Ve třetím kole US Open jsou všichni tři Češi. Macháč smetl Kordu, Menšík odvrátil mečboly a poprvé utekl z 0:2

29. 8., 19:28
Aktuality 21
US OPEN - Přes první dvě kola na US Open ve dvouhře mužů prošli všichni tři čeští zástupci. Na Jiřího Lehečku (22) ve čtvrtek navázali také Tomáš Macháč (23), který si vyšlápl na nasazeného Američana Sebastiana Kordu (24) a potřetí v sezoně i v kariéře postoupil do třetího kola grandslamu, a Jakub Menšík (18). Ten odvrátil dva mečboly Australana Tristana Schoolkatea (23) a poprvé vyhrál zápas, v němž prohrával už 0:2 na sety.
Tomáš Macháč (© Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia)

Macháč – Korda 6:4, 6:2, 6:4

Třiadvacetiletý Tomáš Macháč zatím pokračuje na betonových dvorcích v New Yorku bez ztráty setu a postoupil do 3. kola na třetím letošním grandslamu. Do této fáze se dostal i na Australian Open a Roland Garros. Duel proti o rok staršímu Sebastianu Kordovi vyhrál za dvě hodiny a pět minut.

Rodák z Berouna přišel v utkání jako první o servis, od stavu 2:4 ale vyhrál čtyři hry po sobě a získal první set. Na začátku druhé sady vybojoval český tenista brzký brejk a Korda si vzal za stavu 1:2 pauzu na ošetření ruky. Pauza mu nepomohla a přišel i o druhý set.

Ve třetí sadě ještě syn vítěze Australian Open z roku 1998 Petra Kordy zabojoval. Prolomil Macháčovo podání a ujal se vedení 3:0, ale znovu si nechal ošetřit pravou ruku. Macháč poté vývoj zvrátil. Od stavu 1:4 vyhrál zbývajících pět her a mohl slavit postup.

"Jsem rád, jak jsem dnes od začátku do konce hrál. Sebastian je vynikající hráč, šestnáctý na světě a má svůj vlastní styl tenisu. Hraje velice dobře. O to víc jsem rád, že jsem porazil takhle dobrého hráče," řekl novinářům Macháč.

O premiéru mezi šestnáctkou nejlepších na jednom ze čtyř majorů si zahraje s bývalou světovou sedmičkou Davidem Goffinem (H2H 1:0), kterému letos ve Wimbledonu utekl z 0:2 na sety. Zkušený Belgičan si ve druhém kole poradil 6:7, 6:3, 6:3, 7:6 s Francouzem Adrianem Mannarinem a překonal nejlepší letošní výsledek na majorech.

Schoolkate – Menšík 7:6, 6:2, 2:6, 6:7, 6:7

Jakub Menšík udolal po odvrácení dvou mečbolů a až 4 hodinách a 14 minutách boje 6:7, 2:6, 6:2, 7:6, 7:6 Australana Tristana Schoolkatea, poprvé v kariéře otočil nepříznivý vývoj z 0:2 na sety a postupem do 3. kola obhájil výsledek z loňské grandslamové premiéry.

Svěřenec trenéra Tomáše Josefuse Menšík ve Flushing Meadows navázal na cenný skalp nasazeného Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea a napodobil krajana Jiřího Lehečku, který o den dříve otočil ze stavu 0:2 utkání 2. kola s Američanem Mitchellem Kruegerem. Proti 193. hráči světa Schoolkateovi mu pomohlo 63 vítězných míčů a 27 es.

"Jsem rád, že jsem to dnes zvládl. Byla to zatím asi moje největší tenisová výzva. Těší mě, že jsem to po dvou nevydařených setech zvládl a sebral všechny síly. V průběhu dalších tří setů jsem se snažil jenom hrát a věřil jsem až do konce. Jak jsem dříve řekl, narozeniny chci slavit vždycky už jen v New Yorku a už se to blíží," řekl novinářům Menšík.

Menšík, který 19. narozeniny oslaví v neděli, neměl dobrý vstup do utkání. Ztratil hned první dva servisy, a přestože v závěru úvodního setu srovnal, v tie-breaku prohrál 4:7. Také ve druhé sadě se českému hráči nedařilo držet podání. Přišel o něj třikrát a Schoolkate startující na divokou kartu se ujal vedení 2:0.

Poté ale prostějovský tenista zrealizoval vydařený obrat. Po zhruba desetiminutové přestávce utekl na začátku třetího setu do vedení 4:0 a snížil. Ve čtvrté sadě smazal ztrátu 1:3, v desátém gamu odvrátil na servisu dva mečboly a vynutil si zkrácenou hru, v níž uspěl 7:5.

V rozhodujícím pátém setu sice Menšík jako první přišel o servis a prohrával 1:2, ihned ale manko brejku smazal a vyrovnaný duel poté dospěl do super tie-breaku. V něm český hráč utekl čtyřmi míčky po sobě do vedení 5:1 a o chvíli později využil za stavu 9:3 hned první mečbol.

Statistiky zápasu Tristan Schoolkate – Jakub MenšíkStatistiky zápasu Tristan Schoolkate – Jakub Menšík (@ Livesport)

O první osmifinále na majorech se Menšík utká s Portugalcem Nunem Borgesem (H2H 0:0).

Macháč a Menšík tak udrželi stoprocentní úspěšnost tria českých singlistů. Už ve středu postoupil do 3. kola také Jiří Lehečka, který udolal v pěti setech Mitchella Kruegera a navázal na předchozí obrat proti Mártonu Fucsovicsovi.

Výsledky US Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
turista
Kuba si taky zaslouží velký obdiv. Ten školomet mu vzdoroval víc než 4 a čtvrt hodiny než ho Kuba zdolal. Byl to test houževnatosti těla i psychiky. Kuba obstál.
Reagovat
ipko
wau, tak traja českí tenisti v 3. kole na GS, kedy sa to stalo naposledy?
Reagovat
aape
Prostě česká tenisová paráda
Reagovat
Nenela
nikdy asi
Reagovat
Vlk-v-trave
rok 2004 USOpen
Novák, Tabara, Berdych
Novák prohrál s Agassim, Tabara jako kvalifikant s Henmannem, Berdych vyhrál s Južným.

rok 1997 USOpen
Damm, Korda, Vacek
Damm prohrál s Kordou, Vacek vyhrál s mistrem Scudem

rok 1987 USOpen
Lendl, Šrejber, Pimek
Lendl vyhrál s Pughem, Šrejber prohrál s Woodfordem, Pimek s Wilanderem
byl tam ještě Mečíř, ale předpokládám, že Slováky počítat nechcete... který také ne jednou vlastně doplňoval i dvojci českých hráčů... ale bralo se to jako Československo...

Myslím, že jako pár příkladů z jednoho GS by to stačilo, jsou i úspěšnější GS pro české barvy
Reagovat
Nenela
Dekuji Ja jsem doufala, ze me nekdo opravi a prida presne udaje
Reagovat
horska.kraslice
A česká tenistka pouze jedna.....
Reagovat
Vlk-v-trave
Nedíval jsem se,... já čekám až na 4 kolo s Alcarazem... K Tomášovi jsem přistoupil jak k Federerovi, hned po tom šokujícím výsledku s Fogninim, ...prostě se na něho kouknu až to bude už skoro nevyhnutelné... Pochopitelně pokud bude nucen hrát 4. kolo s Drápalem, tak si počkám až na SF s Kubou...
...budu si jen dále průběžně hlídat Tomáše na číslech... pokud bude dole 2 sety a ve třetím bude prohrávat 0:5, ihned streamuji, chci být opět u toho...

Tome, pěkně...
Reagovat
aape
No Alča už vyhučel, tak tohle nevyjde
Reagovat
Kandinsky1
Paráda, krásně rozebral Wimbledona
Reagovat
sojka1
tak smetl.... nevidela jsem zaver, ale Sebiho mam pomerne nacteneho, takze mi bylo jasne, ze neni v pohode, ty zdravotni a nasledne i psychicke limity tam byly a v podstate jsem predevsim cekala, kdy skrecne.... ale tentokrat jsem se prilis nedojimala, postup Toma je vic, jde mi fakt jen o tu terminologii..... "smetl".... ale vlastne i o schopnost zustat v takovem zapase, taky umeni, Tomas byl soustredeny a sel si pro to...... ;-)
Reagovat
Nenela
Ano, byl pod dekou, bolela ho ruka a to na nejh dolehalo i mentalne a cti ho, ze neskrecnul. Ale i o tom to je, sampioni jsou holt ti bez zraneni
Reagovat
paddy
Kordu omlouvá, že měl malou motivaci po zisku dvou wimbledonských titulů v řadě smile
Reagovat
Patik
Reagovat
sojka1
ste blbiii.... :-)
Reagovat
Otmar
Tomáš dneska absolutorium. Nenechal se rozhodit změnami rytmu, nevadil mu MTO a třetí set ze stavu 1:4 na 6:4 byl majstrštych. Samá radost se na něj dívat a pár balónů zahozených na síti se tentokrát hladce odpouští. Další kolo vypadá taky hratelné, tak do něj!
Reagovat
frenkie57
Obracel i první set z 2:4. Tomášovi se evidentně na hardu vrací forma,je radost se na něj koukat.
Reagovat
marsden
Rad se na nej koukam a ty jeho nohy a kratasy, radost. Je tam sance postoupit jeste dal.
Reagovat
Maisterstich
Volal mě někdo?
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist