Verdasco: Rafa mi poradil z televize

26. 1. 2009, 14:35
Rozhovory 1
Španělský tenista Fernando Verdasco šel do dnešního zápasu s Andym Murraym s pěti porážkami proti světové čtyřce v řadě. Oplatil mu to v jednom z nejdůležitějších utkání své kariéry a poprvé v životě se tak dostal do čtvrtfinále grandslamového turnaje. "Začal jsem si mnohem víc věřit po loňském Davis Cupu," prohlásil po utkání Verdasco.
Profily hráčů
Fernando Verdasco

Před pár dny jste říkal, že na začátku ledna jste se ještě nikdy necítil lépe. Teď se musíte cítit ještě mnohem lépe...
Ano, to určitě. Myslím druhý den turnaje jsem říkal, že mým velkým cílem je dostat se na grandslamu poprvé do čtvrtfinále. Věřil jsem si a cítil se fit, takže jsem věřil, že se do čtvrtfinále konečně dostanu. A teď jsem šťastný, že jsem tenhle cíl splnil.

Co byste řekl k dnešnímu zápasu z taktické stránky? Měl jste před ním nějaký konkrétní plán?
Ne, ne, snažil jsem se hrát svou hru. Už jsem to říkal předtím, snažím se udávat tempo z forhendu. Je to těžký soupeř, hraje moc dobře. Při brejkbolech vždycky dokázal zaservírovat dobře. Byl to náročný zápas, ale já měl dobrý den. Cítil jsem se moc dobře fyzicky i psychicky, proto jsem šťastný.

V čem byl mezi vámi rozdíl? Jen fyzický, že jste byl méně unavený?
To nevím. Řekl bych, že (Murray) byl taky fit. Nevím, asi jsem měl prostě jen lepší den než on.

V Brisbane jste řekl, že vás Davis Cup změnil a že si od té doby víc věříte, že jste schopnější vyhrávat podobně dlouhé zápasy. Myslíte, že vám to dnes pomohlo?
Ano, určitě. Tenkrát ve finále, když jsem prohrál třetí set, jsem si řekl, že to ještě dokážu. Že jen se sebe musím dostat to nejlepší. Ve třetím setu, na začátku, jsem hrál asi nejhůř z celého zápasu. Byl jsem měkký, nedokázal jsem se z forhendu dostat do rytmu. Na začátku čtvrtého setu jsem znovu začal hrát tvrdě a začal se cítit líp.

Už jste někdy podával lépe? Murray řekl, že na podání jste byl neuvěřitelný.
Během zápasu jsme si říkal, že bych mohl trefovat víc prvních servisů a získat díky nim lacino body. Ze druhého podání to bylo o těžké, protože když z něj nezaservírujete dobře, hned převezme iniciativu. Ale myslím, že jsem podával vážně, vážně dobře. To mi pomohlo vyhrát spoustu bodů.

Když se dívám na statistiky, je v nich velký rozdíl v rychlosti druhého podání. Vy jste ho měl kolem 155 km/h, on zhruba 125. Možná to byl ten rozdíl...
Víte, snažil jsem se hrát dlouhé druhé podání s rotací, abych mu ztížil return. Nedíval jsem se na rychlost, prostě jsem chtěl jen dobře zaservírovat, co nejrychleji mít míč na forhendu, abych ho rozběhal a abych diktoval tempo.

Mluvil jste s Rafou o taktice?
Ne, ne, s Rafou jsem o dnešním zápase vůbec nemluvil. Jen jsem viděl, že se ho včera nebo předevčírem na tiskové konferenci ptali na můj zápas a on jim řekl, že bych ho měl rozběhat z forhendu a převzít rytmus zápasu. Díval jsem na to, takže jsem s ním o tom nemusel mluvit (smích).

Když jste v listopadu hrál s Murraym v Paříži, byl jste na kurtu frustrovaný. Dneska vůbec, krotil jste emoce celý zápas. Myslíte, že to bylo důležité?
Asi trochu ano. Do Paříže jsem dorazil z Petrohradu, kde jsem s ním prohrál v semifinále, kde jsem uhrál tři gamy. Rozhodl jsem se proto víc riskovat, chodit na síť, hrát agresivněji a doufal jsem, že tak možná budu mít větší šanci vyhrát. První set byl tenkrát hodně těsný a pak i druhý. Ale taky to tam bylo rychlejší než v Petrohradu. Dnes jsem se cítil jinak, věřím si mnohem víc než loni v Paříži. Silnější jsem fyzicky i psychicky.

Umíte si nějak vysvětlit, že vy hrajete tak dobře a že Ana Ivanovičová má takové problémy (Fernando Verdasco a srbská tenistka se nedávno rozešli, pozn.)?
Dobrá otázka, popravdě ale nevím. Nemyslím, že je to moje chyba, ale měli byste se zeptat spíš Any. Já bych neměl mluvit za druhé lidi.

Když jste prohrál první set, neřekl jste si, už kvůli té bilanci, 'A je to tu zase'?
Určitě to pro mě bylo složité. Ale také jsem myslel na Štěpánka, se kterým jsem hrál v minulém kole. Prohrával jsem s ním 0-3 a nakonec jsem ho porazil s dost lichotivým skóre. Jen jsem si říkal, proč bych nemohl porazit Murrayho a trochu mu to vrátit? Věřil jsem si, protože jsem se cítil dobře. Když s tím jdete na kurt, tak vám to pomáhá, protože někdy na kurt jdete a proti hráčům jako je Murray si moc nevěříte. Andy Murray sem přijel jako vítěz z Dauhá a Abú Dhabí, hrál skvěle, ale já se soustředil jen na sebe, na svoji hru a na to, že ho chci porazit. Nemyslel jsem na to, že jsem s ním prohrál pět zápasů.

Co bude dál? Na tomhle turnaji se černým koňům dařívá dostat se do finále, máte to teď otevřené...
Doufám. Chci si jen užít dnešní vítězství, je určitě jedno z největších v mé kariéře, vždyť jsem se poprvé dostal do čtvrtfinále grandslamu a ještě porazil Andyho Murrayho. Tím jsem se znovu přiblížil top 10, to je jeden z mých letošních cílů. Co se týká dalšího zápasu, nad ním budu přemýšlet zítra. Teď si chci jen užívat ten pocit, že jsem ve čtvrtfinále.

Hodně lidí před turnajem Murrayho považovala za největšího favorita. Myslíte si, že si to zasloužil?
Na tu otázku už jsem odpovídal. Možná o něm tak mluvili proto, že že hrál na začátku roku tak dobře a že vyhrál oba dva turnaje, na kterých hrál. Ale jak jsem řekl, pro mě je nejtěžším soupeřem v pětisetovém zápase Rafa, a pak je tu Federer, který získal nejvíc grandslamů ze všech aktivních hráčů.

TenisPortal.cz, australianopen.com

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Doedávna chodil s Annou Ivanovnou, a jak to dopadlo - on jde dál, Anička už dávno skončila...Štěpec a Vaidišovou - ne, že by dělal Radek nějaké zázraky, ale přeci jenom ve srovnání s Nicole...Je vidět, že chytré tenistky s nikým nechodí a neztrácejí sílu zbytečně mimo kurt:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist