V semifinále je jen Kvitová. Šafářová obrat nedotáhla

6. 1. 2011, 09:21
Aktuality 3
WTA BRISBANE - Petra Kvitová vstoupila do nové sezony ve skvělé formě. V Brisbane smetla Slovenku Cibulkovou a poprvé od loňského Wimbledonu postoupila do semifinále. Mohla v něm vyzvat krajanku a národní jedničku Šafářovou, ta však v divokém souboji s Pavljučenkovou nedotáhla skvělý obrat k vítěznému konci. Po debaklu s Bartoliovou dohrála i Barbora Záhlavová-Strýcová.
Petra Kvitová

Předloni Petra Kvitová v úvodu sezonu získala titul v Hobartu, který dosud nedokázala zopakovat. Po dvou letech zažívá další povedený začátek roku: v Brisbane si poradila již se třemi soupeřkami a po dnešním jasném vítězství 6-0 6-4 nad Dominikou Cibulkovou postoupila poprvé od loňského Wimbledonu do semifinále.

Dvacetiletá rodačka z Bílovce si lepší vstup do utkání nemohla přát. Od prvních výměn se mohla opírat o výborné podání a přesný agresivní return po soupeřčině druhém servisu. Kvitová na Cibulkovou tlačila a v prvním setu jí nedovolila uhrát jediný game.

V druhé sadě sice slovenská tenistka zlepšila podání, česká hráčka však stále dělala minimum chyb. Kvitová nakonec utkání, jež se hrálo kvůli dešti pod střechou, ukončila bez ztraceného servisu za 69 minut. 

Tenistky by se mohly potkat už za měsíc v 1. kole Fed Cupu. "Bude to jiný zápas než ve Fed Cupu, ten je ještě daleko," řekla Cibulková slovenským médiím před dnešním duelem.

Kvitová si o finále mohla zahrát proti krajance Lucii Šafářové, ta však nedokázala dotáhnout do vítězného konce takřka dokonalý obrat proti Anastasii Pavljučenkovové.

Šafářová se s Pavljučenkovovou střetla již počtvrté a znovu se hrálo na tři sety. I když to tak vůbec nemuselo být. Začátek dnešního zápasu totiž Šafářová zaspala a po hodině hry prohrávala 2-6 a 1-5. Za stavu, kdy neměla co ztratit, se jí povedlo zahrát několik zdařilých vítězných úderů, soupeřka znejistila a ve druhé sadě bylo vyrovnáno 5-5. Když už se zdálo, že je brněnská rodačka zpátky, ztratila opět podání. Ale třetí nasazená Ruska ani na třetí pokus zápas při svém servisu neukončila a třiadvacetiletá Češka pak v tie-breaku vyzvala soupeřku do rozhodující sady. 

V jejím úvodu měla logicky více psychických sil Šafářová, jež se ujala vedení 2-0. Devatenáctiletá Ruska ale téměř vyhraný zápas nechtěla jen tak pustit a dál bojovala. Klíčovým byla čtvrtá hra, ve které česká tenistka odvrátila osm brejkbolů, jenže devátý už ne a čtvrtfinálová bitva se definitivně zlomila. Pavljučenkovová získala pět her v řadě, a byť Šafářová ještě odvrátila tři mečboly a sama měla brejkbol, ruská naděje postup do semifinále nepustila a potřetí nad Šafářovou vyhrála. 

S Kvitovou má Pavljučenkovová vyrovnanou bilanci. Naposledy se střetli před dvěma lety v Hobartu, kde o rok starší Češka nakonec slavila titul.

Debaklem skončil nejúspěšnější úvodní turnaj sezony pro Barboru Záhlavovou-Strýcovou. Plzeňská rodačka ve dvou předchozích vítězných zápasech spoléhala hlavně na kvalitní servis, ve čtvrtfinále proti čtvrté nasazené Marion Bartoliové ale této činnosti propadla. 

Francouzka včera zametla, byť ve třech setech, 6-1 3-6 6-0 s Ivetou Benešovou a Záhlavová-Strýcová dopadla podobně. S Bartoliovou na kurtu vydržela téměř hodinu a půl, zápas se však protáhl hlavně kvůli spoustě neproměněných brejkbolů francouzské hráčky. Přitom Češka duel začala brejkem a úvodní hry slibovaly vyrovnanou bitvu. Postupně však otěže zápasu přebírala Bartoliová, jež častěji získávala klíčové výměny a sbírala jeden fiftýn za druhým. Češka nakonec šestkrát neudržela svůj servis a prohrála až nezaslouženě drtivě 2-6 1-6.

Sestřih zápasu Bartoliová - Záhlavová-Strýcová:


Bartoliová se o finále utká s Němkou Andreou Petkovicovou, jež v Austrálii ještě neztratila ani set. Dnes si poradila s domácí přemožitelkou Stosurové Jarmilou Grothovou.

- WTA INTERNATIONAL BRISBANE (Austrálie, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (06. 01. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (ČR) - Cibulková (SR) 6-0 6-4
Pavljučenkovová (Rus.) - Šafářová (ČR) 6-2 6-7(4) 6-3
Bartoliová (4-Fr.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6-2 6-1
Petkovicová (Něm.) - Grothová (Austr.) 6-3 6-4

Semifinálové dvojice:
Kvitová - Pavljučenkovová, Bartoliová - Petkovicová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
BooOoo
super výkon .. určitě to znamená hodně před Fed Cupem .. ale proti Pavljučenkové to bude velmi obtížné, myslím, že to Petra nezvládne, i když bych jí to přál
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky Peťulo, jen tak dál, fandíme Ti!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist