Wawrinka si debut na Turnaji mistrů osladil postupem do semifinále

8. 11. 2013, 17:45
Aktuality 27
TURNAJ MISTRŮ - Svou povinnost splnil a pak musel čekat. Stanislas Wawrinka při premiéře na Turnaji mistrů zakončil své vystoupení ve skupině s bilancí dvou výher a jedné porážky, ani dnešní vítězství nad Ferrerem mu ale nezaručovalo postup do semifinále. Do něj se dostal až poté, co Tomáš Berdych ve večerním utkání nedokázal přetlačit Rafaela Nadala.
Profily hráčů
Stanislas Wawrinka

V pondělí Stanislas Wawrinka porazil ve třech setech Tomáše Berdycha, ve středu pak prohrál po boji ve dvou tie-breacích s Rafaelem Nadalem. Pokud však chtěl při svém debutu na Turnaji mistrů postoupit do semifinále, musel před dnešními závěrečnými duely ve skupině A spoléhat nejen na svou výhru, ale i na pomoc Rafaela Nadala.

Svůj úkol osmadvacetiletý Švýcar splnil, když dokázal porazit světovou Davida Ferrera, který byl už před zápasem bez šance na postup. Wawrinka vyhrál 6-7 6-4 6-1 a bilanci vzájemných zápasů snížil na 5-7. 

V prvním setu Wawrinka vedl už 5-2 a při soupeřově podání se dostal na shodu, jenže k setbolu ho už Ferrer nepustil. Španěl naopak získal čtyři gamy v řadě a rázem podával na zisk sady, servis však čistou hrou ztratil. Rozhodoval tie-break, v němž se Ferrer ujal vedení 4-0 a náskok už neztratil. 

Pokud tak Wawrinka chtěl udržet postupové naděje, musel další dva sety vyhrát. A povedlo se mu to. Na začátku druhého dějství ještě musel odvracet dva brejkboly, s oběma si však poradil a zavelel k obratu. Unaveného Ferrera, který hrál turnaj už sedmý týden v řadě, začal ve výměnách přetlačovat a třetí set už byl zcela jednoznačnou záležitostí švýcarského tenisty.

"Začal jsem dobře, ale pak jsem trochu ztratil koncentraci a David toho využil. Jsem rád, že jsem se včas vzpamatoval a udržel si tak šanci na postup," řekl po utkání Wawrinka.

"Proti Stanovi je těžké se do zápasu vrátit, protože celý zápas velmi dobře podával. Ve třetím setu už byl lepší a moje fyzička nebyla dobrá," komentoval Ferrer.

Zda to byl, či nebyl Wawrinkův poslední zápas sezony, rozhodoval večerní duel mezi Tomášem Berdychem a Rafaelem Nadalem. Švýcar potřeboval jakékoliv vítězství Španěla, jinak si na hotelu mohl balit kufry.

"Jasně, že budu večer velkým fanouškem Rafy," usmál se Wawrinka v rozhovoru na kurtu. "Já jsem svoji práci odvedl, udělal jsem, co nejlepší jsem uměl, a večer se podívám, jak to dopadne. Budu určitě rád, když Rafa vyhraje," doplnil.

A Nadal ho nezklamal. I když musel proti Berdychovi bojovat ve třech setech, zvítězil 2-1 na sety a Wawrinku poslal do vyřazovací fáze, ve které se v neděli utká o postup do finále s obhájcem titulu Novakem Djokovičem.

"Vamooos! Máš u mě večeři, Rafo," napsal Wawrinka na sociálních sítích pár minut po skončení posledního utkání skupiny A.

Sezona už skončila pro jednatřicetiletého Ferrera, který rok zakončil s bilancí 60-24. Letos si zahrál celkem devětkrát ve finále, z toho poprvé i na grandslamu (na Roland Garros), tituly získal ale jen v Aucklandu a Buenos Aires.

"Se sezonou 2013 jsem samozřejmě spokojený. Poprvé jsem si zahrál v grandslamovém finále a mohl bych skončit na třetím, nebo čtvrtém místě," pochvaloval si Ferrer svůj nejlepší rok navzdory tomu, že letos na Turnaji mistrů prohrál všechny tři zápasy.

- TURNAJ MISTRŮ 2013 -(Londýn / Velká Británie, tv. povrch / hala, 6.000.000 eur)páteční výsledky dvouhry (08. 11. 2013)
Skupina A:
Wawrinka (7-Švýc.) - Ferrer (3-Šp.) 6-7(3) 6-4 6-1
Nadal (1-Šp.) - Berdych (5-ČR) 6-4 1-6 6-3
.
Konečná tabulka:
1. Nadal 3 3 0 6:1 3 
2. Wawrinka 3 2 1 4:4 2 
3. Berdych 3 1 2 4:4 1 
4. Ferrer 3 0 3 1:6 0
.
Semifinálové dvojice: Djokovič - Wawrinka, Nadal - Federer/Del Potro.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
letityfanousek
Dnes nemáš šanci, ale věřím, že ho žene snaha aspoň se přiblížit v žebříčku k tomu nejpopulárnějšímu tenistovi ve vesmíru. Tenista, který odmítá hrát dc, nehraje za svou zem a hraje jen pro sebe.. nemá u mne žádnou hodnotu i kdyby vyhrál 999 wimbledonů, takže wawro pojď pojď pojď.
Reagovat
smazaný uživatel
trapný tenis v podání Wawrinki porazil krásný útočný tenis Tomáše. Taková degradace tenisu. Pryč se Švýcarama z TOP10!!! Vraťte se na sjezdovky.
Reagovat
smazaný uživatel
Hoci predvčerom Rafa lezal v Stanovom žalúdku, dnes bude jeho najvacsím fanuskom..Vacsím ako ja :)
Reagovat
Sonja
naposled, když si takhle před zápasem podcenil kvalitního soupeře, Nadal s ním prohrál 0-2 v semifinále v Paříži...-) Aby se ti to zas nevymstilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja Stana práveže nepodcěnujem..Ani Berdycha..Len je srandou, ze po zápase s Rafom sa Stan na Rafu a celý jeho box stazoval a dnes bude jeho velkým fanuskom..To je ten paradox..

A inak mas pravdu, pred Rosolom som tvrdil, ze to je jediný zápas, za ktorý som ochotný dať do stávky kluce od domu a bum..S Delpom nedávno som tvrdil, ze ked Rafa zahrá dobre, tak výkon Delpa je bezpredmetný a bum..

Takže už som radsej pred zápasom menej jednoznačný :)
Reagovat
Sonja
Jé, to se omlouvám, já jsem to pochopila jakože po zápase (který Nadal vyhraje) bude Stan jeho největším fanouškem. Sorry:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co jsem to tedkon videl v opakovanych zaberech ze zapasu Wawrose a Davida. David rozmlatil raketu? Videl jsem jen jak sni macha proti zemi ale pak utnuli zaber. To mi knemu moc nesedi...
Reagovat
Sonja
No to by byla pohroma, kdyby si dovolil čas od času upustit páru...
:-P Ano, mlátil raketou o zem, nadával, rozhazoval rukama, bojoval holt ze všech sil a prožíval to:-)
Reagovat
spaniel
Ferrer nadava porad jak dlazdic. Mnohem vic nez Murray, ktery je za to kritizovaný jen proto, ze nadává anglicky.
Reagovat
smazaný uživatel
STAN THE MAAAAAN!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslim,ze by Berda porazil Rafu,kdyz ano,zaslouzene postoupi.
Reagovat
jackiec
je skvělé že vavroš vyhrál, bylo by trapné aby šel berda do semifinále s jedním vítězstvím, ani nevím kdy naposled se tak stalo...sice mu vůbec nevěřím, proti nadalovi je looser, který mu nemá čím ublížit, ale budu mu to přát, ať mu tam zatluče ty forhendové hřebíky tak že nebude mít nadal čas se hrabat v zadku!
Reagovat
Fandina
Kdyby Ferer, tak by měli tři ve skupině po jednom vítězství a jeden z nich by postoupil do semifinále, takže nic trapného by to nebylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Postoupit s jednou výhrou není vůbec trapné.
Reagovat
Jan
Tak, tak, moje řeč.
Reagovat
slacker
A nepostoupit se dvema nebude trapne?
Reagovat
smazaný uživatel
No dúfam, že semifinálové zloženie bude nasledovné:

Nadal - Federer
Wawrinka - Djokovič

Stan si to za celú sezónu zaslúži.
Reagovat
a.magerova
Nejsem proti. A švýcarské finále by bylo snové ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ano snové , ale opravu doslova snové. Tento rok to bude asi premierové finále Nadal-Djokovič.
Reagovat
smazaný uživatel
No dúfajme, že až k takej halovej recesii nedôjde :)
Reagovat
smazaný uživatel
Akýkolvek triumf svajciarskeho tenistu je ako z rise snov :)
Reagovat
a.magerova
Na počátku každého velkého činu je sen :-))
Reagovat
seshitec
no po tom co předved včera Delpo si myslím nemá fedex moc šancí...
Reagovat
smazaný uživatel
Pamätám sa, ako napr. v Austrálii 2008 všetci čakali pred SF na vysnívané finále Federer - Nadal a nakoniec sa dočkali súboja Djokoviča s Tsongom. Federerovi by som proti RN v hale veril (veď napokon tam má s ním bilanciu 4:0) a Wawrinka mal Djokoviča poraziť ako v Austrálii, tak aj v New Yorku. Raz mu to už musí vyjsť :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vedle ve vlakne uz je koment o Petre, takze tam nepolezu.

Za 1. Stane gratuluju. Zapas jsem nevidel, takze nevim jak vypadal ale pocitam ze David uz byl trochu unaveny ale to proti Tomovi ke konci uz taky.
za 2. Budu radci pokud si to Tomas dnes vybojuje sam a ma proc hrat. Dneska Tomasovi verim vice nez jindy. Pokud nepostoupi, tak se nic nedeje protoze neni favorit a aspon usetri nejake sily na DC. Ale ja doufam, ze uz Tomasove konecne vymysleli strategii (agresivni), ktera na Nadala bude platit. Co jsem Rafu videl hrat, tak aktivitou se v zapasech moc nepredvedl...Po letosnich trech prohrach s Rafou (dvou hodne vyrovnanych) doufam ze konecne prorazis velkou hraz, a podari se ti letos porazit kompletni TOP 5...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak...trochu mi to připadá, kdy jindy porazit Rafu než teď. V tom posledním regulerním zápase hrál Rafa báječně, ale Tom se držel, teď už Rafa nehraje to co ještě před pár měsíci, není zdaleka tak agresivní, když nepodá extra výkon mohlo by to být vyrovnané, a tradičně to bude o tom, jak se oba vypořádají s koncovkou...Navíc má Rafa něco s prstem.(myšleno s nadsázkou)...Mám pocit že to Tom zvládne, tak uvidíme :) Tipuju 2:1, 1. a 3. set Tom.
Reagovat
Jan
Jestli má Nadal něco s prstem, nebude se moct tak hrabat v trenýrkách :))) uvidíme, jak mu to půjde (hra i hrabání) :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist