Vesninová si po divoké výhře zahraje v den 24. narozenin o první titul

31. 7. 2010, 19:30
Rozhovory 3
WTA ISTANBUL - Jelena Vesninová si může dát krásný dárek ke 24. narozeninám. V Istanbulu se po divokém vítězství nad Petkovicovou dostala do finále, a pokud porazí krajanku Pavljučenkovovou, získá premiérový titul.
Jelena Vesninová

Postup Jeleny Vesninové do finále je překvapením. Ruská hráčka čtvrt roku nevyhrála a sérii sedmi porážek ukončila až v Istanbulu. Hladké vítězství nad domácí Ozgenou ji nakoplo a ve třech zápasech neztratil ani set. Sebevědomí si zvedla už ve Wimbledonu, kde s krajankou Zvonarevovou hrály ve finále čtyřhry.

V dnešním semifinále narazila na Němku Andreu Petkovicovou, se kterou nedávno prohrála na French Open. Po prvním dějství se zdálo, že se nepovede ani odveta. Ruska si jedinkrát nedokázala udržet servis a prohrála 1-6. Jenže v druhé sadě se karta zcela obrátila a Vesninová šesté nasazené Němce nadělila 'kanára'.

Divokému průběhu ale nebylo konce. Petkovicová se v rozhodujícím dějství ujala vedení 3-0 a podávala. Vesninová zbraně nezabalila a třemi brejky otočila na 5-3. Při svém podání ale znovu zaváhala a o postupu rozhodla až v tie-breaku.

Vesninová se tak potřetí dostala do finále, loni v Aucklandu i New Havenu však neuspěla. První triumf z okruhu WTA si tak může připsat přesně v den 24. narozenin.

Připravit ji o něj může už jen o pět mladší krajanka Anastasia Pavljučenkovová, která po třísetovém boji porazila slovenskou rodačku s australským pasem Jarmilu Grothovou.

Ruska v první sadě za stavu 5-6 odvrátila dva setboly a nakonec vyhrála ve zkrácené hře. Další set ale patřil Grothové, a tak musel rozhodnout třetí set. V něm Pavljučenkovová podávala v desátém gamu na postup, ale ani vedení 30-15 ji k výhře neposunulo. O postupu ale rozhodla po potvrzení dalšího brejku. 

"Když šla podávat, začala jsem přemýšlet o tom, že ještě prohraju. Ale bojovala i nadále jsem o každý bod," řekla nejmladší tenistka v top 40. "Po dalším brejku jsem si více věřila a už jsem to ukončila."

Také devatenáctiletá Pavljučenkovová prohrála první set až v semifinále, narozdíl od Vesninové ale své jediné finále - letos - na hardu v Monterrey - proměnila v premiérový titul. 

Třiadvacetiletá Grothová hrála v semifinále teprve podruhé, do finále se dosud nepodívala. Dnes ji k tomu nepomohlo 11 es, ani remíza 100 ku 100 na vyhrané fiftýny.

Vesninová se s Pavljučenkovovou utkala už předloni v hale a s mladší krajankou ve třech setech prohrála. "Je to skvělé pro Rusko a ruský tenis, že se s Anastasií zítra potkáme ve finále. Ona už letos jeden turnaj vyhrála, je to skvělá hráčka a bude t o s ní moc těžké," uvědomuje si Vesninová. "Pokud vyhraju, bude to ten nejlepší dárek k mým narozeninám."

- WTA INTERNATIONAL ISTANBUL (Turecko, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
sobotní výsledky (31. 07. 2010)

Dvouhra - semifinále:
Pavljučenkovová (3-Rus.) - Grothová (Austr.) 7-6(1) 2-6 7-5
Vesninová (Rus.) - Petkovicová (6-Něm.) 1-6 6-0 7-6(2)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
skott
Komu to jen prat vic???Obe mam rad, obema by titul nesmirne pomohl...Vesna po fantasticke lonske sezone myslela uz na Top 20, misto toho prisel opet krok zpatky, drobna zraneni, vysla ji jen zelena antuka na jare a dalsi tezka prace ji ceka pri obhajobe vysledku v Americe.Finalovych zklamani si take prozila vic nez dost, k tomu zitrejsi narozeniny...
Naopak Nasta ma zas jedinecnou sanci se priblizit k naproste elite, doslova nadostrel dvacitky.Az do US Open muze body pridavat jak na bezicim pase.Loni touto dobou odesla z parizske akademie Mouratoglou, kde zacinala stagnovat a trapila se nez se na podzim rozjela v Asii.Druhy titul by ji urcite poradne zvedl sebevedomi.Proti Groth ukazala, ze je velka hracka, nedarilo se ji, souperka ji nenabidla temer zadne sance, presto dokazala urvat set v tie-breaku a vratit se i z beznadejne situace ve tretim setu.Udelat brejk prakticky z niceho pri 4-5, kdyz Groth servirovala neustale na hranici 190km/h.
Sance jsou hodne vyrovnane, ale ze zapasu ktere jsem videl, bych mozna trochu prekvapive favorizoval Vesnu.Hodne rychly povrch ji sedi, kdyz muze hrat na dva, tri rychle udery, dobre se pohybuje.Navic si Vesna problemy v zapsech delala predevsim sama, zatimco Nasta mela s podobnymi typy jako je Lena velke problemy, protoze ji misty prehravaly.Specialne Cirstea vyhravala dlouho vetsinu vsech forehandovych vymen, to same ji bude zitra cekat s Vesnou, ktera je diktuje uplne stejne.Pro Pavly na druhou stranu hovori psychika.Bojuje naplno az do posledniho micku a titul z Monterrey ji urcite muze dodat pocit vyhody.
muj tip 55/45 pro Vesnu v celkove 24. vyhradne ruskem finale na okruhu WTA;)
Reagovat
Gulbis
komu?
Reagovat
herba
fandim vesnine, když má dneska taky narozky:o)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist