Zakopalová s Na Li po boji padla, ve finále má bilanci už 2-10

5. 1. 2013, 09:32
Aktuality 29
WTA SHENZHEN - Klára Zakopalová v Shenzhenu povedený turnaj prvním titulem po téměř 8 letech nevyšperkovala. Třicetiletá Češka ve finále podlehla po třísetovém boji domácí světové sedmičce Na Li.
Profily hráčů
Na Li

Klára Zakopalová v Shenzhenu postoupila do finále bez ztráty setu a s pocitem dobré hry. Jenže poslední překážkou na cestě za titulem byla domácí hvězda Na Li. Třicetiletá Češka světovou sedmičku potrápila ve třech setech, v závěru ale byla přeci jen šťastnější bývalá vítězka Roland Garros, která vyhrála 6-3 1-6 7-5. 

V souboji třicátnic, Zakopalová je o dva dny starší než Na Li, držela Češka s favoritkou ve výměnách krok. Obě tenistky hrály agresivně a hluboko do kurtu, ale Číňanka v prvním setu lépe podávala a měla více trpělivosti. 

Klára ZakopalováZakopalová dokázala na úvod smazat ztrátu z 0-2 na 2-2 a v páté hře nevyužila dva brejkboly. Pak ale znovu přišla o podání a set ztratila za 45 minut. 

Ve druhé sadě Zakopalová tlačila, rozdělovala údery do stran a rychle vedla 4-0. Číňanka pod tlakem dvakrát prohrála podání i kvůli dvojchybě. Jednou si sice Češka ztratila servis, ale druhý set dovedla suverénně do vítězného konce. 

Rozhodující sada přinesla drama. Zakopalová začala brejkem, ale následně prohrávala už 2-5. Dokázala ještě ziskem tří her srovnat a vykřesat naději, jenomže další dva gamy ztratila.

"Za stavu 2-5 Na Li znervózněla a udělala pár chyb, ale bohužel od stavu 5-5 mi nepomohla žádnou chybou a uhrála si to jako šestá hráčka světa," komentovala Zakopalová koncovku utkání i s poukazem na to, že se Číňanka v novém žebříčku WTA posune ze sedmého na šesté místo. 

Zakopalová zápas prohrála po dvou hodinách a čtyřech minutách. O vyrovnanosti duelu svědčí i fakt, že Češka vyhrála 88 výměn a soupeřka jen o jednu více.

"Gratuluji Na Li k vítězství, hrála výborně," řekla Zakopalová v rozhovoru na kurtu. "Prohra mě mrzí, byla jsem blízko. Přesto, finále je na úvod roku skvělé." 

Zakopalová usilovala o první titul po skoro osmi letech. Naposledy uspěla v Portoroži v září 2005, ve stejném roce vyhrála i na trávě v nizozemském Hertogenboschi. Její finálová bilance nyní činí dvě výhry a devět porážek, díky postupu do boje o titul se ale Zakopalová v pondělním žebříčku posune k 23. místu světa a vylepší si osobní maximum, kterým byla 27. pozice z března 2006.

"Určitě to je dobrý vstup do sezony, ale nikdo není nadšený, když prohraje finále 5-7 ve třetím setu. Ale musím to brát tak, že jsem odehrála pět kvalitních zápasů a je to dobrá příprava na Australian Open," řekla Zakopalová v telefonickém rozhovoru s ČTK cestou na letiště, odkud se přesune do Hobartu na další turnaj.

- WTA INTERNATIONAL SHENZHEN -
(Čína, tv. povrch, 500.000 dolarů)
sobotní výsledky (05. 01. 2013)

Dvouhra - finále:
Na Li (1-Čína) - Zakopalová (5-ČR) 6-3 1-6 7-5

Čtyřhra - finále:
Čchan Jung-čan/Čchan Chao-čin (1-Tchaj-wan) - Burjačoková/Solovjevová (Ukr./Rus.) 6-0 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Kvitová Cibulková..

Nemusíte mať o Petru strach, Cibulková je v lese a hlbokej letargii..Nenechajte sa zmiasť rebríčkom, ten je zrkadlom celého roku..Dominika ťaží z Paríža, ale od jesene to je slabé až velmi slabé..
Reagovat
tommr
u Petry ale platí to samý - od US Open je to jen bída a zmar ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já Petře věřím, že to zvládne. Ale faktem je, že když má den blbec, je schopná se porazit i s hadrovým panákem.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Petra je přeci jenom výkonnostně i herně trochu někde jinde.
Reagovat
tommr
taky doufám, ale už je nejvyšší čas, aby to Petra začala ukazovat i na kurtu. Pro jistotu budu dneska ponocovat, abych se na Petru moh před AO aspon jednou podívat - co kdyby jí to zase nevyšlo a předčasně vypadla ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, že je..Hoci Cibulková, keď má deň, je schopná poraziť kohokolvek, bohuzial vsak taký tenis nie je schopná predvádzať dlhodobo..Dnes tipujem výhru Kvitovej, prehrá len ak jej pojde servis pod 50%, resp. moze prehrat..
Reagovat
JStriegler
Zápas Petry cca 3:00 Slovaksport
Reagovat
PetaM
To se dneska zase nevyspím kurde .. :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Budou vysílat někde její zápas v TV?? :)
Reagovat
smazaný uživatel
V prvním kole favorizuju Dominiku, ale pokud by se Petře přeci jenom podařilo vyhrát, neviděl bych to s dalšími zápasy marně. Na Makarovou určitě má, Lepchenko v každém ze tří vzájemných zápasů doslova rozdrtila. Soupeřky pro čtvrtfinále pravděpodobně Errani nebo Kirilenko sou myslím více než přijatelné. V semifinále už by byla Petra rozehraná, tudíž šance proti Kerberové je taky.
Zkrátka pokud se Petře zítra podaří vyhrát, stává se pro mě horkou favoritkou na finále.
Reagovat
tommr
jj máš pravdu - v prvním kole má Petra vždycky problémy i se slabšíma soupeřkama a proti Cibulkový jí proto taky nevidím jako favoritku. Kdyby to ale zvládla, tak by v dalších kolech nemusela bejt bez šance na dobrej výsledek. Všechny další potenciální soupeřky už jsou hratelný ... :)
Reagovat
darek.vrana
Jenže Slovenky vždycky přejede bez problému, asi si na ně víc věří a víc se vybičuje.
Reagovat
smazaný uživatel
no je pravda, že se Slovenskýma holkama má výbornou bilanci. Petra ale všechny zápasy proti Dominice hrála v roce 2011, takže to skóre 4-0 nemusí být zas až tak směrodatný. Uvidíme, budu Petře držet palce :)
Reagovat
tommr
přesně tak - Petra se oproti roku 2011 trochu zhoršila a Cibulková naopak zlepšila. Ta vzájemná bilance proto nemusí bejt úplně směrodatná. Čekám hodně vyrovnanou bitvu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Máte pravdu v tom, že Petra v Brisbane zrovna nepřesvědčila, ale to samé platí o Dominice, takže i když to asi nebude mít Petra lehké, věřím, že si s ní poradí.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, ale už podle toho výsledku je poznat, že Klárka odehrála více než důstojné finále proti hodně silné soupeřce... Když jsem ten výsledek poprvé viděl na teletextu, tak jsem tam viděl ve 3. setu 7:6. Říkal jsem si, že je to velká škoda. Nevím, jestli to tam špatně napsali, nebo jsem jenom špatně viděl. No, aspoň to nebylo až tak těsně a nemusí to Klárku tolik mrzet... Zaslouží si velkou gratulaci a Na Li samozřejmě taky. :)
Reagovat
tommr
a Klára zaslouží uznání za to jak v něm statečně bojovala. Prohrát s Li Na není žádná ostuda ... :)
Pokud si podobně povede i na dalších turnajích tak není nereálná ani ta první dvacítka. Konkrétně postup do semifinále v Hobartu by jí vynes na 22.místo, postup do finále tamtéž už na 21.místo a titul by dokonce znamenal posun do první dvacítky ... :)
Reagovat
JStriegler
Takže všem co zhlédli videa na mém youtube kanálu na připomínkách se budu snažit zapracovat, popravdě moc jsem to neupravoval, abyste to tam měli co nejrychleji. Připomínky pište k videu ať to nemusím vyhledávat. Jo a za to pozadí se omluvám ale ty reklamy tam skáčou samy. Někdo tam měl poznámku že tomu nerozumí mám to nahrávat česky?

Zde finále:http://www.youtube.com/watch?v=d-t2KkSL5QE&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=dlISz7bh6oU&feature=youtu.be
Mějte se :)
Reagovat
George_Renel
odehrála velmi dobrý zápas. Trochu paradoxně, ač taky třicátnice, chyběly jí ty zkušenosti, které Číňanka v minulosti v podobných zápasech nabrala a ač byla chvílemi z Klárčiných úderů "na prášky", dotáhla to do konce. Pokud se však chce Klárka natrvalo zabudovat do první dvacítky, musí něco udělat s podáním. Ale jinak palec nahoru a přání ať se jí daří i nadále!
Reagovat
smazaný uživatel
Klarka me opravdu mile prekvapila. Takova krehka divenka a je schopna zvladnout po sobe tolik agresivnich uderu v jedne vymene.Mela uzasne dlouhe udery az k baslajne , hrala celodvorcovy tenis, dobre se pohybovala cely dlouhy zapas. Klobouk dolu. Dnes se dokonce ani tak hrozne utrapene netvarila jako obvykle. Sice emoci stale pramalo, ale je proste takova. Skoda. ze to nevyslo, Li byla dnes k porazeni. Domaci prostredi a zacatek sezony ji urcite svazovalo. Myslela jsem, ze ten treti set uz mozna bude 2:6 , ale Klara uzasne zabojovala a pripravila nam tenisovym fanouskum jeste delsi skvelou tenisovou podivanou. O to vice mrzi, ze to tak tesne nevyslo. Ale stejne uspech veliky a kdyz tak bude pokracovat, tak to bude skvele. Gratulace na otevrene scene.
Reagovat
nouma
Ani netušíš jak velkou radost sem měl když stav v třetím setu byl 5-5 už sem to viděl na 5-7 pro Kláru nebo minimálně TB ale vidno že Li N měla jen z prdele kliku :D :D :D myšleno doslova. Ale je to jen hra a je škoda že tenis nemůže dopadnout remízou protože minimálně tu by si Klárka za svoje vyběhané a opravdu vydřené fiftýny zasloužila. Ale jede se dál a o to více budu fandit. Takže pokud dobře vidím další adeptak je BABOS :D tak šup na ni :D
Reagovat
freeteepek
Jediná z českých tenistek, která letos v hlavní soutěži turnaje WTA vyhrála zápas. Lze jen doufat, že bude ve svých povedených výkonech pokračovat. Přál bych jí, aby po letech opět získala titul. Pokud si vybere občas i nějaký turnaj, kde je menší konkurence, tak se jí to určitě podaří. S lepším druhým podáním by se jí to nejspíš povedlo už dnes. Viz. můj příspěvek pod jiným článkem.
Reagovat
smazaný uživatel
Kvitová letos taky vyhrála ne?
Reagovat
freeteepek
Ne. To bylo loni:-)
Reagovat
smazaný uživatel
a není to jedno? :D počítá se to do stejné sezony.
Reagovat
nouma
Myslím že Klárce můžeme gratulovat s čistým svědomím. Klárka tento týden předvedla zatím nejlepší a výkon ze všech českých hráček na okruhu. Je první češka ve finále a i když měla v 3 setu vítěztví nadosah tak se na ni nemáme za co zlobit. Já ji gratuluji, postup v žebříčku má jistej a na dalším turnaji se těším zase na její spanilou jízdu. Má můj obdiv
Reagovat
smazaný uživatel
určiuě:) a možná ani nebude chybět v nominaci pro Fed Cup s Austrálií
Reagovat
tommr
jj Klára tenhle týden zachranovala čest našich barev. Kdyby se dělala nominace na Fed Cup ted tak jí má jistou ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist