Wawrinka: Triumf v Paříži mě hodně nakopl. Je super, že dokážu porážet i ty nejlepší

28. 6. 2015, 14:55
Aktuality 25
Wimbledonským maximem Stana Wawrinka je loňská čtvrtfinálová účast. Dokáže letos dvojnásobný grandslamový šampion své londýnské maximum vylepšit? Cítím se dobře, triumf v Paříži mě hodně povzbudil, řekl vítěz antukového Roland Garros.
Profily hráčů
Stan Wawrinka (©AELTC)

Před dvěma týdny Stan Wawrinka znovu šokoval tenisový svět. Poté, co vloni nečekaně ovládl Australian Open, letos překvapivě zazářil na antukovém Roland Garros a vybojoval tak již svůj druhý grandslamový titul.

"Cítím se teď opravdu skvěle, lépe to snad ani říct nejde," řekl Wawrinka po příletu do Londýna. "Jsem šťastný, že jsem v Paříži získal svou druhou grandslamovou trofej. Dodalo mi to hodně důvěry a motivace do další práce."

Švýcar v Paříži na cestě za titulem zdolal mimo jiné i krajana Rogera Federera, Jo-Wilfrieda Tsongu a ve finále přehrál i vedoucího muže žebříčku ATP Novaka Djokoviče, kterému tak překazil možnost zkompletovat kariérní grandslam. Díky pařížskému triumfu se vrátil do Top 4, kde je za Djokovičem, Federerem a Murraym čtvrtým hráčem světa.

"Nesnažím se s nimi srovnávat," reagoval Wawrinka na fakt, že je nyní součástí 'velké čtyřky', kde chybí Rafael Nadal. "Myslím, že to, čeho jsme v posledních letech všichni dosáhli, je úžasné. Oni toho vyhráli už spoustu a to je jeden z důvodů, proč se s nimi nechci srovnávat. Dokázali toho mnohem více než já."

"Pro mě je ale důležité to, že jsem v poslední době schopný je porážet. Dokonce se mi už někdy stává, že třeba nehraju na začátku úplně dobře, pak se ale dokážu zvednout a zápas otočím, což je velmi důležité, když chci pomýšlet na velké úspěchy."

"Tady v Londýně si to pokaždé velmi užívám. Je to tu jiné než na ostatních turnajích. Celý rok jsme na cestách a většinou bydlíme v hotelovém pokoji, kde není tolik prostoru. Každé ráno člověk chodí na snídani a téměř každý den je tak stejný. Tady máme možnost si pronajmout dům blízko areálu a to je skvělé. I v tom je kouzlo Wimbledonu," konstatoval Wawrinka, jehož wimbledonským maximem je čtvrtfinálová účast z loňské sezony.

"Vloni jsem tu hrál svůj nejlepší tenis a prohrál jsem až s Rogerem ve čtvrtfinále. Byl jsem spokojený s tím, jak jsem tu hrál. Zahrál jsem si tu poprvé ve čtvrtfinále, což je pro mě dobrý výsledek," vzpomínal na minulý rok Švýcar. Před loňským postupe do čtvrtfinále bylo jeho maximem osmifinále z let 2008 a 2009. Už pětkrát prohrál Wawrinka na londýnské trávě již v úvodním kole.

Po triumfu v Paříži se na něj upíná velká pozornost. "Musím si dávat pozor na to, kam jdu," řekl se smíchem čtvrtý hráč světa. "Je jasné, že ta pozornost je zase větší, ale lidé jsou moc milí. Je to součást mé práce. Když chce člověk být nejlepší, musí počítat s tím, že se kolem něj bude rojit hodně novinářů a fanoušků."

V úvodním kole Wimbledonu vyzve Wawrinku Portugalec Joao Sousa, s nímž má bilanci 2-0 a na londýnské trávě ho porazil v prvním kole v roce 2014 ve třech setech.

TenisPortal.cz, wimbledon.com

Komentáře

25
Přidat komentář
janek_da
Reagovat
vrabejka
STAN THE MAN!!
Reagovat
tommr
trapná přezdívka. Docela by mě zajímalo jak k ní Wawrinka přišel?
Reagovat
Kozoroh
"Stan the Man" byla přezdívka baseballisty Stanleyho Franka Musiala (1920-2013), který byl na vrcholu slávy v 40. a 50. letech minulého století, viz - https://en.wikipedia.org/wiki/Stan_Musial.
A od něho se přezdívka "přenesla" na Wawrinku :)
Reagovat
tito
Já jí mám spojenou s jedním z nejlepších bluesových projektů, které brázdí naše kluby. Už možná 20 let. Tam mi sedí. U Wawrinky nikoliv. A souhlasím s tím, že ve spojení s ním na mne působí také trapně.
http://www.stantheman.cz/cs/bio
Doporučuji
Reagovat
spaniel
Proc trapně? U Stana se to logicky v angličtině nabízí a jelikoz dokáže porazet nejlepsi hráče, tak to na nej sedí.
Reagovat
tito
To že se něco rýmuje a že někdo dokáže někoho porazit ( navíc s vědomím, že ta přezdívka vznikla již před AO a RG) je pro mne ploché a povrchní. Zvláště v případě takového spojení. V té době se fotil Stanislas na Twitteru v plášti s kapucí jako boxer a na mne nejen to působilo nesmírně infantilně. Wolarz je pro mne synonymum bluesového feelingu, pár jeho koncertů jsem viděl a náramně si to užil. Ale pochopitelně nikomu svoje měřítka hodnot nevnucuji.
Reagovat
spaniel
A proc se hodí pro bluesmana? Každá přezdívka, kterou daji média je plochá. Je umělá. Přezdívku Stan the man ma x lidi, proste se to nabízí kvuli rýmu a kdyz na nekoho sedí, ze je chlapák. To na Stana celkem sedí.
Reagovat
tito
Kdyby vznikla po AO či ještě lépe po letošním RG (kdy opravdu zlomil nezlomitelné), tak neřeknu ani popel.
V době jejího vzniku na mne opravdu působila více než směšně...
Reagovat
Pe3k
Na všech tenisových webech neustále čtu, jak téměř všichni Wawrinku na trávě podceňují. Stačí si pustit highlights z loňského čtvrtfinále s Fedexem. STejně jako na hardu či antuce, Wawrinka může porazit kohokoliv, klidně i vyhrát Wimbledon.
Reagovat
babolat.cz
Může se stát i prezidentem Švýcarska...
Reagovat
Pe3k
:D good point!
Reagovat
Kozoroh
Pokud by kandidoval proti Federerovi (který by se taky rozhodl zapojit do volby), tak nemá šanci :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Delbonis je komediant. Určitě by ho ve Wimbledonu rádi zpokutovali.
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka může dojít daleko. První 2 kola relativně snadná, pak Kližan/Verdasco/Thiem - taky by měl vyhrát. 4. kolo vypadá taky hratelně. Až pak Raonic nebo Dimitrov, to bude největší překážka v případné cestě do finále. Sice nemyslím, že by mohl Wimbledon vyhrát, hlavní favoriti jsou v druhé polovině pavouka, ale finále si klidně zahrát může.
Reagovat
smazaný uživatel
potom sním svůj klobouk, Wawrinka se do finále jistě nedostane.
Reagovat
smazaný uživatel
Slamák nebo cylindr?
Reagovat
Fandina
Bonbon.
Reagovat
smazaný uživatel
kdybych nějakej měl, nikdy bych to takhle nenapsal
Reagovat
Fandina
aha, ale jsou i klobouky bonbony, určitě ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
JOJO mixle pixle - tam možná klobouk je. :-))
Reagovat
Fandina
Někde to bude, vnučka je určitě papá ... úsměv
Reagovat
Jan
Držím palce Stane. Všechno to vymlať :) Ukázal jsi, že ani ten první titul na AO nebyla náhoda, i když to tak vypadalo :)
Reagovat
FulnekUltras
Správně, Stane, proč by ses měl za každou cenu s někým srovnávat? Radši na wimbledonském kurtu srovnej na hromadu všechny své soupeře, ať sólo při závěrečném banketu stojí za to... ;)
Reagovat
Kozoroh
Stan sice loni došel do QF a tam překvapivě držel krok s Federerem, ale jsem toho mínění, že to byla vyjímka potvrzující pravidlo, že Stan to na trávě moc neumí. Já tipuji třetí kolo a prohru s Verdaskem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist