Vondroušová porazila přemožitelku Siniakové a je v osmifinále, Bouzková podlehla Šwiatekové

31. 5., 17:52
Aktuality 78
FRENCH OPEN - Markéta Vondroušová (24) potvrdila roli favoritky ve třetím kole na letošním French Open. Finalistka ročníku 2019 porazila 6:1, 6:3 Chloé Paquetovou (29), přemožitelku Kateřiny Siniakové, a potřetí v kariéře prošla do druhého týdne antukového grandslamu. Marie Bouzková (25) mezi nejlepší šestnáctku nepostoupila, na světovou jedničku a obhájkyni titulu Igu Šwiatekovou (23) nestačila 4:6, 2:6.
Vondroušová potvrdila roli favoritky (© Profimedia)

Paquetová – Vondroušová 1:6, 3:6

Markéta Vondroušová potvrdila své vlastní pravidlo na French Open, kde buď končí v úvodních dvou kolech, nebo dojde do druhého týdne. Nasazená pětka si ve třetím kole poradila s domácí divokou kartou Chloé Paquetovou. Zatímco její krajanka Kateřina Siniaková se v předchozím kole prala s Francouzkou o postup přes tři hodiny a neuspěla, Vondroušové stačila hodina a půl.

Brejk z úvodního gamu sice nepotvrdila, nicméně pak se ukázalo, proč v žebříčku figuruje o 130 míst výše. Rodačka ze Sokolova předvedla sérii osmi vyhraných gamů. O náskok brejku ve druhé sadě přišla a hra se vyrovnala, ovšem ztracený servis si hned vzala zpět a zápas po odvráceném brejkbolu dopodávala.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Vondroušová startuje na French Open posedmé v kariéře a do druhého týdne se dostala potřetí. V roce 2019 podlehla až ve finále Ashleigh Bartyové a v osmifinále ročníku 2021 byla nad její síly Paula Badosaová. Celkově má v osmifinále podniků velké čtyřky bilanci 3:3.

Na pařížské antuce ideálně potřebuje uhrát co nejlepší výsledek, protože ji v následujících měsících čeká obhajoba wimbledonského triumfu a také čtvrtfinále na US Open. Právě po odjezdu z New Yorku se české jedničce přestalo dařit, do francouzské metropole dorazila s nelichotivou letošní bilancí 11:8.

Na své třetí čtvrtfinále na grandslamových akcích za posledních 12 měsíců bude útočit proti další člence až druhé stovky světového pořadí Olze Danilovičové, kterou porazila ve třech setech v letošním ročníku týmového United Cupu.

Danilovičová ve druhém kole s Danielle Collinsovou returnovala na setrvání v zápase, a v tom následujícím s Donnou Vekičovou to musela zvládnout dokonce dvakrát. Srbská kvalifikantka zvítězila po více než třech hodinách boje 0:6, 7:5, 7:6 a poprvé prošla do osmifinále grandslamů. V neděli zabojuje o své největší čtvrtfinále a zároveň návrat do TOP 100 žebříčku.

 

Šwiateková – Bouzková 6:4, 6:2

Marie Bouzková dosáhla na probíhajícím French Open na svou teprve třetí vítěznou sérii v sezoně. Finalistka jedné z generálek v Bogotě využila příznivého losu a po dvousetových výhrách nad nasazenou Veronikou Kuděrmetovovou a lucky loserem Janou Fettovou vylepšila své maximum na pařížské antuce.

Ve třetím kole dle očekávání neuspěla. Pražská rodačka narazila na světovou jedničku a obhájkyni titulu Igu Šwiatekovou. Největší favoritce a trojnásobné šampionce v úvodním dějství překvapivě vzdorovala, dokonce snížila z 2:5 na 4:5. Ve druhé sadě už ale měla v posledních letech na antuce dominující Polka až na závěrečné dva gamy jasně navrch.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Bouzková odehrála svou šestou hlavní soutěž v areálu Rolanda Garrose, jejím předchozím maximem bylo druhé kolo z předloňského ročníku. Všechny další minulé starty zakončila hned na úvod. Svou bilanci ve třetím kole grandslamů si zhoršila na 2:2, do druhého týdne prošla v posledních dvou letech ve Wimbledonu.

Po porážce se Šwiatekovou má s hráčkami TOP 10 úspěšnost 10:15. Na French Open bude pokračovat ještě ve čtyřhře po boku španělské kamarádky Sary Sorribesové. Do deblové soutěže teprve vstoupí.

Šwiateková, která slaví 23. narozeniny a v předchozím kole likvidovala mečbol v souboji čtyřnásobných grandslamových vítězek s Naomi Ósakaovou, postoupila i při svém šestém startu na pařížské antuce do druhého týdne.

Aktuální lídryně žebříčku vyhrála tři z posledních čtyř ročníků antukového grandslamu a v útoku na hattrick bude pokračovat proti Anastasii Potapovové. Mladá Ruska vydřela po téměř třech hodinách boje vítězství 7:5, 6:7, 6:4 nad Xinyu Wang a poprvé v kariéře se dostala do osmifinále grandslamových podniků.

Osmifinálové obsazení horní poloviny pavouka je kompletní. Další boje o čtvrtfinále obstarají Coco Gauffová s Elisabettou Cocciarettovou a Clara Tausonová s Ons Jabeurovou.


Výsledky dvouhry žen na French Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

78
Přidat komentář
Yonaash
Tak co myslíte, přejede Maky I Danilovič nebo opačně?
Já bych teda spíš věřil Srbce, jede na vlně a porazila lepší hračky než je současná Markéta, ale taky není nesmrtelná.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
WTA classics... Záleží, jak se vyspí
Taky, která se vyrovná dřív s tím, že hraje proti levačce.
Pak samozřejmě procenta na servisu, nálada... Tak bych řekl 50 na 50.
Reagovat
com
a ja bych rekl, ze kdyz tu vysel clanek o tom jak se Vondrouska peclive pripravuje, tak to pak na kurtu pekne schyta
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to platilo hlavně o Káje a Kvítí. Snad se to Maky vyhne.
Reagovat
mamina
Z komentářů zde vidím, že nejsem sama, kdo Igu nemusí. A líbil se mi misův rozbor hry Marušky a stejný pohled mnoha z vás na diváky na RG. Vidím, že jsem v dobré společnosti. Pěkný víkend a držím pěsti naším.
Reagovat
misa
Iga má v hlavě jen tenis a pokud jí nerupne zápěstí (nebo něco jiného), může vyhrát French Open klidně 8x - 10x. Podobně jako Nadal má brutální topspinový forhend, proti kterému většina tenistů/tenistek nemá co hrát. Míč jim rychle vyskočí nad ramena a jsou hned v defenzivě, kazí nebo vrátí slabý míč. Muchová ji loni dostala na pokraj porážky, ale Polka ukázala svoji zarputilost a odolnost a i tak otočila. Stejně jako proti Osace.

Dnes mě zaujal jeden moment za jasného stavu, když Marie zahrála dropshot, Iga podklouzla, ale ještě zabrala a s šíleným výrazem utíkala k síti - míč už ale nestihla. Je u ní vidět velká touha vyhrát každý míč za jakéhokoliv stavu.

Swiatek skončí kariéru jako jedna z nejleších hráček historie. Má všechno - skvělé fyzické parametry, nadání, dobrý zdravotní stav a šílenou touhu vyhrávat.
Reagovat
paddy
U ženských se situace mění rychle, za 3 roky může být už za že item smile
Reagovat
paddy
zenitem
Ať žijí autokorekce smile
Reagovat
frenkie57
Toho momentu jsem si všimnul také, je to tak, jak popisuješ. Ač jí vůbec nemusím, tak kredit jí připsat musím, je to opravdu bojovnice a na vrcholu žebříčku je zcela oprávněně a myslím, že tam ještě dlouho pobude.
Reagovat
A211
Jak tam píšete o tom okamžiku kdy zabrala na ztracený míč je vlastnost championu ne nadarmo se Petře K. říkalo Lvice z ..... ta tuto vlastnost měla. Nejít po míči je špatný zvyk.
.
Reagovat
misa
Marie je na dobré cestě. Dnes výborně podávala - úspěšnost 1. podání měla 72 %, častokrát se dostala v rychlosti přes 170 km/h (max. měla 175 km/h) a dala 5 es. Zahrála 17 winnerů, udělala 12 nevynucených chyb. Svůj jediný brejkbol proměnila. Nemám jí co vytknout - dnes předvedla asi své současné maximum. Mám radost, že se opravdu zlepšuje v kvalitě 1. podání, to jí pomůže proti slabším soupeřkám získat víc laciných bodů a ušetřit tak síly

Diváci ji při odchodu ocenili vřelým potleskem - určitě se jim líbilo, jak Maruška tradičně bojovala a nevypustila jediný míč. Může být spokojená, žádná ostuda nepřišla a z dnešního zápasu si může odnést sebedůvěru do dalších turnajů.

V rozhovoru po zápase 1. kole říkala, že na sobě bude pracovat každý den. To je takové motto celé její kariéry - tvrdě pracovat v tréninku, v zápase bojovat o každý míč a výsledky se pak dostaví. Doufám, že zůstane zdravá a na trávě naváže pěknými výsledky (až do startu Wimbledonu nic neobhajuje).
Reagovat
misa
A ještě jedna mimotenisová poznámka:
Ve Štrasburku Maruška upgradovala svůj řetízek s kuličkou, který nosí už od 17/18 let. Připnula k němu ještě přívěsek delfínka

Dnešní zápas mě potěšil i díky opakovaným detailům její čisté krásy, které režie častokrát nabízela. Pro mě je Marie tak krásná, jako bych si ji sám vymyslel Sledování její kariéry je pro mě velká radost, i když to tak občas z mých komentářů během zápasů nevypadá... A za pár let bude konec
Reagovat
frenkie57
Toho přívěsku jsem si nevšiml, za to jsem si už před časem všiml, že Jahůdka opustila svou letitou strategii velké flašky, tzv. Bouzie Bottle a přešla na běžné petky jako ostatní hráčky. Nevím, co za tím vězí, Maruš k tomu nepodala žádné vysvětlení.
Reagovat
paddy
Vysvětlení je jednoduché. Flašku jí sebral nějaký fanoušek. Shodou okolností jde o stejnou flašku, která o pár týdnů později spadla Djokovičovi na hlavu. smile
Reagovat
misa
Možná sis všimnul, že Marie má delfína i ve svém monogramu MB, který nosí na triku nebo šatech během zápasů.

Bouzie Bottle se vytratila na konci sezóny 2022, od té doby Jahůdka používá většinou dvě termosky, v každé má asi jiný druh pití.
V 1. kole French Open měla Marie drobný problém, když jí rozhodčí ty flašky zakázala, protože tenisté musí používat vodu turnajového sponzora Perrier :)
Reagovat
frenkie57
Tenistky mají krátkou životnost, přirovnal bych je ke hmyzu.
Reagovat
PetaM
Nikdy jsem nepochopil, jak může být někdo po prohře spokojený ...
Reagovat
misa
To je jednoduché a opakoval jsem to tady už mnohokrát - každý má jiné nadání a málokdo se dostane k hvězdné kariéře jako třeba Kvitová. Není zásluha nějakého tenisty, že dostal velké nadání, stejně jako druhý nemůže za to, že takový talent nemá. Takže mě těší i malé zlepšování a vyhlídka na nějaké solidní výsledky. Mně stačí, že Marie na sobě pracuje a v zápasech stále bojuje. Z toho si může vzít příklad kdokoliv.
Reagovat
paddy
I Djokovič
Reagovat
lvicek
Ja myslim, ze hrac (pokud jsi myslel hrace a ne fanouska) muze byt spokojeny, pokud ma pocit, ze opravdu delal, co se dalo a ze tam nesekal nejake nesmyslne chyby nebo se nedohadoval s rozhodcim atd. A hlavne tedy v pripade, kdy je souper opravdu dobry. Tezko asi nekdo muze byt spokojen po tesne prohranem zapase, aspon tak to vidim ja.
Reagovat
frenkie57
Je to o reálném zhodnocení svých reálných možností. Marie věděla, že s největší pravděpodobností Igu neporazí a tak si stanovila nějaké cíle, které očividně splnila. Proto ten úsměv na tváři i po porážce.
Reagovat
paddy
Výsledek hlasování smile

Kdo má nejhorší publikum?
- melbournská bažina 0%
- pařížská stoka 62,5% smile
- wimbledonský kompost 0%
- newyorská žumpa 37,5%
(pouze 8 hlasujících)
https://strawpoll.com/6QnMQmVp8ne

Vítězem se stává
pařížská stoka smile smile smile

V jednom článku označili Paříž a potvrdilo se to, i když aktuální dění tuto odpověď vybízí. Na podzim by asi hlasování dopadlo naopak.

Gratulace míří do Paříže, bohužel tamní diváci to nemohou oslavit přímo v hledišti, protože jim zakázali chlast smile smile smile

Ať žije pařížská stoka!
smile smile smile
Reagovat
Stybnat
Dnes vypalo v deblu 12 francouzek.
Všehny
Reagovat
tommr
S výjímkou Karolíny Plíškové zůstávají všechny naše vyřazené singlistky na FO v deblu. Dneska zvládly první kolo Bára Krejčíková (se Siegemund) a Linda Nosková (s Mihálikovou), zítra budou hrát Marie Bouzková (se Sorribes Tormo) a Katka Siniaková (s Gauff) ...
Do deblové soutěže se jako náhradnice dostaly i Miriam Kolodziejová/Anna Sisková které překvapivě v prvním kole porazily silné Rusky ...
Reagovat
lvicek
a nekteri i v mixu, ne? :)
Reagovat
tommr
jj Bára (s Vliegenem) a Katka (s Macháčem) pokračujou ještě v mixu ...
Reagovat
makro99
a Bára se s Vliegenem nějak zná?
Reagovat
tommr
netuším, ale po předčasném konci v singlu bude mít aspoň dost času aby se s ním dostatečně seznámila (po tenisové stránce) ...
Reagovat
makro99
jo tak, po tenisové stránce.. dneska u těch mixů jeden neví :)
Reagovat
lvicek
To ja tedy vubec netusim, kdo to je, a to jmeno tu ted ctu poprve .
Reagovat
Tomas_Smid_fan
90min, to se Francouzka paqovala docela rychle
Maky gratulace k postupu!
Reagovat
Krisboy
Tož val, val! Seber si svý saqy paqy a běž trénovat!
Reagovat
tommr
mohlo to bejt ještě rychlejší kdyby Markéta jako tradičně v závěru za jasného stavu nepolevila ...
Reagovat
Liverpool22
Je docela zajímavé, že v horní polovině pavouka do osmifinále postoupilo 6 hráček narozených po roce 2000 - konkrétně ve věku 20 - 23let. Kazí to jen naše Maky 24let a pak hlavně Žába, která je jasně nejstarší. Takže v současnosti je ideální věk cca kolem 23let, kdy už holky mají nějaké zkušenosti + už mají po pubertě. Z tohoto pohledu mají naše Lindy + Brenda + Sára, ale třeba i Mirra stále času dost a dost
Reagovat
lvicek
Marketka se koukam pomalu presouva do kategorie zaslouzilych harcovnic :D.
Reagovat
Liverpool22
To zas ne - např. oproti Peggy, Žábě, Sakkari......je to furt mladice
Reagovat
lvicek
Ja treba furt mela Katku za mladici, a jako uz asi uplne ne
Reagovat
tommr
8 hráček z jednoho turnaje není dostatečně reprezentativní vzorek aby se z toho daly vyvozovat takový závěry. Podle mě se naopak ideální tenisovej věk neustále posouvá směrem nahoru a je někde v rozmezí 23-27 let ...
Reagovat
Liverpool22
Jasně - to rozmezí cca 23-27let sedí viz. Aryna, Rybka, naše Maky......Já to sem psal hlavně kvůli tomu, že se tady často hejtujou naše mladé pušky Lindy, Brenda....a přitom mají času stále dost. Navíc Nosková už např. zazářila letos na AO - takže i co se týče věku je na tom lépe než např. Olga či Clara
Reagovat
makro99
Navíc Linda F. už např. zazářila loni na AO - taky vyřadila GS šampiónku a od toho QF jí dělily přesně 3 gamy
Reagovat
Liverpool22
Takže naše mladé Lindy jsou v tomto např. před Clarou, Potápěčkou, Olgou....., které jsou poprvé na GS v OF
Reagovat
misa
Některá z trojice Fourlis, Birell nebo Vondroušová byla v lednu 2023 vítězkou grandslamu?
Reagovat
paddy
Ve srovnání s Hingisovou jsou teda dost staré smile
v jejich letech ukončila kariéru
Reagovat
Liverpool22
Každá doba přináší nějaké trendy - v éře Hingisové to byla jiná doba. Pamatuju na Capriati, která to pak neustála
Reagovat
frenkie57
Když se očistila od drog, tak se chtěla vrátit, ale už to prostě nešlo, ujel jí vlak.
Reagovat
Liverpool22
Dost jsem jí fandil - vyhrála OH 1992 a pak ta mýtická bitva s Clijsters tady na RG
Reagovat
frenkie57
Kostila to ve WTA už ve čtrnácti, což, jak se později ukázalo, bylo prostě moc brzy na její duševní vývoj. Ještě se přidaly nějaké problémy v rodině a bylo vymalováno.
Její zápasy si už nepamatuju, pouze vím, že v jednom zápase, snad se Šarapkou, ež neunášela to její hekání a zařvala na ní přes síť: Shut Up!
Reagovat
Liverpool22
Ano - měla tuším problémy s otcem - jako spousta tenistek, pak drogy......Ve 14 letech to bylo prostě moc brzy, ale byl to zajímavej příběh
Reagovat
Kandinsky1
V pozdějším věku tři GS vyhrála, takže dobrý. Byť talent měla pochopitelně na víc, ale to i Hingiska, kterou totálně psychicky zdeptaly ta monstra.
Reagovat
Liverpool22
Tady jsem to vyhrabal finále RG 2001 Capriati - Clijsters 12:10 ve 3. setu - je to s předáním poháru: https://www.youtube.com/watch?v=3t5IWifFyb4
Reagovat
Liverpool22
A ještě finále OH 1992, kdy 16letá Capriati ve finále senzačně porazila superstars Gráfovou a brala zlato https://www.youtube.com/watch?v=R6ellr-mZpY
Reagovat
makro99
ujel jí vlak... až na ty 3 GS titles a post světové jedničky po roce 2000... na tom nádraží teda musela přespat, ale ráno pak chytla docela solidní TGVéčko :)
Reagovat
Kandinsky1
Hingiska byla extrém celkově.
Reagovat
Dobry-den
Dneska dobrý. Markéta i Marie předvedly, co se od nich očekávalo.
Reagovat
Otmar
Takže dle předpokladu, Markéta s drobným zádrhelem celkem jistě. Bavilo mě dívat se na zateplené frantíky v hledišti, když je Markéta většinu času "lisovala za studena"...to bylo fajn. Maruška žádný průser, takhle s Igou prohrává kde kdo. Navíc bylo jasně vidět, že sebelepší obrana narazí mnohdy na fyzické možnosti hráče, navíc to Iga dneska trefovala. Na ni platí jedině soustavný tlak a ten Maruška nevyvine.
Reagovat
Liverpool22
Jo, jo - pohled na "studené" Frantíky byl k nezaplacení - pěkně je Maky umravnila
Reagovat
tommr
válcovat jejich oblíbence je jedinej způsob jak je zklidnit ...
Reagovat
com
Swiatekovou neda ani omylem

Tu neda nikdo a zas to tam ta robotka vyhraje cely
Reagovat
Liverpool22
Naštěstí Iga bude hrát s Potápěčkou a nikoliv s Wang, které loni dala 2 kanáry. Dneska vedla Wang v 1. setu 0:5 a ještě to projela 7:5
Reagovat
frenkie57
To je ta Číňanka, co projela asi 20zápasů v řadě?
Reagovat
Liverpool22
To nevím jelikož se mi pletou, ale tahle Wang tady loni dostala 2 kanáry od Robota - proto jsem si přál postup Potápěčky. To by to ČF měla Iga úplně zadarmo
Reagovat
frenkie57
No mě právě taky. Bezpečně poznám akorát Qinwen Zheng, protože je z nich nejvyšší, nejhezčí a hraje nejlepší tenis.
Reagovat
tommr
ta držitelka neslavného rekordu se jmenuje Shuai Zhang ...
Reagovat
frenkie57
Díky!
Reagovat
paddy
mám pocit, že ten rekord není férový, protože západní svět neumí rozlišovat čínská jména, a tak ji asi často losují do mužského pavouka, proto tolik proher

Třeba dneska prohrála hladce s Tsitsipasem 3:6 3:6 1:6

Chudák holka, má to těžký smile
Reagovat
Krisboy
...a to je dobře.
Reagovat
Vestec
Vondrous to tam snad letos vyhraje
Reagovat
Ondra979
no to by bylo fajn ale cesta je jeste daleka...
Reagovat
tommr
pokud porazí Swiatekovou ve čtvrtfinále tak bych tomu docela věřil ...
Reagovat
Krisboy
Ty jsi opravdu věštec?
Tak to si na Maky musím vsadit!
Reagovat
lvicek
Nebo je z Vestce?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně tak, dokud nepřizná barvu, tak bych nevsadil ani penny
Reagovat
makro99
lidl?
Reagovat
lvicek
Ve Vestci je, pokud vim, Albert a Billa .
Reagovat
makro99
dobrý, takže do školy do Troje a pak nakoupit do Alberta do Vestce...:)
Reagovat
lvicek
Jojo, no tak ono je to uprimne od ty skoly uz nejakej ten patek...
Reagovat
makro99
nevadí, taková 2D smyčka, v prostoru i čase..:)
Reagovat
Krisboy

Tak to na to prdím!
Díky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist