Vyřazena! Jankovičová si na svůj první titul z grandslamu musí opět počkat

25. 1. 2009, 07:25
Aktuality 7
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - S tenistkou, kterou měla ve třetím kole "na lopatě" Lucie Šafářové, vypadla na letošním Australian Open také světové jednička Jelena Jankovičová. Třiadvacetiletá Srbka podlehla Francouzce Marion Bartoliové a na svůj premiérový triumf z grandslamu musí i nadále čekat.
Jelena Jankovičová

Nemilé překvapení připravila svým fanouškům světová jednička Jelena Jankovičová. Finalistka loňského US Open byla žhavou favoritkou letošního mezinárodního mistrovství Austrálie, ovšem místo útoku na premiérový grandslamový titul končí už v osmifinále na raketě Marion Bartoliové. Přitom francouzská tenistka byla v předchozím kole na pokraji vyřazení s Lucií Šafářovou.

"Je to pochopitelně zklamání, každý nerad prohrává. Dneska to byl pro mě těžký den. Nechala jsem svou soupeřku, aby mě přehrála a hrála si svou hru," komentovala utkání Jankovičová.

Bartoliová svou dnešní soupeřku, která se nemohla opřít o servis, ničila vítěznými údery. Při každé příležitosti se snažila výměny zakončovat a polovinu svých bodů získala po vítězném úderu, jichž nastřádala celkem pětatřicet. Hra na hranici rizika jí vycházela, udělala pouhých dvacet nevynucených chyb, což bylo při její agresivitě malé číslo.

"Hodně jsem si věřila, protože jsem v posledním zápase hrála opravdu dobře," řekla po zápase Bartoliová.

Čtyřiadvecetiletá Francouzka vyhrála za 82 minut hladce 6-1 6-4 a Jankovičovou tak porazila už potřetí v řadě. Naposledy si s ní poradila před dvěma lety ve Wimledonu, kde nakonec senzačně dokráčela až do finále. Na Australian Open však dosud ze sedmi účastí jen čtyřikrát postoupila do druhého kola, ve kterém vždy vypadla.

"Věděla jsem, že když budu mít den, tak mohu Jelenu porazit. Byla to jenom otázka provedení, zahrát správné údery ve správnou dobu a nedělat příliš mnoho chyb," uvedla Bartoliová.

Jankovičová uznala, že Bartoliová dnes byla lepší. "Šla si pro své údery a trefovala všechno, co mohla. Věděla, že právě to musí pro vítězství udělat, a byl to dneska její den," poznamenala třiadvacetiletá Srbka.

Bartoliovou ve čtvrtfinále čeká sedmá nasazená Věra Zvonarevová. Stejně stará Ruska si dnes poradila ve dvou setech s krajankou Naděždou Petrovovou a teprve podruhé v kariéře si zahraje grandslamové čtvrtfinále. V tom premiérovém před šesti lety na antuce v Paříži neuspěla.

Pohádka Dokičové pokračuje, je ve čtvrtfinále
Srbská rodačka s australským pasem Jelena Dokičová zažívá šťastný návrat. Bývalá světová čtyřka odehrála za poslední čtyři roky jediné utkání na grandslamu, když na to nebyla nejlépe zdravotně ani psychicky. Problémy s otcem však již "vyřešila" a a znovu se baví tenisem.

Pětadvacetiletá hráčka, jež si v roce 2000 zahrála semifinále Wimbledonu (o rok dříve čtvrtfinále), si divokou kartu pro start v hlavní soutěži Australian Open vybojovala v australské kvalifikaci. Dnes zvládla i čtvrté třísetové utkání, když porazila 7-5 5-7 8-6 Rusku Alisu Klejbanovovou, která ve třetím kole vyřadila loňskou finalistku Ivanovičovou.

"Jsem naprosto vyčerpaná," soukala ze sebe šťastná, ale unavená Dkočiová. "Děkuji divákům, kteří mi v kritických momentech nesmírně pomohli. Bylo těžké zůstat pozitivní, když ztratite vedení. Ale i díky publiku jsem to zvládla," dodala.

"Chtěla jsem tu hrát hlavně dobře, a když jsem uspěla v prvním kole, bylo to pro mě hodně emotivní," vzpomněla si na svůj pláč. "Svých cílů jsem tu už dosáhla, tohle už je něco navíc. Je to neuvěřitelné hrát čtvrtfinále grandslamu," radovala se 187. hráčka světa, která se po Australian Open vrátí do první světové stovky.

"Už jsem se těšila, jak si užiju pár dnů volna a budu se připravovat na Fed Cup. Nic se neděje, tohle přežiju," smála se se Dokičová, jež však příliš do smíchu nebylo v závěru dnešního utkání, kdy si nepříjemně podvrtla kotník. Soupeřka však zdravotního handicapu využít nedokázala.

Safinová překvapení odvrátila
Vyčerpaná a s nepříjemným zraněním nastoupí v úterním čtvrtfinále proti Dinaře Safinové z Ruska, která se dnes ocitla na pokraji vyřazení. Turnajová trojka v rozhodujícím třetím setu zápasu s Francouzkou Alize Cornetovou prohrávala už 2-5 a dvakrát čelila podání soupeřky na vítězství v zápase. Při tom druhém si Cornetová vypracovala dva mečboly, ale ruská tenistka za kritického stavu zpřesnila hru a oba odvrátila. Nakonec vyhrála třetí set 7-5 a postoupila do čtvrtfinále, v němž se utká s vítězkou duelu mezi domácí Jelenou Dokičovou a svou krajankou Alisou Klejbanovovou.

"Dnes jsem hrála jako juniorka, měla jsem štěstí. Myslím, že byla připravená mě porazit," komentovala zápas se soupeřkou, kterou Safinová letos porazila už potřetí. Cornetová s jinou soupeřkou v této sezoně ještě neprohrála.

"Skutečně nevím, na co jsem myslela. Pak ale jakoby mě někdo profackoval a já se konečně dala dohromady," zdůvodnila Ruska svůj návrat do zápasu.

- AUSTRALIAN OPEN (Melbourne, tv. povrch, 15.700.000 dolarů) -
nedělní výsledky žen

Dvouhra - osmifinále:
Bartoliová (16-Fr.) - Jankovičová (1-Srb.) 6-1 6-4
Safinová (3-Rus.) - Cornetová (15-Fr.) 6-2 2-6 7-5
Zvonarevová (7-Rus.) - Petrovová (10-Rus.) 7-5 6-4 Dokičová (Austr.) - Klejbanovová (Rus.) 7-5 5-7 8-6

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

7
Přidat komentář
kohlik
Přeju Dokičový aby to celý vyhrála a hlavně porazila tu otravnou Safinovou.!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Teda to je příběh! Do QF grandslamu se za celou kariéru dostala jen třikrát a po návratu se jí to povede napoprvý. Dinara otravnou obranu šnekožroutskýho sysla naštěstí nakonec přežila. Z obou stran by mohl být k vidění pěkný útočný tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že sysel neposlal tu pomatenou kulturistku domů..
Reagovat
skott
Neskutecne drama ve skvele atmosfere, jeden z nejlepsich zapasu posledni doby.Sice sem moc chtel aby Alisa postoupila, ale je tezke neprat to Dokic:-)Uzassna bojovnice a ten pribeh, proste si to zaslouzi...
Reagovat
smazaný uživatel
Přát to oběma? A uječený tlustoprdce za co? Dvě Rusky by navíc nedali do night session a atmosféra by byla nulová. Tohle bude něco! Snad ale nemá něco s nohou, to bylo ošklivý.
Reagovat
carolyn
Možná si nic neudělala, třeba to jenom ošlkivě vypadalo, ani nekulhala
Reagovat
smazaný uživatel
Hahaha, Jelenka chtěla v posledním gemu čelenž, ale už žádnou neměla! Když musela jít přes druhé podání, tak to byla katastrofa. Jednička za všechny prachy. Stokrát díky za to, že se ta Šafářka položila.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist