Z Pavláska je díky drzé hře v deblu daviscupový žolík. Dostane šanci i v nedělní dvouhře?

19. 9. 2015, 14:16
Aktuality 3
Z Adama Pavláska se stal český deblový daviscupový žolík. Dvacetiletý tenista dnes v Indii navázal na březnový výkon proti Austrálii a ve čtyřhře tak znovu přispěl svým výkonem k zisku bodu. Nastoupí nadějný tenista i do nedělní dvouhry? Bude to těžká volba, ale vše budu konzultovat s hráči. Důležité bude, jak se kdo cítí, řekl kapitán Navrátil.
Adam Pavlásek

Při své daviscupové premiéře Pavlásek s Jiřím Veselým vyhrál v Ostravě nad favorizovaným australským párem Samuel Groth/Lleyton Hewitt v pěti setech. Nyní se v Dillí postavil po bok ostříleného Radka Štepánka a spolu i v horku zcela přejeli elitní indický pár Leander Paes, Rohan Bopanna.

"Mám za sebou druhý daviscupový zápas, znovu jsem donesl bod do šatny a doufám, že to takhle bude pokračovat," uvedl po utkání Pavlásek. Březnová výhra nad Australany mu prý v dnešním duelu pomohla. "Dodala mi sebevědomí, zkušenosti, že můžu hrát proti komukoli, a to tady jsem to prodal. Jsem rád za potřebný bod," řekl.

Dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře Štěpánek si už v Ostravě z lavičky všiml dobrého výkonu Pavláska. "Hrál zdravě drze a dnes to předvedl i tady. Jeho výkon byl perfektní a doufám, že ho to nakopne i do jeho singlové kariéry," řekl Štěpánek o mladším krajanovi, který je aktuálně 146. ve světovém žebříčku dvouhry a tlačí se poprvé do Top 100.

Právě Štěpánkovy rady si Pavlásek před zápasem bral hodně k srdci. "Cítím k Radkovi respekt, protože něco dokázal. Je starší a zkušenější a já jsem strašně rád, že mi řekl, co mám dělat a čeho se mám držet. Snažil jsem se to v zápase dodržet."

Pomohlo mu, že ho zkušený parťák varoval, že do něj Indové půjdou, což se potvrdilo. Od začátku na něj směřoval na síti jeden míč za druhým. "Celý zápas do mě pálili, ale já jsem to ustál a jsem za to moc rád," konstatoval Pavlásek. "Přistupoval blíž k síti, jak plánoval, a tím měl voleje jednodušší," uvedl kapitán Jaroslav Navrátil.

O své nominaci věděl Pavlásek od pátečního večera, kdy Navrátil oznámil složení dvojice po sezení s hráči. "Hrozně jsem se těšil. Už jsem nemohl dospat rána. Byl jsem fakt rád, že můžu hrát," řekl.

Bez problémů zvládl i nepříjemné podmínky v Dillí. Na rozpáleném kurtu dosahovala pocitová teplota až 44 stupňů Celsia, český mladík ale zápas zvládl i bez čepice. "Nebylo to příjemné, ale moc mi to nevadilo. Nevnímal jsem to, soustředil jsem se na to, co mám hrát a splnil jsem to do puntíku," řekl svěřenec kouče Michala Navrátila.

Nastoupí do první dvouhry Veselý, Štěpánek, nebo Pavlásek?
Čeští tenisté vedou v Dillí 2-1 a nejraději by o udržení mezi elitou rozhodli už v první nedělní dvouhře. Úkol je nyní na kapitováno Navrátilovi, jenž musí určit, který z tenistů do první dvouhry nastoupí.

Podle losu by měl hrát Jiří Veselý. Čtyřicátý hráč světa ale nezvládl v horku a vlhku páteční dvouhru se 164. tenistou žebříčku ATP Somdevem Devvarmanem. Proto je možné, že ho nahradí zkušený Radek Štěpánek, nebo Adam Pavlásek.

"Myšlenku mám, ale jak byla složitá čtyřhra, tak bude složité udělat i třetí bod. Bylo by dobré utkání rozhodnout už v první zítřejší dvouhře, protože v pátém zápase člověk nikdy neví, co přijde," řekl Navrátil po vítězném deblu.

Kapitán se podobně jako před čtyřhrou rozhodne o nominaci již o den dříve po večeři. "Musím si s klukama sednout, jako jsme si sedli včera na čtyřhru. Zjistím, jak se kdo cítí, jak je kdo připravený. Hlavně to bude podstatné," řekl Navrátil.

Nejdřív si promluví se Štěpánkem. "Ne, abych ho lámal na singla, ale je nejzkušenější, tak chci vědět, jak tu situaci vidí on," uvedl Navrátil. "Myslím, že by to mělo zůstat, jak to je. Ale sejdeme se a řekneme si, co se bude dít podle toho, jak se kdo cítí," řekl šestatřicetiletý Štěpánek, autor vítězných bodů z finálových zápasů v letech 2012 a 2013, který hrál naposledy dvouhru v týmové soutěži loni v Japonsku.

Ze hry není ani nasazení Veselého. Levoruký hráč byl po pátečním utkání skleslý a zklamaný, ale říkal, že v neděli bude případně hrát jako o život. "Myslím, že i on má v sobě sebevědomí, týmu chce pomoct a bude určitě nažhavený na nedělní zápas," řekl Navrátil. Nevyloučil ani zařazení Pavláska.

Oficiálně bude nominace českého týmu na nedělní dvouhru proti Yukimu Bhambrimu známa hodinu před zápasem, který začne v neděli v 6:30 SELČ. Jasno má jkapitán v tom, že k případné rozhodující dvouhře proti Somdevu Devvarmanovi nastoupí Lukáš Rosol.

Komentáře

3
Přidat komentář
Pedronegro
tak se těším na ráno, jsem zvědav, jak se kapitán rozhodne, snad dobře :)
Reagovat
Jan
A když špatně, důležité bude, aby kluci vyhráli :)
Reagovat
horska.kraslice
Je to pěkné, že byl tak natěšený na zápas.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist