Začala jsem nevyspalá, manžel chrápal, vtipkovala Na Li

27. 1. 2011, 16:43
Aktuality 2
Ve své zemi není slavná jako překážkář Liou Siang nebo basketbalista Jao Ming, ale tenis díky ní v Číně znají už miliony lidí. A po dnešku se o ní a o bílém sportu dozvědí další. Na Li postoupila na Australian Open v Melbourne do finále a jako první Číňanka si ve dvouhře zahraje o grandslamový titul.
Na Li (© australianopen.com)

Na Li v dnešním semifinále proti Dánce Caroline Wozniacké ukázala své tenisové umění a mentální sílu. V duelu se světovou jedničkou odvrátila mečbol a vyhrála.

"Beru to jako velkou životní zkušenost, protože většině hráčů se za celou kariéru nepodaří do finále grandslamu postoupit. A já to dokázala," zářila Na Li.

Přitom už kolem sebe slyšela, že je v 28 letech stará. Ona ale na začátku letošní sezony prokazuje pravý opak. Vyhrála turnaj v Sydney a nyní je blízko prvního grandslamového titulu. "Slyšela jsem, že už se nezlepším, ale já cítím, že jsem pořád mladá. Navíc mám zkušenosti a pevnou mysl jako všichni Asijci," řekla čínská tenistka.

Úspěchy ženského čínského tenisu:
Srpen 2004 - Pár Li/Sun získal zlato ve čtyřhře na olympijských hrách v Aténách.

Říjen 2004 - Na Li se díky triumfu na turnaji v Kuang-čou stala první čínskou vítězkou na okruhu WTA.

Leden 2005 - Druhou čínskou vítězkou turnaje WTA a první na území Austrálie byla v Hobartu Jie Zheng.

Leden 2006 - Dvojice Yan/Zheng ovládla čtyřhru na Australian Open a hráčky se tak staly prvními čínskými vítězkami grandslamového turnaje.

Květen 2006 - V Estorilu se do finále turnaje WTA poprvé v historii probojovaly dvě Číňanky, později vítězná Jie Zheng a Na Li; čtyřhru navíc vyhrál pár Li/Sun.

Červen 2006 - Na Li ve Wimbledonu jako první čínská tenistka v historii postoupila do čtvrtfinále dvouhry na grandslamu.

Červenec 2006 - Čína se poprvé probojovala do Světové skupiny Fed Cupu.

Srpen 2006 - Na Li se stala první Číňankou v elitní dvacítce žebříčku WTA.

Červen 2008 - Jie Zheng ve Wimbledonu jako první čínská tenistka v historii postoupila do semifinále dvouhry na grandslamu.

Leden 2010 - Díky postupu Na Li a Jie Zheng do semifinále Australian Open měla Čína poprvé v historii dvě tenistky mezi posledními čtyřmi na grandslamovém turnaji.

Leden 2010 - Na Li se jako první čínská hráčka dostala do první desítky světového žebříčku.

Leden 2011 - Na Li postoupila na Australian Open jako první Číňanka do grandslamového finále dvouhry.

V Melbourne Parku lidi baví nejen tenisem, ale i rozhovory po zápasech na dvorci. Po výhře ve čtvrtfinále odpovídala na dotaz, jak ji změnil manžel Ťiang Šan, se kterým slaví pětileté výročí sňatku. "Jsem díky němu lepší člověk," řekla pohotově. A v čem je lepší kouč-manžel než hrát v národním týmu Číny? "Můžu platit vlastní kreditkou a koupit si, co chci. Ale kdybych nevyhrávala, tak si nic nekoupím," pronesla.

I po výhře nad Wozniackou mluvila vtipně. Proč jste měla pomalejší začátek? "Nemohla jsem v noci pořádně spát, manžel chrápal a já se budila každou hodinu," rozesmála publikum. A co vás motivovalo k obratu? "Prize money," odvětila.

V Číně postup Na Li do finále oslavují a v televizi zdůrazňovali, že jde o historický úspěch. "Na Li realizovala své sny, tenis se díky ní dostává do povědomí lidí a bude o něj větší zájem," řekl komentátor Sü Čchang.

Tenis je ale v Číně pořád mladším bratříčkem populárních sportů, jakými jsou stolní tenis a badminton. "Tenhle úspěch je dobrý pro můj tenis, pro můj tým a možná i pro čínský tenis," řekla Na Li vážně, ale dle svého zvyku si neodpustila malý vtípek. "V Číně to zvedne zájem o tenis tak na měsíc a půl."

Na Li vyrůstala ve městě Wu-chan, ležícím ve vnitrozemí východně od Šanghaje, a díky rodičům mohla hrát, co chtěla. Zkoušela badminton a v devíti letech začala s tenisem. Ve čtrnácti jí zemřel otec a matka jí vštěpovala, aby se nevzdávala. "Máma to měla těžké a já se naučila, že člověk musí tvrdě pracovat, aby něco měl," řekla.

Ve finále Australian Open se Na Li střetne v sobotu s Kim Clijstersovou. Belgičanku porazila ve finále v Sydney, i když už prohrávala v prvním setu 0-5. "Můžu vyhrát, když už jsem tak daleko. Je to velká výzva, ale nečeká mě nic lehkého," řekla Na Li.

Studovat soupeřku a vymýšlet taktiku na finále nebude. "Ne, to je manželova práce. Já budu odpočívat a koukat na televizi. To je všechno," usmála se Na Li.

pva, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jsou to Liu Xiang a Yao Ming
Reagovat
smazaný uživatel
spis Jet Li a Lucy Liu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist