Zakopalová porazila světovou jedničku Serenu Williamsovou

8. 4. 2009, 19:40
Aktuality 5
Zřejmě slabé motivace světové jedničky Sereny Williamsové na turnaji ve španělské Marbelle využila Klára Zakopalová. Česká tenistka senzačně porazila Američanku 6-4 3-6 6-1 a připsala si nejcennější skalp kariéry. O čtvrtfinále si zahraje s krajankou Voráčovou.
Klára Zakopalová

Serena Williamsová hrála v sobotu finále v Miami, kde v nedobré kondici podlehla. I přes svalové zranění však neváhala přiletět do Evropy na svůj první antukový turnaj sezony do španělské Marbelly. A to i přesto, že mohla před prestižním podnikem v Charlestonu, kde se začíná už 13. dubna, ladit formu na Floridě v Ponte Vedra Beach.

Sedmadvacetiletá Američanka vyhrála na evropské antuce pouze dva turnaje a tomu už je sedm let. Na turnaj v Marbelle dotovaný částkou 220.000 dolarů se však po náročném programu mohla jen těžko namotivovat.

Vizitka Kláry Zakopalové:
Datum a místo narození: 24. února 1982, Praha
Výška a váha: 166 cm, 50 kg
Aktuální pořadí v žebříčku WTA: 95. místo (nejlépe 27. v březnu 2006)
Největší úspěchy: vítězka dvou turnajů WTA (Hertogenbosch a Portorož 2005), finalistka sedmi turnajů WTA; účastnice OH 2004 (Atény) a 2008 (Peking)
Trenér: David Kunst
Rodina: vdaná, manžel Jan (bývalý prvoligový fotbalista)
Záliby: in-line bruslení, běh
Ostatní: profesionálkou od roku 1999; jejím grandslamovým maximem je třetí kolo na Australian Open 2003; v témže roce pod dívčím jménem Koukalová poprvé pronikla do první stovky žebříčku WTA; loni se na odměnách v kariéře přehoupla přes hranici milionu dolarů; ve Fed Cupu má ve dvouhře bilanci sedmi výher a čtyř porážek; jejím vzorem je Martina Hingisová.

Také podle toho její vstup do úvodního utkání proti Kláře Zakopalové vypadal. Na nejméně oblíbeném povrchu těžko hledala rytmus, nemohla se trefit do servisu a hned třikrát v úvodní sadě podání ztratila. Češka neodvrátila jen dva brejkboly a poprvé v kariéře vyhrála set proti světové jedničce.

I druhé dějství začala lépe Zakopalová. Dostala se do vedení 2-0, jenže ztratila pět gamů v řadě a probuzená Williamsová si už vyrovnání uniknout nenechala, přestože v devátém gamu čelila brejkbolu.

Když desetinásobná grandslamová vítězka získala hned v prvním gamu rozhodujícího setu soupeřčino podání, zdálo se, že nakonec roli favoritky zvládne. Jenže sedmadvacetiletá rodačka z Prahy se nesložila. Naopak neustále cítila velkou šanci na senzační vítězství a nad odevzdanou Serenou vyhrála šest her v řadě a tím si i zajistila postup do druhého kola.

Pro Serenu Williamsovou tak první antukový turnaj skončil už v prvním kole a dnešním nepovedeným výkonem potvrdila, že jí pomalý povrch nevyhovuje a bude chtít na Marbellu rychle zapomenout.

"Porážka mě moc mrzí, pokoušela jsem se hrát svůj nelepší tenis, ale kvůli zranění jsem lepší výkon podat nemohla," litovala Williamsová.

To Zakopalová si dnešní vítězství zaryje do paměti asi pořádně hluboko. Teprve podruhé v kariéře totiž porazila hráčku první světové desítky - premiérově v roce 2003 zdolala Selešovou - a dnes poprvé získala skalp aktuální nejlepší tenistky světa. Předchozí dva vzájemné souboje se Serenou hladce prohrála, v době kdy byla Američanka také světovou jedničkou.

ČTĚTE VÍCE:
Vaidišová v Marbelle končí

Klára Zakopalová zároveň ukončila sérii čtyř porážek v řadě a o své první letošní čtvrtfinále bude usilovat proti krajance Renatě Voráčové, jež už včera na okruhu WTA vyhrála poprvé od loňského února.

Zápas druhého kola má za sebou už Nicole Vaidišová. Té však první antukový turnaj sezony nevyšel, když podlehla Vinciové.

- WTA INTERNATIONAL MARBELLA (Španělsko, antuka, 500.000 dolarů) -
středeční výsledky (08. 04. 2009)

Dvouhra - 1. kolo:
Zakopalová (ČR) - S. Williamsová (1-USA) 6-4 3-6 6-1
Kanepiová (3-Est.) - Solerová Espinosová (Šp.) 6-4 6-2

Dvouhra - 2. kolo:
Vinciová (It.) - Vaidišová (ČR) 6-3 6-3
Medinaová (4-Šp.) - Ruanová Pascualová (Šp.) 6-2 6-3
Cirsteaová (7-Rum.) - Klepačová (Slovi.) 4-6 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Už se těším na souboj Kláry s Renatou...Asi budu fandit Kláře,hodně teď žebříčkově padá dolů a 2 vítězství v řadě by jí jedině prospělo :)
Reagovat
smazaný uživatel
jestel ze jsem to tam dal sice jen za 50,- ale x 7 se to vyplatilo:)
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, no - Klára byla jako lehkonohá gazela a Serena vypadala jako slonice v posledním tažení - to se to pak poráží Number One:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
:-D Dobrý přirovnání. Serena udělala tím výběrem trunaje klíčovou chybu. Nechci snižovat Klářiny kvality, ale když proti ní hraje zraněná Serena ve svém prvním zápase na nejméně oblíbeném povrchu, navíc ještě vyčerpaná z Miami a neaklimatizomvaná, jinak to dopadnout nemůže. Také byl jedním z faktorů prohry Sereny, že antuka je Klářin nejoblíbenější povrch, minulý rok na něm uhrála slušné výsledky.
Reagovat
no1
no comment xD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist