Wimbledon: Tipy Matse Wilandera

30. 6. 2009, 14:27
Previews 19
Švéd Mats Wilander je bývalým prvním hráčem světa a sedminásobným grandslamovým vítězem. Jediným turnajem velké čtyřky, na němž neuspěl, je Wimbledon. Právě v jeho průběhu se v nové roli tenisového ambassadora pro Expekt.com zamýšlí nad průběhem letošního Wimbledonu a nabízí svůj pohled a tipy na nadcházející zápasy.

Vstoupili jsme do rozhodující fáze grandslamového turnaje v Londýně. Pokud máte rádi ženský tenis, možná se Vám to nebude líbit, ale máme prostě rozdílný názor.

V mužských dvouhrách dominuje defenzivní a taktická hra. Vše je o tom rychle uvažovat a odhadnout správně soupeře. Dávno jsou pryč časy ranařů, jakými jsou Karlovič a Roddick. Dnes ve Wimbledonu nemůžete spoléhat pouze na první podání, i když se zdá, že Karlovič má nepřekonatelný servis.

Po třech odehraných grandslamových turnajích se zdá, že travnatý povrch je nejvíce defenzivní a taktický. Musíte být schopni soupeře doslova unudit.

Travnatý povrch je tento rok o chlup delší. To znamená, že se vrací ke své síle slice údery a díky tomu zažíváme tak tento rok ve Wimbledonu malou revoluci. Pokud neumíte slice a zpomalit hru, je pro Vás téměř nemožné vyhrát. A to je ten důvod proč Roger Federer, který umí nejlépe slice údery, je pro mě velkým favoritem na výhru v celém turnaji, i když se ve čtvrtfinále utká s Karlovicovým smrtícím podáním.

Grandslam se opravdu změnil. Antuka je dnes povrchem, který klade na hráče největší tlak a hráči musí hrát agresivně a diktovat tempo hry, pokud chtějí vyhrát. Situace před deseti lety byla přitom naprosto opačná.

Ženský tenis se ale změnil ještě mnohem více.

Připadá mi, že ženy soutěží spíše v golfu nebo ve střelbě z luku. Zdá se mi, že ženy hrají pouze samy proti sobě a ne proti soupeřce. Většina hráček hraje stále stejným způsobem a buď vyhrají, nebo se do kurtu prostě netrefí. Někdy to funguje, někdy ne, ale ženy prostě nepoužívají žádnou taktiku.

V taktickém myšlení a ve schopnosti měnit hru během zápasu ženský tenis za posledních 10 let opravdu hodně zaostává za mužským.

Steffi Graf se může dnes klidně vrátit a vyhrávat. Jsem si tím jistý. Steffi a Martina Hingisová jsou typickými příklady hráček, které dokázaly měnit svou hru a hrát takticky. Dnes mezi ženami nevidím ani jeden takový příklad.

Nyní sledujeme Serenu Williams, která míří za titulem a ani není stoprocentně zdravá.

To je ten důvod, proč je velice těžké tipovat zápasy žen. Když vstupují na kurt, nikdy nevíte, jaký budou mít zrovna den. Bude míček dobrý, nebo to bude aut? Je to opravdu věštění z křišťálové koule.


Zde jsou mé tipy na všechny mužské čtvrtfinálové zápasy. Uvidíme pár opravdových bitev:

Hewitt Lleyton - Roddick Andy - 1

Starý dobrý Hewitt. Už jsou to tři roky, co byl naposledy Hewitt ve čtvrfinále grandslamu. Vzájemná bilance zápasů je 6-5 pro Hewitta, na kterého není vytvářen žádný tlak. Hewitt je jako zeď na základní čáře a v současné době má ideální hru na znechucení protihráče jako je Roddick, jehož hra je založena především na servisu. Roddick nemá co nabídnout co se týče slice úderů a hry od základní čáry. Pokud ho Hewitt rozhodí, pak bude pouze vracet míčky a nebo bude dávat jeden aut za druhým. Hewitt má velice dobrou šanci na postup do semifinále.

Murray Andrew - Ferrero Juan Carlos - 1

Murray v pondělí večer prožil pěti-setovou bitvu proti Wawrinkovi. Mohl by být unavený, ale ja nevidím žádnou šanci, že by mohl prohrát s Ferrerem. Španěl je elegantní, ale prostě slabý. 

Haas Tommy - Djokovic Novak - 2

Haas může být pro Djokovice smrtící. Porazil jej na trávě v Halle před Wimbledonem a na na French Open byl poražen až pozdějším vítězem Federerem. V mých očích je ale přece jen lehkým favoritem tohoto duelu Djokovic, nicméně pokud chce vyhrát, musí být velice ostražitý. Haas má dobrou celodvorcovou hru a bude zajímavé ho sledovat v jeho prvním čtvrfinále ve Wimbledonu, které si ale opravdu zasloužil.

Karlovic Ivo - Federer Roger - 2

Tento zápas bude pro Federera výzvou. Pokud dokáže vzdorovat servisu 2.08m vysokého Karlovice, tak si myslím, že tento turnaj vyhraje. Pokud ne, vidím jako vítěze Wimbledonu Karlovice. Karlovic má do této doby úspěšnost prvního podání 72 procent a může na něm založit svou hru. Karlovic za poslední rok rozvinul svou hru a myslím si, že v tomto zápase uvidíme mnoho tie-breaků.“

pva, TenisPortal.cz, Mats Wilander

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
tak Roger byl první kdo vzal Karlovičovi jeho "skvělé" podání,a v těch né moc výměnách které jsme viděli kraloval Federer, co dodat...
Reagovat
smazaný uživatel
Hewitt uz je prekvapenie, ale Rodicka, myslim, neporazi. Aj ked ktovie.. moze se stat. Myslim, ze Berdych bol tazsi super.
Reagovat
smazaný uživatel
že Karlovič nedovolil Tsongovi šanci na break nic neznamená protože Tsonga pro mě není tenista roven zbytku první desítky. myslím že Hewitt by mohl být obrovským překvapením letošního Wimbledonu a vůbec současného tenisu a Roddicka porazit,a možná nastínit dobrým umístěním ve Wimbledonu comeback. Do finále ženské dvouhry zase tipuju z této čtyřky Dementěvovou, když nepočítám početní převahu Williamsových. Celkový vítěz mužské dvouhry Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
Karlovič vitaz Wimbledonu :D:D...pochybujem...prinajhorsom ho vo finale zastavi Roddick teda ked prejde cez hewitta...
Reagovat
vojta91
Federer-Karlovic 2: pokud Karlovicovi vyznamne neodejde servis muzeme cekat hodne tie-breaku ve kterych je to tak trochu loterie.. btw Karlovic nenabidl Verdascovi ani Tsongovi jednu sanci na break, pochybuji ze u Federera to bude jinak..
Haas-Djokovic 1: vyrovnany zapas pravdepodobne nejvyrovnanejsi ze vsech vyhraje v rozhodujicim patem setu Haas
Murray-Ferrero 1: uz spokojeny Ferrero, ktery zopakoval Wimbledonske maximum nebude klast prilis velky odpor 3:0
Roddick-Hewitt 1: na trave vzdycky hral dobre a na jedinem problemu ktery na ni mel vyznamne zapracoval (pohyb) bude to utkani o jednom nebo dvou break-ballech...
Reagovat
skott
Hezky sepsane, mam ale trochu jiny nazor, tak s dovolenim pripojim sve tipy;-)
Federer-Karlovic 1: V tomto zapase sice vidim sance naprosto vyrovnane 50/50, ale aby vyhral Karlovic musi rozhodnout ve trech setech.Na Verdasca mel dva dny volna, coz mu prospelo, ted uz se ovsem podle me zacne unava na Ivovi vic projevovat.Navic verim Rogerovo schopnostem, tudiz 3-1 pro Fedexe...
Haas-Djokovic 1: Tady nesouhlasim, ze jde o nejvyrovnanejsi cvrtfinale ze vsech.Djokovic na trave neumi, Haas chytil druhy dech a splachne ho drive nez v peti setech.
Murray-Ferrero 1: ikdyz Murray s Wawrinkou uplne nepresvedcil a stravil na kurte 4hodiny, myslim, ze pro Ferrera je QF strop.V Queensu si s nim Murray poradil bez problemu a tady to jine nebude.
Roddick-Hewitt 1: Opravdova lahudka;-) Roddick je jasny favorit, ale Lleytona bych nepodcenoval.V dobach kdy byl n1 vzajemnym zapasum dominoval a stale je schopen Andyho servisu celit.Horsi to je ovsem s jeho vlastnim podanim, uspesnost na hranici 50%.Presto verim(doufam) ve velke drama...
Reagovat
a.magerova
Roddick musí vyhrát, přece mi nezkazí lístek, mám na něm holky Williams - to už je faja, a Rogera!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Šak počkaj skoťáku..... :)
Reagovat
skott
:D nicy, rad bych te upozornil, ze muj nick nema nic spolecneho s Andym Murraym;-) Mam oblibenejsi tenisty nez je on, ikdyz priznavam, ze mi nijak nevadi.
Reagovat
smazaný uživatel
takze, vyhraje roddick, pak murray, ale ztrati set, novak taky se ztratou jednoho setu a taktez roger ve 4 tie-breacich, jeden z ních urve Esovic
Reagovat
smazaný uživatel
Ja to vidím úplne rovnako.
Reagovat
a.magerova
Ať mě neurve.... tak raději ať Esovič set neurve !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tu je link keby niekoho zaujimalo.
http://www.atpworldtour.com/Players/Head-To-Head.aspx?pId=F324&oId=K336
Reagovat
smazaný uživatel
1.Roddick ak si udrzi servis tak ani Hewitt nic nedokaze ved Stepanek mal s nim navrch prve dva sety. V tie-breakoch tiez verim Roddickovi.
2. Murray- sa urcite poucil a bude hrat lepsie ako s Wawrinkom a fakt Ferrero je slaby prehra
3. Djokovic- Ak bude hrat ako proti Fishovi tak vyhra musi dobre podavat a dako ho uz breakne. Ale Novak je velmi labilny dakedy hra fantasticky ako s Nadalom ked mal matchbolly a dakedy vybuchne
4. Federer vyhra tie-breaky a mozno ho konecne breakne. 8:1 vedie vo vzajomnych zapasoch a 9:3 v tie-breakoch s Karlovicom
Reagovat
smazaný uživatel
Statistika hovori pre Feda. Myslim, ze Karlovic ani nemal este velmi tazkych superov. Fed by to mal zvladnut, pevne verim, tipujem max. 4-sety. Rodick nad Hewittom, si myslim, vyhra. Berdo, bol ,podla mna, tazsi super. Djokovica s Haasom vidim nerozhodne, vyhrat moze ktokolvek. Haas sa chytil, ak sa nezrani, moze to kludne vyhrat. Tipoval som ho s Potrom, ze pojdu daleko. Potro sice sklamal, predpokladam, ze bol zraneny, vobec sa po dvorci nepohyboval. Máry s Carlosom vyhra, moze sa stat, ze si na nom dobije sebavedomie, Stan mu ho vcera rozmetal na cimpr-campr.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim proč, ale hrozně mě baví číst jeho názory. I když z jeho typem na 2. vítěze (kdyby ne Fedex, tak Karlovič) moc nesouhlasím, budiž :o)
Reagovat
smazaný uživatel
Matsi, jseš sice velký sympaťák, ale jako tipér stojíš za houby!:-)) Postoupís píš Roddick, no a s tím Djokerem nevím, nevím, Haas má na to, aby ho zase porazil...Tutovka je pouze Murray, i Fedex bude mít problémy!
Reagovat
a.magerova
Taky si myslím, že vyhraje Roddick ... zápas.... né turnaj :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Pozapasím s Mattsom, kto je lepsi tiper !!! Zajtra vecer zaleziem do kuta, alebo mu odporucim, nech si da od tenisu oddych. Par tipov mu uz nevyslo, niekedy sa mi zda, ze len balamuti tipujich. Ale mozno sa mi to len zda. :))))))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist