Vaněk nechce Kvitovou měnit, ale rád by ji viděl více na síti

24. 10. 2017, 17:35
Aktuality 6
Trenér Jiří Vaněk bude s tenistkou Petrou Kvitovou už skoro rok, ale teprve nyní přijde čas na to, aby začali s pořádným společným tréninkem. Před příští sezonou se kouč zaměří mimo jiné i na zlepšení volejů a přechod k síti.
Profily hráčů
Jiří Vaněk

Vaněk se s Kvitovou domluvil na spolupráci loni, ale než se dostali k přípravě, byla tenistka po operaci ruky zraněné při přepadení. Půl roku nehrála, na turnaje se vydala bez většího tréninku a v sezoně pak už nebyl prostor pilovat nové věci.

"Jeli jsme v modelu zápasy a konec sezony. Hodně se odpočívalo a neměli jsme šanci dát něco nového, takže teď už se na to těším," řekl Vaněk.

Sezona to byla v jeho trenérské kariéře hodně specifická. "Doufám, že už takovou nezažiju," uvedl. Alfou a omegou bylo, aby Kvitová neměla komplikace s rukou. "Jsem šťastný, že nenastaly. Víceméně jsme letošní rok brali jako přípravu na sezonu 2018, aby odehrála co nejvíc zápasů. Přesto zvládla tři výborné turnaje. Snad to bude pokračovat pozitivně a špatné věci se nám už vyhnou."

Levou rukou hrající Kvitová je agresivním typem tenistky, která za zápas nastřílí hodně vítězných míčů. V podobném stylu bude hrát dál. "Pořád bude aktivní hráčkou a bude záležet na ní, aby si uhrávala body. V sedmadvaceti letech neuděláme z Péti obranářku," pronesl Vaněk a Kvitová s úsměvem dodala: "Děkuju."

Vaněk, který dříve vedl současnou českou jedničku Karolínu Plíškovou, by Kvitovou rád naučil chodit k síti. "Chtěl bych trochu víc zapracovat na volejích a přechodu dopředu, aby si dohrávala víc body na síti a ulehčovala si to," plánuje kouč. "Těším se. Voleje mi nikdy nebyly cizí. Když je zlepším, jen dobře," kývla Kvitová.

Vzhledem k výpadku kvůli zranění letos odehrála ani ne třicet zápasů. Proto bude ladění na příští rok trochu jiné než obvykle. "Budeme hodně simulovat trénink s kondicí dohromady, protože tenisová kondice je specifická," řekl Vaněk. "Trochu se ubere kondice jako takové, aby dohnala tréninkové hodiny na kurtu i za cenu toho, že bude třeba trochu fyzicky horší v síle," uvedl kondiční trenér David Vydra.

Kvitová s trenéry vypadají jako dobře sehrané trojice. Je z nich cítit vzájemný respekt a především dobrá nálada. Hráčka se často na turnajích při pohledu na svůj tým usmívala. "Vypadá to jako fráze, ale když zažijete něco tak těžkého a můžete se vrátit, tak je to fakt jenom sport. Stresovat se mi přijde absurdní, a proto se smějeme. Tak to bereme," řekl Vydra o atmosféře v týmu.

Po prosincovém testu v domácí extralize začne Kvitová sezonu v Brisbane, pak se představí v Sydney a na Australian Open.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
Pavlis
Dodnes vzpomínám na tu lahůdku v Madridu proti Sereně, to bylo neuvěřitelný. Ale Petra tyhle zkracovačky už docela ovládá, někdy to vyjde, jindy ne.
Reagovat
PetaM
Petra v Brisbane? Boží! Konečně se vrátí na místo činu! :) Už mi tam dlouho chyběla. Pořád samé Shenzheny a Hopman Cupy ... :D
Reagovat
milik254
2011 mode
Reagovat
Fandina
Ono už bylo suprové semi Wimbledonu rok předtím, ale rok 2011, to bylo něco!!!
Reagovat
Krisboy
Máš recht, Jirko. Vůbec by všichni (skoro) měli chodit víc na síť :(
Reagovat
slacker
ale prd vsichni by meli hlavne ummet z kazde pozice zahrat inside out cross pod co nejvetsim uhlem
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist