Wimbledon není jen turnaj, je to něco mnohem víc, řekla po vítězství Kvitová

5. 7. 2014, 21:19
Rozhovory 12
Petra Kvitová získala ve Wimbledonu už druhý grandslamový titul. Česká jednička ve finále smetla Kanaďanku Bouchardovou 6-3 6-0 a po výhře přiznala, že slavný turnaj je pro ni srdeční záležitostí. Zní to zvláštně, ale není to jen turnaj, je to něco mnohem víc, řekla dojatě Kvitová, která se díky triumfu posune v žebříčku WTA na 4. příčku.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Kvitové se letos na grandslamových turnajích příliš nedařilo - v Melbourne skončila hned v prvním kole a z Austrálie odjížděla rozladěná a zklamaná a na antukovém Roland Garros v Paříži nestačila ve třetím kole na Rusku Kuzněcovovou, které podlehla 7-9 ve třetím setu. Na londýnské trávě ale česká jednička znovu zářila a potvrdila tak, že na trávě patří k nejlepším! Hrála uvolněně, věřila si a pomáhala si výborným podáním, díky čemuž se probojovala až do finále, ve kterém dnes doslova smetla Kanaďanku Eugenii Bouchardovou 6-3 6-0 a ve Wimbledonu tak získala už druhý grandslamový titul v kariéře.Petra Kvitová

"Byl to jeden z nejlepším zápasů, které jsem kdy odehrála. Věděla jsem, že můžu na trávě hrát dobře, sedí mi to a věřím si, ale dnešní výkon překvapil trošku i mě samotnou. Cítila jsem se výborně a dělala jsem maximum, využila jsem každé šance, kterou jsem měla. Chodila jsem si pro body, dobře jsem podávala a zůstala soustředěná až do posledního okamžiku, což bylo velmi důležité. Všechno se sešlo a já hrála skvěle, nedala jsem jí moc šancí. Jsem šťastná," řekla na tiskové konferenci Kvitová, která poprvé ve slavném All England Clubu triumfovala v roce 2011.

"Neumím popsat, co teď cítím, je toho tolik, že by to bylo opravdu na dlouho. Stačí snad jen říct, že tohle je Wimbledon. Tenis tady je tenisová historie, psaly se tu dějiny. Hrát na centrálním kurtu je neuvěřitelný zážitek, sice už jsem na něm nějaké zápasy odehrála, ale vždy, když k utkání nastupuju, jsem okouzlená. Cítím se tu jako doma, neuvěřitelně mi to místo přirostlo k srdci."

"V roce 2011 mě skoro nikdo neznal a moje výkony tady byly hodně nahoru a dolu, nebylo to tak vyrovnané jako letos," vzpomínala Kvitová na své první tažení za wimbledonským titulem. "Mám za sebou těžkou práci, hodně jsme toho s týmem odpracovali a tohle je odměna. Věřila jsem si, věřil mi můj tým a já jsem moc ráda, že tu teď sedím podruhé jako vítězka Wimbledonu."

Kvitová, nyní už dvojnásobná grandslamová vítězka, přiznala, že má ráda atmosféru velkých zápasů na velkých stadionech. "Ráda hraju velké zápasy, mám moc ráda tu atmosféru a tady ve Wimbledonu je to všechno podpořeno všemi tradicemi, což je neuvěřitelné krásné a jsem šťastná, že jsem to zažila znovu. Wimbledon pro mě není jen klasický turnaj, je to něco mnohem víc. Dneska jsem v tom zápase byla v ráži, padalo mi to tam a byla jsem unešená tím vším, stále jsem ale myslela na to, co mám hrát, držela jsem se plánu, který jsme s trenérem vytvořili, a to byl klíč k vítězství. Dokázala jsem zkorigovat hlavu a držela se zadané taktiky."

Česká jednička přirovnala hraní v All England Clubu k Fed Cupu. "Moc ráda hraju za Českou republiku, mám moc ráda tu týmovou práci a všechny lidi, se kterými se v průběhu Fed Cupu potkávám. Tady je to něco podobného, jen tu hraju sama za sebe. Užívám si každý zápas, věřím si a chci vždy ukázat to nejlepší. Ta atmosféra semnou dělá opravdu hodně."

Kvitová ve finále zvítězila hladce 6-3 6-0 za 57 minut hry, sama však čas vůbec nevnímala, byla ale ráda, že se jí podařilo vyhrát ve dvou setech. "Je dobře, že to bylo tak hladké a ve dvou setech, ale čas jsem vůbec nevnímala. Čas není důležitý, důležité je to, že jsem vyhrála.

Rodiče Kvitové přijeli do Wimbledonu na otočku pro titul
Jen na pár hodin přiletěli rodiče Petry Kvitové do Londýna. Jiří Kvita s manželkou Pavlou seděli stejně jako v roce 2011 v lóži při finále Wimbledonu a sledovali, jak jejich dcera vítězí.

Dojatí se krátce Petra Kvitová s tatínkempo výhře s dcerou objali a neudrželi slzy dojetí. "Slzičky byly, jak Péťa přiběhla nahoru, tak taky plakala, takže ano. To k tomu patří," řekl Kvita na terase londýnského svatostánku, zatímco kousek opodál létaly špunty šampaňského na oslavu vítězství.

Kvitu dojala dcera hned dvakrát. Při proslovu na kurtu s trofejí v náručí mu s denním předstihem přála k nedělním 63. narozeninám. "No krása!" těšilo otce, který je na dceru patřičně hrdý. "Dokázala, že to v ní je, že se s ní musí počítat."

Pro rodiče je úspěch potomka emotivní záležitostí. A pro tenistu Wimbledon tím největším úspěchem. "I mimosportovní věci jsou důležité, ale tohle je vrchol. Wimbledon je Wimbledon. Když vyhrajte Wimbledon, to je něco," řekl Kvita. Před třemi lety vyhrála Kvitová Wimbledon poprvé. Tehdy jako mladá dračice zvítězila nečekaně, zatímco tentokrát si pro titul došla jako jedna z favoritek. "V roce 2011 to bylo překvapení, tohle si uhrála a je to cennější," mínil otec.

Po roce 2011 nehrála Kvitová vyrovnaně. Kvita se ale o dceru nebál. I když ji doma často nevidí, protože dcera neustále objíždí turnaje po světě, oceňuje na ní, že je silnou osobností. "Nebáli jsme se, že by ji to semlelo. Když se jí tolik nedařilo, tak věděla, že musí víc makat, a to se vyplatilo. Myslím, že se stala silnější, že to má srovnané v hlavě, to je z toho nejdůležitější," konstatoval Kvita.

S manželkou přiletěli do Wimbledonu až před polednem a už v podvečer měli letět speciálem domů. "To stačí, ne," smál se Kvita. Ráno před cestou ještě doma ve Fulneku doufal, že uvidí výhru. "Jasné, otec musí věřit dceři," přitakal. Tenistům grandslamový titul převrátí život naruby. V životě rodičů šampionů se ale nic zásadního nemění. "Za ty tři roky jsem jen trochu přibral," dodal s úsměvemKvita.

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
myslim, ze velkou zasluhu na tomto titulu ma Kondicak Vsetecka, nebyt neho pohybem by to nezvladla. Skoda ze od ni odesel a nemohl si vychutnat nekolika mesicni vysledek sve prace.
Reagovat
Jan
Hrála neuvěřitelný tenis, jako z jiné planety. Něco úžasného a dechberoucího. Přinejmenším srovnatelné se Serenou v nejlepší formě.
Reagovat
smazaný uživatel
je mi jedno, že jsi 4., ale jsem ráda, že jsem dneska zase po dlouhé době viděla, že si jdeš za svým a že ten talent, který v sobě máš, dokáže naplno využít. Navíc skvělá obrana, return, podání, ale hlavně psychická pohoda, která z tebe zářila, byla úžasná. I když se možná stane, že v dalších zápasech předvedeš své pověstné vlny tsunami, tohle je nejcennější vítězství. Jsi prostě borec :D
Reagovat
carolyn
Souhlasím, byla to jízda a je vidět, že Petra to v sobě má, jen to prostě najít a použít :-) joo a neztratit!
Reagovat
slacker
Vidis Jadadu? Takhle se fandi :-))
Reagovat
pepin
Tak jsme si to užili vid? Jinak to co Petra dnes předváděla se snad nedá ani tenisově popsat. Dnes by proti ni mohla stát Serena, marfuša, Vika, Li, o ostatních nebudu ani mluvit, protože by to bylo zbytečné, a dostaly by výprask ten samý. Opravdu ji to sedlo, mám dojem, že dospěla i duševně a dokázala si, jaký potenciál v ní dříme a že je to ona, které se musejí všichni bát. Tak uvidíme, jak dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Po dlouhé době, vlastně celý loňský rok a půl letošního víš, jak to s náma fandama bylo, nemít Petra 2 tituly z Asie, tak už je to pomalu konečná a najednou Wimbl, který nikdo nečekal, i když to bylo přání mnohých. Já si prostě užívala tý její hry, moc by mě zajímalo, co kdo kdo ji tak nakopl, že tady byla jak mašina, něco jako tenkrát v Dubaji. A jsem ráda, že to zvládla pod Kotyzou, že se mu ta jeho trpělivost s ní vyplatila, i když pomalu každý ho posílal do háje. Super !! :D
Reagovat
Jan
Ve zprávách bylo, že zase chodí s Pavláskem a je zamilovaná :)
Reagovat
smazaný uživatel
ja si to myslela!! ;)
Reagovat
petrulinka
Já si myslím, že je to nesmysl. To si podle mě zase jen média vymyslela, jelikož to říkali na Nově, což je trapný bulvár. Kdyby spolu chodili, tak by na finále určitě nechyběl tak, jako nechyběl před 3 lety
Reagovat
carolyn
Jak jsem někde četla - Petra se Štěpánkem nic, bez Štěpánka víc :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Adam tam nebyl ani pred tremi lety!! Navic asi chteji mit soukromi a klid od novinaru, pokud teda spolu jsou....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist