Zázrak, ohlíží se Berdych za daviscupovými úspěchy

14. 9. 2014, 12:00
Aktuality 15
Prohrou ve Francii skončilo úspěšné české tažení Davis Cupem. Hvězda týmu Tomáš Berdych nechtěl v útrobách stadionu pařížského Roland Garros po vyřazení spekulovat o své budoucnosti v reprezentaci a vyzdvihl velké úspěchy, kterých tenisté v uplynulých letech dosáhli.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Česká sportovní)

Češi, prakticky dvojice Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, loni a předloni získali "salátovou mísu", v roce 2009 hráli finále a letos skončili v semifinále. "Ve sportu se dějí věci a my jsme toho docela příkladem. Není to lehká soutěž, hlavně v tomto formátu, a nám se to podařilo dvakrát po sobě vyhrát. Je to možná i větší zázrak," řekl Berdych.

Osmadvacetiletý Berdych je jedním z mála hráčů světové špičky, který hraje Davis Cup pravidelně. Za jedenáct let vynechal jen tři české zápasy. Dohromady odehrál 64 zápasů ve dvouhře a čtyřhře a byl pilířem týmu, jehož současná slavná éra začala výhrou v baráži doma nad Švýcarskem s Rogerem Federerem v roce 2007.

Tomáš Berdych"Když jsme se zachránili, tak to utkání v nás vyvolalo nadšení a touhu si ty hezký emoce zopakovat," přemýšlel Berdych nad svým zaujetím pro Davis Cup. "Zápas se Švýcarskem byl něco jako finále, ta atmosféra byla skvělá, těžkej soupeř a nám se to podařilo zachránit. Řekli jsme si fajn, pak přišlo první velké finále a chuť rostla dál, bylo to dobře rozjetý. Ty okolnosti se objevily a měl jsem chuť to dokázat."

A dokázali to. V roce 2012 vybojovali pro Česko první trofej po triumfu Ivana Lendla a spol. v roce 1980 tehdy ještě v československých barvách. Tenisté předloni doslova nadchli O2 arénu a výhru nad Španělskem oslavovalo 17 tisíc lidí. "První vítězství mi asi utkvělo nejvíc. To je zážitek, který se nedá asi ničím přebít," řekl Berdych.

Úspěchem byla i loňská obhajoba, kterou tým stvrdil finálovým vítězstvím v Srbsku. "To taky není jednoduchý. Emocemi to ale bylo silnější v Praze, kde jsme si to užili s fanoušky. Každý má něco a těžko ale vybírat jednu věc," řekl Berdych.

Berdych se marně snaží zaútočit na grandslamový titul. Na každém z turnajů velké čtyřky už byl v semifinále, ale jen ve Wimbledonu 2010 se dostal do finále. Dvě výhry v Davisově poháru tak může považovat za určitou satisfakci. "V tenise je víc vrcholů, máte pořád o co hrát. I Davis Cup je ceněný, někdo se k tomu ani nemusí dostat. Ukazuje to nějakou sílu a komplexnost. Je to ceněnej výsledek," řekl.

Jeho budoucnost v soutěži není jasná. Může hrát dál, nastupovat jen omezeně, nebo nějaký rok třeba Davis Cup úplně vynechat. "To jsou zbytečný otázky, šetřete slova. Teď je to určitě zbytečný," nechtěl spekulovat a ani řešit, jestli ho zpět do hry nevtáhnou emoce. "Já ani neřekl, jestli mě budou muset znova vtahovat. Já sám nevím, uvidíme. To bych teď neřešil. Je čas, díra na to, než bude další kolo."

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
a.magerova
Reagovat
VlS
Jo, jsou
Reagovat
dadaft
je to tak chlapi.
skvělé časy.
a ta vítězství, hlavně to doma, jsou zkrátka nezapomenutelná.
Reagovat
Fandina
Tak to samozřejmě, vítězství doma je super a že jich bylo. Na mnohých jsem byla v hale. Ale nezapomenutelné je pro mě jejich vítězství vloni ve finále v Bělehradě, kde jsem byla na místě a byl to také pro mě nezapomenutelný zážitek. Fakt super. Díky kluci.
Reagovat
Roger_Federer
Clovek si muze o Berdych myslet co chce, ale jeho reprezentovani CR v Daviscupu je za ty roky uctihodne.Kde se na nej jini hraci top hrabou, Djokovic, Nadal a Fedex.
Tuto eru a duo Stepanek, Berdych si budeme pamatovat cely zivot.
Reagovat
smazaný uživatel
trosku je to srovnavani nesrovnatelneho..myslis ze kdyby mel takove uspechy na GS ze by tka pcotive berdych reprezentoval? pro tuto trojici co si zminil je davis cup, rekneme si to uprimne, podradny a radsi se budou honit za kazdou moznosti ziskat GS...o to se snazi berdych taky ale kvuli te repre pauze musi ze sveho rytmu vypadnout a to sem tem trem nechce
Reagovat
Roger_Federer
Nemyslim ze je Dc podradny , je to soutez z stoletou tradici.. Djokovic i Nadal si dali praci, aby ho minimalne jednou za ty roky vyhrali, Federer letos jiste jde pro "svuj" Daviscup.
Reagovat
smazaný uživatel
ano, roger to hraje ptz vidi ze je super sance to vyhrat. Ale tradice netradice ta soutez je mezi nej tenisty podradna, trosku me to pripomina MS v hokeji...
Reagovat
Fandina
Kdyby byla úplně tak podřadná, tak by se jí ty nej nezúčastňovali vůbec. Ale oni se vždycky účastní a ti nejlepší mají i nejvyšší účast co se týká zápasů. Takže jako podřadnou jí určitě neberou.
Reagovat
smazaný uživatel
ja to nesnizuju, ale je to proste tak. Berdych je ukaz, ale to jen potvrzuje, co rikam, to me snad nemuzete vyvratit.
Reagovat
Fandina
On má hodně účastí i Roger a se Stanem jsou teď favority na vítězství a také nemuseli vůbec hrát. A třeba Djokovič také vloni nastoupil proti nám a obecně má také velký počet účastí. I Murray, Rafa, Ferrer, ti mají všichni hodně účastí.
Reagovat
vendulkabendulka
Kde to mam podpsat? Naprosty souhlas. Uz to nejspis konci, ale byli jsme svedky uzasneho obdobi ceskeho tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu, proč má někdo neustále potřebu tvrdit, zřejmě z důvodu nějaké zášti, že je DC podřadná soutěž. Ano, nemá prestiž jako GS, ale to ještě neznamená, že je podřadná. Djokovič si minulý rok moc přál vyhrát a rozhlašoval, že je to něco jako tenisová olympiáda. Roger si taky letos moc přeje uspět. Berdych o ní taky mluví jako o prestižní záležitosti. A častý argument všech negativistů, že se tam neobjevují slavná jména, je taky naprostá pitomost. Možná ne v prvních kolech, ale podívej se zpětně na semifinálové obsazení. Federer, Wawrinka, Berdych, Tsonga, Gasquet, Monfils, Fognini... Jo, to jsou opravdu takřka neznámí tenisté.
Reagovat
lars
No , ale ted odmitli Jokerovic, Ferrer, ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak si ještě jednou přečti, co jsem napsala a pořádně. Máš pocit, že baráž je víc než "v prvních kolech"?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist