Wawrinka: Nikdy jsem nečekal, že vyhraju grandslam. Je to bláznivé

26. 1. 2014, 16:15
Aktuality 10
Až při svém devátém startu na Australian Open se Stanislas Wawrinka podobně jako kdysi Petr Korda dočkal v Melbourne titulu. Radost z premiérového grandslamového vavřínu švýcarskému tenistovi jen trošku kazil fakt, že Španěl Rafael Nadal hrál ve finále se zraněnými zády.
Profily hráčů
Stanislas Wawrinka (© Tennis Australia)

"To samozřejmě není cesta k vítězství, jakou si přejete, ale jednalo se o grandslamové finále. Vyhrál jsem ve čtyřech setech, dohrál jsem to dobře a je to úchvatný pocit," řekl osmadvacetiletý hráč na tiskové konferenci.

První grandslamový titul si přesto Wawrinka vychutnává plnými doušky. "Je to bláznivé. Nikdy jsem nečekal, že vyhraju grandslam, protože jsme pořád nebyl dost dobrý, abych porazil ty nejlepší," řekl Wawrinka. Nyní to dokázal a jako první po 21 letech cestou za triumfem porazil světovou jedničku i dvojku.

Stanislas Wawrinka Wawrinka začal finále proti Nadalovi skvěle. Světovou jedničku jasně přehrával a na kurtu k překvapení mnohých dominoval. "První set a na začátku druhého jsem hrál svůj nejlepší tenis na turnaji. Dobře jsem se pohyboval a hrál agresivně," mohl se pochválit tenista, který se v pondělí posune na třetí místo světového žebříčku.

Do zápasu šel Wawrinka uvolněný. Překvapilo ho ale, jak dobře dokázal hrát. "Čekal jsem malou nervozitu a z toho pramenící horší pohyb, tak jako proti Novaku Djokovičovi ve čtvrtfinále, ale všechno bylo perfektní."

Od zranění zad Nadala, který se nechal na začátku druhé sady ošetřovat i v šatně a pak několikrát na kurtu, prokázal Wawrinka i dobrou psychickou odolnost. Věděl, že hraje proti oslabenému soupeři, což bývá zrádné. "Pak to byl úplně jiný zápas. Nepohyboval se dobře, musel jsem se soustředit na sebe. Nebylo to pro něj jednoduché, což mě netěšilo, ale dohrál jsem to dobře," řekl Wawrinka.



Velkou zásluhu na jeho zlepšení má trenér Švéd Magnus Norman, finalista French Open 2000. "Hodně mi povídal o tom, že nesmím myslet na výsledek finále, ale na svoji hru, na každý míč. To bylo důležité," řekl Wawrinka. Mimochodem Norman byl jako trenér Robina Söderlinga u jediné porážky Nadala na Roland Garros 2009.

Nervozita se dostavila až ve čtvrtém setu. Za stavu 4-2 si Wawrinka prohrál zbytečně podání. "Zbytečně jsem čekal na jeho chybu, rozklepal se a to byla chyba. Uvědomil jsem si, že to je grandslamové finále, ale pak jsem zahrál dobré dvě hry, už jsem zase byl dostatečně agresivní a dokázal jsem to ukončit," oddechl si Wawrinka.

Stanislas Wawrinka Nadala zdolal poprvé v kariéře a po předešlých dvanácti porážkách bez zisku setu. Navíc poprvé porazil i světovou jedničku. Je druhým švýcarským grandslamovým šampionem po Rogeru Federerovi, který má rekordních 17 titulů z turnajů velké čtyřky. "Roger je přítel, podporuje mě, je skvělý. Hodně toho vyhrál a teď jsem to jednou dokázal já," řekl Wawrinka.

"Vždycky jsem se snažil grandslamová finále sledovat, protože v nich hrají ti nejlepší. A teď jsem tím hráčem já. Pořád tomu nemůžu uvěřit, protože, jak jsem řekl, jsem si to neuměl ani představit. Je to překvapení," řekl Wawrinka, který vedle Djokoviče a Nadala porazil rovněž Tomáše Berdycha v semifinále. "Po mnoha letech jsem na správné cestě. Tvrdá práce se vyplácí," řekl šampion.

Ještě v Melbourne oslaví titul s rodinou a svým týmem a už příští týden bude hrát Davisův pohár. Stále počítá s tím, že nastoupí proti Srbsku. "Určitě tam jedu, možná to nevíte, ale Davis Cup je pro mě důležitý. Jsem pyšný, že můžu reprezentovat, takže s tím počítám," ujistil Wawrinka. V Srbsku naopak nebude hrát domácí hvězda Novak Djokovič, zraněný Janko Tipsarevič ani nová švýcarská dvojka Roger Federer.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
Nola
tento rok mali dôvod na plač traja hráči TOP10, pekná pomsta :D
Reagovat
smazaný uživatel
Pohadky existuji a DC muzou vyhrat, se Srbskem snad vyhrajou a pak by mohl pomoct Rogeer...
Reagovat
Sonja
Se Srbskem určitě vyhrajou, když nenastoupí nikdo z tria Novak-Tipsa-Vik
Reagovat
Mayo
pekné slová od neho, sympoš je to
Reagovat
J.M.
Ty Wawrinkovy highlights z 1. setu v tom 1. videu, to je fantastický tenis. Skvělý pohyb (kdo ho měl za nějak hůř se pohybujícího se hráče, tady vidí, že to je velký omyl, s horším pohybem by tohle na Nadala nemohl hrát), úžasný důraz, agresivita, a jak je pro něj typické, žádná vata, každý úder má kvalitu, směřující k postupnému zakončení. Jsem moc rád, že to vyhrál hráč s takto svérázným, nádherným tenisem. Navíc působí velmi sympaticky.
Reagovat
Pe3k
The grand slam man!
Reagovat
darek.vrana
To vyjádření o DC - klobouk dolů. Letos ho mohli vyhrát, ale to by dvojka nesměla být sobec.
Reagovat
Karlicka
"bude chybět nová švýcarská DVOJKA Roger Federer" To musí Stanovi v uších líbezně znít. Moc mu to přeju. Celou kariéru je ve stínu RF, ale teď je ON jednička a velký Roger dvojka. Jojo, doba už je taková a čss nezastavíš.
Reagovat
Sonja
Tak vidíš, Stane, loni si na kurtu Roda Lavera plakal po kruté prohře s Novakem, letos si zvedl nad hlavu titul...naprosto zaslouženě.
Ještě jednou gratuluju:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky ne, ale v tom je ta krása tenisu :) Jen mě hodně mrzí, že Stan nezažil takový zápas a atmosféru, jakou by si zasloužil za to, jak daleko se dostal. Ale i tak je borec, moc gratuluju :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist