SF nemusí pociťovat o moc větší tlak, než ve ČF s Tsongou. Kdyby šlo o finále, bylo by to něco jiného. Tam bych skoro věřil víc Nadalovi. V SF to vidím cca 50:50, oba si mají navzájem co vracet z GS. :-) Bude asi mj. hodně záležet na tom, jak budou oba, ale zejm. Murray servírovat. Když Murray servíruje dobře, je schopen uhrát přece jen víc "free points" než Nadal. To by mohlo být popř. ten rozhodující prvek, který na miskách vah převáží. Páč za normálních okolností (a jinde než na antuce) jsou od základní čáry velmi vyrovnanými soupeři, Murray je schopen s Nadalem držet krok, popř. jej i přehrát.

Co se týče zápasu Nadal -- Soderling, celý jsem jej sice nedokoukal, ale Soderling mě zklamal. Dopustím se možná hodně odvážného tvrzení, ale skoro bych i řekl, že s výjimkou prvního setu hrál dokonce hůř, než ve finále RG. Ty jeho místy pětimetrové a delší minely bylo mnohdy až bolestné sledovat ... Každopádně doufám, že nás čekají dva báječné SF zápasy a 100 % spokojen budu, pokud finále bude Murray vs. Berdych. Pro případ, že by snad Berdych (opět) podlehl Djokerovi, tak bych byl docela rozpolcen -- mé přání, aby Nadal NEvyhrál Wimbledon by se křížilo s přáním vidět finále Djoker vs. Nadal. Ovšem ani proti takovému finále bych samozřejmě nic nenamítal za předpokladu, že by vítězem zápasu byl Djoker. :-))) Myslím, že by bylo i na čase, aby na trávě porazil Nadala (zatím 0:2 na trávě, přičemž ovšem jednou šlo o skreč za stavu 1:1 na sety (a 1:4 ve třetím setu) ...
Reagovat
nando
Nezlob se na mě, ale napsat, že Nadal s Murraym v podstatě nemá šanci je podle mě holej nesmysl. Pro mě je favoritem Nadal, i když si myslím že to bude celkem vyrovnaný. Taky se mi moc nezdá to, že by Berdych měl prohrát s Djokerem zrovna kvůli psychice, ptž to zrovna u Novaka žádná silná stránka není. Takže já ten tip obracím a říkám finále Berdych - Nadal, přičemž Nadalovi dávám tak 90 procent.
Reagovat
steve79
Matej:No já jsem byl rád, že ho rafa porazil, protože já nemám Soderlinga rád a ten jeho styl tenisu se mi vůbec nelíbí.
Reagovat
smazaný uživatel
A procpak ti tolik vadi,ze by Nadal vyhral W??Muzu se zeptat?Z toho co pises je to jasne,ale mas nejaky velky duvod?Ja si preju at Nadal VYHRAJE W!Kdovi jak na tom casem zdravotne bude!
Reagovat
smazaný uživatel
RIMMER, nechodils sem driv pod nickem Saskia? :D Ta podobnost se neda prehlidnout :)
Reagovat
smazaný uživatel
Důvod je prostý: neuchvacuje (eufemismus!) mně ani jeho hra, ani Nadal jako osobnost.

I když samozřejmě uznávám, že Nadal poměrně konzistentně podává obdivuhodné výkony. Jen se mi prostě jeho tenis nelíbí. Jo, a má podle mně s přehledem ze všech hráčů nejfanatočtější fanoušky, kteří k němu mnohdy mají až jakýsi (homo)erotický vztah.

Já má rád zkrátka jiné typy hráčů: Sampras, Edberg, Becker, dnes třeba Berdych, Djokovič atd.

Znáš to: de gustibus atd. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Uz jsem to rikal,kdosi to psal,zenskou jsem zatim nebyl!Vis kolik nicku tady vypada podobne?Ne nechodim!Vypadam na fanatika snad?Vis co je zajimavy,ze jak nekdo napise neco proti vetsine je hned Barney,Petr,Saskia
Reagovat
smazaný uživatel
Rimmer, ja nevim co pises proti vetsine, protoze tvoje prispevky se moc dobre nedaj cist, jedna velka slita veta :D..podobny styl mela fakt jen saskia :D.
Reagovat
smazaný uživatel
O tech fanouscich ale nemas pravdu,co to tady leta ctu,fanaticky fanousky zde ma nejvic RF!Precti si fedrer22,teo atd!Pak pis o fanatismu a hlavne neobjektivite!Pokud Nadal prohraje,proste prohral!U RF je to milion slov o legende a tak!Mne se libi jak RN hraje a to jsem sledovaval driv bitvy Beckera a Edberga!
Reagovat
smazaný uživatel
Rogerův fanklub je taky otravnej, ale přece jen to nedosahuje až tak té (homo)erotičnosti ala Vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamoooooooooooos Rafa!!!!!!!!!!", jež je příznačná pro mnohé Nadalovy fanoušky.

Jo, a žádný hráč, jenž se při každém druhém svém podání štourá v zadku nebo co to ten Nadal vlastně dělá, nikdy nebude mým oblíbencem. Ať teda konečně přestane nosit ty tanga nebo co to kurňa nosí!! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Neblbnete s tema kravinama se stouranim,to tady bylo milionkrat omilany,sleduje se hra a ne blbosti!Ja si myslim,ze Nadal Murraye prehraje a Tomas Djokovice taky!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak...jasně, že je to saskia, to by poznal i slepý, akorát ted je tady za chlapa...kdoví co to vůbec je.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, sleduje se primárně hra, ale o tom, kdo se stane tvým oblíbencem a kdo nikoliv, mnohdy rozhodují i takovéto maličkosti. :-)

A navíc mě z nějakého důvodu silně topspinové winnery nepřivádí do takového vytržení / nadšení, jako údery hrané víc přímo. Opět čistě subjektivní / estetická záležitost.
Reagovat
smazaný uživatel
Diky, Ivo :), jsem rad, ze nejsem sam, komu to tak pripada..
Reagovat
smazaný uživatel
Taky je RIMMER68 dvojnásobným vítězem rubriky Tupec Dne!
Reagovat
smazaný uživatel
A kdo jsi ty holka?
Reagovat
smazaný uživatel
Můj nick je i mé pravé jméno...dříve Silvie, ale bohužel se nešlo přihlásit, takže jsem si musela udělat nový....spokojena?
Reagovat
smazaný uživatel
Fajn Silvie-za chvili ti neco poslu,budou vsichni koukat!
Reagovat
smazaný uživatel
Tipuji, že to bude fotka tvýho přirození nebo tak něco. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ted jsem si poprskala monitor:-))))
Reagovat
smazaný uživatel
"Nevím, jestli hledal po utkání výmluvy nebo něco takového... Je to poprvé, co jsem ho viděl takto reagovat," řekl Berdych.

Elegán dokáže člověka fakt pobavit, když po porážce nefňuká, jako malej harant, rozbije raketu, prská na umpirovýho, popř. mu nepodá ruku. A dnes.. dnes přišel s další novinkou :D S čím vyrukuje po další porážce na US Open? Nechme se překvapit .)
O Masters nemluvě, přece všichní víme, že ho tyhle "bezvýznamné" turnaje téměř nezajímají, on se soustředí POUZE na GS :DDDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
tak už není RF, co býval tak to musí na něco svést :D ale zajimavé je, že to v tom zápase nešlo vidět, že ho něco bolí.. no coment radši
finále bych viděla Tomáš vs. Rafa, ale na druhou stránku Murray hraje doma bude mít fanoušky na svojí straně, zatím ztratil jenom 1 set.. no stát se může cokoliv..
Reagovat
smazaný uživatel
Az Nadal vydrží na prvnim miste, tak dlouho jako Federer, tak pak budu ty tvoje plky co jsi dosud napsal brat vazne. Zatim to beru od Tebe jako zavist, ze Tvuj Rafik ma toho jeste dost dohanet. A jsem velmi zvedav, jak on bude hrat ve 28letech. Takze si ty urazky a vysmechy nech pro nekoho jineho.
P.S. Asi na tom neco pravdy bude, že kdyz ho tak nesnanis ze vsech tenistu, tak ho furt sledujes, kazdy zapas.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger není žádnej frajírek a každá porážka je těžka když není hráč úplně v pořádku si to zkus hrát se zraněním já ti dám takového šaška číslo 3 co si to vůbec dovoluješ Federer určitě ještě vyhraje řadu grandslamů a mezi nimi bude i několikrát Wimbledon a teď se těžte na US OPEN tam trium bude jeho bude náš , nás jeho a nás jeho věrných fanoušků. Berdych nehrál dobře a zápas cyhrál kvůli tomu zranění a říct na tiskovce že FEDEX hledá výmluvy bylo od něho ubohý. Tečka konec Roger is the best in the world forever.
Reagovat
smazaný uživatel
ma pravdu barney
Reagovat
smazaný uživatel
se rozčilujete. Je to šílenec, dokonce mi vyhrožuje přes soukromou poštu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist