Zakopalová: S novým trenérem pracujeme hlavně na servisu

6. 1. 2013, 00:03
Aktuality 36
Pod vedením nového trenéra a se zlepšeným podáním začala tenistka Klára Zakopalová novou sezonu téměř na jedničku. Na turnaji v čínském Shenzhenu prohrála až ve finále s favoritkou Na Li. V žebříčku se tak poprvé v kariéře dostane na 23. místo, ale doufá, že zamíří ještě výše.
Profily hráčů
Klára Zakopalová

"S posunem v žebříčku jsem spokojená, překonala jsem po tolika letech své maximum a z toho jsem šťastná," řekla ČTK Zakopalová, která byla dosud nejlépe sedmadvacátá již skoro před sedmi lety. "Nicméně já mám v sobě svůj cíl, o kterém ovšem nechci mluvit, ale ještě tam pořád nejsem," doplnila tenistka. 

Před sezonou uvedla, že elitní dvacítka není nereálná. "Není daleko," zasmála se při telefonickém rozhovoru z Shenzhenu. Pokud přidá porci bodů na turnaji v Hobartu a následně na grandslamovém Australian Open, mohla by to dokázat, protože loni ve stejné části roku třikrát prohrála v prvních kolech. "Teď je ta šance velká," přitakala. 

V Shenzhenu mohla ukončit skoro osmileté čekání na turnajový titul. Jediné dva vavříny na okruhu WTA získala třicetiletá Češka ve dvouhře v roce 2005. "O tom jsem vůbec nepřemýšlela. Vždycky záleží na tom, proti komu hrajete, a Na Li je zkušená, takže to bylo dost těžký," řekla po těsné prohře 3-6 6-1 5-7. "Nemyslela jsem na to, že hraju finále, a nebyla ani nervózní. Brala jsem to jako každý zápas." 

Na úvod sezony má za sebou pět duelů, z toho čtyři vítězné včetně skalpu světové jedenáctky Marion Bartoliové z Francie. Cestou do finále neprohrála ani set a zápasům dominovala. Ve srovnání s předešlými lety si i pomáhala podáním. "Ve finále jsem za dvě hodiny nedala jedinou dvojchybu, což je dobrá změna. Mám lepší servis a celkově jsem se cítila na kurtu dobře," pochvalovala si. 

Na turnaje už odletěla s novým koučem Martinem Nekolou, který na konci listopadu nahradil Petra Kralerta. "S Martinem jsem si neřekli, na jak to bude dlouho, ale já budu ráda, když to bude na co nejdéle, že mě neopustí," smála se tenistka. 

Právě s Nekolou se před sezonou hodně soustředili na servis, největší slabinu ve hře Zakopalové. "A myslím, že už to přináší ovoce," řekla pražská rodačka. 

K postupu do finále v Šen-čenu dostala gratulace od rodičů i od manžela Jana, ale také od fedcupového kapitána Petra Pály. Hned z tenisového areálu spěchala na letiště a čekal ji dlouhý přesun do tasmánského Hobartu na další turnaj. 

"Neuvažovala jsem o tom, že bych Hobart vynechala. Každý zápas před Australian Open je dobrý. Navíc budu hrát v Austrálii, kde budou přeci jen jiné podmínky než v Číně, takž bude každý zápas jako příprava dobrý," řekla Zakopalová, kterou v Hobartu jako třetí nasazenou vyzve v pondělí v prvním kole Maďarka Timea Babosová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jedním slovem, herní projev Petry stál za nic (chce se mi psát za h....).Po prvním setu a rozehraném první game druhého jsem to vypnul a šel spát a řekl si, že se dobrovolně vzdávám fandovství. Jenže spát jsem nemohl a nedalo mi to zjistit výsledek. To je prostě o nervy. Jak dole píšete, kdyby byla znát zaujatost, emoce apod., tak to člověk vydýchá, takhle se zbytečně nervuje. Musím se poklonit Montymu, jaký to je šťastný člověk. Svoji stáj vybírá zásadně z úspěšných a hezkých tenisek a oni mu trvale na střídačku nosí radost. To my národovci jsme většinou buď ve velké euforii nebo uzlík opotřebovaných nervů.
Reagovat
freeteepek
Nechci se Montyho dotknout, ale myslím, že on ten pocit dojetí nezná, když český sportovec dosáhne nějakého velkého úspěchu. A že je ten pocit obzvlášť silný, když to byl outsider, který se prosadil v souboji se zástupcí velmocí navzdory nesrovnatelně horším podmínkám k rozvoji (viz Sáblíková, Kvitová)! Pocit, když se prosadil jedinec, který pochází z krásné české země a mluví naším rodným jazykem. Podle mě Monty na tenistky nahlíží jako na zpěvačky. Ve svém pokoji má všude okolo vylepené jejich plakáty a denně se klaní jejich kráse:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím,že to tu bude během dneška "hutné".Ale pár poznámek pro všechny znalce a ty zklamané a ty znechucené,kteří museli ponocovat.Opravdu si myslíte,že Petra přijde na kurt prohrát?Že si nedělají žádnou přípravu?Mě se to jeví jako dlouhodobější zdravotní potíže.A přeji Petře,aby byla zdravá...
Reagovat
smazaný uživatel
S tím se dá souhlasit, ale jak jsem se vyjádřil dole:
Když není v pořádku, tak by neměla na kurt vůbec chodit a předvádět takovouto hru. Je to pak férové k sobě samé i k fandům a divákům. Když navenek stále potvrzuje svoji připravenost, tak kritické komentáře jsou na místě a oprávněné.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak,pane Lajk,to vám na tom tak záleží mě komentovat?Moji odpověď máte o pár řádek níže.Nashledanou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ježíš, ono už se o mě mluví i tady... :D Pánové, jste oba vedle jak ta jedle. :) Už jsem vám tady několikrát psal, kdy jsem svým oblíbeným tenistkám začal fandit. Zdaleka to nebyla tak úspěšná doba jako teď, kdy jsou dvě z nich na prvních dvou místech žebříčku. Mimochodem, včera jsem byl taky nešťastný, když Aně nevyšel Hopman Cup... Že se mi moje oblíbené tenistky líbí i jako ženy, to je naprostá pravda a nestydím se za to. Když už někomu fandím, tak by se mi měl líbit po všech stránkách. :)

Kdybyste mě znali, tak byste věděli, že jsem každoročně v květnu naložený u televize a držím palce českým hokejistům, aby na MS vyhráli zlato. Stejně tak jsem velký fanoušek českých basketbalistek. Od olympiády v Londýně jsem se stal fanouškem Kiki a Maki. :) Takže jsem taky "národovec", ale jenom v něčem. Třeba světové šampionáty 2010 v hokeji a basketu (hokejisté zlato, baskeťačky stříbro) ve mně vzbuzovaly podobné pocity, které tady popisujete. Jenom s tím rozdílem, že tam to nebyl "český jedinec", ale kolektiv... V tenise momentálně národovec nejsem, ale když se objeví nějaká česká tenistka, která se mi bude fakt líbit, tak se jím rád stanu. :) Ale dřív jsem třeba taky fandil holkám ve Fed Cupu (i klukům v Davis Cupu) a dodnes je mi řada českých tenistek sympatická. Pamatuju si třeba, že jsem měl velkou radost, když české tenistky vyhrály v Izraeli a postoupily do první světové skupiny... A co se týká těch zpěvaček, tak ty dělím do třech kategorií: 1) ty, na které se dobře kouká, ale hůř se poslouchají, 2) ty, které se dobře poslouchají, ale hůř se na ně kouká, 3) ty, na které se dobře kouká i se dobře poslouchají. Já si vybírám pouze z té třetí kategorie. :)

PS: Jediné ženy, které mám vylepené v pokoji, jsou basketbalistky USK Praha. Je to taková skromná fotka, kterou mám nad počítačem. :)
Reagovat
smazaný uživatel
První set 1 - 6

47 % první servis, 2 winnery, 14 nevynucených chyb, to myslím hovoří za vše. Zkrátka Petře nefungovalo vůbec nic.

Druhý set 1 - 6

Petře se hned v úvodním gamu podařilo vyhrabat se ze stavu 0:40 a game získat a začalo to vypadat podstatně lépe. Jenže optimismus vydržel jen do třetího gamu, kde promrhala vedení 40:15 a vše se vrátilo do starých kolejí.

Petra dneska hrála hodně špatně, bylo vidět, že si nevěří, neměla se pořádně o co opřít, poměrně špatný pohyb, kdy spoustu míčů řešila tím, že se k nim musela natáhnout, aby je vůbec nějak odehrála. Asi jí příliš nepomohlo ani to, že hrála na přímém slunci a musela mít kšilt, na který ona není moc zvyklá, těžko říct. Bídu dnešního zápasu asi nejlépe dokládá fakt, že si nevypracovala jediný brejk a to přestože Dominika nijak zvlášť dobře neservírovala.

Petru mám a vždycky budu mít rád a vždycky jí budu věřit, ale její forma před Australian Open nevěstí nic dobrého. :-(
Reagovat
Karl
Jen bych podotknul, že hned v prvním setu měla jeden break a v 1. hře druhého setu stáhla ne skore 0:40, ale 15:40.

Doufám, že se jí na AO bude dařit daleko víc. Byla by škoda, kdyby to už bylo všechno, co Kvitová předvedla.
Reagovat
tommr
trochu jsem se toho zápasu bál, ale skutečnost předčila i moje nejhorší očekávání ...
Vypadá to, že herní i výsledkovej propad Petry bude pokračovat i v letošním roce. Před začátkem sezóny jsem doufal, že by se Petra mohla udržet v elitní osmičce a stabilizovat svojí výkonnost podobně jako se to povedlo Tomášovi Berdychovi. Už o tom ale začínám pochybovat ...
Reagovat
historik
o kolik bodů teď vůbec přijde? A bojím, bojím, že by se musel stát zázrak, aby nevyhučela už v prvním kole i na grandslamu.
Reagovat
tommr
výpadek v Sydney se v žebříčku zatím neprojeví a Petra o žádný body nepříjde, protože se jí zdejší lonskej výsledek nezapočítával. Horší to asi bude na AO kde může přijít až o 900 bodů. Neumím si totiž představit, že by tam s touhle hrou mohla obhájit lonský semifinále ...
Reagovat
historik
Díky, taky si to neumím představit,to by byl zázrak.
Reagovat
historik
Taky vám připadalo, jako kdyby v sobě neměla vůbec žádný morální síly, aby se aspoň o něco pokusila? prostě to odevzdala, aby to měla co nejdřív za sebou.
Reagovat
vendulkabendulka
Ano, a presne to mi vadi nejvic. Porad se o ni mluvi jak je velka bojovnice, ale za posledniho pul roku to je minimalne 5 zapas kdy se ji vyslovene nedarilo a misto aby se porvala, uplne to vzdala. Opravdu nevim co si o tom myslet. Ale kouka se na to strasne. Kdyby bylo videt ze na kurtu necha dusi a prohraje, tak to cloveka tolik nemrzi, proste se ji nedari. Ale tohle?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne
Reagovat
smazaný uživatel
To je přesný a výstižný.
Reagovat
freeteepek
Ne, to vážně nebyla Petra. To přece nemohla být osmá hráčka světa! Ta, co vypadala jako Petra ovšem hrála jako 58. Ostuda. Jinak to nelze nazvat. Za celý zápas se nezmohla na odpor. 10 vítězných míčů oproti 36 nevynuceným chybám. Petra jako by se vrátila v čase tak minimálně o dva roky zpátky, do doby, kdy vypadávala v prvních kolech turnajů jak na běžícím páse. A to před sezonou tvrdila, že je zkušenější, vyzrálejší, odolnější... Ze svého tenisového umění dnes nepředvedla prakticky nic. Neměla ani dobrou techniku, ani taktiku a řekl bych, že ani dostatečnou vůli po vítězství. A když viděla, že má krizi, tak ani neuměla nic změnit. Mezi sety přišel Kotyza a správně jí radil, že backhand po lajně přece nemůže zkoušet z tak nemožný pozice, kterou si ona vybrala. Petra byla úplně mimo. Jakoby zakletá.
Na začátku zápasu přitom byla ještě nervozita na obou stranách. Dominika začala dvěma dvojchybama a dala tak Petře hned příležitost vzít jí servis. Jenomže za stavu 30:30 přišel vysoký míč, který nervozní Petra nenechala dopadnout. Místo toho hrála zcela zbytečně volej a úder pokazila. V ten moment se o tu šanci sama připravila a zatímco Dominika se pomalu rozjížděla, Petra dál působila jako školačka. Jinak to nazvat nelze. A většina z diváků, kteří tenisu rozumí, z ní museli být v šoku. S takovouhle hrou by vůbec do Melbourne neměla jezdit. Udělala by nejlíp, kdyby se sebrala a rovnou odletěla domů. Potřebuje si pořádně vyčistit hlavu a skonsolidovat síly. Hráčka první světové desítky nemůže hrát takle nemožně, úplně bez jiskry a bez nápadu! Jen tupě nastřelovala jeden out za druhým. V prvním setu jestřábí oko prokázalo, že to její druhé podání bylo dobré, ale ona se ani nepokusila rozhodnutí rozhodčí zvrátit a nechala se připravit o game!
Reagovat
smazaný uživatel
Z průběhu zápasu i z reakcí vidím,že Petra opravdu není v pořádku.Také mám obavu,že se nestačí dát dokupy na AO.Freeteepeku,ostuda to není,protože je evidentní,že není v pořádku po zdravotní stránce.Něco ji trápí,já jen doufám,že se z toho nevyklube něco dlouhodobějšího.Peťo,na prvním místě zdraví,na druhém zdraví,na třetím zdraví...až pak to další.A ke komentářům:Když není člověk v pořádku,těžko bude hrát špičkový tenis.To je tak asi vše.Péťe vše nejlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Když není v pořádku, tak by neměla na kurt vůbec chodit a předvádět takovouto hru. Je to pak férové k sobě samé i k fandům a divákům. Když navenek stále potvrzuje svoji připravenost, tak kritické komentáře jsou na místě a oprávněné.
Reagovat
smazaný uživatel
Původně jsem nechtěla na vaše komentáře ani reagovat,ale když jste se sám ozval...Já si také myslím,že by se Petra měla dát nejdřív zdravotně do pořádku.Někdy se to bohužel projeví až při hře,co se pak dá dělat?My s ní v Austrálii nejsme,že? Zásadně ale nesouhlasím s vaším obhroublým komentářem.Tak nashle.
Reagovat
vendulkabendulka
Ono to tady bude dneska cely den, ale neda mi to hned zatepla: Dneska to byl opet od Petry nebojim se rict naprosto nesportovni vykon. Zadna koncentrace, svesena ramena, bez motivace. Bud ji astma skutecne tak limituje, nebo uz opravdu nevim.
Reagovat
smazaný uživatel
No myslím, že na to je celkem škoda slov...Jestli je Petra nemocná, přeju jí brzký uzdravení, ať je ready na AO.
Reagovat
pepin
Máš pravdu, člověk neví vůbec, co si o tom má myslet. Nevěřím tomu, že za to co v současné době Petra předvádí může astma. Blbost.
Reagovat
freeteepek
Za tohle astma vážně nemůže. Petra přece nevypadala vůbec nemocně. Nepotila se nijak zvlášť, neměla problémy s dýcháním, nevypadala unaveně. Vždyť ani neměla důvod být po půl hodině takovéhle hry vyčerpaná! Spíš vypadala, že je jí všechno jedno:-( Nějaké náznaky povzbuzování tam sice vidět byly, ale úderům chyběl důraz a nepřišla žádná změna v taktice. žádný pokus o konsolidaci.
Kotyza ví, co má Petra hrát a ordinuje jí dobrou taktiku, jenomže když má Petra takovýhle zatmění, tak by s tím měl počítat a mít v záloze nějaký plán B, což evidentně nemá. Ona pak hraje neúspěšně pořád to samý a vůbec jí nevadí, že přitom naráží hlavou do zdi. Nemá připravenou alternativu. Dominka není Serena. Ta ten míč hned nezabije, když nepůjde těsně k lajně. Jenomže Petra prostě neumí ubrat na riziku. Změnit techniku.
Reagovat
tommr
aby Petra mohla nějak zásadně změnit svojí zaběhanou hru tak nejspíš bude muset změnit trenéra. S Kotyzou to prostě nepůjde ...
Reagovat
smazaný uživatel
Také na to určitě v nějaké blízské době dojde.
Reagovat
smazaný uživatel
To je jako zly sen. Presun na australsky kontinent a jeste vetsi hruza, Pokud je zdravotne na tom spatne, tak to je velka osobni tragedie, Astma je velke svinstvo. Protoze jinak si to nedovedu vysvetlit, proste se nedari nic hra postrada nejaky system , je bez energie, zadne jeji povestne pojd. Vinry jsou jen vykriky do tmy. Dnes 10 vinru a 36 erroru. Fakt se na to neda divat. Verim, ze ma k trenerovi asi skoro jako otcovsky vztah, ale asi bych zmenu zkusila. Delaji to vsichni, viz Klarka a hned je efekt znat?
Reagovat
tommr
chce to výměnu trenéra - s Kotyzou bude její propad jen dál pokračovat ...
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k tomu, že jediný světlý moment zápasu přišel právě po konzultaci s Kotyzou si dovolím nesouhlasit.
Reagovat
tommr
myslím si, že stejně dobře by jí při zápase moh poradit skoro každej kdo tenis trochu sleduje. Kotyzův hlavní úkol je připravit jí v tréninku a před zápasem a to bohužel nezvládá už hodně dlouho. Chce to nějakou změnu jinak Petra špatně skončí ...
Reagovat
smazaný uživatel
Kotyza to za ní neodběhá. A pokud jsi slyšel, co si povídali, tak příprava proběhla, ale Petra se toho nebyla schopná držet. A s tím žádný trenér nic neudělá.
Reagovat
pepin
Ani se nechce v tuto před ranní hodinu něco psát k výkonu Petry. Přes den k tomu bude určitě příležitost. Ale věřte, kdo jste nevstal, aby jste se podíval, udělal jste dobře. Je to opravdu smutný pohled.
Reagovat
freeteepek
Doufám, že to nebude další kolaps Petry. Kotyza měl myslím nastoupit dřív na pomoc. Petra působí bezradně. Vůbec si nedokáže vytvořit tlak. jako by to ani nebyla ona.
Reagovat
vendulkabendulka
Taky na to koukam, Petra je zatim naprosto jalova.
Reagovat
vendulkabendulka
To je zas peklo. 2x 6:1 a nazdar bazar, Cibulka se ani nezapotila :(
Reagovat
freeteepek
Bravo Kláro. To finále jsi prohrála slabým druhým podáním. Především na něm zapracuj. Jinak super!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist