Záhlavová-Strýcová: Chcí být na kurtech víc nad věcí

14. 5. 2013, 20:38
Aktuality 7
Barbora Záhlavová-Strýcová si chce tenis víc užívat a snažit se být nad věcí. Po půlročním dopingovém trestu se vrátila v dubnu na kurty, minulý týden ovládla turnaj ITF v Trnavě a teď hraje v Praze. "Během té pauzy jsem si uvědomila hodně věcí. Tenis není vše a snažím si to teď víc užívat a brát to víc s nadhledem. Neříkám, že mi to jde, ale snažím se si to víc uvědomovat," řekla temperamentní hráčka v rozhovoru ČTK v areálu Sparty ve Stromovce.
Profily hráčů
Barbora Záhlavová-Strýcová

Dopingový trest dostala za užití stimulantu sibutraminu, který obsahoval prostředek na hubnutí. Ten si objednala na internetu a ještě se u firmy ujišťovala, že je "nezávadný". "Jsem alergická na jídlo, proto si dávám normálně bacha a ujistili mě, že to je všechno přírodní," řekla. Přípravek brala tři týdny a třikrát byla během té doby na dopingovém testu. "Dvakrát negativně a jednou pozitivně," doplnila.

"Všechno mi přijde jako strašná smůla," uvažovala zpětně. Už před trestem neměla radost ze hry a plánovala pauzu. "Byla jsem z tenisu unavená, přestávalo mě to bavit a přemýšlela, že si oddechnu a stalo se tohle. Možná to je osud," řekla.

Po oznámení trestu nepřemýšlela, že skončí, ale měla k tenisu nechuť. Dva a půl měsíce nesáhla na raketu a neběhala. "Nevěděla jsem nejdřív, co s časem, ale pak to bylo docela fajn," usmála se, ale rychle ji prý začala "svrbět" ruka.

Před třemi lety figurovala v žebříčku WTA na 39. místě, ale nyní je až na 151. pozici. "Mám hodně plánů a v tenisu chci sama sobě dokázat, že se vrátím, kde jsem byla," řekla sedmadvacetiletá tenistka. Do konce roku by se ráda posunula do stovky. "Mám na to šest měsíců. Kdyby se mi to povedlo, tak budu strašně moc ráda, ale nic se neděje, pokud to nevyjde."

Velkým povzbuzením pro ni byl triumf v Trnavě na akci ITF dotované částkou 75 tisíc dolarů. "Každý vyhraný zápas je důležitý. Cítila jsem v tréninku, že hraju dobře, ale že to přijde tak brzy, jsem neplánovala. Teď si víc věřím," řekla vítězka turnaje v Québeku v roce 2011.

Angažovala za trenéra Jérome Adameca, který se narodil ve Francii a žije ve Španělsku. "Byla jsem s ním chvilku už předloni. Teď jsem s ním už čtyři měsíce a moc mi to vyhovuje, máme oba chuť," pochvalovala si.

Dvojnásobná vítězka juniorky na Australian Open chce hrát dvouhru i čtyřhru, v které rovněž patřila ke špičce. Její bývalá partnerka Iveta Benešová je zraněná, proto měla hrát od začátku roku s Němkou Julií Görgesovou. "Ona dodržela slovo a počkala na mě, za což před ní musím smeknout, že vydržela," řekla česká hráčka.

U tenisu chce vydržet nejméně do 32 let. "Pokud mě bude tenis bavit, tak chci hrát co nejdéle, ale momentálně v to vidím, tak pět let," plánovala.

Má i představu, co by chtěla dělat po kariéře. Už dva roky přemýšlí o vlastní kavárně. "Miluji kavárny a bavilo by mě mít vlastní, takovou poklidnou a příjemnou. Bavily jsme se o tom se sestrou," zasnila se.

Po dopingovém trestu je nyní opatrná. "Až paranoidní," uvedla. Pije jenom vodu a všechno častokrát kontroluje. Jídlo ale miluje, nejvíce klasický český řízek s bramborovým salátem a okurkový salátem. "Kuchařka ale zatím sama dobrá nejsem, to se musím naučit. A těším se na to, to bych chtěla umět," řekla.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Frick
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo neprožije život bez chyby a jestli má každý právo na opravu je už trochu spornější.Já osobně beru doping(vědomý)za veliké provinění vůči soupeřům a zastávám názor,pryč od takového sportovce.
Reagovat
kohlik
Tak Lucka Šafářová postupuje ve dvou setech.
Reagovat
Stan_Borowitz
Prostředek na hubnutí koupený po internetu? Neco takového je u vrcholového sportovce možné? Toho půl roku lze jednoznačně vnímat jako cenu za - diplomaticky řečeno - naivitu.

Tak hodně úspěchů, Báro, a hubni tréninkem, ne pochybnými dryáky.
Reagovat
rod_laver
Bylo by fajn, kdybyste v každém článku nebo expres zprávě, kde je Bára zmíněna, už vynechali ten trapný úvod, že se vrátila na kurty po dopingovém trestu/je v trestu apod..obdobná situace trvala 3/4 roku u každého článku s Nadalem či Rosolem..

a Báře bych rád popřál mnoho úspěchů do budoucna, i přes svou kontroverzní povahu mi je velmi sympatická :-))
Reagovat
Reti64
Mně je sympatická taková jaká je. Báro zůstaň svá, moc ti držím palce!
Reagovat
dadaft
připojuji se.
víš, někdy je to s tebou divočina, ale zase jsou chvíle, kdy to všechno dává smysl.
je asi blbé dávat za příklad zápas. který jsi prohrála, ale třeba Tvůj loňský duel se Serenou ve Wimbledonu, to jsou ty chvíle - skvělý mač, ve kterém to žilo (hrála jsi vážně úžasně Báro), ve kterém jsi Sereně dokázala 3x vzít servis, o čemž se Azarenkové, Šarapovové (na OH), nebo Kvitové mohlo tak akorát zdát ve snu...

takže držím palce.
ROZJEĎ TO BEJBY. ))))))))))))))))))))))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist