Vyřazení Záhlavové-Strýcové: První set bitva, druhý debakl

3. 1. 2012, 07:57
Aktuality 1
WTA BRISBANE - Barbora Záhlavová-Strýcová svedla se světovou desítkou Andreou Petkovicovou vyrovnaný set, nakonec se však s turnajem v Brisbane loučí kanárem. Turnaj dnes čeká tahák dne - duel bývalých světových jedniček Kim Clijstersové s Anou Ivanovičovou.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Barbora Záhlavová-Strýcová vstoupila do sezony stejně jako v letech 2009 - 2011 vítězně, loňské čtvrtfinále v Brisbane ale neobhájí. Po výhře nad Rogowskou dnes nestačila na světovou desítku Andreu Petkovicovou, které podlehla 6-7 0-6. Zatímco druhý set byl jednoznačný, v úvodním dějství hráčky svedly velkou bitvu.

Hrálo se už 29 minut, na výsledkové tabuli však svítil stav teprve 2-2. První brejk zaznamenala až v 10. gamu Petkovicová, Záhlavová-Strýcová si ale podání vzala okamžitě zpátky a po dlouhých 72 minutách se šlo do tie-breaku. V něm už se však postupně dostával rytmus hry na raketu favorizované Němky, která zkrácenou hru vyhrála 7-2. Druhé dějství už bylo zcela v režii turnajové dvojky, jež povolila české tenistce uhrát pouhých 12 fiftýnů a zápas na centrálním kurtu Pata Raftera ukončila kanárem.



"Ona (Záhlavová-Strýcová) má všechny údery, umí je hodně střídat a dokáže měnit tempo hry. Neuvěřitelně se pohybuje, takže nejhloupější chybou je, když proti ní hrajete jednostranně. A to jsem právě v prvním setu udělala," komentovala zápas Petkovicová, která Češce vrátila porážku z loňského Indian Wells. 

"Pomohl mi příchod trenéra. Začala jsem hrát vysoké míče, pak změnit rytmus a hrát rychlé údery. Myslím, že to fungovalo mnohem lépe. Ale také bylo těžké udržet tempo po tak těžkém prvním setu," uvažovala čtyřiadvacetiletá Němka nad zlomem zápasu.

"Bylo trochu nešťastné, že jsem dnes zase hrála první zápas. Ale na druhou stranu bylo příjemné hrát na centru, což jsem ocenila," uvedla Petkovicová, jež v prvním kole vydřela třísetovou výhru proti Peerové. "Teď doufám, že budu mít zítra den volna a zbavím se bolesti, která mi vadí hlavně při podání," připomněla rodačka z Bosny a Hercegoviny problémy se zády, které ji trápily už v úvodním zápase. "Ale při hře od základní čáry se cítím velmi dobře. Jsem spokojená i se svým pohybem, špatný nebyl ani servis, dokud mě nezačala bolet záda."

Ve čtvrtfinále se Petkovicová, která za měsíc ve Stuttgartu nastoupí v prvním kole Fed Cupu proti českému výběru, utká s vítězkou duelu Pavljučenkovová - Kanepiová.

Souboj bývalých světových jedniček vyhrála Clijstersová
Dramatické utkání dnes v Brisbane sehrály dvě někdejší nejlepší tenistky světa, které rovněž bojovaly o postup do čtvrtfinále. Vítězně z duelu vzešla Kim Clijstersová, jež porazila Anu Ivanovičovou 6-1 1-6 a 6-3.

Clijstersová vstoupila do zápasu skvěle, pasivně hrající Srbce sebrala v úvodním setu třikrát podání a sadu vyhrála hladce 6-1. Ve druhé sadě se role obrátily: Ivanovičová začala hrát aktivněji, Belgičanka ztratila hned v první hře servis a ztrátu už nedohnala. Naopak ještě dvakrát o podání přišla a set prohrála stejným poměrem, jakým předchozí sadu získala.

Ivanovičová, které viditelně narostlo sebevědomí, dominovala na kurtu i v úvodu rozhodujícího dějství a brzy vedla 3-1. Vzápětí ji ale Clijstersová brejkla a po zbytek zápasu už turnajová pětka hrála jako na jeho začátku. Clijstersová od stavu 1-3 získala pět gamů v řadě a postoupila mezi nejlepší osmičku.

V ní může narazit na českou tenistku Ivetu Benešovou, kterou ovšem předtím ještě čeká těžký duel se Samanthou Stosurovou.

Výsledky - Brisbane - ženy (dotace 655.000 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:
Petkovicová (2-Něm.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 7:6 (7:2), 6:0, Clijstersová (5-Belg.) - Ivanovičová (Srb.) 6:1, 1:6, 6:3, Schiavoneová (3-It.) - Voskobojevová (Kaz.) 6:4, 6:4, Hantuchová (SR) - Kingová (USA) 4:6, 6:2, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Bartyová/Dellacquaová (Austr.) - Grandinová/Uhlířová (1-JAR/ČR) 6:1, 5:7, 13:11.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Překvapení se nekonalo, Kim byla příliš dobrá. Ana ovšem předvedla výkon, se kterým může být velmi spokojená. Je škoda, že hrála proti Kim už ve druhém kole...

1. set: Kim získala hned v první hře brejk a následně ho potvrdila. Ana snížila na 2:1, ale pak získala Kim čtyři hry v řadě... Aně přišel po prvním setu poradit její trenér Nigel Sears a zároveň ji uklidnil: "Je to jenom první set. Je jedno, jestli 7:6 nebo 6:1."

2. set: Trenérovy rady Aně pomohly. Hned v první hře získala brejk, pak další a vzápětí vedla už 4:0. Kim snížila, ale zbytek setu si skvěle hrající Ana pohlídala. Po druhém setu následoval další rozhovor s Nigelem Searsem, který nabádal Anu, aby zůstala agresivní.

3. set: Ana začala dobře i rozhodující sadu. Získala brejk, ve třetím gemu odvrátila dva brejkboly a vedla 3:0. V další hře měla brejkbol, ten ale nevyužila. Kim začala hrát výborně. V pátém gemu si vzala zpět ztracené podání a vzápětí vyrovnala. Pak Ana ztratila podání a ještě jednou si zavolala trenéra. Kim ale potvrdila brejk a při dalším podání Any ukončila zápas... Byla tam řada pěkných výměn z obou stran. Kim je opravdu paní hráčka a zase to potvrdila. Ale jestli bude Ana předvádět podobné výkony, tak nemám obavy. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist